Asi bude nejlepší pro pochopení i pobavení popsat vše od začátku.
- Vysel jsem na misku s pískem (navzdory radě, kterou jsem zde dostal) s tím, že rostlinky potom přepíchám do něčeho jiného.
- Za cca týden semínka vyklíčila (celkem odhaduju více než 80% klíčivost), svět byl krásný.
- Jal jsem se rosltlinky přepichovat do proložek od vajec se směsí hlíny a kompostu.
- Oser maximální, z písku šly rostlinky s děložními lístky vytáhnout snadno, ale špatně snášely stisk pinzety i když byla obalená měkkou páskou, úmrtnost při tomto kroku odhaduju tak na 20 %.
- Žena má drahá (mj. vystudovaná zahradnice) mi radila, že tam mám málo hlíny, nebude mi to držet vlhkost, a chcípne mi to.
- Nedal jsem na babské rady, však v návodu varují, že merlík má tendence uhnívat, tak jaképak držení vlhkosti.
- Nakonec se zadařilo a měl jsem 4 proložky celkem 120 přepíchaných kytek umístěné v místnosti za oknem, svět byl krásný.
- Zavlažoval jsem rosením.
- Nějaké rostlinky chcíply, ale promptně jsem nahradil dalšími, které mezitím vyklíčily. Svět byl krásný.
- Rostlinky stagnovaly, nijak jsem se tím neznepokojoval, na pomalý růst jsem byl připraven, co mě netěšilo byly plíživé každodenní ztráty.
- Projevilo se to, že jsem kompost a hlínu nijak neošetřil, začaly mi ve volných chlívcích klíčit naše běžné plevele, jejichž semena v kompostu byla. Při jejich průběžné likvidaci jsem pravděpodobně zlikvidoval i nějaké merlíky.
- Postupem času rostlinek ubývalo, až zbylo asi 15 mohykánů, stále pouze s děložními lístky. Prakticky od přepíchnutí neudělaly viditelný pokrok.
- Změnil jsem systém závlahy z rosení na zalévání. Koupil jsem si na to střičku (nezáleží na tom, ale s modrým víčkem).
- Úbytek se nezastavil, při počtu 7 statečných jsem se rozhodl pro experiment, zda je náhodou nepřelévám. A jeden den jsem je nezalil vůbec.
- Jistě jste si všimli, že v pátek bylo teplo, večer byly kytky ve velmi bídném stavu. Zkusil jsem je zalít, ale v sobotu ráno již nebyla naděje, tak jsem vše vyhodil na kompost. Svět je stále krásný, ovšem bez mého merlíku.
Poučení z krizového vývoje:
- :
- Pokud jsem tím strávil v průměru 10 minut denně (přepichování zabralo více než hodinu), tak při měsíčním pokusu mě to stálo 5 hodin času.
- Nechte si poradit. Není nic špatného si to pokazit po svém, ale až si to pokazíte, tak se nedivte.
- Soudě podle výsledků ostatních to chce světlo, hodně světla.
- Když angličani doporučují "dry conditions" neznamená to Saharu.