ovládací pultík na nadraží

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod JOHNZ » pon 29 říj, 2018 9:46 am

Rozumným (a veľmi modelovým) postupom by bolo, že si na počiatočnom tlačítku namačkám čo potrebujem (vlak/posun/PN), zmačknutím koncového tlačítka postavím cestu, a od tohoto okamihu už počiatočné tlačítko urobí jedine to, že cestu zruší. Takto to zhruba funguje aj v skutočnosti. V tejto súvislosti ma napadla ešte jedna prípadne voliteľná funkcia (určite voliteľná, poznám ľudí, čo by to chceli, ale poznám aj ľudí čo by im to vadilo): Keď počiatočné tlačítko podržíš nejakú dlhšiu dobu, rozsvieti sa (bez ohľadu na čokoľvek) privolávačka.

Išlo mi o vymyslenie riešenia pre zhlavia, ktoré na Pultíku v tejto chvíli beztak znamená, že si musíš naťukať koľajisko do EEPROM, čo ak som správne pochopil, zatiaľ znamená možnosť mať tam len jednu cestu súčasne.

Vychádzal som v tom z tvojho článku na Railnete, kde je u niektorých vecí popísané, že sa ti nezmestili do Flash. Ale ak to je OK, ber to ako bezpredmetné.
JOHNZ
 
Příspěvky: 74
Registrován: sob 05 led, 2008 9:24 pm

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » pon 29 říj, 2018 10:10 am

program jsem nekolikrat prepsal, teda nektere veci, treba velikost je hodne zmenena.
Blbe zvoleny algoritmus je uplne normalni a stava se pomerne casto, pokud je to prototyp.
---
Nektere zhlavi jsou prednastavene a teda zadefinovane a muze se nad nima kouzlit.
Proste to je ve vyvoji a delam na tom prubezne.
---
Dalsi moznosti nadefinovat jine zhlavi, jsou otevrene, ale zatim nevim jake, takze to ma cas.
To neni vytesane do kamene, pripominky prubezne zabudovavam a pak se uvidi.
---
Jinak natukavani do EEPROM je silena otrocina a chtel bych se mu vyhnout, pokud se to jen bude dat.
Pokud je pevne definovane zhlavi, tak se to musi udelat jen jednou a nemusi to delat uzivatel.
---
privolavacka:
tam je problem v drzeni tlacitka, to jsou vteriny a neda se to udelat tak, aby se program nezaseknul.
Teda je riziko v preteceni zasobniku dat na USARTu !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1532
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod JOHNZ » pon 29 říj, 2018 1:05 pm

Tak samozrejme, to je vývoj. K tomu sa asi bude stačiť vrátiť až to bude niekto potrebovať.

Privolávačka: No, to sa pri spracovávaní vstupu od klávesnice prerušením naozaj stáva. Nešlo by napr. po určitom počte opakovaní na nejakú dobu to prerušenie vymaskovať/zakázať (potom zas povoliť a ak do určitej doby prerušenie nedorazí, alebo dorazí od iného tlačítka, vyhlásiť tlačítko za pustené, inak ho po chvíli zasa zakázať, atď.)?

Inak napadol ma ešte možno jeden drobný možný problém. Keď si vezmeš ľavú stranu, tam sa ti môže stať, že vlaková a posunová cesta z jednej koľaje majú každá svoje návestidlo. Pretože keď máš vchodové návestidlo do stanice, od neho sa posunová cesta nikdy nestavia (má síce bielu, ale tá sa používa výhradne na privolávačku). Za ním (tesne pred prvou výhybkou) je potom zriaďovacie návestidlo (len modrá a biela) od ktorého sa potom stavia posunová cesta. Máš toto v programe nejak ošetrené? Nemalo by to byť nič zložité, problém je akurát tom, že to má fakticky 2 červené, ak teda dekodéry pre tie dve návestidlá o sebe nevedia, musia sa posielať 2 povely).

Inak potom sa dohodneme asi v súkromných správach alebo po e-maile, ešte to musím prebrať s ostatnými, ale dva Pultíky by sme u nás možno uplatnili.
JOHNZ
 
Příspěvky: 74
Registrován: sob 05 led, 2008 9:24 pm

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » pon 29 říj, 2018 3:07 pm

od prototypu je strasne dlouha cesta ku komerci,
napriklad svoji cetralu Centrbox jsem uvolnil az asi po dvou letech testovani u Milana Cernohorskeho.
Nebo moje ovladace Oto jsou sice velmi pozadovane, ale tam se taky omezim jen na jednu 100% kvalitni verzi.
Uz ted je venku asi 10 verzi Oto a upgrade je globalne naprosto nemozne.
Napriklad enkoderu poznam asi 12 typu, podle poctu prepinani, vybaveni a otaceni.
To opravdu nechcem opakovat.
---
Ta priblizovacka mne nejak netrapi, mam to vyresene jinak a celkem uspokojivo.
Ten posun je neco jine, ty navestidla jsou univerzalni a tak je mozne nastavit posun od vjezdoveho navestidla.
Jedine, ze bych to nejakym internim switchem zakazal. Zatim mne to netrapi a je to resitelne pomerne snadno.
Ja delam ovladace navestidel, detekce a vyhybek uplne jinak. Uz chystam o tom clanek, bude to hadam do mesice.
Tam je to vyresene spolu s predzvesti nebo vlozenymi navestidly.
---
Odhadujem to minimalne na rok, pokud bude potom zajem, tak se uvidi. ;-)
Neni problem dat podklady na zelezo a programy si muzes napsat sam,
ale obavam se, ze v C/C++ se to tam proste nevejde.
Je tam spousta bitove manipulace a to vsechny vyssi jazyky nemaji rady.
Je potom obrovska vyhoda pouzivat ASM prikazy SBIC nebo SBIS nad porty,
ktere uzasnym zpusobem zkrati vysledny kod.
Priklad testovaci smycky na stav vstupu:
if pinb = 255 then return
sbis pinb.0
rcall x1
sbis pinb.1
rcall x2
atd ...
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1532
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » sob 03 lis, 2018 9:42 am

zabudovane Extended pakety Loconet na navestidla pres paket IMM.
Teda je to volitelne bitem v EEPROM.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1532
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod tondakladno » sob 03 lis, 2018 10:17 am

zdeno píše:zabudovane Extended pakety Loconet na navestidla pres paket IMM.
Teda je to volitelne bitem v EEPROM.


Dobrý den pane Janeček, na Vašem osobním Webu máte zajímavé věci.
tondakladno
 
Příspěvky: 103
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » sob 03 lis, 2018 10:45 am

tondakladno píše:Dobrý den pane Janeček, na Vašem osobním Webu máte zajímavé věci.

strasne stare, hadam jsem na to nesahl 5 roku.
Planujem nekdy upgrade, ale uz mne to proste nebavi. Nejak jsem stratil motivaci.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1532
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník