Podloží korek bez zatížení?

Také se vám někdy něco nepovedlo? Podělte se s ostatními a napište o tom.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Podloží korek bez zatížení?

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 18 zář, 2018 11:02 am

Zdá se, že jsem udělal chybu, když jsem použil jako podloží pro stanici korek.
respektive se mi jej nepodařilo přilepit na 100%. Lepil jsem ho celoplošně chemoprenem. Chemopren jsem roztíral stěrkou, a korek lepil v ploše po odvětrání a zatížení.
Plocha byla rovná bez boulí a problémů. Ty se projevili teprve po zaštěrkování prvního kousku koleje. nestačil jsem se divit. Korek nabobtnal a "odfouk"l se od podkladu, takže místo rovné koleje jsem vytvořil horskou dráhu.
Po vyříznutí korku mezi kolejemi jsem snížíl "napnelismus" (vzpěrný tlak) a opětovným namočením a zatížením se mi podařilo kolej opět srovnat, ale nedovedu si představit, že budu podobně řešit celou stanici.
Přemýšlím nad lepením kolejí lepidlem bez vody (chemopren), ovšem štěrkování do Chp si nedovedu představit navíc mám obavu, že se problém bude opakovat i mimo kolej (např. při hlinění pod floky).
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne úte 25 zář, 2018 10:48 am, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1941
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Podloží korek?

Příspěvekod nadkachna » úte 18 zář, 2018 11:44 am

Chybu jsi neudělal použitím korku, ale chemoprenu :) Na korek je ideální je disperzní lepidlo, klidně i klasický Herkules, v ředěné formě pak i na samotný štěrk. Stačí trochu prosmejčit internet, návodů na lepení podloží i štěrku je tam hned několik.
G
TT
nadkachna
 
Příspěvky: 297
Registrován: stř 28 lis, 2007 12:02 pm

Re: Podloží korek?

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 18 zář, 2018 11:52 am

Řekl bych, že u disperze bych se s bobtnáním korku pral o krok dřív, tedy už při jeho lepení. -
Chemopren mi doporučil známý, který dělá podlahy, Ovšem otázka je zda částečně pružný spoj je pro podloží koleje to pravé.
Teď už je přilepeno, trhat to nebudu...
Zkusím rozdělit jednolitou desku korku na vícero pruhů ať má kam "růst".
Jak štěrkovat vím, už mám pár metrů za sebou na korku, na překližce i s jiným podložím (karton, styrodur apod.).
Dokud šlo o jednu kolej (i na dvojkolejce jsem řezal podloží, aby byl pro každou kolej zvlášť pruh) problém nebyl. Ve chvíli, kdy jsem měl korek ve větší ploše, že neměl kam uhnout, začal se boulit a zvedat.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1941
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Podloží korek?

Příspěvekod milan ferdián » úte 18 zář, 2018 12:08 pm

Především si musí dodržet při lepení chemoprenem technologický postup.Po natření obou ploch,tj. styčné plochy a korku,se musí nechat cca 10 minut zavadnout a pak přilepit.Nevýhodou je,že máš jen jeden pokus.Lepeno Lipová,Luby,Lobeč,Odry.
Milan
-Železniční normálie-
milan ferdián
 
Příspěvky: 10839
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Podloží korek?

Příspěvekod mlha » úte 18 zář, 2018 12:09 pm

Michale lepím dlaždice korku o velikosti 300 x 300 mm na překližku disperzí, nikdy se tento problém u mě neukázal
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
Uživatelský avatar
mlha
 
Příspěvky: 2641
Registrován: ned 27 led, 2008 7:27 pm
Bydliště: Hluk

Re: Podloží korek?

Příspěvekod MkTT » úte 18 zář, 2018 12:15 pm

Lepil jsem korek velikosi 60x30 cm disperzí na překližku a problém jsem neměl.
MkTT
 
Příspěvky: 546
Registrován: stř 08 úno, 2012 3:46 pm
Bydliště: Praha 10

Re: Podloží korek?

Příspěvekod milan ferdián » úte 18 zář, 2018 1:19 pm

Jeden pokus,protože s korkem se již nedalo manipulovat.Držel jak selská víra.Lepit se muselo přesně a s rozvahou.
Samozřejmě záleželo co se lepilo.Drobné osové odchylky na modulech se daly tolerovat s dodatečnými úpravy s nožem/skalpelem atd.Existovaly dva druhy chemoprenu na savý a nesavý materiál.Později přišel na trh universal.
Milan
-Železniční normálie-
milan ferdián
 
Příspěvky: 10839
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Podloží korek?

Příspěvekod hank61 » úte 18 zář, 2018 5:20 pm

Já lepím 2mm korek z role šíře 50cm celoplošně na překližkové segmenty modrým Duvilaxem a naprosto bez problému. Lepidlem je ovšem třeba nešetřit a natřít překližku vrstvou, která se zapije do spár korku. Korek tak i trochu změkne a po několikaminutovém přimačkávání jej nemusím ani zatěžovat. A to jsem lepil i plochu 130x45cm vcelku :wink: Uvedený chemoprém zase používám pro lepení kolejí k tomu korku. Je to rychlé a na případné úpravy ještě před zaštěrkováním stačí bez poškození kolejí odlamovací nůž :wink:
Úzkorozchodná 0e /0n30/1:43
http://hankovystranky.cz/
Uživatelský avatar
hank61
 
Příspěvky: 1706
Registrován: sob 15 bře, 2014 5:42 pm
Bydliště: Hořovice a Louny

Re: Podloží korek?

Příspěvekod Trixt » úte 18 zář, 2018 9:35 pm

Michal Šuhajda píše: .... Korek nabobtnal a "odfouk"l se od podkladu, takže místo rovné koleje jsem vytvořil horskou dráhu. ....


No, zkušenosti nemám, ale jen logická úvaha. Mohl bys zkusit před štěrkováním (spíše před lepením kolejí, bylo by to méně pracnější) přetřít korek kolem kolejí a mezi pražci něčím, co zabrání, aby natahoval později vlhkost z lepidla, kterým zaléváš štěrk.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 953
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Podloží korek?

Příspěvekod rawen » stř 19 zář, 2018 5:07 am

Trixt píše:
Michal Šuhajda píše: .... Korek nabobtnal a "odfouk"l se od podkladu, takže místo rovné koleje jsem vytvořil horskou dráhu. ....


No, zkušenosti nemám, ale jen logická úvaha. Mohl bys zkusit před štěrkováním (spíše před lepením kolejí, bylo by to méně pracnější) přetřít korek kolem kolejí a mezi pražci něčím, co zabrání, aby natahoval později vlhkost z lepidla, kterým zaléváš štěrk.

Takhle ne. Dobře přilepený korek (disperzí) se nesmí hnout ani po prolití lepidlem (naředěnou disperzí) při štěrkování. Nasáknutí je naopak žádoucí pro soudržnost celku.
Odzkoušeno na mnoha modulech....

Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1443
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Podloží korek?

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 19 zář, 2018 7:10 am

Podle reakcí ohledně lepení korku, se zdá, že chyba je mezi modelem a podlahou.
Podcenil jsem zatížení celku (kolejí, podloží) při štěrkování. Považoval jsem fixaci polohy špendlíky za dostatečnou. Budiž to varováním pro další modeláře.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1941
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Podloží korek?

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 19 zář, 2018 7:16 am

rawen píše: Takhle ne. Dobře přilepený korek (disperzí) se nesmí hnout ani po prolití lepidlem (naředěnou disperzí) při štěrkování. Nasáknutí je naopak žádoucí pro soudržnost celku.
Odzkoušeno na mnoha modulech....

Radek

V tomhle nesouhlasím. Prolití a úplné nasáknutí způsobí ztvrdnutí korku, tím pádem je tam korek jako tlumicí vrstva k ničemu. Naopak jsem se vždy snažil zachovat pružnost. Též ověřeno na traťových modulech.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1941
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Podloží korek?

Příspěvekod radeksindy » stř 19 zář, 2018 8:54 am

Trochu si mě předběhl Michale. Taky si pokládám otázku, proč dávat vůbec takovou mezivrstvu kvůli tlumení, když se následně celá proleje lepidlem. Ale i když se neproleje korek , tak se tam následně nasype štěrk a znovu proleje lepidlem. Proč tlumící vrstva, když to celé proleju lepidle a ztvrdne to na kámen?

Problém s korkovým nebo jiným podložím se řešil v H0 už i Zababově, i ve FREMO. Občas se to stane, nevím že by někdo dokázal přesně pojmenovat, co je příčinou. Zřejmě kombinace konkrétního typu korku, lepidla a pracovního postupu. Proto je v některých skupinách podobná vrstva striktně zakázána a koleje se kladou přímo na dřevo, resp. překližku. Nakonec zvuk nevydává kolej ani kolejové lože, ale lokomotiva. Když pojede potichu bez kraválu z převodů a motoru, a když nebude konstrukce modulu nebo kolejiště jedna velká rezonanční deska, tak se nemusíte podobnými věcmi vůbec zabývat. Na žádném z mých traťových modulů, včetně pivovaru žádné tlumící vrstvy nejsou a jsou stejně hlučné jako všechny ostatní.
radeksindy
 
Příspěvky: 1980
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Podloží korek?

Příspěvekod rawen » stř 19 zář, 2018 9:17 am

Přiznávám, na mých modulech korek:
A) modeluje násep
B) tvoří měkký povrch, do kterého se líp zapichuje než do překližky

Zvukově izolační vlastnosti jsem nikdy něřešil :D

Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1443
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Podloží korek?

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 20 zář, 2018 5:55 am

Nedalo mi to a včera jsme vyfotil o kolik korek nabobtnal.
Na fotce je vidět vyříznutý pruh. Pod pravítkem už je pouze jeden řez a korek je přeložen přes sebe přeložení dělá cca 2 mm.
Přílohy
IMG_2358.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 1941
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Další

Zpět na Naše chyby, omyly a nerealizované projekty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků