Funkce F1-28

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod Jacek » ned 12 led, 2020 10:58 pm

U dekodérů Zimo lze uživatelsky přes CV upravit snad úplně vše kromě definice smyček ve wav, přemapování zvuků jejich přesměrováním jak popisuje Radula, přemapování "natvrdo" nastavením pozic v CV nebo určení přes proceduru CV300, tu jsem ale nikdy nezkoušel. Dá se taky každému zvuku určit hlasitost, upravit náhodné zvuky, atd. Pravidlo u mých projektů je asi jen nesahat na F19, na tuto pozici je vázáno několik funkcí a tedy několik CV.
Svého času jsem k tomu napsal návod (vše je v manuálu :D ), ale na stránkách záměrně není. Komu jsem to poslal, ten do půlhodiny napsal "nejde mi to, co mám dělat"
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 714
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod zdeno » stř 22 led, 2020 10:26 am

Jacek píše: Pravidlo u mých projektů je asi jen nesahat na F19, na tuto pozici je vázáno několik funkcí a tedy několik CV.

Problem je, ze CV19 neni refreshovane, teda se pri nejblizsi ztrate napajeni v loko automaticky strati.
Proto se tak nejak doporucuje davat prepinaci funkce do rozsahu F0-F8, ktere se automaticky obnovuji a po zkratu nebo vypadku napajeni se samo obnovi.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1919
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod VHJ Praha » ned 08 bře, 2020 11:37 am

Zdravím, Rychlý dotaz pro idiota , jak mám na multimousu zadat např. f28? 8 je osm, se shiftem osmnáct ale jak z toho udělat dvacetosm jsem nenašel ani v návodu... ?
VHJ Praha
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob 29 úno, 2020 12:38 pm

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod Miloš_P » ned 08 bře, 2020 12:34 pm

2x stisknout SHIFT (rozbliká se šipka na displleji) a pak stisknout číslo.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 436
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod Karl » ned 08 bře, 2020 12:36 pm

Miloš_P píše:2x stisknout SHIFT (rozbliká se šipka na displleji) a pak stisknout číslo.

A pokud nejde, pak je potřeba upgrade na verzi 1.05
Uživatelský avatar
Karl
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát 08 lis, 2019 4:07 pm

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod VHJ Praha » ned 08 bře, 2020 12:48 pm

Jj 1.05 tam máme, funguje díky!
VHJ Praha
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob 29 úno, 2020 12:38 pm

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod Kajinek11 » ned 05 dub, 2020 6:49 am

MiG píše:Manual Zimo "MX-kleine decoder"
kapitola 3.18 - The ZIMO "Input mapping"


Jsem asi tutan, ale z menu v Decoder jsem nepochopil jak mam udělat tlačítko na mžikové. Nejde o to, že se má zvuk přehrávat dokola, jde o to abych nemusel vracet tlačítko do výchozí "vypnuté" polohy.

A druhá otázka, jak se dají jednotlivé zvuky zesílit a zeslabit? A jak ten zvuk vůbec identifikuji. Mám všechny decodéry s Jacek zvuky. Díky za rady. Veřte, že mám Decoder Pro prolezlá všechna menu, ale i tak jsem na to nepřišel.. :(
Přílohy
ScreenHunter_685 Apr. 05 08.44.jpg
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 559
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod Pater » ned 05 dub, 2020 7:21 am

Kajinek11 píše:Jsem asi tutan, ale z menu v Decoder jsem nepochopil jak mam udělat tlačítko na mžikové.

Jestli myslíš tlačítko funkce, tak to není věc dekodéru, ale ovladače. Možná to umí i některé centrály.
Kajinek11 píše:A druhá otázka, jak se dají jednotlivé zvuky zesílit a zeslabit? A jak ten zvuk vůbec identifikuji.

Já to tam mám přímo - hlasitost tlačítka funkce. Musí být zadán správný dekodér.
zimo.jpg
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 202
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod Kajinek11 » ned 05 dub, 2020 7:29 am

Díky, vyzkouším, ale co když je to zvuk, který se spouští automaticky? Jako třeba kompresor, nebo ventilátor?

A DR5000 umí teda přepnou tlačítko MM na pouze mačkací? Nebo jak na MM připojeném do centrály to udělám?
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 559
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod Pater » ned 05 dub, 2020 7:53 am

Kajinek11 píše:Díky, vyzkouším, ale co když je to zvuk, který se spouští automaticky? Jako třeba kompresor, nebo ventilátor?

Vidíš v tom snímku obrazovky položku "náhodně generované zvuky"? Tak to je ono.
Kajinek11 píše:A DR5000 umí teda přepnou tlačítko MM na pouze mačkací? Nebo jak na MM připojeném do centrály to udělám?

MM ani DR5000 nemám, takže nemůžu radit. MM se v tomto vlákně už probíralo a vypadá to, že to neumí.
N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 202
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod sidlo » ned 05 dub, 2020 8:07 am

To jestli tlačítko s funkcí reaguje momentově jako tlačítko nebo trvale (na dvě stisknutí) jako přepínač je funkce ovladače.
Pokud používáme JMRI jako ovladač nebo telefon s Engine Driver, tak můžeme mžikovost nastavit v okně Štítky a obrázky tak, že zrušíme volbu Zámek u příslušného funkčního tlačítka. V příkladu jsem nastavil osvětlení 2. stanoviště strojvedoucího jako mžikové. Osvětlení jenom problikne a tlačítko se okamžitě vrátí do výchozí polohy.

mom-tlac.png
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2554
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod zdeno » ned 05 dub, 2020 8:54 am

sidlo píše:To jestli tlačítko s funkcí reaguje momentově jako tlačítko nebo trvale (na dvě stisknutí) jako přepínač je funkce ovladače.

OT
nad timto uz delsi dobu premyslim, uz jen z toho duvodu, ze Jacekovo ovladani zvuku neni dokonale a tak by to chtelo nadstavbu v ovladaci, ktera by zabezpecila ovladani podle potreby uzivatele.
Jedna se pouze o funkce od F9 do F28. Teda priradit kazde funkci promennou, ktera by definovala chovani te funkce.
Teda navolit 30 promennych Byte, kde by jednotlive bitiky urcovaly chování te funkce.
Neni problem to naprogramovat, ale je obrovsky problem to v tom ovladaci upravovat a taky zalohovani EEPROM by bylo vhodne.
Neexistuje totiz program, ktery by mel pristup primo do ovladace a menit tam hodnoty v EEPROM.
---
Jedina moznost by byla, kdyby Sidlo upravil JMRI a tuto funkci tam pridal ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1919
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod sidlo » ned 05 dub, 2020 8:59 am

Pokud ten ovladač bude LocoNet, tak to není problém.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2554
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod zdeno » ned 05 dub, 2020 9:26 am

sidlo píše:Pokud ten ovladač bude LocoNet, tak to není problém.

zkusim to sesumarizovat a potom zalozim nove vlakno.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1919
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod Jacek » ned 05 dub, 2020 2:41 pm

zdeno píše:ze Jacekovo ovladani zvuku neni dokonale a tak by to chtelo nadstavbu v ovladaci, ktera by zabezpecila ovladani podle potreby uzivatele.
Jedna se pouze o funkce od F9 do F28. Teda priradit kazde funkci promennou, ktera by definovala chovani te funkce.
Teda navolit 30 promennych Byte, kde by jednotlive bitiky urcovaly chování te funkce.

A co takhle začít ty chyby hledat u sebe :!: Už se to tu probíralo v několika vláknech, s plnohodnotnou centrálou a plnohodnotným ovladačem, které jsou běžně dostupné všechno funguje. S Lenzem lze na ovladači všechny funkce od F0 - F28 uložit jako trvalé nebo mžikové jak je libo. Při výpadku napětí a i po vypnutí centrály ze sítě si centrála pamatuje stav všech funkcí, tady prostě není co řešit a zvukový projekt s vlastnostmi a možnostmi nijak nesouvisí :!:

To, že nějaká doma vyrobená centrála neumí to co je dnes naprosto běžný standard, to není chyba zvukového projektu
Krom toho každý má možnost volby
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 714
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků