Roco centrála jako Booster

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod radeksindy » stř 09 kvě, 2018 2:28 pm

Stojící lokomotiva nesmí brát víc než 250mA (to říká norma)

To nikde není dáno. Maximální proud 250 mA je energetické omezení v programovacím režimu, v provozním režimu žádná omezení nejsou.
radeksindy
 
Příspěvky: 1639
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Jirka_US » čtv 10 kvě, 2018 3:03 am

radeksindy píše:Stojící lokomotiva nesmí brát víc než 250mA (to říká norma)

To nikde není dáno. Maximální proud 250 mA je energetické omezení v programovacím režimu, v provozním režimu žádná omezení nejsou.

Omezeni pro kolejiste respektive na koleje (odkryty vodic) jsou samozrejme dana:
- proudove omezeni 8Amax
- napetove omezeni 24Vmax
- vykonove omezeni je myslim neco pod 100W
Cisla si presne z hlavy nepamatuji takze bez zaruky.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 968
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod HonzaM » čtv 10 kvě, 2018 6:55 am

fulda píše:Stojící lokomotiva nesmí brát víc než 250mA (to říká norma)
- ano, pokud je to technicky možné, tak si udělej rozdělení kolejí na dvě části - například skryťák a ostatní, ale pod kolejištěm to rovnou propoj do jedné svorky a do jedné centrály.

Napiš prosím jakou normu máš na mysli a co přesně říká (číslo, název a citaci).
Bylo by také dobré ujasnit o čem se tady diskutuje, první omyl už joe v názvu a prvním příspěvku v tématu, protože to o čem autor píše vůbec není centrála. Pokud chce tu kostku (nechci to nazývat zesilovačem ani boosterem) použit pro napájení části kolejiště, pak jako zdroj DCC signálu potřebuje tento signál vyprodukovat a k tomu pravděpodobně použije nějakou centrálu, která bude také mít výkonovou část a půjde pak o řešení problematiky o níž se tady diskutuje v jiněm vláknu. Tedy sladění napětí a fáze (polarity). Na klubových setkáních se obvykle používá jedna centrála jen jako zdroj DCC signálu a její výkonový výstup se pro napájení kolejí nepoužívá, koleje jsou napájeny z boosterů do nichž je DCC signál obvykle distribuovaný po LocoNetu přivádí přes opticky oddělený vstup jako má například SPAX nebo Digikeijs DR5033.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1312
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod BohousP » čtv 10 kvě, 2018 8:30 am

HonzaM píše:...
Bylo by také dobré ujasnit o čem se tady diskutuje, první omyl už joe v názvu a prvním příspěvku v tématu, protože to o čem autor píše vůbec není centrála. Pokud chce tu kostku (nechci to nazývat zesilovačem ani boosterem) použit pro napájení části kolejiště, pak jako zdroj DCC signálu potřebuje tento signál vyprodukovat a k tomu pravděpodobně použije nějakou centrálu, která bude také mít výkonovou část a půjde pak o řešení problematiky o níž se tady diskutuje v jiněm vláknu. Tedy sladění napětí a fáze (polarity). Na klubových setkáních se obvykle používá jedna centrála jen jako zdroj DCC signálu a její výkonový výstup se pro napájení kolejí nepoužívá, koleje jsou napájeny z boosterů do nichž je DCC signál obvykle distribuovaný po LocoNetu přivádí přes opticky oddělený vstup jako má například SPAX nebo Digikeijs DR5033.

Je to hraní na slovíčka, ale skutečnost je následující:
Roco "kostka" tedy Roco 10761 ani 10764 skutečně není centrála. Je to ZESILOVAČ, který zesiluji DCC signál vyrobený v MultiMausu. Tedy centrálou je Multimaus, ale ten nemá ŽÁDNÝ VÝKONOVÝ STUPEŇ.
Pokud chceme použít kostku jako přídavný booster k jiné plnohodnotné centrále (NanoX, Z21, DR5000), není to problém, možností zde bylo popsáno více. Doporučuji tuto: http://www.fucik.name/masinky/roco2cde/, zabezpečí synchronizaci nejen DCC, ale i společné vypnutí obou centrál např. při zkratu.
Co se používá na klubových setkáních není zajímavé (autor vlákna se ptá na domácí kolejiště).
TT, DCC, NanoX-2017, Z21, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1786
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » čtv 10 kvě, 2018 10:13 am

Roco používá pro komunikaci centrála/zesilovač rozhraní, které se v jazyce Lenz jmenuje C-E, v jazyce NMRA se jmenuje HalfDCC interface. Je to běžné rozhraní, které se dnes opouští, protože má potíže s "RailCom Cut out", ale to nutně neznamená, že by ho to nějak diskvalifikovalo z celé řady dalších úloh. Jsou známé a běžně používané převodníky na dnes častější "FullDCC", nebo podle Lenz CDE rozhraní.
V oblasti rozhraní centrála/booster není žádná pevná normalizace, takže pojmenování rozhraní je spíš otázka výrobních zvyklostí a marketingové kreativity.

Pro člověka, který má stávající systém založený na Roco komponentech (zzzZ21, 10761, 10764 a podobně) je použití další 10764 ekonomicky velmi výhodné a funkčně velmi dostatečné řešení.

To, že uživatel v roce 2009 měl drobné mezery v detailech fungování systému se dá považovat za vyhádření jeho spotřebitelské úrovně. Také se neočekává, že si uděláte řidičák na tramvaj, když se chcete svézt z ípáku na mírák. U takového cestovatele se dá tolerovat, že neví, jestli to co má tramvaj na střeše jsou sběrače, pantografy nebo smetáky.

To že se v roce 2018 najde uživatel, který vytýká něco uživateli z roku 2009 je trapné, zejména pokud to dělá opakovaně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3798
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod HonzaM » čtv 10 kvě, 2018 10:52 am

Jindra ve svém dlouhém příspěvku jaksi zapoměl odpovědět na následující větu:
Napiš jakou normu jsi měl ve svém středečním příspěvku “Stojící lokomotiva nesmí brát víc než 250mA (to říká norma)” na mysli, její název, označení a citaci příslušné pasáže.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1312
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Franky » čtv 10 kvě, 2018 5:55 pm

Z Vašich hádek a rozepří si odnáším následující: kolejiště rozdělím na dva větší úseky a v tuto chvíli pojedu přes jeden booster - zesilovač - kostku, říkejte si tomu každý jak chcete. V případě potřeby dokoupím 10765 nebo 10764 (a někoho požádám, aby mi ji "předělal" na 10765). Tramvajový provoz bude mít svoji myš i booster z nějakého start setu nebo možna pořídím časem novější Roco z-Z21 a současnou myš s příslušenstvím nechám právě tramvajím, abych nezatěžoval vlaky
Uživatelský avatar
Franky
 
Příspěvky: 246
Registrován: pát 09 pro, 2011 12:03 pm
Bydliště: Praha - Vršovice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » čtv 10 kvě, 2018 6:44 pm

Ano, to je dobrá volba.
Ještě ti prozradím jedno tajemství - pokud máš 2x kostku 10764, tak ji nepotřebuješ předělávat na booster. Prostě stačí propojit čtyřdrátem konektory "booster out" a na jedné z nich izolepou přelepit konektor "master" to je vše.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3798
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 2 návštevníků

cron