Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Tomáš10 » stř 26 pro, 2018 2:26 pm

Centrála - bílá z1
Myš - červená Multimaus
Přestavníky - MP 1
Výhybkový dekodér - Kuehn WD 10
Výhybky - Tillig TT EW2

Obrázek

http://www.papirove-modely.cz/velkynahled/337460

Na fotce je můj problém, červený+bílý drát je napájení z kolejí,
zelený je napájená srdcovka a u toho dekodér se vstupy / výstupy, ke kterému mám jen německý návod.

Prosím někoho znalého, aby mi zkontroloval připojení přestavníku a poradil, jak připojit dekodér.

Nikde zde na fóru ani googlem jsem tuto kombinaci neobjevil a moc nerad bych něco zničil.

Děkuji.
Tomáš10
 
Příspěvky: 129
Registrován: stř 06 úno, 2013 1:28 pm

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod hopeter » stř 26 pro, 2018 3:12 pm

Koukni třeba sem...
https://www.itvlaky.cz/vyhybkove-a-spinaci-dekodery/univerzalni-vyhybkovy-dekoder--wd10-kuehn-87010/
Zapojení MP1 je na jednom z obrázků.
Jsou tam i odkazy na stránky výrobce kde je popis CV a programování.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2369
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Pater » čtv 27 pro, 2018 5:22 pm

N, DCC, NanoX, Rocrail, https://sites.google.com/view/pater
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 199
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod HonzaM » čtv 27 pro, 2018 10:34 pm

hopeter píše:Koukni třeba sem...
https://www.itvlaky.cz/vyhybkove-a-spinaci-dekodery/univerzalni-vyhybkovy-dekoder--wd10-kuehn-87010/
Zapojení MP1 je na jednom z obrázků.

To je ale pouze fyzické připojení. Pokud správně chápu bod 2.2 toho anglického návodu, jsou výstupy v továrním nastavení určeny pro impulsní přestavníky. Impuls je ale obvykle pro motorické přestavníky příliš krátký, motorické přestavníky potřebují v ideálním případě trvalé napětí na příslušném výstupu, nebo alespoň nastavení delšího impulsu. Je tedy potřeba si ten návod prostudovat a odpovídajícím způsobem výstupy nastavit.
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2360
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod hopeter » pát 28 pro, 2018 10:53 am

hopeter píše:Koukni třeba sem...
https://www.itvlaky.cz/vyhybkove-a-spinaci-dekodery/univerzalni-vyhybkovy-dekoder--wd10-kuehn-87010/
Zapojení MP1 je na jednom z obrázků.
Jsou tam i odkazy na stránky výrobce kde je popis CV a programování.

Je třeba to číst celé... :wink:

Bohužel dnes už se málokdo stará o zákazníka tak aby k prodávanému výrobku zajistil návod v češtině a tak nezbývá než používat internet a jeho nástroje ( třeba překladač ) :?
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2369
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod jamik22 » pát 28 pro, 2018 1:24 pm

Nastavení wd10 pro MP 1 zde bylo na foru uvedeno. Stačí si to najít
jamik22
 
Příspěvky: 275
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod hopeter » sob 29 pro, 2018 10:16 am

Můžeš prosím pomoci najít zde to nastavení ? Já se sice snažil ale v těch hádanicích na elektru jsem to bohužel nenašel... :?
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2369
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod jamik22 » sob 29 pro, 2018 11:10 am

Tvoje kočka je hodně líná. :wink: co takhle do hledání zadat wd10??
Pro super lazy cat - WD 10 nastavit do modu 5
jamik22
 
Příspěvky: 275
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod hopeter » sob 29 pro, 2018 1:36 pm

Dík , vlastně jsem ani nic jiného nečekal a pro sebe to nepotřebuju. Německy umím a stránky výrobce najít taky.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2369
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Ivan » ned 30 pro, 2018 7:33 pm

Teď jsem to zrovna řešil. Nejvhodnější mi přijde mód 4 (trvale zapojení), ale funguval mi i mód 6, viz ten videonavod na YouTube s centrálou daisy.
Další možnosti je zvolit na WD10 mód 1 a přes patřičné CV nastavit délku sepnutí (impulzu). Já dával 2s, prestavovani fungovalo a výhodou je ze bude prestavnik bez proudu. Nechce se mi to však pracně nastavovat, tak zůstanu u módu 4.
Jsem v tomhle začátečník, ale takto mi to chodilo :D
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DCC Lenz) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 349
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Ivan » pon 31 pro, 2018 11:14 am

mikinko píše:
Ivan píše:Teď jsem to zrovna řešil. Nejvhodnější mi přijde mód 4 (trvale zapojení), ale funguval mi i mód 6, viz ten videonavod na YouTube s centrálou daisy.
Další možnosti je zvolit na WD10 mód 1 a přes patřičné CV nastavit délku sepnutí (impulzu). Já dával 2s, prestavovani fungovalo a výhodou je ze bude prestavnik bez proudu. Nechce se mi to však pracně nastavovat, tak zůstanu u módu 4.
Jsem v tomhle začátečník, ale takto mi to chodilo :D

Trvalé zopnutie sa mi osvedčilo (nemusím riešiť dĺžku impulzu a to, či prestavník stihne dobehnúť). Trvalé napájanie nie je problém, lebo MPx majú koncové vypínanie ...


Díky za potvrzení, udělám to stejně.
Nejsem bohužel v elektrice moc kovaný, proto bych se zeptal znalejsich. Má trvale zapojeni napájení nějakou teoretickou nevýhodu z hlediska životnosti komponentů? Proud to neodebírá takto žádný, že?
Omlouvám se za dost začátečníky dotaz, snažím se vše postupně naučit :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DCC Lenz) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 349
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am

Re: Prosím o pomoc se zapojením MP 1 s dekodérem Kuehn.

Příspěvekod Tomáš10 » stř 06 kvě, 2020 1:27 pm

Takže se mi na to konečně podařilo přijít, dám to sem pro další podobné nešťastníky:

PROGRAMOVÁNÍ DEKODÉRU KUEHN WD 10.

NEpřipojovat přestavník MP1

1. Držet programovací tlačítko až se na chvilku rozsvítí obě diody

2. Svítí pouze dioda skupiny A

3. Multimaus do režimu výhybek

4. Stisknout 5

5. Stisknout Šipku doprava ( = přehození výhybky )

6. Stisknout ZÁROVEŇ klávesu 8 + Šipka doprava

7. Svítí dioda skupiny B

8. Stisknout 9

9. Stisknout Šipku doprava ( = přehození výhybky )

10. Stisknout ZÁROVEŇ klávesu 8 + Šipka doprava

11. Blikají obě diody

12. Stisknout programovací tlačítko
Tomáš10
 
Příspěvky: 129
Registrován: stř 06 úno, 2013 1:28 pm


Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník