záhadná chyba centrály Roco z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod Ruda72 » úte 02 říj, 2018 8:04 pm

Zdravím všechny zkušenější modeláře. Potřeboval bych poradit. Používám centrálu Roco z21 ze startsetu a k tomu wifirouter, abych řídil kolejiště pomocí notepadu. Občas používám, zejména na programování, červený multimaus Roco. Používám to asi rok a víceméně bez problémů (až na to, že mi nejde programovat osvětlení vagonů, vždy se objeví Err2). Cca před 2 měsíci mi přestala svítit mašina (ale ostatní zvuky normálně fungovaly). Myslel jsem, že je to mašinou, ale v obchodě normálně fungovala. Tak jsem doma zkusil jiné mašiny a ty normálně svítí. Potom jsem náhodou přeprogramoval jinou mašinu na tu samou pozici, co byla ta nesvítící mašina (pozice 5) a objevil se stejný problém. Potom jsem zkoušel i jiné loko a je to pořád stejné. Na pozici 5 nesvítí žádná mašina. Přitom normálně jezdí a ostatní zvuky normálně fungují. Jen ta světla ne. Ani přední, ani zadní. Nevíte někdo, čím to může být? Díky moc za nápady.
Ruda72
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned 14 led, 2018 10:11 pm

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod fulda » stř 03 říj, 2018 7:00 am

Ahoj,

to je zajímavá chyba. Klidně se jí budu věnovat, stejně mám už na roco supportu pověst rejpala a na většinu mailů mi neodpovídají. Už mám stejně reportované 2 chyby, které odmítají opravit, tak si přidám třetí.

Jen potřebuji trochu více detailů.
Máš bílou nebo černou z21?
Chová se to stejně při ovládání z tabletu jako z MM?
Dokážeš mi poslat takovou tu první stránku z maitenance utility, kde jsou vypsané verze hardware/software?

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4161
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod BohousP » stř 03 říj, 2018 7:03 am

První chyba - Err2 - ta se objeví, pokud dekodér nedává potvrzující impulz o naprogramování (ACK). Vagónek s funkčním dekodérem má malý odběr a pravděpodobně neřeší ani generování ACK. Některé centrály tento problém dokážou ignorovat, naprogramování proběhne stejně, juen nedostaneš potvrzení. Zrovna Roco Z21/z21 s tím však má problém. Bohužel, Z21 i z21 tento impulz očekávají. To však zcela určitě nesouvisí s dalším problémem (adresa 5).
Druhý problém má jednoduché řešení - nepoužívej zatím adresu 5 pro lokomotivy. Chce to trochu hlubší zkoumání, není to na jedno zmačknutí knoflíku.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1968
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod zdeno » stř 03 říj, 2018 7:11 am

Trosku OT, ale neda mi to.
Je to rychlokvasene a usite horucou jehlou jako treba DR5000,
taky se mi sem tam neco podobne podari a musim davat upgrade.
---
Problem je, ze velkym vyrobcum se hodne odpusti a malovyrobce dostane vyzrat kazdou malickou chybicku.
Asi proto je Fulda za rebela a Roco se zacina chovat nepratelsky a naduto.
Je si vedome toho, ze lidi koupi vsechno.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod fulda » stř 03 říj, 2018 7:47 am

BohousP píše:První chyba - Err2 - ta se objeví, pokud dekodér nedává potvrzující impulz o naprogramování (ACK). Vagónek s funkčním dekodérem má malý odběr a pravděpodobně neřeší ani generování ACK. Některé centrály tento problém dokážou ignorovat, naprogramování proběhne stejně, juen nedostaneš potvrzení. Zrovna Roco Z21/z21 s tím však má problém. Bohužel, Z21 i z21 tento impulz očekávají.
Mno nechtěl jsem z toho dělat literární dílo, myslel jsem, že tohle všichni vědí.
To je vlastnost ovladače, nikoli centrály.
MM neumí rozlyšit čtení a zápis (například MiniMaus, nebo LH100 to rozlyšují).

Takže pokud na MM zadám, že chci pracovat například s CV11, tak ona se snaží jej přečíst. pokud se jí to povede, tak zobrazí přečtenou hodnotu, pokud se jí to nepovede, tak zobrazí Err2 a uživatel se může rozhodnout. Tlačítkem <> opustí programování, tlačítkem OK pokračuje s tím, že mu MM zobrazí nějaký svůj default a dovolí programovat bez čtení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4161
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod BohousP » stř 03 říj, 2018 7:57 am

fulda píše:... Mno nechtěl jsem z toho dělat literární dílo, myslel jsem, že tohle všichni vědí.
To je vlastnost ovladače, nikoli centrály.
MM neumí rozlyšit čtení a zápis (například MiniMaus, nebo LH100 to rozlyšují).

Takže pokud na MM zadám, že chci pracovat například s CV11, tak ona se snaží jej přečíst. pokud se jí to povede, tak zobrazí přečtenou hodnotu, pokud se jí to nepovede, tak zobrazí Err2 a uživatel se může rozhodnout. Tlačítkem <> opustí programování, tlačítkem OK pokračuje s tím, že mu MM zobrazí nějaký svůj default a dovolí programovat bez čtení.


No tak si zkus to OK se Z21 (asi i z21, ale tu jsem v rukách neměl). Dovolí ti akorát kulový, před tím ještě desítky vteřin váhá ... Ale např. NanoX se chová tak, jako píšeš. Proto jsem také přestal Z21 používat pro programování.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1968
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod PaMi » stř 03 říj, 2018 7:59 am

Jsou věci mezi nebem a zemí...
Já mám LENZ a na adrese 7 nefungují u žádné lokomotivy zvuky (stačí změnit adresu a vše je OK).
Opravil jsem to vlastními silami velmi rychle - nepoužívám adresu 7.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
Uživatelský avatar
PaMi
 
Příspěvky: 435
Registrován: úte 04 bře, 2008 1:57 pm

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod BohousP » stř 03 říj, 2018 8:09 am

PaMi píše:Jsou věci mezi nebem a zemí...
Já mám LENZ a na adrese 7 nefungují u žádné lokomotivy zvuky (stačí změnit adresu a vše je OK).
Opravil jsem to vlastními silami velmi rychle - nepoužívám adresu 7.

To je jednoznačná závada na osmé vrstvě OSI modelu - tzv. aplikačně-managerské samodegenerující vrstvě (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Referen%C ... el_ISO/OSI)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1968
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod Ruda72 » stř 03 říj, 2018 8:13 pm

fulda píše:Ahoj,

to je zajímavá chyba. Klidně se jí budu věnovat, stejně mám už na roco supportu pověst rejpala a na většinu mailů mi neodpovídají. Už mám stejně reportované 2 chyby, které odmítají opravit, tak si přidám třetí.

Jen potřebuji trochu více detailů.
Máš bílou nebo černou z21?
Chová se to stejně při ovládání z tabletu jako z MM?
Dokážeš mi poslat takovou tu první stránku z maitenance utility, kde jsou vypsané verze hardware/software?

Díky


Díky moc za ochotu. Mám bílou z21 ze start setu a dokoupený wifi router. Chová se to stejně při ovládání z tabletu jako z MM. Ohledně poslání první stránky z maitanance utility to rád udělám, ale nemám ponětí jak. Modelařil jsem před 20 lety, dal jsem na to zase před rokem. Už jsem se trochu naučil patinovat, osvětlení do vagonu si udělám i bez připraveného modulu (analogové), ale v DCC pořád plavu. problém je, že neexistuje nějaký ucelený text k nastudování, pochopitelný i pro ekonoma. Něco se pokouším studovat na internetových stránkách, ale to DCC je psané pro lidi s elektrotechnickým vzděláním. Takže rád požadované pošlu, ale nevím jak. Ovšem rád se poučím. Díky moc.
Ruda72
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned 14 led, 2018 10:11 pm

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod JendaTT » stř 03 říj, 2018 9:21 pm

Zkus kouknout k Martinovi Pintovi do sekce "začínáme" - také jsem vše hned při prvním čtení nepobral, ale postupně... se do toho dostaneš.
JendaTT
 
Příspěvky: 349
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod fulda » čtv 04 říj, 2018 7:41 am

Ruda72 píše:Díky moc za ochotu. Mám bílou z21 ze start setu a dokoupený wifi router. Chová se to stejně při ovládání z tabletu jako z MM. Ohledně poslání první stránky z maitanance utility to rád udělám, ale nemám ponětí jak.

Celkem jednoduše: TADY je ke stáhnutí Z21_Maintenance_V1.13 (zip - 6,54 MB) tu stáhneš a spustíš. Klikneš tlačítko "připojit" a ono ti to napíše nějaké info o centrále. Konec onců to jsi dělal při aktivaci.

Když máš obrazovku před sebou, stiskneš Alt+PrtScr, to ti udělá kopii obrazovky. Spustíš třeba "Malování" a v něm dáš Ctrl+V "Vložit". Tím dostaneš obrázek, který můžeš uložit, poslat a tak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4161
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod Ruda72 » čtv 04 říj, 2018 2:41 pm

Dobrý den, tak budu asi za blázna. Koupil jsem na bazaru jinou MM a zkusil jsem to s ní. Najednou na pozici 5 lokomotivy svítí. Tak jsem si myslel, že je teda špatná původní MM. Když jsem ji zapojil, tak jsem zjistil, že to najednou funguje i na té původní. Ale jsem přesvědčen, že to nefungovalo. Tj. omlouvám se všem, které jsem s tím zbytečně otravoval. Přeji hodně úspěchů v modelaření. :)
Ruda72
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned 14 led, 2018 10:11 pm

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod BohousP » čtv 04 říj, 2018 2:55 pm

Ruda72 píše:Dobrý den, tak budu asi za blázna. Koupil jsem na bazaru jinou MM a zkusil jsem to s ní. Najednou na pozici 5 lokomotivy svítí. Tak jsem si myslel, že je teda špatná původní MM. Když jsem ji zapojil, tak jsem zjistil, že to najednou funguje i na té původní. Ale jsem přesvědčen, že to nefungovalo. Tj. omlouvám se všem, které jsem s tím zbytečně otravoval. Přeji hodně úspěchů v modelaření. :)

Zde je vysvětlení: viewtopic.php?f=6&t=11620&p=242935#p242856
Neboj se, za blázna nebudeš. Elektronika si občas z nás dělá srandu.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1968
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod zdeno » pát 05 říj, 2018 5:56 am

BohousP píše:Elektronika si občas z nás dělá srandu.

to mi nekdy pripomina viru v Boha, ten si taky dela co chce ;-)
---
Ale neni to pravda, kazdy nasledek ma svoji pricinu, teda vetsinou odflaknuta robota nebo programovani.
Proste odmitam tvrzeni, ze centrala (ovladac) je cerna skrinka, ktera si dela co chce !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: záhadná chyba centrály Roco z21

Příspěvekod Trixt » pát 05 říj, 2018 6:44 am

zdeno: No trochu ti budu odporovat, i když jsem začátečník. Pro většinu běžných uživatelů je centrála černá skříňka a jsou závislí na manuálech a radách zkušenějších. ;) Někdy člověk na poprvé něco nepochopí správně a je vděčný za pomoc těch, co pro ně centrála černá skříňka není. ;)
Trixt
 
Příspěvky: 190
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: tondakladno a 2 návštevníků