"Modul" pouze pro posun (U)

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

"Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod boy.rough » ned 23 pro, 2018 11:18 am

Mám určitý plán a představu sestavit funkční kus kolejiště určený pouze na posun. Nic velkého, jen zkusit využít zbytky co se válí v krabici.
Náhled zde:
https://boyrough.rajce.idnes.cz/Moje_ko ... oupaliste/
Nechám to zatím zde, nevím jestli se to povede.
Nejsem modelář, jen hračička,patla a zoufalec; věčný začátečník; jedu v TT na účku s pulsní regulací
boy.rough
 
Příspěvky: 583
Registrován: stř 13 čer, 2007 6:47 pm
Bydliště: jihočech

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod Myšpulín » ned 23 pro, 2018 12:25 pm

Tomu, že by se to u tebe nepovedlo, nevěřím. Ano, toto je možnost se dost výrazně vybláznit s jakýmkoli kolejovým schématem. A nakonec ti zbude i kousek prostoru pro ztvárnění nějakého industriálu. Tak ať to roste podle tvých představ. Už se těším na to, co z toho bude růst.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1230
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod boy.rough » ned 23 pro, 2018 12:52 pm

Děkuji za povzbuzení :) .
Právě k nějakému takovému kolejovému plánu vymýšlím i tu točnu.
https://boyrough.rajce.idnes.cz/Tocna_- ... ne_smycky/
Nejsem modelář, jen hračička,patla a zoufalec; věčný začátečník; jedu v TT na účku s pulsní regulací
boy.rough
 
Příspěvky: 583
Registrován: stř 13 čer, 2007 6:47 pm
Bydliště: jihočech

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod Myšpulín » ned 23 pro, 2018 1:13 pm

K té točně. Co kdyby jsi vynechal "centrální" napájení a napájení každé koleje mostu vyvedl na dva plíšky na každé straně koleje. Pod vjezdovou kolej pak jakési kartáče, kterými to budeš napájet z kolejiště. Tím vyřešíš nejen problém odpojitelných úseků, ale i přepínání polarizace, pokud most otočíš na druhou stranu. Nevím, jestli jsem popsal dost jasně, co mám na mysli.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1230
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod hank » ned 23 pro, 2018 2:05 pm

Nezbývá mi než si opět přihřát svoji "arendtovskou" polívku. Na http://www.carendt.com jsou v tomto duchu dnes už stovky podobných námětů, valná většina z nich právě z industriálního prostředí.

A díky za tu kuchařku ohledně možného napájení točny. Coby chudý, líný a manuálně nešikovný důchodce :mrgreen: jsem vděčný právě za takovéto low-tech/low-budget postupy.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank
 
Příspěvky: 3106
Registrován: stř 24 čer, 2009 4:43 pm

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod hank61 » ned 23 pro, 2018 3:50 pm

Spousta inspirace právě pro tyto a podobné projekty je i tu http://www.rmweb.co.uk/forum/viewtopic.php?f=66&t=24472
Aby mě mé zábavy bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně :-)
http://hankovystranky.cz/
Uživatelský avatar
hank61
 
Příspěvky: 1402
Registrován: sob 15 bře, 2014 5:42 pm
Bydliště: Hořovice a Louny

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod hopeter » ned 23 pro, 2018 4:33 pm

Co se týká napájení paprsků tak to taky řeším v analogu. Není to na točně ale na přesuvně. O sepnutí se postará mikrospínač s páčkou a výstupek v místě vjezdové koleje. Každá kolej přesuvny bude mít svůj mikrospínač. Budu tím mít zároveň zajištěno aby mě vlak z přesuvny nevyjel do prázdna... Myslím,že pro točnu by šlo použít stejný princip. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1907
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod fulda » ned 23 pro, 2018 5:52 pm

boy.rough píše:Děkuji za povzbuzení :) .
Právě k nějakému takovému kolejovému plánu vymýšlím i tu točnu.
https://boyrough.rajce.idnes.cz/Tocna_- ... ne_smycky/

Možná to není pro tebe, ale třeba se může se někomu hodit rotační kontakt.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4467
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod boy.rough » ned 23 pro, 2018 7:20 pm

Myšpulín píše:K té točně. Co kdyby jsi vynechal "centrální" napájení a napájení každé koleje mostu vyvedl na dva plíšky na každé straně koleje. Pod vjezdovou kolej pak jakési kartáče, kterými to budeš napájet z kolejiště. Tím vyřešíš nejen problém odpojitelných úseků, ale i přepínání polarizace, pokud most otočíš na druhou stranu. Nevím, jestli jsem popsal dost jasně, co mám na mysli.


Velmi zajímavý nápad. No, nějak mě to nenapadlo :oops: . Pomaloučku to začínám vymýšlet a možná to zkusím. Dík.
O.
Nejsem modelář, jen hračička,patla a zoufalec; věčný začátečník; jedu v TT na účku s pulsní regulací
boy.rough
 
Příspěvky: 583
Registrován: stř 13 čer, 2007 6:47 pm
Bydliště: jihočech

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod boy.rough » stř 26 pro, 2018 10:45 am

Nejsem modelář, jen hračička,patla a zoufalec; věčný začátečník; jedu v TT na účku s pulsní regulací
boy.rough
 
Příspěvky: 583
Registrován: stř 13 čer, 2007 6:47 pm
Bydliště: jihočech

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod boy.rough » pon 31 pro, 2018 1:26 pm

Tak a ještě jeden pokus o ruční přestavník.
Že by páčka přepínače ukazovala směr přehození vyhýbky. Je to opět jen prototyp narychlo a zkusmo vyrobený. Při větší pečlivosti a lepšímu měření - no, dalo by se :) .
https://boyrough.rajce.idnes.cz/Moje_ko ... -09152.jpg
https://boyrough.rajce.idnes.cz/Moje_ko ... -09162.jpg
https://boyrough.rajce.idnes.cz/Moje_ko ... -09172.jpg
https://boyrough.rajce.idnes.cz/Moje_ko ... -09182.jpg

Má k tomu někdo něco :D :?:
Nejsem modelář, jen hračička,patla a zoufalec; věčný začátečník; jedu v TT na účku s pulsní regulací
boy.rough
 
Příspěvky: 583
Registrován: stř 13 čer, 2007 6:47 pm
Bydliště: jihočech

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod boy.rough » úte 01 led, 2019 7:30 pm

Nikdo nic?
Hm, tak to mě mrzí.
O.
Nejsem modelář, jen hračička,patla a zoufalec; věčný začátečník; jedu v TT na účku s pulsní regulací
boy.rough
 
Příspěvky: 583
Registrován: stř 13 čer, 2007 6:47 pm
Bydliště: jihočech

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod Michal Vaniš » úte 01 led, 2019 10:02 pm

Na Silvestra se ptáš na názor :?: :mrgreen: :lol:
A prvního hned házíš "fuc"? :wink: :mrgreen:
To si asi neslavil... :oops:

Ber to obráceně - mlčení znamená souhlas :wink: :P
Uživatelský avatar
Michal Vaniš
 
Příspěvky: 406
Registrován: pát 10 črc, 2009 4:51 pm
Bydliště: České Budějovice

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod hopeter » stř 02 led, 2019 9:57 am

Možná se podívej sem https://tt120.webnode.cz/products/cast-prvni-zaciname/
U podobných řešení se většinou používá na ovládání nějaká páčka nebo knoflík a teprve do táhel se zakomponuje přepínač elektro. Poslední řešení tady prezentoval kolega hank61 na posunovacím puzle.
Tvoje řešení by prokouklo "utopením" pod desku a oválným otvorem vyvést tyčku uchycenou do druhého konce "čokolády" našroubované na páčce přepínače.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1907
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: "Modul" pouze pro posun (U)

Příspěvekod boy.rough » stř 02 led, 2019 8:42 pm

Michal Vaniš píše:Na Silvestra se ptáš na názor :?: :mrgreen: :lol:
A prvního hned házíš "fuc"? :wink: :mrgreen:
To si asi neslavil... :oops:

Ber to obráceně - mlčení znamená souhlas :wink: :P



(_I_)

A to jsem ještě velmi slušný.
Nejsem modelář, jen hračička,patla a zoufalec; věčný začátečník; jedu v TT na účku s pulsní regulací
boy.rough
 
Příspěvky: 583
Registrován: stř 13 čer, 2007 6:47 pm
Bydliště: jihočech

Další

Zpět na Mini kolejiště

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků