MP1

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: MP1

Příspěvekod Dan Buchtela » ned 02 pro, 2018 10:11 am

Kolegovi se stalo, že ze 30 koupených kusů (koupeno před cca 30 měsíci a uskladněno) mu jich celkem 7 nechodilo...
Uživatelský avatar
Dan Buchtela
 
Příspěvky: 1022
Registrován: pon 13 srp, 2007 9:21 pm
Bydliště: Praha 6

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » ned 02 pro, 2018 11:32 am

Tak to by odpovídalo mému případu. Nikdy neodešel přestavník MP1 za provozu ale vždy po delší odstávce.
Ještě jim dám poslední šanci. Nakoupím náhradu za odešlé přestavníky a budu doufat , že jsem měl smůlu na vadnou sérii motorků... :evil:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1768
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod Vladimir1 » ned 16 pro, 2018 3:41 pm

Vážení kolegové modeláři,
Dovoluji si přispět do diskuze o přestavníku MP1. Po pokusech s motorickými přestavníky Hoffmann, Conrad a Tillig jsem zvolil právě MP1. Mám jich na svém TT kolejišti celkem 72ks na sedmi nádražích, výhybky mám Tillig EW2 a DKW2 s napájenými srdcovkami. Podotýkám, že mám tzv. hybridní provoz, čili mohu na kolejišti provozovat analogovou i digitální verzi pohybu vlaků. Ovládací pult je vybaven jen mechanickými přepínači, obvody návěstidel přes relé.
Zkušenosti s MP1 mám velmi dobré. U MP1 oceňuji malé rozměry, možnost nastavení zdvihu i polohy jehly. Používám je pro napájení srdcovek a prodloužených kolejí u seřazovacích nádraží a tím docílím napájení jen té kusé koleje, kam je postavena vlaková cesta bez nutnosti přídavných spínačů nebo relé. Ale právě v obvodu mikrospínače je u první verze MP1 jedna docela závažná konstrukční chyba. V obvodu je totiž zařazena vratná proudová ochrana (PolySwitch) a v sérii s ní ještě rezistor 4R7. Asi to konstruktér myslel dobře, ale výsledek dobrý není. Při proudu 0,5A zde totiž vzniká úbytek napětí cca 2,5V a při sériovém řazení těchto spínačů přestávají být obvody funkční. Pro odstranění tohoto problému je nutno odšroubovat spodní destičku (zde 3 vruty) a vratnou pojistku i s rezistorem přemostit. Pro zájemce mohu poslat foto. Bohužel o přítomnosti rezistoru v obvodu kontaktů mikrospínače nikde není zmínka. Výrobce asi tuto chybu pochopil a u verze MP1.V2 i u přestavníku MP5 ji odstranil. Co se týká přiložené jehly, opravdu není použitelná, ale odkazuji na e-shop www.litomysky.cz. Pan Litomyský nabízí celou škálu ocelových strun, kde si každý vybere. Nabízí i speciální a vynikající kleště Xuron pro stříhání ocelových strun. Já používám struny 0,6mm.
A ještě ke zmíněné verzi MP1.V2. Změny oproti původnímu MP1 jsou dost zásadní, takže by to chtělo spíš označení MP2. Že se jedná o jiný přestavník, se dozvíme jen z miniaturního popisu na krytu. Detaily, jako že místo tří vrutů na spodní desce jsou jen 2, jsou zanedbatelné. Také jiné konstrukční provedení nevadí. Ale už absence vratné pojistky a rezistoru určitě stojí za zmínku. Změna krytu už neumožňuje instalaci vnějšího mikrospínače. Co je však horší – MP1.V2 není kompatibilní s původním MP1. Má totiž na svorkách přehozené výstupní kontakty mikrospínače. Pokud tedy zaměníte původní MP1 za MP1.V2, máte problém a musíte přehodit vodiče na svorkách na výstupu mikrospínače. A pokud se vám (jako u mne) sejdou na kolejišti oba typy přestavníků, musíte si dávat dobrý pozor při návrhu a zapojení.
Bohužel výrobce MTB na svých stránkách ani v manuálu novou verzi V2 i s provedenými změnami vůbec neuvádí a uvádí tak zákazníka v omyl. Snad tedy aspoň tento příspěvek někomu pomůže.
S přáním hezkých vláčkových vánoc
Vladimír
Vladimir1
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 07 říj, 2016 11:39 am

Re: MP1

Příspěvekod Sandy » čtv 03 led, 2019 10:51 pm

Moje zkušenosti s MP1 jsou, bohužel, negativní.
Před lety jsem si jeden přestavník pořídil. Byl v akci (tuším, že za 200.-). Ležel v šuplíku a asi jsem ho ani nevyzkoušel. Teď jsem ho vyndal, ale ani si neškrtne.
Koupil jsem si druhý a k němu dekoder od DIGI-CZ. V analogu funguje (i když v pohybu na jednu stranu si dává na čas). Po připojení na dekoder na jednu stranu funguje korektně, při pokusu o přestavení na druhou stranu jezdí sem a tam. Dělám něco špatně?
Sandy
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » čtv 03 led, 2019 11:13 pm

No vypadá to, že je problém s koncovým vypínačem na jedné straně. Nevypne a motorek se pořád točí a tím výhybka jezdí sem a tam. Rozebíral jsi ho?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 317
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod sidlo » pát 04 led, 2019 5:32 am

fulda píše:Asi používáš špatné dekodéry, které neodpovídají tvojim potřebám a schopnostem.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1787
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: MP1

Příspěvekod Sandy » pát 04 led, 2019 6:54 am

Trixt píše:No vypadá to, že je problém s koncovým vypínačem na jedné straně. Nevypne a motorek se pořád točí a tím výhybka jezdí sem a tam. Rozebíral jsi ho?

No, myslel jsem si to. Jeden z koncových vypínačů je "šejdrem" a vačka asi úplně přesně nedoléhá na vypínač. Srovnat to nejde. Budu reklamovat.

EDIT:
to sidlo:
To je v mém případě každý dekoder. Nicméně jsem teď sáhl po tom nejlepším, co je na trhu a výsledek je tristní..... :roll:
Sandy
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: MP1

Příspěvekod Pavel-HP » pát 04 led, 2019 7:19 am

Asi to to nejlepší nebylo a směrem ke znalostem a schopnostem už vůbec ne. Di-cz a k tomu Želva, mi přijde jednodušší.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 725
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod fulda » pát 04 led, 2019 7:45 am

Sandy píše:Moje zkušenosti s MP1 jsou, bohužel, negativní.
Před lety jsem si jeden přestavník pořídil. Byl v akci (tuším, že za 200.-). Ležel v šuplíku a asi jsem ho ani nevyzkoušel. Teď jsem ho vyndal, ale ani si neškrtne.
Koupil jsem si druhý a k němu dekoder od DIGI-CZ. V analogu funguje (i když v pohybu na jednu stranu si dává na čas). Po připojení na dekoder na jednu stranu funguje korektně, při pokusu o přestavení na druhou stranu jezdí sem a tam. Dělám něco špatně?

Oboje popisuješ jako nové, tak nemá cenu to moc řešit a rovnou to pošli na reklamaci. Toto chování není správné a znamená buď chybu na dekodéru, nebo na přestavníku, nebo oboje.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4334
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MP1

Příspěvekod vvitty » pát 04 led, 2019 8:27 am

Sandy píše:Moje zkušenosti s MP1 jsou, bohužel, negativní.
Před lety jsem si jeden přestavník pořídil. Byl v akci (tuším, že za 200.-). Ležel v šuplíku a asi jsem ho ani nevyzkoušel. Teď jsem ho vyndal, ale ani si neškrtne.
Koupil jsem si druhý a k němu dekoder od DIGI-CZ. V analogu funguje (i když v pohybu na jednu stranu si dává na čas). Po připojení na dekoder na jednu stranu funguje korektně, při pokusu o přestavení na druhou stranu jezdí sem a tam. Dělám něco špatně?


Přines mi to všechno na burzu, podívám se na to.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1944
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod Sandy » pát 04 led, 2019 8:27 am

fulda píše:
Sandy píše:Moje zkušenosti s MP1 jsou, bohužel, negativní.
Před lety jsem si jeden přestavník pořídil. Byl v akci (tuším, že za 200.-). Ležel v šuplíku a asi jsem ho ani nevyzkoušel. Teď jsem ho vyndal, ale ani si neškrtne.
Koupil jsem si druhý a k němu dekoder od DIGI-CZ. V analogu funguje (i když v pohybu na jednu stranu si dává na čas). Po připojení na dekoder na jednu stranu funguje korektně, při pokusu o přestavení na druhou stranu jezdí sem a tam. Dělám něco špatně?

Oboje popisuješ jako nové, tak nemá cenu to moc řešit a rovnou to pošli na reklamaci. Toto chování není správné a znamená buď chybu na dekodéru, nebo na přestavníku, nebo oboje.

Někdy mám pocit, že by mi vyrostl i trpaslík.
Marodím a tak jsem si myslel, že budu experimentovat. Místo toho budu reklamovat.... :roll:
Začnu přestavníkem. Doufám, že mě doma pustí na otočku do Řep. Tam bych mohl vyzkoušet i dekoder. Pokud nebude fungovat, tak poputuje za Viktorem...
Sandy
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: MP1

Příspěvekod vvitty » pát 04 led, 2019 9:23 am

>.. jestli v dnesnim pocasi nebude rychlejsi ten prepinac srovnat :?: i kdyz to je na výrobce nevýchovné :lol:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1944
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: MP1

Příspěvekod Sandy » pát 04 led, 2019 9:52 am

vvitty píše:>.. jestli v dnesnim pocasi nebude rychlejsi ten prepinac srovnat :?: i kdyz to je na výrobce nevýchovné :lol:

Viktore, to jsem opatrně zkoušel. Mechanicky to nejde, protože je tam vypínač "na fest" a vadí kapka cínu mezi vypínačem a DPS.
Musel bych to kompletně demontovat a přepájet. A to se mi, fakt, nechce.
Sandy
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: MP1

Příspěvekod Trixt » pát 04 led, 2019 11:13 am

Sandy, osobně si myslím, že máš opravdu hroznou smůlu. Koupil jsem celkově 32 přestavníků MP1 a u žádného jsem zatím nezaznamenal žádný problém.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 317
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: MP1

Příspěvekod Sandy » pát 04 led, 2019 4:11 pm

Trixt píše:Sandy, osobně si myslím, že máš opravdu hroznou smůlu. Koupil jsem celkově 32 přestavníků MP1 a u žádného jsem zatím nezaznamenal žádný problém.

Jo, to mi v Řepích řekli taky. A navíc mě podezírají, že jsem si to způsobil schválně. A navíc jsem přišel o záruku, protože jsem odšrouboval spodní desku....
Uvidím v pondělí. Dneska to odmítli přede mnou vyzkoušet.
Sandy
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků