Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod sidlo » pát 21 zář, 2018 10:51 am

Jak píše zdeno, je to ve vývojovém stádiu a je to pro celkem jednoduchá řešení. Nečekejte od toho zázraky.
Na ovládání je to něco jako hodně vylepšená fuldova Panelová kostička http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=11443.
Co do schopnosti logiky ovládání je to jako dekodér výhybek UNI16ARD-8VYH https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/22-uni16ard-8vyh nebo dekodér návěstidel UNI16ARD-NAV https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/24-uni16ard-nav při využití funkce Stavědlo https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/25-stavedlo.
Releovku z toho nepostavíte. Dekodéry UNI16ARD-xxx umí postavit 48 různých cest a mezi každým povelem umí nastavit libovolnou prodlevu. Zmiňovaný modul MGP umí od verze 8 postavit 24 cest a od verze 9 umí nastavit i prodlevu mezi příkazy. Jenom pro představu - stanice 4 dopravní koleje a odjezdy do dvou směrů - je potřeba celkem 32 jízdních cest, toho není MGP schopen.
Pokud od toho moc nečekáte, tak je to celkem zajímavé zařízení.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1641
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod zdeno » pát 21 zář, 2018 12:09 pm

HonzaM píše:O MGP můžeme diskutovat ve vlákně "ovládání modulu i jakehokoli kolejiště". Takže tam můžeme v diskuzi pokračovat. MGP komunikuje po sběrnici LocoNet, lze připojit více panelových dekodérů a tak je možné postavit třeba 96 cest a třeba 30 návěstidel, kazdemu návěstidlu stačí jedna adresa.

Ty si stale neuvedomujes, ze to je polotovar, ne ve smyslu zhotoveni, ale aplikace.
Teda musis zhotovit bednu (panel) a tam to vsechno pracne navrhnout, zabudovat a pracne odzkouset a zprovoznit.
Slovicko "navrhnout" je opravdu velmi slaby odvar toho, co treba udelat !! Kdo to nekdy delal, pochopil ;-)
Nic se neudela samo. Ten ovladaci panel na jednu stanici co tam maji, nelze pouzit jinde a jinak !!
---
Zkus navrhnout blokove schema, co vsechno a jak treba zapojit, aby to bylo funkcne .
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod belgarat » pát 21 zář, 2018 12:21 pm

Joj, diskuse by mela jit na prvni stranku vyhledavacu pro termin "problemy LocoNetu". Technologie je OK, ale ty fanatiky moc prezit nejde.

HonzoM: nenech se vytocit. Uz by Ti melo byt jasne, ze Zdeno neuznava jina reseni nez ta svoje, a do tech svych se pro zmenu zamota, takze jsou ostatnim k nicemu... ostatne na Railnet.sk vetsinou nejsou zdrojaky, takze to jsou stejne komercni reseni na prodej.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 813
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod HonzaM » pát 21 zář, 2018 6:24 pm

sidlo píše:nZmiňovaný modul MGP umí od verze 8 postavit 24 cest a od verze 9 umí nastavit i prodlevu mezi příkazy. Jenom pro představu - stanice 4 dopravní koleje a odjezdy do dvou směrů - je potřeba celkem 32 jízdních cest, toho není MGP schopen.
Pokud od toho moc nečekáte, tak je to celkem zajímavé zařízení.

Petře, to co píšeš je omyl. Cesty se staví panelovým dekodérem a těch můžeš LocoNetem propojit víc, už jsem viděl ovládací panel kde by!y čtyři a celkově bylo možné stavět 96 cest. V tom je kouzlo moduloveho řešení MGP. Dekodéru můžeš propojit několik. Totéž se týká výhybkových a návěstních dekodérů. Návěstní dekodér umožňuje ovládat deset návěstidel a potřebuje na to jen deset adres, protože jak je postavena cesta snímá z LocoNetu a podle toho nastaví návěstní znak. Samozřejmě může kontrolovat obsazení koleje i návěstní znak na odjezdovém zhlaví. Nastaví tedy napriklad na přímé cestě buď výstrahu nebo volno. Panelový dekodér je v ovládacím panelu, výhybkový i návěstní pod kolejištěm. A propojuje to jen kabel LocoNetu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » pát 21 zář, 2018 7:10 pm

zdeno píše:Na DR5000 probehlo asi 40 aktualizaci na pozadavky zakazniku, vcetne mne, kdy jsem te upozornoval na nejcastejsi chyby.
Jestli toto neni nadavani zakazniku, tak potom nevim ?? A jeste tam spousta drobnych chyb zustalo.
Napriklad 15 bitu preambule, co neni zavazna chyba, ale vyrazne to zpomaluje vyrobu DCC.
---podle této filosofie jsou nedodelane Windows, protože už mají řadu upgradu, ostatně Tvůj Oto také potřeboval několik upgradu fw
MGP:
Honzo neklam, vsak je tam jasne napisane, ze se to bude dodavat od 20 tydne tohoto roku !!
jak jsi na to přišel? Objednej to přes internet jako jsem to udělal já.
Teda je to nove a neni to otestovane zakazniky, jak to pozadujes ode mne.
---já od Tebe nic takového nepozaduju
Co se mi na MGP nelibi je prave ta nutnost si koupit kazdou vec samostane a teda platit, platit, platit ...
Zkus udelat blokove schema a minimalni pozadavky na jednotlive komponenty, aby to bylo funkcni. Mám to doma postavené, už budu doma (příští týden jsem v zahranici) tak ti vyfotografuju a také nakreslim jak je to propojené
A vubec neni jasne, jak to spolupracuje. Nejake bachorky o tom, ze jen pripojis telefon a udela se to samo ??
No to je scifi, kteremu hadam neveris ani ty sam !!
Není to scifi, sám jsem si to vyzkoušet!, a bez centrály
----
Neco podobne ma aj Roco, teda nutnost si kupovat kazdou drobnost samostatne. Teda cucani zakaznika.
---
Ten muj Pultik ma vyhodu v tom, ze ho pripojis a proste funguje, dokonce s komponenty DCC, ovšem když ji dáš do panelu, musíš to prpojit s vvyhybkovym a navestnim dekodérem - ty budou kde? Takže buď je musíš připojit LocoNetem (jako MGP), nebo od pultíku potahnes dráty e každé výhybce a návěstidlu
pokud je tam centrala, ktera dokaze prelozit pakety B0h do normy DCC.
Tam ale nefunguje zpetna vazba, coz je asi kazdemu znalemu jasne. To neni chyba Pultiku, ale vlastnost DCC.
---
Prestavnik na servo pro Loconet:
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015010001
Ovšem je jen pro jednu výhybku.
tady je vyhoda v tom, ze se da pripojit hocijaky prestavnik s motorem a koncovym vypinanim. Nemusi to byt servo, ale treba MP1.MGP má v nabídce jak verzi pro dekoder, tak pro motorové nebo impulsní přestavníky, v návodu k se i MP1

To jen aby si videl, jak to planujem. Ono to je trosku jinak, ale bude to pouzite.
---
Jinak ja servum v puvodnim zapojeni proste neverim.
Ono to funguje, ale sem tam se to zblazni a potom je to spatne.
Hlavne kolisani napajeni nemaji klasicke serva vubec v oblibe a delaji psi kusy.

ví v minulém odstavci. Tady se shoduje, já take nemám v oblibě serva
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod Morris Zapp » sob 22 zář, 2018 5:18 am

zdeno píše:Jinak ja servum v puvodnim zapojeni proste neverim.
Ono to funguje, ale sem tam se to zblazni a potom je to spatne.
Hlavne kolisani napajeni nemaji klasicke serva vubec v oblibe a delaji psi kusy.
Máme stovky nijak neupravovaných serv ve spoustě stanic, roky to funguje k naprosté spokojenosti bez jakéhokoliv "zbláznění" a "psích kusů".
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 586
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » sob 22 zář, 2018 7:32 am

Morris Zapp píše:Máme stovky nijak neupravovaných serv ve spoustě stanic, roky to funguje k naprosté spokojenosti bez jakéhokoliv "zbláznění" a "psích kusů".

Videl jsem jinde a nebylo to dobre, treba 2 mesice v pohode a potom katastrofa.
Netusim, cim to je, ale je tam neco divne a to ze se obcasne zavrceni nebo chveni serva poklada za normalni, neni dobre.
Ale pokud jsi spokojeny, nemuzem namitat.
Ja spokojeny nejsem.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod zdeno » sob 22 zář, 2018 7:41 am

to Honza:
upgrade Oto bylo vynuceno prave DR5000, ktera pozaduje prisnejsi normu nez 1,5% z rychlosti Loconetu.
Dovtedy problemy nebyly. Musel jsem zabudovat krystaly 8MHz anebo nastavit interni oscilator do 1% tolerance.
---
Myslim, ze bychom meli prejit od teoretizovani ke skutkum.
Ja delam na dvoch modulech male nadrazi a hadam do dvou mesicu to bude hotove.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod Morris Zapp » sob 22 zář, 2018 10:55 am

zdeno píše:...a to ze se obcasne zavrceni nebo chveni serva poklada za normalni, neni dobre.
Nejsme vepři. Ale tenhle problém mají jen špatně navržené ovladače. Bohužel takových je většina - a ty pak dělají servům špatnou reklamu... :(
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 586
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod HonzaM » sob 22 zář, 2018 1:19 pm

zdeno píše:to Honza:
upgrade Oto bylo vynuceno prave DR5000, ktera pozaduje prisnejsi normu nez 1,5% z rychlosti Loconetu.
Dovtedy problemy nebyly. Musel jsem zabudovat krystaly 8MHz anebo nastavit interni oscilator do 1% tolerance.
---
Myslim, ze bychom meli prejit od teoretizovani ke skutkum.
Ja delam na dvoch modulech male nadrazi a hadam do dvou mesicu to bude hotove.

Já mám také rozestavěné jedno nádraží na dvoudílném modulu, do dvou měsíců bych to měl také mít hotové, tak to budeme moci porovnat.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod zdeno » sob 22 zář, 2018 2:13 pm

HonzaM píše:Já mám také rozestavěné jedno nádraží na dvoudílném modulu, do dvou měsíců bych to měl také mít hotové, tak to budeme moci porovnat.

dneska rozebiram stare moduly, ktere uz teda nikam nepocestuji. Potrebujem vyhybky ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod zdeno » ned 23 zář, 2018 7:42 am

sidlo píše:Stavědlo

Docela by mne zajimalo, jak to funfuje ? Kde je nainstalovana ta nadstavba Stavedlo ?
Dekoder cehokoliv neumi vyrabet nebo posilat DCC signal ?

dodatek, uz jsem to nasel ;-)
pokud chces neco dodat, nebudem nadavat
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod fulda » úte 25 zář, 2018 8:28 pm

HonzaM píše:
dudlifuk píše:Tak to je skvela sprava ! A Roco sa moze hanbit, ze ponuka neuplnu funkcionalitu. Ja som si kupil extremne predrazenu ciernu Z21-ku s pocitom ze vsetko ma vyriesene a to bol omyl. Teraz vdaka Fuldovy konecne zacnem vyuzivat na ovl.panely zobrazovanie obsadenych usekov. Ved nie kazdy musi mat ku kolajisku pripojeny PC, aby videl obsadene useky, pre mna je to aj dost neprakticke. Chcem sa pozerat na kolajisko a ruky mat na ovladacom panely resp. v ruke mys. Myslim ze tuto vymozenost uvita viacej modelarov, kedze je z21 dost rozsirena a v podstate sa nevyuziva ziadna jej pridana hodnota. Teraz prisiel jej cas. Urcite sa modelari delia na vyznavacov softwaroveho ovladania cez PC alebo pri jednoduchsich kolajiskach tabletom a na tych, ktori maju radsej ovladaci panel. Ja si stavam ovladaci panel a v 21.storoci nechcem aby som ho musel mat prepojeny troma 72- pinovymi konektormi. Takze drzim palce v dalsom vyvoji !!

Přečti si vlákno "ovládání modulu i jiného kolejiště", ovládací panel MGP můžeš mít připojený jediným kablikem LocoNetu a ovládat výhybky, návěstidla, zobrazit na panelu obsazeni i nastavené cesty, stejně jako z aplikace na počítači. Umí o třídu víc než zhlavik, hlavně můžeš mít panel kdekoliv a mít ho připojený jedním kablikem (kterým se přenáší jak ovládání, tak zpětné hlášení polohy nastavené cesty I detekce obsazeni).

Honzo, promiň, vím že to není v souladu s pravidly tohoto fóra, ale právě se nemohu rozhodnout, jestli jsi hloupý, neurvalý a nebo nasazený agent.
Jak chceš k z21 start připojit ten tvůj zázrak? To jako tady radíš lidem, že si mají zahodit všechno co mají a mají si běžet koupit novou centrálu a vše znovu? Budeš pak krčit rameny jako jsi již mnohokrát předvedl když si někdo na tvou radu koupil nějaký tebou pochválený šmejd a pak se ukázalo, že nefunguje?
To nemáš ani kousek rozumu?

Mimochodem, co TOHLE tvoje prohlášení? To jsi také jen něco zkoušel?
To nemáš ani kousek soudnosti?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Panelová kostička

Příspěvekod HonzaM » úte 25 zář, 2018 8:49 pm

fulda píše:[panel kdekoliv
Jak chceš k z21 start připojit ten tvůj zázrak? To jako tady radíš lidem, že si mají zahodit všechno co mají a mají si běžet koupit novou centrálu a vše znovu? Budeš pak krčit rameny jako jsi již mnohokrát předvedl když si někdo na tvou radu koupil nějaký tebou pochválený šmejd a pak se ukázalo, že nefunguje?
To nemáš ani kousek rozumu?

Mimochodem, co TOHLE tvoje prohlášení? To jsi také jen něco zkoušel?
To nemáš ani kousek soudnosti?

Buď tak laskav a vyjadruj se slušně, toho snad schopen jsi. Kdybys si pořádně přečetl o co jde, zjistil bys že to lze použít s libovolnou centrálou a klidně i s analogem. A můžeš uvest co máš na mysli pochvalenymi šmejdy co nefungují? A už jsem tě žádal abys alespoň do mých vláken přestal psát takovéto nenávistné příspěvky. Chápu že tě štve že to co nevymyslis ty má lepší alternativu, ale mel bys psát jen vecne argumenty a ne osobní útoky.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1609
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Panelová kostička

Příspěvekod fulda » stř 26 zář, 2018 6:26 am

HonzaM píše:Buď tak laskav a vyjadruj se slušně, toho snad schopen jsi.
Schopen ano, ale ochoten jen v případě že se tomu protistrana nebrání.

HonzaM píše:Kdybys si pořádně přečetl o co jde, zjistil bys že to lze použít s libovolnou centrálou a klidně i s analogem.
Ano, ale tak nějak to ještě nikdo neviděl v provozu. Je to něco, co jsi si přečetl v reklamním letáku.
HonzaM píše:A můžeš uvest co máš na mysli pochvalenymi šmejdy co nefungují?
Můj oblíbenec je univerzální LN Box, který je natolik univerzální, že funguje právě s jedním digitraxem.
HonzaM píše: A už jsem tě žádal abys alespoň do mých vláken přestal psát takovéto nenávistné příspěvky.
Ano, a slíbil jsi, že do vláken cizích lidí přestaneš psát scestné hlouposti.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků