MP1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » pon 08 črc, 2019 9:25 am

Brejla píše:Problém je, že se to netýká jen Fuldy. Honza se Šídlem jsou úplně stejný level.
A teď čekám další nesmyslné kolo polemizujících příspěvků ..............


Brejlo, myslim ze jsi tvrde prestrelil co se tyce Sidla. Alespon donedavna jeho "vytvory" mely na webu plnou dokumentaci a software, a to pod licenci GPL. Na rozdil od Fuldy, kde bez povinne platby DIGI-CZ sis mohl postavit tak nanejvys mrtve zelezo. Sidlo Te nenuti nikomu platit desatek (kdyz se chces pinozit sam) - neni to stejny level. U Sidla se muzes naucit, poucit a upravit.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1254
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod fulda » pon 08 črc, 2019 9:40 am

belgarat píše:
HonzaM píše:... se několikrát stalo, že přestavník přestal přestavovat. Ukázalo se, že nedoputoval až do polohy, v níž dojde k vypnutí ovládacího proudu a přepnutí pro přestavení zpět, což mělo za následek že přestavník na žádné další pokusy o přestavení nereagoval

Fuldo, jak presne v teto situaci, ktera muze nastat i napr. napadanim bordelu do kolejiste, zareaguje certifikovany prestavnik ? To znamena:
- kdy presne prerusi (ukonci) ukon, behem ktereho doslo k mechanice zavade (zaseknuti) ?
- jak odlisi, pokud vubec (a pokud je to vubec treba) "radny konec ukonu" od "nedokonceny pohyb" ?
- co se stane, bude-li vydan opakovany pokyn k prestaveni (do te "nedosazene" polohy) ?
- co se stane, vyda-li v teto situaci obsluha pokyn k prestaveni do druhe polohy ?
Vesele se suneme do diskuze, kterou bych nazval - hledání žumpy za každou cenu.

Pro začátek bych připoměl TENTO post, kde zaznělo:
HonzaM píše:bohužel na dnešním klubovém sekátní se několikrát stalo, že přestavník přestal přestavovat.
Pokud jste tedy nejezdili na pískovišti, tak se mi zdá, že náhodné zaseknutí několikrát za den není až tak úplně náhoda.

Pak tu máme TUTO informaci:
HonzaM píše:Je fakt, že jsem nastavení dekodérů MGP nevěnoval dost času, dosaženou polohu ale signalizují, problém může být v jejich nastavení.
To se mi také zdá spíš jako systematická závada. Celkem snadno se dá dojít k závěru, že dekodér nevyhodnocuje polohu úplně správně. V kombinaci s tím zůstává platná TATO nezodpovězená otázka.

Takže můj dekodér signalizuje polohu, pokud byla skutečně dosažená. Pokud dosažená nebyla, pak jí nesignalizuje. Prostě a jednoduše správně detekuje koncové polohy a také detekuje a signalizuje stav přejíždění. To je odpověď na všechny tvé otázky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » pon 08 črc, 2019 12:05 pm

fulda píše:
Takže můj dekodér signalizuje polohu, pokud byla skutečně dosažená. Pokud dosažená nebyla, pak jí nesignalizuje. Prostě a jednoduše správně detekuje koncové polohy a také detekuje a signalizuje stav přejíždění. To je odpověď na všechny tvé otázky.

Stále jsi zapoměl odpovědět na beigaratovu otázku jak Tvůj dekoder pozná že přestavník dosáhl koncové polohy a v které se skutečně nachází.
Pokud jde o to nedojetí do koncové polohy, vyjádřil jsem se nesprávně, za celé vícedenní setkání totiž k tomu došlo pouze jednou, jak mohou potvrdit všichni účastníci.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1928
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod fulda » pon 08 črc, 2019 12:42 pm

HonzaM píše:
fulda píše:
Takže můj dekodér signalizuje polohu, pokud byla skutečně dosažená. Pokud dosažená nebyla, pak jí nesignalizuje. Prostě a jednoduše správně detekuje koncové polohy a také detekuje a signalizuje stav přejíždění. To je odpověď na všechny tvé otázky.

Stále jsi zapoměl odpovědět na beigaratovu otázku jak Tvůj dekoder pozná že přestavník dosáhl koncové polohy a v které se skutečně nachází.
Pokud jde o to nedojetí do koncové polohy, vyjádřil jsem se nesprávně, za celé vícedenní setkání totiž k tomu došlo pouze jednou, jak mohou potvrdit všichni účastníci.

TOHLE není odpověď?

A proč jsi TADY napsal:
HonzaM píše:... na dnešním klubovém sekátní se několikrát stalo, že přestavník přestal přestavovat...
Tak kolikrát to vlastně bylo? Nekecáš náhodou?

Honzo, nelíbí se mi tvoje zavádění a tvoje vymýšlení si. Právě kvůli těmto tendencím celkem pečlivě sleduji co píšeš a jak se do toho motáš.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod fulda » pon 08 črc, 2019 5:55 pm

belgarat píše:Cilem otazek bylo zjistit, jakym zpusobem se certifikovany dekoder zachova v (evidentne) chybnem stavu
Mluvíš jak ženská - chceš vědět jak se dekodér chová v chybném stavu a ptáš se, jak detekuje polohu.

Pokud chceš slyšet, že ty hrozny jsou kyselé, musíš se zeptat lišky, protože ten správný dekodér funguje jednoduše a dobře. To na úvod.

belgarat píše:Cilem otazek bylo zjistit, jakym zpusobem se certifikovany dekoder zachova v (evidentne) chybnem stavu (viz MiGuv popis jakym zpusobem se ma MP1 pouzivat. Muze se chovat lepe, nez "spatny" dekoder. Muze se ale chovat podobne hloupe - coz neni spatne, protoze se stejne jedna o chybne pouziti. Pro uzivatele je dulezite jen zda napomuze rozpohybovat prestavnik, nebo ne.

Tva odpoved rozhodne chovani dekoderu nijak neobjasnuje (nemam ho, jinak bych vyzkousel) - laskavy ctenar si pak dolmysli nejakou blbost ... sakra to mi prijde jako povidani s Jirka_US, ten taky rad pokladal diskusni miny.
Tak ano, dekodér je úplně jednoduchý - algoritmus je zhruba takovýto (celou řadu věcí lze měnit pomocí CV):
- dekodér obdrží příkaz pro přestavení do nějakého směru
- podívá se, zda je v tomto směru postavený
- pokud není, zahájí přestavování v potřebném směru
- čeká, dokud přestavník nedojede do požadované polohy.

Čili ano - pokud je přestavník v nějaké nedokončené poloze, pak dekodér zahájí přesun do koncové polohy a pak teprve do požadované polohy.
Ano - pokud se přestavník rozjede a dekodér dostane příkaz zpátky do původní, pak dokončí cestu a zase se vrátí. To jinak ani přestavník neumí.
Ano - pokud se přestavování zablokuje, pak se snaží dekodér opravdu dlouho.
Ano, dekodéru nevadí, že v mezičase došlo k posunu přestavníku, prostě při dalším příkazu rozpozná, že je v nepořádku a tak si jej srovná.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » pon 08 črc, 2019 6:31 pm

Zdravím, přidám svoji zkušenost. Mám jednu MP1, kterou jako ostatní MP1 ovládám pomocí DR4018, Dekodér DR4018 mám nastaven tak, že přivádí na přestavník napětí trvale a vypnutí přívodu nechávám tedy na koncových spínačích v MP1. Občas se mi stane, že MP1 jakoby nedojede do koncové polohy a to přesto, že je trvale napájena. Pokud k tomuto dojde, pak již nijak nereaguje na přepínání pomocí DR4018, tedy je jedno, jaké napětí na jaký vstup MP1 přivedu. Jediné co pomůže, je mírně zatlačit na strunu ve směru, ve kterém nedoběhla. V tu chvíli se pohne a pokud je nastavena na opačný směr, pak se i přehodí do opačné polohy. Mám strunu 0,8 mm, zdvih na MP1 3 mm, tloušťku základové desky 8 mm, korek pod kolejemi má 3 mm a měřítko TT, Seřizování polohy mně nijak nepomohlo, občas se prostě kousne. Jediné, co mě napadlo je, použít slabší strunu, Možná je ten zdvih na TT moc a struna 0,8 mm (originál má 1 mm) je moc tuhá a nedovolí dojet přestavníku do koncové polohy. Jen musím pořídit slabší strunu, abych to otestoval.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 627
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod zdeno » pon 08 črc, 2019 6:47 pm

Trixt píše:Pokud k tomuto dojde, pak již nijak nereaguje na přepínání pomocí DR4018, tedy je jedno, jaké napětí na jaký vstup MP1 přivedu.

Mam dojem Fuldo, ze by si se mi mel omluvit za sve ponekud urazlive chovani.
Toto je dukaz, ze MP1 ma mrtve okno, kde elektricky nereaguje a musi se mu pomoci rucne !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1692
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » pon 08 črc, 2019 7:37 pm

fulda píše:Pokud chceš slyšet, že ty hrozny jsou kyselé, musíš se zeptat lišky, protože ten správný dekodér funguje jednoduše a dobře. To na úvod.

Nevim jake kysele hrozny ;) ja dekodery neprodavam ani nedelam osobni webstranky jako vabnicku pro sve komercni aktivity.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1254
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod fulda » úte 09 črc, 2019 6:07 am

zdeno píše:
Trixt píše:Pokud k tomuto dojde, pak již nijak nereaguje na přepínání pomocí DR4018, tedy je jedno, jaké napětí na jaký vstup MP1 přivedu.

Mam dojem Fuldo, ze by si se mi mel omluvit za sve ponekud urazlive chovani.
Toto je dukaz, ze MP1 ma mrtve okno, kde elektricky nereaguje a musi se mu pomoci rucne !!

Podle mne je to důkaz tak maximálně toho, že existují nepovedené kusy a ty je potřeba vyreklamovat, dokud jsou v záruce.
Ze svojí podstaty použitý přepínač má mžitkový mechanizmus a je celkem složité ho parkovat v neutrální poloze. Na druhou stranu je to mechanický spínací prvek, takže nějaké opotřebení kontaktů a nespolehlivost je možná. Proto se dává na taková zařízení záruka. (Pokud tedy DR4018 nedělá nějakou nedokumentovanou magii s odpojováním jako MGP).

belgarat píše:ani nedelam osobni webstranky jako vabnicku pro sve komercni aktivity.

Já vím, závidět úspěšným je běžné.

Mimochodem - pro zvídavé. Můj dekodér v takovém případě signalizuje nedokončené přestavování (obě ledky jsou zhaslé), takže systémy schopné vyhodnocovat tento stav (Lenz) mají šanci normálně reagovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod Jarda H. » úte 09 črc, 2019 7:45 am

EDIT moderátor : pánové, jestli máte dojem, že za vás moderátor bude řešit vzájemné (důvodné - bezdůvodné ?!) napadání, osočování apod., tak si to řešte někde osobně u piva a ne anonymní diskuzí se stížnostmi k moderátorovi :lol:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Uživatelský avatar
Jarda H.
 
Příspěvky: 2585
Registrován: čtv 30 srp, 2007 6:25 pm

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » úte 09 črc, 2019 8:18 am

Vlakno uz je nastesti v zumpe ....

fulda píše:
belgarat píše:ani nedelam osobni webstranky jako vabnicku pro sve komercni aktivity.

Já vím, závidět úspěšným je běžné.


Uspesnym ;) ? Mozna.
Zavidet :)) ?

Dokonce dvoji zasadni nepochopeni v jedne replice...
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1254
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod brzda » úte 09 črc, 2019 10:22 am

Prestavník MP1 má stav, kedy aj napriek minimálnej záťaži nie je schopný chodu z jednej krajnej polohy do druhej, ako bolo spomenuté, hluché miesto. Rozobral som jeden do detailu a neprišiel som na to, prečo je to tak, pomeral som vnútrajšky, odstránil otrepy, skontroľoval chod a nič. V testoch absolvoval "opravený " prestavník " v pohode desať cyklov a zrazu dŕb, to isté. Po skombinovaní vnútorných častí z iných prestavníkov sa tento jav neodstránil ( čiastočne sa ale eliminoval) , vyskytuje sa to len u posledným generácií, teda tých, ktoré majú na spodnej strane 2 skrutky, 3 skrutkové to nerobili ( 70 kusov a všetky bez chyby), u nových je to cca 6÷ 8%. Zabil som s tým kopec času, testami strún, hrúbok strún, posunu bežca do jednej strany tak, aby bola druhá ( tá nedosahujúca polohu) odľahčená. Jediné, k čomu som dospel je, že takto postihnutý prestavník nemá napr. pri chode z ľava do prava problém, ale ma kratší chod, ako do druhej strany. No a pri prepnutí z prava do ľava tento najprv pokračuje v chode doľava a až potom do prava ( toto by poukazovalo na problém spínačov koncových polôch, teda jeho mechanickej časti - kruhový pohon posúvača ma vo vodorovnej polohe mŕtve body v krajných polohách). Ak je ten "medzichod" malý, prestavník je cca spoľahlivý ( dá sa to ako tak doladiť), ak je moc veľký, tak už v krajnej polohe nie je dostatočný prítlak na jazyk výhybky. Záver? REKLAMOVAŤ.
Naposledy upravil brzda dne úte 09 črc, 2019 2:35 pm, celkově upraveno 1
brzda
 
Příspěvky: 128
Registrován: stř 13 srp, 2014 12:17 pm

Re: MP1

Příspěvekod fulda » úte 09 črc, 2019 10:35 am

brzda píše: Záver? REKLAMOVAŤ.
Zajímavá informace. Zdá se, že inovace přinesla novou verzi "kurvítka" se špatným poločasem rozpadu. Se závěrem se nedá než souhlasit. Zejména pokud je chyba systematická.

Bohužel zádné dvoušroubové nemám.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » úte 09 črc, 2019 10:51 am

Původních tříšroubových MP1 mám více jak 150 kusů a až na maličkosti jsou naprosto bezproblémové, jen už pomalu při výstavbě kolejiště docházejí. Zdá se, že MTB zinovovalo (=zkurvilo) i jejich jediný produkt, který za něco stál.
Brejla
 
Příspěvky: 1073
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » úte 09 črc, 2019 11:16 am

Nechcete ty ne-zumpove prispevky zas presunout do normalni casti fora ? Informace o tom, ze jsou ruzne "generace" MP1 s ruznym chovanim je na rozdil od nasich ideologickych hadek zajimava.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1254
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník