Statická tráva

Práce s modely, povrchová úprava, patinování modelů, použití barev apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Statická tráva

Příspěvekod sidlo » čtv 02 srp, 2018 11:35 am

Oprava - sítko je kovové v platové uzavíratelné krabičce s odříznutým dnem.
Dá se s tím vytáhnout několik centimetrů dlouhý "řetěz" statické trávy od terénu až po sítko.
Za 10 € to není riziko, když se něco nepovede.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2084
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Statická tráva

Příspěvekod czcharlie » čtv 02 srp, 2018 11:43 am

Flokovačka z plácačky na hmyz má jeden zásadní problém - nízké napětí a výstup bez omezovacího (chcete-li ochranného rezistoru). To je dáno účelem pro který je navržena. Malá vzdálenost mezi elektrodami, které jsou tvořeny síťkou, nedovoluje použít vyšší napětí a zároveň co největší energie výboje (potřebná ke spolehlivému usmrcení hmyzu) pak zase vylučuje použití omezovacího odporu. Napětí na výstupu se pohybuje v rozmezí od 2,5 do cca 4kV (změřeno na najméně 8 plácačkách). Tyto parametry celkem spolehlivě vyhovují užití jako lapače hmyzu, méně již k použití jako flokovačky - na vzdálenost víc než 1 - 1,5 cm od povrchu je již napětí nedostatečné. U flokovačky je jednak vznik výboje nežádoucí a výkon měniče VN naopak vyhovuje minimální, při tom ovšem ale je požadavek na co nejvyšší výstupní napětí. Z toho vyplývá, že jako zdroj VN jsou vhodnější zdroje vysokého napětí používané v ionizátorech. Za poslední rok jsem vyzkoušel mnoho různých variant, zavrhl jsem VN transformátory z televizorů - jejich použití může být životu nebezpečné. Nakonec nejlépe vyhověl zdroj VN z Aliexpressu: https://www.aliexpress.com/item/In-12v-out-15000v-High-voltage-electrostatic-generator-negative-ion-generator/32697055870.html?spm=2114.search0104.3.123.b63578d283SsMm&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10151_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10696_10084_10083_10618_10304_10307_10820_10821_10302_10059_100031_10103_10624_10623_10622_10621_10620,searchweb201603_13,ppcSwitch_5&algo_expid=896445ee-f01e-490f-92dc-544eca9d7ee0-18&algo_pvid=896445ee-f01e-490f-92dc-544eca9d7ee0&priceBeautifyAB=0. Je původně určen pro elektrostatické stříkání barvy, ale jako zdroj pro flokovačku je téměř ideání. Dokonce se snadno vejde do rukojetí většiny plácaček, takže "D.I.Y." výrobek působí téměř profesionálně. Díky napětí mezi 15 - 20 kV není nutné pohybovat sítkem těsně u zatravňované louky, dobře funguje i ve vzdálenosti více než 7cm. Pro známé jsem vyrobil již 7 kousků, všechny pracují spolehlivě (až na dvě, které jsem chtěl vylepšit zalitím zdroje do rukojeti plácačky, ale nevhodná zalévací hmota způsobila zničení měničů...) a jsou víc než srovnatelné s profesionálními výrobky (např. NOCH).
czcharlie
 
Příspěvky: 267
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod TheJaro » čtv 02 srp, 2018 12:02 pm




No tak to je nádhera :shock:

Pre porovnanie z magickou plastovou fľašou od NOCHa -
1.obr tráva 2mm noch
2.obr tráva 2mm heky
Vyzerá to akoby tam divé svine prespali :lol:
Přílohy
IMG_20180802_143127.jpg
IMG_20180802_143134.jpg
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: Statická tráva

Příspěvekod amirinda » čtv 21 úno, 2019 8:20 am

Ahoj,

Mám ten klasickej převodník 15000 - 20000v z Alli. Vše je OK, na spodku má trimmer pro nastavení výstupního napětí - nevím ale kolik mám nastaveno.
Dá se to nějak změřit, můj Multimetr umí jen 999.9v.
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Statická tráva

Příspěvekod HonzaM » čtv 21 úno, 2019 8:39 am

TheJaro píše:



No tak to je nádhera :shock:

Pre porovnanie z magickou plastovou fľašou od NOCHa -
1.obr tráva 2mm noch
2.obr tráva 2mm heky
Vyzerá to akoby tam divé svine prespali :lol:


Není to číslování obrázků opačné? Můžeš napsat čísla snímků? Ono je totiž pořadí vložených snímků obrácené, nejdříve vložený je nejníž.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1965
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Statická tráva

Příspěvekod TheJaro » čtv 21 úno, 2019 9:57 am

Ak je otázka na mňa tak prvý obrázok hore je noch, druhý je heky. Obrázky som vkladal opačne, prvý heky druhý noch
TT - čkár ako repa :),IV - VI ZSR/ZSSKCARGO., začiatky z DCC,z21+MM +RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: Statická tráva

Příspěvekod czcharlie » čtv 21 úno, 2019 10:02 am

amirinda píše:Ahoj,

Mám ten klasickej převodník 15000 - 20000v z Alli. Vše je OK, na spodku má trimmer pro nastavení výstupního napětí - nevím ale kolik mám nastaveno.
Dá se to nějak změřit, můj Multimetr umí jen 999.9v.

Vysoké napětí se měří vysokonapěťovou sondou - https://www.ges.cz/cz/vysokonapetova-sonda-hv-40-GES07300336.html, ale předpokládám, že pro změření napětí na jehož velikosti (v rozmezí rozsahu regulace použitého VN zdroje) nezáleží takové peníze asi utrácet nebudeš. Cca od 10kV už na napětí nezáleží jen se musíš sítkem držet v uctivější vzdálenosti, aby nepřeskakovaly výboje. Prostě metodou pokus-omyl nastav napětí při jakém se ti bude nejlépe pracovat.
czcharlie
 
Příspěvky: 267
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod amirinda » čtv 21 úno, 2019 4:53 pm

czcharlie: no vlastně to tak dělám, jde ale o to, že tyhle trimmry jsou na ... Když ho točím na jednu stranu, tak je najednou bez napětí, když na druhou tak to stejné takže to mám asi tak někde "uprostřed".
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Statická tráva

Příspěvekod czcharlie » čtv 21 úno, 2019 5:15 pm

Napětí bych vůbec neřešil. Pokud flokovačka funguje není k tomu důvod. Tedy tím funguje míním, že je výrazně lepší než hračky s 6kV.
czcharlie
 
Příspěvky: 267
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod amirinda » čtv 21 úno, 2019 6:14 pm

Jo tak jako funkce OK, jen mě to tak zajímalo.
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: Statická tráva

Příspěvekod czcharlie » čtv 21 úno, 2019 7:33 pm

Jo, tomu rozumím. Někdy se holt musíme smířit s tím, že ne všechno se dá nějak jednoduše ověřit :) :) .
czcharlie
 
Příspěvky: 267
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Statická tráva

Příspěvekod Fox » pon 11 bře, 2019 7:55 am

Ještě k tomu napětí: pokud si vzpomínám na svojí dávnou činnost v jednom výzkumáku, kde jsem občas něco s VN napětím dělal, tak platí, že přeskoková vzdálenost u hrotového jiskřiště odpovídá za normálního tlaku a v suchém prostředí cca 15 kV/cm. Parametry hrotového jiskřiště by se daly jistě najít, tlak, teplota a vlhkost vzduchu se dá změřit, ale to jsou ptákoviny. Pokud by mně osobně zajímalo napětí VN zdroje, vzal bych dva hřebíky a přibližoval bych je, dokud nepřeskočí jiskra, Pokud to je kolem 1cm, dá se odhadnout, že napětí bude kolem 15 kV. (PS: ty hřebíky bych ale nebral do ruky, to by nám zaneslo do měření ...ehm... chybu :D )
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 554
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Předchozí

Zpět na Modelářské techniky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků