MP1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MP1

Příspěvekod Sandy » sob 05 led, 2019 8:40 am

fulda píše:Kontrolní otázka - s kým jsi v Řepích mluvil? Na prodejně často bývá "ten druhý" a ten má dost svérázné názory. S Michalem je normální domluva.

Píšu pan šéf.... :wink:
Sandy
 
Příspěvky: 1045
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » sob 05 led, 2019 1:29 pm

Mě připadá řešení na změnu zdvihu dost neštasně udělané. Nevím jak vypadá verze 2 , zatím mám jen ty původní ale při prvním rozebrání kvůli změně zdvihu se na mě vysypalo zevnitř skoro vše. Naštěstí jsem měl v dílně zameteno jinak bych některé díly ani nenašel.
O tom kolik mě jich přestalo fungovat aniž by byly v zápřahu už jsem psal výše.
Do nákupu dalších MP1 už se nehrnu , serva mě vyhovují lépe. Tolik moje osobní zkušenost. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2158
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » sob 05 led, 2019 2:30 pm

hopeter: U verze 2 (mých 32 MP1) je změna zdvihu jednoduchá. Povolí se dva šroubky na straně u přesuvné destičky, na druhé straně je dno zaháknuté za plastové zobáčky a neotevře se jen tak samo. Není třeba ani šroubky úplně vyšroubovávat, přesuvná destička se dá vytáhnou, jen při povolení těch 2 šroubků. Nic mi u žádného přestavníku nevypadlo. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 779
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » ned 06 led, 2019 6:37 pm

Hold jsem asi smolař a nešika. :?
Píšu jen co se mě přihodilo a nikoho od nákupu MP1 nezrazuji ani do nákupu nenutím ( alespoň doufám ,že si to tak nikdo nevyloží ). Sám si ještě asi dva kusy koupím na výměnu v kolejišti , protože se mě nechce předělávat celou elektriku v analogu na serva ( i když ani tuto možnost nevylučuji ).
Na další kolejiště ale už pouze serva. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2158
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod BohousP » pon 07 led, 2019 2:04 pm

TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2306
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: MP1

Příspěvekod rawen » pon 07 led, 2019 2:13 pm

Využiju tématu, abych se zeptal na související problém.
Mám přestavníky MP5. Jak přehazujete kolíček určující zdvih (stranový posun) přestavníku.
Nebo jinak - čím kolíček dostat ven, aniž by došlo k jeho "ožvýkání", přeštípnutí či jinému poškození. Já už jsem musel několikrát vrtat dírku z opačné strany, a tou kolík vystrčit.

Díky, Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1425
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » pon 07 led, 2019 6:30 pm

Používám malé kleště bez zoubků (mají hladké čelisti). Žádný kolíček jsem neponičil. Vytahuje se dobře. Navíc ke každému MP1 jsem dostal plastový odlitek, na kterém je kromě jiného dle mě i náhradní kolíček.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 779
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod zirecek » úte 12 úno, 2019 7:40 pm

Pánové, jaká může být maximální délka struny pro ovládání EW2?
Mám poměrně silnou desku panelu a mezi spodní hranou desky a spodní hranou výhybky mám 4,5 cm.
Když vezmu ještě místo uchycení struny na samotném přestavníku MP1, tak se bavíme o délce struny nad uchycením v přestavníku až cca 5 cm.
Může to být funkční?
zirecek
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 18 úno, 2012 8:06 pm

Re: MP1

Příspěvekod fulda » stř 13 úno, 2019 7:14 am

Délka struny nemá na funkci živočicháře žádný vliv.
Co bude ovlivňovat tvou konstrukci je spíš její pružnost. Asi budeš muset na MP1 nastavit větší výchylku, aby v rámci pružnosti výhybka správně doléhala. Pokud to nebude stačit, tak můžeš udělat doprostřed cesty nějaký předmět s dírkou a udělat z toho dvouramenou páku podobně jako má želva a její klony.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » stř 13 úno, 2019 10:41 am

zirecek píše:Pánové, jaká může být maximální délka struny pro ovládání EW2?
Mám poměrně silnou desku panelu a mezi spodní hranou desky a spodní hranou výhybky mám 4,5 cm.
Když vezmu ještě místo uchycení struny na samotném přestavníku MP1, tak se bavíme o délce struny nad uchycením v přestavníku až cca 5 cm.
Může to být funkční?


Asi budeš muset použít strunu většího průměru k eliminaci větších pružných deformací vlivem délky. Budeš to muset vyzkoušet.
Brejla
 
Příspěvky: 1161
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

MP1 & UNI16ARD-8VYH

Příspěvekod sidlo » ned 03 bře, 2019 1:28 pm

Návod pro dekodér UNI16ARD-8VYH doplněn o nastavení a připojení motorických přestavníků MTB MPx.
https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/22-uni16ard-8vyh/motoricky-prestavnik-mtb-mp1
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2230
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: MP1

Příspěvekod HonzaM » pát 05 črc, 2019 7:57 pm

Na svém testovacím modulu pro elektroniku MGP jsem použíl přestavníky MP1, mimo jiné i proto, že jsou mezi přestavníky uvedenými v návodu tohoto švédského výrobce elektroniky pro modelovou železnici. Dosud jsem používal na modulech i na domácím kolejišti výhradně želvy. První zkušenosti byly velmi dobré, bohužel na dnešním klubovém sekátní se několikrát stalo, že přestavník přestal přestavovat. Ukázalo se, že nedoputoval až do polohy, v níž dojde k vypnutí ovládacího proudu a přepnutí pro přestavení zpět, což mělo za následek že přestavník na žádné další pokusy o přestavení nereagoval a pomohlo pouze mechanicky mu pomoci do ukončení předchozího přestavení. Do budoucna tedy u modulů zůstanu u želv pro jejich prakticky stoprocentní spolehlivost. Dekodér přestavníků MGP naštěstí umožňuje jak použití MP1, tak želv, tak i cívkových přestavníků, přičemž délku pulzu lze nastavit, Nadále proto u modulů i rozšíření domácího kolejiště zůstanu u osvědčených želv. Možná se ale jedná o výjimku, pokud vím, zkušenosti kolegů a kamarádů jsou většinou pozitivní.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2081
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » sob 06 črc, 2019 10:08 am

Já zkusil MP1 v analogu. Ze sedmi tři už jsem zahodil a žádný dekodér za to nemůže...
Vždy přestal fungovat po delší nečinnosti a brkem nebo nedojetím do koncové polohy to nebylo. Nadále už jen přestavníky z modelářských serv - zatím fungují všechny v analogu i v DCC. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2158
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » sob 06 črc, 2019 2:42 pm

Ze zvedavosti, Fuldo: jak Tvuj dekoder pozna, kdy je prestavnik v koncove poloze ? Meri odber moturku resp. uzavreni el. obvodu mezi svorkou 2 a 1/3 (tzn. po dojezdu do koncove polohy si M1 vypne napajeni a tedy i da vedet dekoderu) ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1349
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod sidlo » sob 06 črc, 2019 5:39 pm

Pokud MP1 nedojel do koncové polohy, tak to může mít několik příčin:

1. Něco vadí v cestě jehly přestavníku -- zkontrolovat volnost cesty jehly a volnost pohybu výměny.

2. MP1 má výrobní vadu -- opravit přestavník nebo ho vyřadit z provozu.

3. Nedostatečné napájení z důvodu měkký zdroj, dutý drát nebo studeňák na spoji -- zkontrolovat napájení a přívodní vodiče.

4. Příliš krátký impulz dekodéru -- MP1 má koncové vypínání, takže může být napájen trvale. Já na dekodéru UNI16ARD-8VYH https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/22-uni16ard-8vyh/motoricky-prestavnik-mtb-mp1 nastavuji dobu přestavení/napájení na 5 vteřin. To je dostatečná doba pro přestavení. Zároveň nehrozí spálení motoru přestavníku v případě, že dojde z jakéhokoliv důvodu k zaseknutí přestavování. Nastavení doby přestavení se provádí pomocí CV nebo pohodlněji v programu JMRI DecoderPro.

Obrázek
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2230
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník