Analog: detekce obsazeni

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Analog: detekce obsazeni

Příspěvekod belgarat » úte 23 říj, 2018 7:07 am

Ahoj.

Uvodni odbocka:
Jsou znama a zverejnena zapojeni (viz napr. http://masinky2003.wz.cz/indikace_obsazeni.html), ktera maji urcita omezeni (napr. funguji jen pri vypnutem useku apod). Pro ucely kluboveho kolejiste jsem si drbal hlavu a vypadlo "reseni" popsane zde: viewtopic.php?f=7&t=11506#p239870. Schema v odkazovane strance neni (dokumentaci musim dopsat, vim), ale nakreslil jej kolega Sidlo (viewtopic.php?f=7&t=11020&hilit=masinky2003&start=15#p228876), ja ho jen zapojil na nepajivem poli a posleze i na vyleptanych PCB a stale "vypadalo" ze funguje. Pokud se vam zda reseni neoptimalni, mne taky. Minimalne proto, ze ten odpor docela "topi" takze asi dobry, ale nepochybne to jde lip. Rozhodne jak se pise v tematech NEFUNGUJE, kdyz je pulzni regulator na 0, coz se musi resit jinde (nebo se smirit s tim, ze indikatory zhasnou). A bez pulzniho regulatoru bych to radeji nezkousel :)

Vlastni tema:
V nesouvisejicim tematu @tondakladno zminil sve reseni detekce, ktere jsem dostal soukrome mailem. @tondakladno si nepral zverejnit schema, nicmene schema jsem "na prvni dobrou" nepochopil, nicmene se podle vseho jedna o funkcni zarizeni.
Diskuze na téma detekce obsazení přerušeného úseku bylo pouze mezi námi, tak jsem nepovažoval za vhodné do tohoto tématu vložit schéma, které se týká analogu.

ani ja nezverejnuji (to muze autor tady udelat sam, kdyz uz ma primo vlastni vlakno), ale @tondakladno pravdu:
tondakladno píše:Uvidíš, co udělá Tvůj odkaz v tématu " DCC nebo analog ". Určitě budou příspěvky a dané téma se změní něco jako je televizní
pořad " rady Ládi Hrušky ". Když už jsi porušil moji žádost o nešíření, tak jsi to měl alespoň umístit na téma " Elektrika a elektronika ". Pěkný návrhový prográmek.

takze se ridim dobrou radou a odbocuji do tohoto samostatneho tematu

Simulaci obvodu jsem naklikal zde: http://tinyurl.com/ybla7tgt - jak je videt, tak pri sepnuti trakce LEDka nesviti (optoclen vypnuty), tedy detekce nefunguje. Pri otoceni polarity (right-click na zdroj 12V, pouzit "swap terminals"), pro zmenu, LEDka sviti neustale (nezavisle na masince na kolejich) tedy detekce opet nefunguje. Podotykam - nefunguje v teto simulaci ! Funkcni v postavene simulaci je tehdy a jen tehdy, je-li trakce vypnuta.

Z toho bych usoudil, ze jsem simulaci postavil spatne, protoze
tondakladno píše:Jakákoli kombinace přepínačů návrhu funguje jak má.

Vysvetleni ktere jsem dostal jsem (na vyzvu) citoval zde: viewtopic.php?f=6&t=11653&p=244065#p244043 ... uznavam ze mi vytekly nervy, ale to asi kazdemu 40+, ke kteremu se pristupuje jako k hloupemu skolakovi (zatimco ja jsem pomalejsi starec). Vztah prikladu a simulace (nebo puvodniho schematu) jsem nepochopil, ale ja o sobe VIM ze jsem (v elektrice) pomalejsi takze doufam v "znovu a lepe".

Pres ruzne zbytecne urazky na mou adresu bych se stale rad dobral toho jak ten obvod DOOPRAVDY funguje (ma fungovat), minimalne pro budouci "analogisty". Micek je na strane @tondykladno, protoze bez schematu se asi nikam nepohnem - nejlepe toho puvodniho, protoze jinak by se taky mohlo ukazat ze jsem kreslil simulaci pro uplne jiny obvod.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1298
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod MiG » úte 23 říj, 2018 8:10 am

Já to napsal už jednou, ale proč bych to nezopakoval.
Ten obvod vůbec nefunguje.
A autor má velmi pádné důvody, proč jej nezveřejnil a poslal jen osobě, která o sobě tvrdí, že není v elektronice/technice příliš "kovaná".
Může si tvrdit o obvodu co chce. A z nešťastníka, který se uvolil mít schema "jen pro sebe" dělat hlupáka.
A pokud nešťastník daný obvod zveřejní, tak může autor tvrdit, že to není to co posílal, nebo dštít síru a plivat jedovaté sliny o zveřejnění soukromé korespondence.

Pokud by dané zapojení bylo tak geniální, že by stálo za patentování nebo by bylo připravováno pro výrobu, tak je zcela nepochopitelné, že je posíláno komukoliv jinému, bez ohledu na jeho elektronickou/technickou "zručnost".
MiG
 
Příspěvky: 920
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Pro belgarat

Příspěvekod tondakladno » úte 23 říj, 2018 7:46 pm

Už ani nevím, z jakého důvodu jsme řešily detekci. Musíte uznat, že do doby, než to mezi námi začalo v komunikaci skřípat jsem byl vstřícný. Požádal jste mě o
schéma, tak jsem Vám ho zaslal. Nebudu se k další komunikaci vracet. A teď k vlastnímu obvodu. Nejsem génius jak mě někteří nazvali. Zkuste mě teď pochopit.
Jsem amatér elektronik a se svými znalostmi nemohu vytvářet složité obvody, což má výhodu, protože moje návrhy jsou jednoduché. Když jsem přemýšlel
o detekci, tak mne napadlo použít externího zdroje. Hledal jsem, jestli to je už vymyšlené, ale nenašel. Vám jsem zaslal pro pochopení principu to schéma, které zde
uvádíte a je plně funkční. Vím, že při změně polarizace napájení kolejí by ledka stále svítila, protože na Vašem schématu není nakresleno několik součástek.
Zjednodušil jsem ho proto, že jste v DDC a tam , to je moje úvaha, dochází k přepólování pravděpodobně v dekodéru mašinky a polarizace na kolejí je stále stejná.
V této úvaze se mohu plést. Tonda.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod MiG » úte 23 říj, 2018 8:21 pm

Mele pátý přes devátý...

Ovšem toto je perla.
Zjednodušil jsem ho proto, že jste v DDC a tam , to je moje úvaha, dochází k přepólování pravděpodobně v dekodéru mašinky a polarizace na kolejí je stále stejná.
Dávám nejmíň čtyřicet lajků. :-) Toto je ten nejpovolanější hodnotitel DCC versus Analog.
MiG
 
Příspěvky: 920
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod tondakladno » úte 23 říj, 2018 8:33 pm

MiG píše:Mele pátý přes devátý...

Ovšem toto je perla.
Zjednodušil jsem ho proto, že jste v DDC a tam , to je moje úvaha, dochází k přepólování pravděpodobně v dekodéru mašinky a polarizace na kolejí je stále stejná.
Dávám nejmíň čtyřicet lajků. :-) Toto je ten nejpovolanější hodnotitel DCC versus Analog.

Naopak. Nevíte co píšete. Píši že je to moje úvaha. Úvaha není, že to tak musí být. Uděluji hodnost desátníka.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod tondakladno » stř 24 říj, 2018 11:48 am

od: belgarat
Simulaci obvodu jsem naklikal zde: http://tinyurl.com/ybla7tgt - jak je videt, tak pri sepnuti trakce LEDka nesviti (optoclen vypnuty), tedy detekce nefunguje.

Při sepnutí trakce začne mašinka odjíždět, tak nevidím důvod, proč by měla ledka svítit.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod belgarat » stř 24 říj, 2018 12:03 pm

tondakladno píše:Při sepnutí trakce začne mašinka odjíždět, tak nevidím důvod, proč by měla ledka svítit.


Eh... no, to bych rekl ukaze nejlepe obrazek (nahodne sebrany z vyhledavace, diky timto @Lokopinovi). A predstavime si na miste K3, K5, K8, K41 tunel. Dost obvykly scenar u malinkeho domaciho kolejiste.
Obrázek
Rekl bych ze je zadouci vedet nejen, kdy se masinka rozjede z konce K5, ale predevsim kdy bezpecne K5 (a K8) opusti a vjede cela do K3. Pak se muze vesele prehodit vymena a pokracovat pres K41 dal.

Tve zapojeni ovsem zhasne ihned po rozjezdu, takze nevim kdy opustila K5. Pokud by bylo pouzite i na K8, K3, nedozvim se ani kdy je bezpecne zastavit. Resenim ani neni pouzit 2 v ruznych mistech ruzne obvody (jeden indikace za jizdy, druhy indikace pri stani), nebot v K3 (K41) obcas muzu potrebovat zastavit, nez doresim posun jinou soupravou.

Co se tyce "useku o neco delsich nez masinka" jsem psal jinde: delsi masinka nez "ta jedna" = nefunguje odepinani.

Jsi si OPRAVDU jisty, ze jsi skutecne provozoval analogove kolejiste ?

Pokud nekdo docetl az sem - @tondakladno mne vyzyval k mereni monoclanku... ja jsem mu psal, at zkusi na schematu linkovanem vyse prepolovat napajec trakce (klik pravym tlacitkem mysi -> "swap terminals"). Zvlastni na zduvodneni:
tondakladno píše:Při sepnutí trakce začne mašinka odjíždět, tak nevidím důvod, proč by měla ledka svítit.

je, ze ten obvod v opacne polarite pri rozjezdu nezhasne ... naopak zustane svitit (az do zastaveni). Jak pak poznam ze se masinka rozjela je mi zahadou.

Mimochodem - puvodne jsi mel zde na foru nekolik prispevku prezentujici Tva zapojeni (napr. dvojita vratna smycka). Muzes na ne dat odkaz - nedaji se nejak najit.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1298
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod tondakladno » stř 24 říj, 2018 1:34 pm

belgarat píše:
tondakladno píše:Při sepnutí trakce začne mašinka odjíždět, tak nevidím důvod, proč by měla ledka svítit.


Eh... no, to bych rekl ukaze nejlepe obrazek (nahodne sebrany z vyhledavace, diky timto @Lokopinovi). A predstavime si na miste K3, K5, K8, K41 tunel. Dost obvykly scenar u malinkeho domaciho kolejiste.
Obrázek
Rekl bych ze je zadouci vedet nejen, kdy se masinka rozjede z konce K5, ale predevsim kdy bezpecne K5 (a K8) opusti a vjede cela do K3. Pak se muze vesele prehodit vymena a pokracovat pres K41 dal.

Tve zapojeni ovsem zhasne ihned po rozjezdu, takze nevim kdy opustila K5. Pokud by bylo pouzite i na K8, K3, nedozvim se ani kdy je bezpecne zastavit. Resenim ani neni pouzit 2 v ruznych mistech ruzne obvody (jeden indikace za jizdy, druhy indikace pri stani), nebot v K3 (K41) obcas muzu potrebovat zastavit, nez doresim posun jinou soupravou.

Co se tyce "useku o neco delsich nez masinka" jsem psal jinde: delsi masinka nez "ta jedna" = nefunguje odepinani.

Jsi si OPRAVDU jisty, ze jsi skutecne provozoval analogove kolejiste ?

Pokud nekdo docetl az sem - @tondakladno mne vyzyval k mereni monoclanku... ja jsem mu psal, at zkusi na schematu linkovanem vyse prepolovat napajec trakce (klik pravym tlacitkem mysi -> "swap terminals"). Zvlastni na zduvodneni:
tondakladno píše:Při sepnutí trakce začne mašinka odjíždět, tak nevidím důvod, proč by měla ledka svítit.

je, ze ten obvod v opacne polarite pri rozjezdu nezhasne ... naopak zustane svitit (az do zastaveni). Jak pak poznam ze se masinka rozjela je mi zahadou.

Mimochodem - puvodne jsi mel zde na foru nekolik prispevku prezentujici Tva zapojeni (napr. dvojita vratna smycka). Muzes na ne dat odkaz - nedaji se nejak najit.


Znovu podotýkám, schéma jsem Ti zaslal, aby jsi viděl na jakém principu moje detekce pracuje. Když to řeknu svými slovy, jako "principiální schéma". Proto
na schématu chybí další část když se změní polarizace. Nechtěl jsem schéma komplikovat. Nezadal jsi co potřebuješ, jako nyní. Já průjezd detekuji Hallovou
sondou. Dvojitou smyčku jsem po dvou měsících v neděli smazal, protože nebyl žádný příspěvek. To, že nebyl žádný příspěvek přisuzuji zmínění,
že jízdy dvou mašinek jsou řízeny automaticky bez mého zásahu ( přestavování výhybek, plynulé rozjetí a zastavením v naprogramovaném úseku, signalizace
semaforů atd.) mým oblíbeným Picaxem, který se programuje v tvém neoblýbeném Bacicu. Není to ten co řešíš ze Zdenem. Červené úseky se mohou přerušit.
Detekci polohy mašinek potřebuji, když prográmek začíná tj. 1 mašinka blíže k nádr. vpravo, 2 dále od nádr. vlevo v červeném úseku. Pokud jedna z nich tam
není program se nespustí.
https://analog21.rajce.idnes.cz/ds
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod belgarat » stř 24 říj, 2018 1:50 pm

tondakladno píše:Znovu podotýkám, schéma jsem Ti zaslal, aby jsi viděl na jakém principu moje detekce pracuje. Když to řeknu svými slovy, jako "principiální schéma". Proto
na schématu chybí další část když se změní polarizace.


Hm, takze ve vysledku je funkce takova, ze
- stojici masinku detekuje, a
- pri jizde zhasne
(v pripade optoclenu sepne/rozepne) ?
Naposledy upravil belgarat dne stř 24 říj, 2018 1:54 pm, celkově upraveno 1
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1298
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod tondakladno » stř 24 říj, 2018 1:53 pm

belgarat píše:
tondakladno píše:Znovu podotýkám, schéma jsem Ti zaslal, aby jsi viděl na jakém principu moje detekce pracuje. Když to řeknu svými slovy, jako "principiální schéma". Proto
na schématu chybí další část když se změní polarizace.

Hm, takze ve vysledku je funkce takova, ze
- stojici masinku detekuje, a
- pri jizde zhasne
(v pripade optoclenu sepne/rozepne) ?


Ano.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod tondakladno » stř 24 říj, 2018 2:31 pm

tondakladno píše:
belgarat píše:
tondakladno píše:Znovu podotýkám, schéma jsem Ti zaslal, aby jsi viděl na jakém principu moje detekce pracuje. Když to řeknu svými slovy, jako "principiální schéma". Proto
na schématu chybí další část když se změní polarizace.

Hm, takze ve vysledku je funkce takova, ze
- stojici masinku detekuje, a
- pri jizde zhasne
(v pripade optoclenu sepne/rozepne) ?


Ano.

Jestli to chápu, jak ty myslíš, tak umísti rezistor 2 na emitor a zem, kolektor na + a z emitorové svorky výstup a máš inverzní signál. Led 1, výstup 1 - Led 0, výst.0
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod belgarat » stř 24 říj, 2018 2:36 pm

tondakladno píše:Jestli to chápu, jak ty myslíš, tak umísti rezistor 2 na emitor a zem, kolektor na + a z emitorové svorky výstup a máš inverzní signál. Led 1, výstup 1 - Led 0, výst.0

Nebylo by mnohem jednodussi, pro jednoznacnost, kdybys zeditoval to puvodni schema (viz link vyse) a dal sem link na novou verzi ? Uvedom si, ze podobne jako ja pochopil funkci zrejme Milos_P, a dalsi; takze porucha nebude uplne tak jen na strane prijimace.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1298
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod tondakladno » stř 24 říj, 2018 3:17 pm

belgarat píše:
tondakladno píše:Jestli to chápu, jak ty myslíš, tak umísti rezistor 2 na emitor a zem, kolektor na + a z emitorové svorky výstup a máš inverzní signál. Led 1, výstup 1 - Led 0, výst.0

Nebylo by mnohem jednodussi, pro jednoznacnost, kdybys zeditoval to puvodni schema (viz link vyse) a dal sem link na novou verzi ? Uvedom si, ze podobne jako ja pochopil funkci zrejme Milos_P, a dalsi; takze porucha nebude uplne tak jen na strane prijimace.


Myslíš tu linku s těmi 1 a 0.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod Brejla » stř 24 říj, 2018 3:44 pm

tondakladno píše:
MiG píše:Mele pátý přes devátý...

Ovšem toto je perla.
Zjednodušil jsem ho proto, že jste v DDC a tam , to je moje úvaha, dochází k přepólování pravděpodobně v dekodéru mašinky a polarizace na kolejí je stále stejná.
Dávám nejmíň čtyřicet lajků. :-) Toto je ten nejpovolanější hodnotitel DCC versus Analog.

Naopak. Nevíte co píšete. Píši že je to moje úvaha. Úvaha není, že to tak musí být. Uděluji hodnost desátníka.


A můžeš nám tedy upřesnit, jaká polarita je v levé a pravé koleji v DCC po směru jízdy :?: Třeba to dotáhnem na důstojníky :mrgreen:
Brejla
 
Příspěvky: 1108
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Analog: detekce obsazeni (c) Tondakladno

Příspěvekod tondakladno » stř 24 říj, 2018 4:15 pm

Brejla píše:
tondakladno píše:
MiG píše:Mele pátý přes devátý...

Ovšem toto je perla.
Zjednodušil jsem ho proto, že jste v DDC a tam , to je moje úvaha, dochází k přepólování pravděpodobně v dekodéru mašinky a polarizace na kolejí je stále stejná.
Dávám nejmíň čtyřicet lajků. :-) Toto je ten nejpovolanější hodnotitel DCC versus Analog.

Naopak. Nevíte co píšete. Píši že je to moje úvaha. Úvaha není, že to tak musí být. Uděluji hodnost desátníka.


A můžeš nám tedy upřesnit, jaká polarita je v levé a pravé koleji v DCC po směru jízdy :?: Třeba to dotáhnem na důstojníky :mrgreen:


Znovu podotýká, že je to moje logická úvaha, která nemusí být pravdivá, protože DCC nemám. Koleje jsou napájeny obdelníkovým střídavým napětím,jako v
zásuvce,ale průběh je sínusový. Obdélníkové napětí je nosičem digitálního signálů a z toho mi vyplývá, že při vstupu přes kolečka se v mašince v dekodéru dekóduje
signál, který se následně usměrní na 15 V pro mašinku, přestavníky apod. Proto odpadají přívodní kabely. V dekodéru pravděpodobně bude H můstek pro změnu
směru jízdy a PWM regulace rychlosti, ale může to být úplně jinak. Obdélníkové střídavé napěti je vhodné pro usměrnění, protože odpadá vyhlazovací kondenzátor. To je moje logická úvaha.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Další

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků