DCC pro segmenty z polotovarů

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC pro segmenty z polotovarů

Příspěvekod fulda » stř 31 říj, 2018 7:34 pm

Odpověď na TENTO dotaz.
MrBlackbird píše:K těm přestavníkům. Řekněme, že máme kolejiště s 15 přestavníky MP1 a 4x (dekodér pro 1 výhybku) a 2x (dekodér Kuehn pro ty zbývající - stanice mají vždy společný dekodér) a centrálu DR5000. Po kolejišti se současně prohání 2 vlaky. Za předpokladu, že nepřehazujeme všechny výhybky najednou, utáhne to centrála sólo?
Doufám, že to, na co se ptám, není úplná hovadina. V DCC jsem pouze na teoretické úrovni, zatím!

Je poměrně nepravděpodobné, že budeš přehazovat všechny přestavníky najednou, k tomu není důvod.
Ale v jednoduchosti se dá počítat, že jeden jedoucí přestavník MP1 pokud má normální mechanický odpor, tak má spotřebu cca 70-90mA. Můj dekodér má spotřebu cca 20-30mA u Kuehna nevím. Takže přestavník s dekodérem cca 100mA, kolik jich má cenu přehazovat v jeden čas? 5? Tak to e 0,5A.
Jedoucí souprava v eNku je kolik? 0,5A? takže 1,5A celkem a to je méně než je limit kdejaké centrály.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4241
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro segmenty z polotovarů

Příspěvekod Trixt » stř 31 říj, 2018 9:00 pm

MrBlackbird:: Mám centrálu DR5000 (zdroj 3A), zapojen 3x dekodér pro 8 výhybek DR4018, 4x dekodér obsazení DR4088LN, aktuálně mám aktivních 22 přestavníků MP1, provozuji dvě TT lokomotivy (vagöny osvětleny zatím nemám) a vše ovládám (ne moc dokonale ;)) softwarem RocRail. I když mám nastaveny pauzy pro přehazování výhybek, jsou chvíle, kdy se při přestavování výhybek dojde k částečnému souběhu až 3 MP1. Vše napájím zatím z výstupu Track Out DR5000 a zdroj centrály má pořád rezervy. Jakmile přijde čas, přehodím napájení dekodérů DR4018 a tedy i MP1 na samostatný zdroj. To ale ještě chvíli počká. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 257
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: DCC pro segmenty z polotovarů

Příspěvekod Ronoath » čtv 01 lis, 2018 2:42 pm

Líbí se mi konkrétnost tohoto vlákna. Přidám konkrétní kolejiště:

Vlakodrom v rovině se třemi okruhy geoLine na prostoru 160 × 560 cm. V provozu vždy tři lokomotivy, z toho dvě zvukové (a často dvě další se zapnutým zvukem stojí). Výhybky s originál dekodérem a přestavníkem Roco, přestavované maximálně dvě naráz skrz tablet. Centrála z21 ze setu.

Zatím vše jede bez potíží. Celkem by mě zajímalo, kdy mohu počítat, že budu "bez proudu". (aneb narážka na populární hlášku tramvajáků zpopularizovanou knihou Saturnin)
H0, se zamračenými někde mezi roky 2001 - 2005 na Šumavě. V digitálu.
Uživatelský avatar
Ronoath
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte 22 led, 2013 9:05 am
Bydliště: Prajzsko

Re: DCC pro segmenty z polotovarů

Příspěvekod MrBlackbird » čtv 01 lis, 2018 9:01 pm

Děkuji všem za hodnotné příspěvky. Jsem rád, že jde vše sloučit do jednoho a tím zjednodušit propojení jednotlivých segmentů.
MrBlackbird
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte 10 črc, 2018 11:00 am

Re: DCC pro segmenty z polotovarů

Příspěvekod Trixt » čtv 01 lis, 2018 9:49 pm

MrBlackbird: Jen nevím, zda používáš i detekci obsazení kolejí. Pokud ano, jsou to vodiče navíc, se kterými musíš v konektoru také počítat.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 257
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník