Funkce F1-28

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Funkce F1-28

Příspěvekod belgarat » úte 07 led, 2020 10:04 am

Zaznelo tu (jine vlakno), ze nektere funkce lokomotivniho dekoderu jsou 'mzikove' a nektere on-off. Rozumim tomu, ze napr. pistala zapiska a konec, zatimco motor se zapne a je ho treba vypnout. Kde (jak) se urcuje ktera funkce je jakeho charakteru - to je nejak pevne dane dekoderem, centralou, .... ? Muzu si uzivatelsky (tzn. nastavenim buh vi ceho) rict, ze (napr.) funkce F20-28 budou 'mzikove', tedy aby pripadne ovladace neindikovaly 'zapnutou' funkci po jednom zmacknuti ?

(opraven nadpis)
Naposledy upravil belgarat dne úte 07 led, 2020 10:48 am, celkově upraveno 1
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1660
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod radula63 » úte 07 led, 2020 10:15 am

Je F0, to jsou svetla. Pak F1 - F28 ! F29 neni. Co je tlacitko a co je spinac nezalezi na dekoderu, to zalezi na vyrobci konkrektniho systemu, ktery budes pouzivat. Treba Roco mys, co pouzivam ja, ma vse spinace, tj. na houkacku mackat 2x, zap a vyp. Zvuky pod jina tlacitka se v pohode daji presunout. Podle tveho podpisu mas digikeis DR5000, tu si planuji koupit taky. Na aplikaci Z21 se da nastavit ktera funkce je tlac. a ktera spinac. Vzdy pro konkretni model.
Raďula 63 -TT
http://www.kzm-praha.cz/
Psi štěkají, karavana jede dál...
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 1051
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres Třebíč

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod belgarat » úte 07 led, 2020 10:22 am

@radula: sorry, uklep / nepremyslel. Ano, vim, ze koncim na F28 :) a celkem je jich 29 ... ale zmotal.

Update: Pouzity HW - pro pripad, ze by nekdo znal presne chovani prave techto prvku.
Mam na jednom kolejisti NanoX, na druhem DR5000.
Ovladani jest
* Roco MultiMouse cervena dratova v obou pripadech
* samodomo XpressNet ovladac (kde si muzu delat co chci, kdyz budu vedet jak; castecne proto take ten dotaz)
* Z21 appka na mobilu (k nanoX planuji doplnit ethernet bridge podle BorgM CZ)

Update2: chtel bych docilit asi toho, aby na vsech ovladacich byly (nektere) funkce tlacitka (mzikove), idealne pro vsechny lokomotivy
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1660
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod Ronoath » úte 07 led, 2020 11:24 am

No, nevím, jak budeš synchronizovat MultiMaus, aby se choval jako Z21 aplikace. Já to udělal tak, že v jednom mobilu mám onu aplikaci a pohrál jsem si s nastavením všech ozvučených mašin. V Google play jsem pak stáhl jakousi aplikaci na ripování .apk souborů, a vždycky si to posílám mezi dalšími mobily - ovladači přes Bluetooth společně s exportovaným kolejištěm z aplikace. Pak mám všude stejné definice "tlačítko - spínač".

Nevím ale, jak to provést v MultiMouse. Jediné, co mě napadá, v menu nastavení - obsluha - momentální funkce - zapnuto. Pak přidržením tlačítka F něco se funkce nezapne natrvalo, ale jen spustí mžikově. Smutné je, že je nutno to tlačítko držet déle, než je průměrný zvuk houkání, kde se to hodí nejvíce :roll:

Ovladač samodomo nemám. Šel jsem cestou "posbírám doma všem staré telefony s androidem a ovladačů bude dost" :lol:
H0, se zamračenými někde mezi roky 2001 - 2005 na Šumavě. V digitálu.
Uživatelský avatar
Ronoath
 
Příspěvky: 149
Registrován: úte 22 led, 2013 9:05 am
Bydliště: Prajzsko

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod HonzaM » úte 07 led, 2020 12:19 pm

Ronoath píše:Šel jsem cestou "posbírám doma všem staré telefony s androidem a ovladačů bude dost" :lol:

Proč píšeš “s Androidem”, ta aplikace je přece k dispozici i pro iOS.
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2385
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod HonzaM » úte 07 led, 2020 12:31 pm

radula63 píše:Zvuky pod jina tlacitka se v pohode daji presunout..

Mohl bys prosím uvést postup, nebo alespoň link kde lze návod najít? Bohužel neexistuje normy ani zvyklosti a je nepříjemné muset si pamatovat co u které mašiny je, navíc jsou některé funkce nad F12 a některé ovladače to neumožňují buď vůbec, nebo jen po předvolbě do druhé nebo třetí dekády, případně přes shift, což je poněkud nepraktické. Jen málo ovladačů má tlačítka pro přímou volbu F0 až F12.
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2385
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod JanoW » úte 07 led, 2020 12:32 pm

HonzaM píše:
Ronoath píše:Šel jsem cestou "posbírám doma všem staré telefony s androidem a ovladačů bude dost" :lol:

Proč píšeš “s Androidem”, ta aplikace je přece k dispozici i pro iOS.

Píše tam "DOMA", takže jabĺčkofouny asi nemá ... :D
JanoW
 
Příspěvky: 69
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Řešení JMRI – Engine Driver

Příspěvekod sidlo » úte 07 led, 2020 1:28 pm

Nikoliv obecné řešení.
Při použití JMRI lze u každé lokomotivy v DecoderPro nastavit štítek (např. Světlo, Motor, Houkačka, ...) pro funkční tlačítko a označit, zdali je tlačítko (funkce) mžiková nebo trvalá.
Potom při používání JMRI Ovladač nebo JMRI Web Server Web throttle nebo ovladače Android Engine Driver nebo ovladače iPhone wiThrottle mají tlačítka štítky definované v DecoderPro a chovají se podle definice jako mžiková (tlačítka) nebo trvalá (přepínače).
Výhodou je, že se to definuje na jednom místě a potom to funguje na všech zařízeních stejně.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2553
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod belgarat » úte 07 led, 2020 1:28 pm

Ronoath píše:Nevím ale, jak to provést v MultiMouse.

Proto take vyzvidam. Nepotrebuji nutne aby to bylo UPLNE stejne, ale aby to pomoci MM bylo nejak dosazitelne, prinejhorsim si obsluha bude muset pamatovat ze ma zmacknout 2x. Fulda mi radil dlouze podrzet tlacitko MM (coz by melo fungovat jako tlacitko, ne spinac); zkusim.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1660
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod radula63 » úte 07 led, 2020 3:28 pm

HonzaM píše:
radula63 píše:Zvuky pod jina tlacitka se v pohode daji presunout..

Mohl bys prosím uvést postup, nebo alespoň link kde lze návod najít? Bohužel neexistuje normy ani zvyklosti a je nepříjemné muset si pamatovat co u které mašiny je, navíc jsou některé funkce nad F12 a některé ovladače to neumožňují buď vůbec, nebo jen po předvolbě do druhé nebo třetí dekády, případně přes shift, což je poněkud nepraktické. Jen málo ovladačů má tlačítka pro přímou volbu F0 až F12.

To přesunutí bylo pro zvukové projekty Jacek.
Zvuky jsou pod CV4xx. Tedy např. zvuk pod tlačítkem 12 chci přesunout pod tlačítko 5. Defaultně je CV412 (412=číslo zvuku) = 12 (to je č.tlačítla), zapíšu tedy CV412=5. POZOR PŘI PŘESUNU ZPĚT!!! Z tlačítka 5 na originální tlač.12 nepíšu CV405=12 ALE ZAPÍŠU CV412 (412 je číslo zvuku!!!) =12.
http://masinkyna1miste.netstranky.cz/na ... ka-cv.html
Kdo má ovladač fungující s vysokýma CV, tak nemusí to "honit" přes CV7. Viz. Multimaus s posledním softem už vysoká CV umí.
Naposledy upravil radula63 dne úte 07 led, 2020 3:49 pm, celkově upraveno 1
Raďula 63 -TT
http://www.kzm-praha.cz/
Psi štěkají, karavana jede dál...
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 1051
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres Třebíč

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod MiG » úte 07 led, 2020 3:41 pm

Manual Zimo "MX-kleine decoder"
kapitola 3.18 - The ZIMO "Input mapping"
MiG
 
Příspěvky: 1120
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod hummus » úte 07 led, 2020 5:08 pm

radula63 píše:...Zvuky jsou pod CV4xx. Tedy např. zvuk pod tlačítkem 12 chci přesunout pod tlačítko 5. Defaultně je CV412 (412=číslo zvuku) = 12 (to je č.tlačítla), zapíšu tedy CV412=5. POZOR PŘI PŘESUNU ZPĚT!!! Z tlačítka 5 na originální tlač.12 nepíšu CV405=12 ALE ZAPÍŠU CV412 (412 je číslo zvuku!!!) =12...

Toto platí pro dekodéry Zimo. Pro ESU LokSound 4.0 to třeba neplatí.
HO - DCC, IVb
Uživatelský avatar
hummus
 
Příspěvky: 434
Registrován: pon 04 pro, 2006 8:13 am
Bydliště: Praha 9

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod radula63 » úte 07 led, 2020 5:55 pm

hummus píše:
radula63 píše:...Zvuky jsou pod CV4xx. Tedy např. zvuk pod tlačítkem 12 chci přesunout pod tlačítko 5. Defaultně je CV412 (412=číslo zvuku) = 12 (to je č.tlačítla), zapíšu tedy CV412=5. POZOR PŘI PŘESUNU ZPĚT!!! Z tlačítka 5 na originální tlač.12 nepíšu CV405=12 ALE ZAPÍŠU CV412 (412 je číslo zvuku!!!) =12...

Toto platí pro dekodéry Zimo. Pro ESU LokSound 4.0 to třeba neplatí.

Souhlasím. Všeobecně je známo, že zvuky od Smutka jsou pouze pro dekodéry Zimo.
Osobně jiné dekodéry než Zimo nepoužívám, tak s nimi zkušenosti nemám.
Raďula 63 -TT
http://www.kzm-praha.cz/
Psi štěkají, karavana jede dál...
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 1051
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres Třebíč

Re: Funkce F1-28

Příspěvekod radeksindy » úte 07 led, 2020 9:24 pm

Toto platí pro dekodéry Zimo. Pro ESU LokSound 4.0 to třeba neplatí.

Mapování zvukových funkcí je i v ESU dekodérech možné. Ve verzi 4.0 i 5.0. V německém manuálu začíná popis mapování na str. 54,, zvukové sloty jsou na str. 60.
radeksindy
 
Příspěvky: 1994
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Funkce F1-29

Příspěvekod radula63 » ned 12 led, 2020 10:33 pm

radula63 píše:
HonzaM píše:
radula63 píše:Zvuky pod jina tlacitka se v pohode daji presunout..

Mohl bys prosím uvést postup, nebo alespoň link kde lze návod najít? Bohužel neexistuje normy ani zvyklosti a je nepříjemné muset si pamatovat co u které mašiny je, navíc jsou některé funkce nad F12 a některé ovladače to neumožňují buď vůbec, nebo jen po předvolbě do druhé nebo třetí dekády, případně přes shift, což je poněkud nepraktické. Jen málo ovladačů má tlačítka pro přímou volbu F0 až F12.

To přesunutí bylo pro zvukové projekty Jacek.
Zvuky jsou pod CV4xx. Tedy např. zvuk pod tlačítkem 12 chci přesunout pod tlačítko 5. Defaultně je CV412 (412=číslo zvuku) = 12 (to je č.tlačítla), zapíšu tedy CV412=5. POZOR PŘI PŘESUNU ZPĚT!!! Z tlačítka 5 na originální tlač.12 nepíšu CV405=12 ALE ZAPÍŠU CV412 (412 je číslo zvuku!!!) =12.
http://masinkyna1miste.netstranky.cz/na ... ka-cv.html
Kdo má ovladač fungující s vysokýma CV, tak nemusí to "honit" přes CV7. Viz. Multimaus s posledním softem už vysoká CV umí.

Před chvílí vyzkoušen přesun zvuků v praxi.
Dekodér ZIMO MX645. Zvuk dvoutónová houkačka na tlačítku 11 a jednoduchá houkačka na tlačítku 7. Ta dvoutónová se mi líbí víc, tak aby byla víc při ruce a nemusel ještě vždy mačkat SHIFT.
Tedy v mém případě CV411=7 a CV407=11.
Raďula 63 -TT
http://www.kzm-praha.cz/
Psi štěkají, karavana jede dál...
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 1051
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres Třebíč

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník