Pulsní regulátory

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod Sandy » sob 02 pro, 2017 7:44 pm

jirakus píše:A tam na 16v výstup z Fz1 připojeno přímo?
Jen nechápu, píše se tam že výstup z Fz1 12v ss by mělo být pulsní, proto připojit přes kondenzátor, ale tohle trafo přece pulsní nemá, nebo se mýlím? Šlo by to připojit i na těch 12 V přímo? Nemusel bych kupovat verzi s více vstupy, ale jen na 0- 12V, kde bych si těch opravdových 12V nastavil na ovladači Fz1 a sundal otočný kolečko aby tam náhodou nevlitlo víc voltů.

Jo, přímo.
Stejnosměrný výstup u FZ1 je jen usměrněný, ne vyhlazený. Takže to dělá takový "kopečky" - nahoru dolu mezera, nahoru dolu mezera :roll: jen na jedný straně AC (odborníci prominou) - prostě to pulsuje. Ale nemá to nic společného s pulsním napájením PWM.
Sandy
 
Příspěvky: 863
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod jirakus » sob 02 pro, 2017 8:35 pm

Takže mohu zapojit na FZ1 na výstup stejnosměrného napětí 0-12V bez problémů. Ještě poslední dotaz, kde, nebo čím se nastavují a spouští popsané funkce?
jirakus
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned 08 říj, 2017 7:19 pm
Bydliště: Velké Meziříčí

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod Sandy » sob 02 pro, 2017 9:29 pm

jirakus píše:Takže mohu zapojit na FZ1 na výstup stejnosměrného napětí 0-12V bez problémů. Ještě poslední dotaz, kde, nebo čím se nastavují a spouští popsané funkce?

Jo, ale musíš striktně dodržet maximum 12V. A vhodné je přidat alespoň kondenzátor. To už bych si připlatil, a koupil verzi s možností napájení střídavým napětím.
Rychlostní křivku, frekvence a funkci zrychlení nastavíš DIP přepínači. To je ta modrá kostička s bílími páčkami na obrázku na stránkách výrobce.
Ovládání jsou pak ta tlačítka "čouhající" z krabičky. Červené je STOP, pak je ZRYCHLENÍ a poslední je AUTOMAT.Rychlost ovládáš knoflíkem potenciometru.
Sandy
 
Příspěvky: 863
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod jirakus » sob 02 pro, 2017 9:41 pm

Ok už tomu rozumím. Rozměr krabičky je přesně 15x10cm?
jirakus
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned 08 říj, 2017 7:19 pm
Bydliště: Velké Meziříčí

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod Sandy » sob 02 pro, 2017 9:46 pm

jirakus píše:Ok už tomu rozumím. Rozměr krabičky je přesně 15x10cm?

Rozměr základny je 200x100 mm. Výška horní plochy je 30 mm.
Sandy
 
Příspěvky: 863
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod texmur » ned 05 srp, 2018 1:11 pm

Našel jsem za velmi malý peníz tento regulátor.https://www.ebay.com/itm/Voltage-DC-1-8 ... 2749.l2649
Vzhledem k tomu že se chystám na renovaci 25let starého kolejiště které je rozděleno asi do 30 kolejových obvodů a chci zůstat u analogu sháním něco cenově dostupného neboť těch regulátorů budu potřebovat 30 (pro každý kolejový obvod). Dále potřebuji aby regulátor byl malý neboť v ovládacím panelu není mnoho místa (nyní jsou tam potenciometry které bych právě chtěl nahradit)
má s tím někdo zkušenost?
s-l1600.jpg
texmur
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 04 srp, 2018 7:23 am

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod TomasM » ned 05 srp, 2018 1:25 pm

texmur píše:Našel jsem za velmi malý peníz tento regulátor.https://www.ebay.com/itm/Voltage-DC-1-8 ... 2749.l2649
Vzhledem k tomu že se chystám na renovaci 25let starého kolejiště které je rozděleno asi do 30 kolejových obvodů a chci zůstat u analogu sháním něco cenově dostupného neboť těch regulátorů budu potřebovat 30 (pro každý kolejový obvod). Dále potřebuji aby regulátor byl malý neboť v ovládacím panelu není mnoho místa (nyní jsou tam potenciometry které bych právě chtěl nahradit)
má s tím někdo zkušenost?


Viz http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=7&t=11475#p238337
TomasM
 
Příspěvky: 64
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod Miloš_P » pon 06 srp, 2018 8:41 am

Proč tolik regulátorů? Tobě tam bude jezdit současně 30 vlaků?
Miloš_P
 
Příspěvky: 297
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod texmur » pon 06 srp, 2018 9:29 am

to samozřejmě ne ale kolejiště je rozděleno cca do 10 kolejových úseků opatřených návěstidly s autoblokem plus každá nádražní kolej ve 2 nádražích a skryté nádraží. Takže vlaky se rozjíždí samy dle uvolněného úseku. A v jednotlivých úsecích potřebuji mít nastavenou různou rychlost (do kopce přidat z kopce ubrat, přes výhybky také ubrat atd.)
Jedná se o renovaci 25 let starého kolejiště. Bylo to ovládáno přes FZ1 kde se nastavilo tak 80% master rychlost a na jednotlivých úsecích se potenciometrem dle potřeby rychlost redukovala. Stejným způsobem se řešil např. posun za současného nezávislého pohybu 2-3 vlaků na hlavní tati ev lokálce.
Vím že vše to jde dnes pře DCC ale to na 25 let starý U profil který chci jen oživit a zlepšit jízdní vlastnosti pomocí PWM regulace nechci. Ani koleje měnit nechci - to raději postavím kolejiště v budoucnu nové.
Pro zajímavost přikládám foto kolejiště (není to žádný zázrak, ale nostalgie a dorůstající syn mě přiměly pokusit se to znovu zprovoznit - snad to pod těmi igelity zcela nezcepenělo :-))
20180730_202949small.jpg

20180730_203048small.jpg
texmur
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 04 srp, 2018 7:23 am

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod MiG » pon 06 srp, 2018 10:01 am

Když jsem se díval na odkaz, tak je na plošném spoji vidět, že jeho napájení (mínus pól) není propojen s mínus pólem vývodu k motorku.
To ve mě vzbuzuje nedůvěru, že nebude docházet k nepředloženostem při přejezdu mezi jednotlivými úseky, když nebude mít každý takovýto PWM bloček galvanicky izolované napájení od dalších.

Také je nutno počítat s informací v textu, že ten bloček není určen pro trvalý proud překračující 0.5A
MiG
 
Příspěvky: 640
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod texmur » pon 06 srp, 2018 2:55 pm

No v jednom úseku je vždy jen jedna lokomotiva čili 0,5A musí bohatě stačit ne? A jaké nepředloženosti máš na mysli při přejezdu z jednoho do druhého úseku? myslíš že to může dělat chvilkové prudké zrychlení lokomotivy i když budou oba regulátory na velmi podobné vybuzení?
texmur
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 04 srp, 2018 7:23 am

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod MiG » pon 06 srp, 2018 3:09 pm

texmur píše:No v jednom úseku je vždy jen jedna lokomotiva čili 0,5A musí bohatě stačit ne?

Nemusí bohatě. To závisí na tom, jak žravé jsou vaše stroje (historické?). Měřil jste si je s FZ1?
texmur píše:A jaké nepředloženosti máš na mysli při přejezdu z jednoho do druhého úseku? myslíš že to může dělat chvilkové prudké zrychlení lokomotivy i když budou oba regulátory na velmi podobné vybuzení?

Jednak, když není synchronní chod "řídícího" komitočtu PWM. tak může být 50procent v každém úseku 100 procent při přejezdu a dobrém kontaktu s oběma úseky.
Druhak záleží na konkrétním schematu, jestli lze tyto moduly provozovat paralelně jak vstupními napájecím svorkami, tak výstupními svorkami současně.
MiG
 
Příspěvky: 640
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod texmur » pon 06 srp, 2018 3:26 pm

No koupil jsem 2ks na zkoušku a uvidím co to bude dělat. Není mi z toho popisu jasné jestli jsou odolné proti zkratu např při říznutí výhybky
Ještě dotaz k té frekvenci PWM: na co vše má vliv? Jen na zvuk motorku nebo točivý moment) mám cca 20lokomotiv BTTB.

...prostě jsem to chtěl po 25letech oprášit a rozchodit a je mi jasné že by bylo lepší začít od začátku ale to je jako renovovat veterána nebo si koupit novou škodovku. pro mě má kolejiště nějakého ducha, vzpomínku na tátu který mi s tím pomáhal atd...
texmur
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 04 srp, 2018 7:23 am

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod MiG » pon 06 srp, 2018 3:34 pm

texmur píše:No koupil jsem 2ks na zkoušku a uvidím co to bude dělat. Není mi z toho popisu jasné jestli jsou odolné proti zkratu např při říznutí výhybky

To záleží na použitém výkonovém obvodu (tranzistorech) a jeho maximálním povoleném proudu. Snad jo.
texmur píše:Ještě dotaz k té frekvenci PWM: na co vše má vliv? Jen na zvuk motorku nebo točivý moment) mám cca 20lokomotiv BTTB.

A na ohřívání motorků, pokud se začnou indukovat vířivé proudy magnetickou vazbou do plechového pláště starších BTTB.
MiG
 
Příspěvky: 640
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Pulsní regulátory

Příspěvekod texmur » pon 06 srp, 2018 3:51 pm

jako další volba je udělat kvalitní PWM regulaci 2 masterů které se dají připojit k jakémukoli kolejovému obvodu (nyní jsou tam 2 frafa FZ1) a na jednotlivých kolejových obvodech ponechat potenciometry. Tím bych si hrozně zjednodušil práci ale trochu pohřbím efekt PWM. (i když většina úseků bude nastavena na rychlost masteru a pouze z kopce nebo přes zhlaví to budu redukovat) na staničních kolejích si plánuji zastavovat ručně přepnutím úseku na druhý regulátor aby to bylo plynulejší zastavení a také jsem se do provozu zapojil jinak než civěním na vlaky :-)
texmur
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob 04 srp, 2018 7:23 am

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník