Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod sidlo » stř 26 zář, 2018 6:34 am

fulda píše:...
Ano, ale tak nějak to ještě nikdo neviděl v provozu. Je to něco, co jsi si přečetl v reklamním letáku.
...

Doporučuji na chvíli se zastavit, pomalu napočítat do deseti, hodně přibrzdit a potom radši nic nenapsat. Většina místních vláken, která se týkají elektriky, tu mají oprávněně velmi špatnou pověst.

Toto vlákno, pokud si dobře vzpomínám, bylo založeno na zkušenosti že dané zařízení bylo na nějakém setkání viděno v provozu.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1736
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod fulda » stř 26 zář, 2018 8:13 am

sidlo píše:Toto vlákno, pokud si dobře vzpomínám, bylo založeno na zkušenosti že dané zařízení bylo na nějakém setkání viděno v provozu.
To ano, to by bylo v pořádku. Pak následovala informace, že to je tak bezva, že si na to postaví zkušební modul a všem nám ukáže, jak se to dělá. To by také bylo v pořádku.
To, že doposud nic neukázal mi nevadí, buď na to potřebuje víc času, nebo to nefunguje, to je celkem jedno.

Ale proč do každého vlákna, na jakýkoli dotaz napíše, že to je nejlepší na světě? On to dokonce napíše i do vlákna, kde žádný dotaz není.
Někdo se ptá na použití centrály s tabletem a dostane odpověď, že na stavění cest je nejlepší tenhle krám. Co to je za odpověď? Proč to tam píše?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4281
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod zdeno » stř 26 zář, 2018 8:27 am

fulda píše:To, že doposud nic neukázal mi nevadí, buď na to potřebuje víc času, nebo to nefunguje, to je celkem jedno.

to myslis ty tvoje kosticky ??
ono poukazovat na nedostatky druhych je strasne dvojsecne a vetsinou se to obrati nazpet.
---
Jinak jsem pisal, ze na zhotoveni kolejiste potrebujem 2 mesice, zarizeni mam hotove a publikovane, jen to treba vyzkouset v realu,
virtualne pres TC je opravdu malo a nemusi se ukazat vsechny zrady.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod fulda » stř 26 zář, 2018 6:40 pm

zdeno píše:
fulda píše:To, že doposud nic neukázal mi nevadí, buď na to potřebuje víc času, nebo to nefunguje, to je celkem jedno.

to myslis ty tvoje kosticky ??
ono poukazovat na nedostatky druhych je strasne dvojsecne a vetsinou se to obrati nazpet.
---
Jinak jsem pisal, ze na zhotoveni kolejiste potrebujem 2 mesice, zarizeni mam hotove a publikovane, jen to treba vyzkouset v realu,
virtualne pres TC je opravdu malo a nemusi se ukazat vsechny zrady.

Celou dobu se mluví o tom, kdo jednou prý něco viděl fungovat na modulech a teď o tom mele do každého vlákna.

Ne nejsi to ty, tvůj projekt je čistě vývojový a naštěstí máš dost inteligence, aby jsi věděl, kam o něm psát. Promiň, jestli to vyznělo že se zlobím na tebe.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4281
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod HonzaM » ned 30 zář, 2018 4:57 pm

fulda píše:
zdeno píše:
fulda píše:To, že doposud nic neukázal mi nevadí, buď na to potřebuje víc času, nebo to nefunguje, to je celkem jedno.

to myslis ty tvoje kosticky ??
ono poukazovat na nedostatky druhych je strasne dvojsecne a vetsinou se to obrati nazpet.
---
Jinak jsem pisal, ze na zhotoveni kolejiste potrebujem 2 mesice, zarizeni mam hotove a publikovane, jen to treba vyzkouset v realu,
virtualne pres TC je opravdu malo a nemusi se ukazat vsechny zrady.

Celou dobu se mluví o tom, kdo jednou prý něco viděl fungovat na modulech a teď o tom mele do každého vlákna.

Ne nejsi to ty, tvůj projekt je čistě vývojový a naštěstí máš dost inteligence, aby jsi věděl, kam o něm psát. Promiň, jestli to vyznělo že se zlobím na tebe.

V případě zařízení o němž píšu se jedná o průmyslově vyráběné zařízení a dá se objednat přes e-shop výrobce. Nejde tedy o nic co bych jen viděl na setkání FREMO. Já mam vzorky a testuju je. Dosavadní zkušenosti jsou pozitivní. V tomto vláknu nebudu pokračovat, zařízení a moje zkušenosti s ním budu počínaje zitrkem publikovat na http://www.1ku160.cz. a také v nově založeném vláknu MGP..
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1683
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod RELAx » stř 03 říj, 2018 9:18 pm

Rád bych přispěl svojí troškou do diskuze a prezentoval svůj způsob řešení ovládání kolejiště a lokomotiv. Domníval jsem se, že DCC je příliš složité a drahé (dnes už si to tak docela nemyslím) a tak jsem se vydal "vlastní cestou". Toto ovládání je sice vhodné pouze pro domácí kolejiště, ale vzhledem k ceně uvedené na konci příspěvku to myslím nebude úplně k zahození. Bohužel se hodí pouze pro ty, co trochu ovládají elektronické bastlení a programování Arduina.
Je to takové pseudoDCC řízení. Ani nevím jak to pojmenovat. Napájení kolejiště je „analogové“ 12v ss (reálně je v kolejích 13,5V) se všemi výhodami analogu. Vlastní řídící signál do lokomotiv je přenášený rádiově na frekvenci 433MHz (ASK) pomocí miniaturních modulů z Číny. Tyto moduly jsou nejmenší, vejdou se i do TT lokomotiv. Vysílač je zabudovaný ve vlastním ovládacím panelu (krabičce) s Arduiny, dotykovými displeji a potenciometry na ovládání rychlosti lokomotiv. Ovládací panel umožnuje zjednodušené programování vlastních lokodekodérů z malého displeje pro lokomotivy. Z dalšího velkého 5" displeje se zobrazeným plánkem kolejiště se ovládají výhybky a zobrazuje průjezd vlaků v místech snímačů (snímač pod kolejemi je infračervený z Číny, lokomotivy mají zespodu nalepené staniolové pásky – obdoba čárového kódů). Obě Arduina v ovládacím panelu jsou propojena, takže na základě postavení výhybek a informace o průjezdu vlaků nad snímači se dá doplnit automatika s hlídáním pohybu vlaků. Přesnost hlídání postavení vlaků závisí na počtu snímačů. (Je možné přidat i klasické oddělené úseky kolejí se snímáním obsazení a tuto informaci přenášet na ovládací panel a tam programově zpracovávat. Ale tomuto způsobu bych se rád vyhnul, už tak jsou koleje dost rozřezané- každá výhybka má hlídaný a pomocí mikrospínače z výhybky blokovaný průjezd z neprůjezdné koleje.
Jak už jsem napsal, přenos jak řídícího signálu do lokomotiv je radiový (433MHz ASK), tak přenos ovládání výhybek, či opačný přenos informace o průjezdu vlaků je také radiový (2GHz FSK). Pod kolejištěm jsou dvě Arduina. Jedno ovládá přenos nastavení výhybek a druhé je pro přenos informace o průjezdů vlaků. Výhybky jsou signálem z Arduina ovládány pomocí modelářského serva 9g opět z Číny. Z důvodů rychlosti přenosu modulů 433MHz ASK zvládne systém v pohodě 6 lokomotiv (odzkoušeno), ale myslím, že zvládne i víc. Je ale problém se zvládnutím čárového značení na podvozku lokomotiv, kam se víc jak 6 čar neumístí. To ještě rozvíjím. Ale současný provoz 6ti lokomotiv na malém kolejišti je až až.
Ovládací panel pro základní řízení kolejiště (ovládání výhybek a rychlosti vlaků) pro 6 vlaků vyjde materiálově na cca 1500Kč- záleží na kurzu koruny (plus spousta času na bastlení, plus rezerva na součástky zničené vlastní chybou). A pro ovládání lokomotiv do každé ještě dekodér + modul 433MHz, materiálově cca 150,-Kč.
Rád bych se podělil o zkušennosti, takže pokud by to někoho trochu zaujalo, mohu předat programy pro Arduina i schémata a popisy. Popisy zatím postupně doplňuji.
RELAx
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 24 lis, 2016 4:55 pm

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod belgarat » čtv 04 říj, 2018 6:22 am

RELAx: na to mozna zaloz zvlastni vlakno - uceleny system si to zaslouzi. Ad cteni carovych kodu: nepremyslel jsi o RFID ? Cinske tagy jsou take dostatecne male.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod RELAx » ned 07 říj, 2018 7:18 am

Asi ještě počkám až jestli bude zájem.
Jinak pro JIRKA_US. (Nemůžu ti poslat zprávu, nejsem dost aktiní uživatel.) Radiomoduly jsou tam dva. Jeden pro ovládání lokomotivy
https://www.aliexpress.com/item/LR45A-315-433Mhz-Wireless-Receiver-Module-ASK-Superheterodyne-200m-Long-Distance-Wireless-Remote-Control-Module/32822308682.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.43714c4d0JWXdt
a druhý pro přenos dat k ovládání výhybek a postavení lokomotiv z ovládacího panelu na a z kolejiště.
https://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-1PCS-NRF24L01-wireless-data-transmission-module-2-4G-the-NRF24L01-upgrade-version-We-are/32501134468.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dqOh79b
Můstek v lokomotivě je MIC4127 ale menší úbytek napětí má MCP1404 nebo MCP14E4. Když mi pošleš mail odešlu ti schema dekoderu.
RELAx
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 24 lis, 2016 4:55 pm

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků