Decoder pro osvětlení budov

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod tomashlava » úte 30 říj, 2018 7:39 pm

Bez názvu.png
Bez názvu.png (455 KiB) Zobrazeno 583 krát

Zdravím, chtěl jsem se zeptat zda má někdo osobní praktickou zkušenost s funkčním decoderem pro osvětlení budov. Je to tento modul:
https://www.itvlaky.cz/efektove-dekoder ... l-ste-035/
Přijde mi to jako zajímavá věc, která by mohla oživit vzhled kolejiště, ale raději bych znal názor někoho, kdo to osobně má neb o se s tím již setkal. Děkuji všem.
tomashlava
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob 22 led, 2011 4:16 pm

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod sidlo » úte 30 říj, 2018 8:00 pm

<komerce>
Dekodér UNI16ARD-8VYH https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/22-uni16ard-8vyh má 16 samostatně programovatelných výstupů. Kromě klasického programování přes CV je možno použít i programování z počítače s grafickým rozhraním prostřednictvím JMRI DecoderPro Mimochodem - je levnější.
</komerce>
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod tomashlava » úte 30 říj, 2018 8:15 pm

Díky za tip, je sice levnější, ale nevím, zda bych si poradil s tím ho naprogramovat tak, aby spínal jednotlivé výstupy náhodně v různých časových sekvencích.Ten na který jsem se ptal to dle popisu zřejmě umí.
tomashlava
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob 22 led, 2011 4:16 pm

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod Pavel-HP » úte 30 říj, 2018 8:45 pm

A co se kouknout na DI-GI cz. Nebo rovnou k "Fuldovi".
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 720
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod fulda » stř 31 říj, 2018 8:48 am

Na mojem webu to není popsané moc detailně.
Já jsem vyprodukoval dva dekodéry, jedem maličkej, pro jednu budovu, kterej má bejt v budově a rozsvěcet/zhasínat místnosti uvnitř budovy.
Pak jsem stvořil alternativní soft do dekodéru digi-cz 005, ten dělá osvětlení pro 8 budov nebo 8 místností nebo tak něco. Ani nevím, jestli je někde v nabídce, nebo někde zdokumentovaný.
Mno a poslední co by se dalo, tak by byla alternativa do 8xMP1, to by bylo pro 16 budov/místností. Ale protože o tento artikl není moc zájem, tak se mi nechce si s tím pro jednoho člověka hrát.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod BohousP » stř 31 říj, 2018 9:22 am

fulda píše:Na mojem webu to není popsané moc detailně.
Já jsem vyprodukoval dva dekodéry, jedem maličkej, pro jednu budovu, kterej má bejt v budově a rozsvěcet/zhasínat místnosti uvnitř budovy.
Pak jsem stvořil alternativní soft do dekodéru digi-cz 005, ten dělá osvětlení pro 8 budov nebo 8 místností nebo tak něco. Ani nevím, jestli je někde v nabídce, nebo někde zdokumentovaný.
Mno a poslední co by se dalo, tak by byla alternativa do 8xMP1, to by bylo pro 16 budov/místností. Ale protože o tento artikl není moc zájem, tak se mi nechce si s tím pro jednoho člověka hrát.

Zdokumentované to je, alespoň pro pochopení principu. Kupodivu, na Fuldově webu. http://www.fucik.name/masinky/domek/ A koupit se dá, jako obvykle, na DIGI-CZ. http://www.digi-cz.cz/obchod/dekoder-osvetleni-budov/
Pěkný článek, i když starší http://www.honzikovyvlacky.cz/2015/03/09/honzikovo-kolejiste-38-elektrifikace-domecku/
A na závěr - informativní přehled na starém webu DIGI-CZ http://www.digi-cz.info/dekodery-osvetleni-budov/
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2028
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod Pater » stř 31 říj, 2018 1:12 pm

Aby jsi dostal i odpověď, na co jsi se ptal. Výše uvedený dekodér používá software z německých stránek. Dá se softwarově nastavit rychlost spínání i počet současně sepnutých výstupů. https://www.digital-bahn.de/bau_led/led_haus.htm Já je používám.
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 32
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod tomashlava » stř 31 říj, 2018 4:39 pm

Všem děkuji za podněty, tipy a doporučení. Vzhledem k tomu, že jsem v DCC spíše začátečník (používám DCC pouze pro trakci nikoli pro příslušenství), tak zřejmě nepůjdu do věcí, které mi nabízíte, protože bych si s tím zřejmě neporadil. Ten dekoder, na který jsem se zde ptal se mi líbí v tom, že spíná kontakty nahodile a asi není třeba jej dále programovat a pro mne zatím složitě nastavovat.
tomashlava
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob 22 led, 2011 4:16 pm

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod tomashlava » stř 31 říj, 2018 4:46 pm

Pater píše:Aby jsi dostal i odpověď, na co jsi se ptal. Výše uvedený dekodér používá software z německých stránek. Dá se softwarově nastavit rychlost spínání i počet současně sepnutých výstupů. https://www.digital-bahn.de/bau_led/led_haus.htm Já je používám.

Ten dekoder si určitě pořídím, ale abych se přiznal, nemám zatím žádnou zkušenost s nastavováním DCC dekoderů pro příslušenství. Možná to bude v této sekci znít velmi hloupě, ale zvládnu do Rocomaus založit novou lokomotivu, změnit délku rozjezdu a brždění, ale do " složitějších akcí" :P se zatím nepouštím. Tak nějak asi podvědomě tuším, že dekodery pro jiné věci než lokomotivy je třeba do Rocomaus ukládat zřejmě jinam než k lokomotivám. Až dekoder zakoupím, bude to v podstatě moje první věc tohoto typu, tak se potom případně tady zeptám, co a jak dále... snad mne neukamenujete.. :D
tomashlava
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob 22 led, 2011 4:16 pm

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod BohousP » stř 31 říj, 2018 5:06 pm

Ty dekodéry příslušenství se neukládají do hlodavce. Podle návodu se jim nastavení adresa (úplně stejně, jako lokomotivě) a pomocí pár CV jejich chování. Pak jednoduše na myši "přepínáte výhybku číslo XY", což je adresa dekodéru. Je to jednoduché, někdy však ne úplně logické (záleží na autorovi software).
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2028
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod fulda » stř 31 říj, 2018 5:07 pm

tomashlava píše:Všem děkuji za podněty, tipy a doporučení. Vzhledem k tomu, že jsem v DCC spíše začátečník (používám DCC pouze pro trakci nikoli pro příslušenství), tak zřejmě nepůjdu do věcí, které mi nabízíte, protože bych si s tím zřejmě neporadil. Ten dekoder, na který jsem se zde ptal se mi líbí v tom, že spíná kontakty nahodile a asi není třeba jej dále programovat a pro mne zatím složitě nastavovat.

To ten můj dělá také, programovat není potřeba, ale je to možné, pokud si člověk přeje nějaké vlastní nastavení jako že na záchodě se nesvítí tak často jako v obýváku.

Ale je pravda, že jej diskvalifikuje to, že se nedá koupit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod belgarat » stř 31 říj, 2018 5:39 pm

fulda píše:Ale je pravda, že jej diskvalifikuje to, že se nedá koupit.


A kdyz se neda koupit, da se aspon postavit Ty z digital-bahn jdou.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 976
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod tomashlava » stř 31 říj, 2018 7:07 pm

OK, objednám, vyzkouším, kdyžtak se zde poradím...
tomashlava
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob 22 led, 2011 4:16 pm

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod HonzaM » stř 31 říj, 2018 7:59 pm

Podívej se na tohle: https://www.digikeijs.cz/obchod/dekoder ... er-dr4018/.
Je tam řada možnosti programování, stmivání, spínání více výstupů jednou adresou a další, třeba s tím dekodérem mám naprogramovanou signalizaci přejezdu (střídavé dvě červené a jedna bílá LED s plynulým rozsvěcením). Návod najdeš na té stránce.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 01 lis, 2018 7:36 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1648
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Decoder pro osvětlení budov

Příspěvekod tomashlava » stř 31 říj, 2018 8:48 pm

Ahoj a diky, to vypadá dobře, to asi vezmu, byl by jsi mi potom ochoten treba s nastavením poradit ?
tomashlava
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob 22 led, 2011 4:16 pm

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků