Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Ovládání modulu i jakéhokoli kolejiště

Příspěvekod HonzaM » pon 23 črc, 2018 8:57 am

Na setkání modulářů FREMO ve Stölnitzu jsme měli přílržitost vidět modul staníce Nordfaxe jednoho dánského modeláře. Jedná se o modul s dost velkou stanicí (jak je zřejmé z obrázku), ovládaný z tlačítkového panelu. Překvapením bylo, když jsme se dověděli, že je ovládání elektronické, avšak bez standardní a bez počítače. Ovládaní jednotlivých výhybek zajišťují tlačítka, ovládání je jednotlačítkové. Poloha výhybky je na panelu zobrazena dvěma LED. Prvky ovládání jednotlivých výhybek (technicky něco jako fuldovy "kostičky") jsou navzájem propojeny LocoNetem a mohou vzájemně komunikovat. Každou výhybku je tak možné přestavovat individuálně, zároveň ale je možné stavět celé cesty stiskem tlačítek určujících počátek a konec cesty. Zdrojem LocoNetu je deska s Arduiono umístěná přímo v ovládacím panelu. Ta zároveň hlídá aby nedocházelo ke kolizním stavům. Tu si navrhl sám majitel sám, ostatní komponenty jsoukomerčni vyrobky. Programování cest se realizuje z mobilu nebo tabletu prostřednictvím desky bluetooth, která je rovněž přímo v panelu. Na druhém obrázku je pohled do vnitřku panelu. Komunikaci ovládacího panelu s kolejištěm (výhybkovými a návěstními dekodéry a moduly detekce obsazení) obstarává jediný kabel sběrnice LocoNet. Není tedy problém, aby ovládací panel nebyl mechanicky spojen s vlastním kolejištěm. Podrobnější informace budou brzy uveřejněny na http://www.1ku160.cz.
Přílohy
IMG_4215 (kopie).jpg
IMG_4216.JPG
Naposledy upravil HonzaM dne úte 18 zář, 2018 10:44 am, celkově upraveno 2
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod sidlo » pon 23 črc, 2018 9:18 am

Vypadá to, že se jedná o realizaci LocoNet bez centrály. To je v našich končinách vyšší dívčí. Odhaduji, že zrealizovat něco takového by tu zvládl tak maximálně jeden borec.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1728
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod MiG » pon 23 črc, 2018 9:31 am

sidlo píše:Odhaduji, že zrealizovat něco takového by tu zvládl tak maximálně jeden borec.

Já jsem přesvědčen, že tady žádný "jediný borec" na realizaci není.
Zvládlo by to udělat víc lidí, kteří chodí na toto fórum.
MiG
 
Příspěvky: 701
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod fulda » pon 23 črc, 2018 10:02 am

Nechtěl bych se hádat, ale není ta "malá destička" náhodou raspberry pi?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4276
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod BohousP » pon 23 črc, 2018 10:45 am

fulda píše:Nechtěl bych se hádat, ale není ta "malá destička" náhodou raspberry pi?

... a ta sklenka dole od vína ... :lol:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2059
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod HonzaM » pon 23 črc, 2018 11:37 am

BohousP píše:
fulda píše:Nechtěl bych se hádat, ale není ta "malá destička" náhodou raspberry pi?

... a ta sklenka dole od vína ... :lol:

V téhle sklenice byla Cola, nechci ovšem tvrdit, že by se na setkání víno neobjevilo. Strojvedoucím naštěstí nikdo dýchnout nedal.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod fulda » pon 23 črc, 2018 11:45 am

BohousP píše:
fulda píše:Nechtěl bych se hádat, ale není ta "malá destička" náhodou raspberry pi?

... a ta sklenka dole od vína ... :lol:

To by jen poukazovalo jen na to, že daný německý soudruh je z porýní, což je omluvitelné.

Já chtěl jen poukázat na to, že Raspberry pi se tak nějak považuje za počítač, na kterém se celkem běžně pouštějí programy jako JMRI.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4276
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod HonzaM » pon 23 črc, 2018 11:47 am

sidlo píše:Vypadá to, že se jedná o realizaci LocoNet bez centrály. To je v našich končinách vyšší dívčí. Odhaduji, že zrealizovat něco takového by tu zvládl tak maximálně jeden borec.

Myslím že poskládat to z modulů kterě nakoupí dokáže hodně modelářů. Co by chybělo jsou LocoNetové návěstní dekodéry s českou návěstní soustavou. Ty výrobce určitě nedodává a vyvíjet je pravděpodobně nebude.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod HonzaM » pon 23 črc, 2018 11:48 am

fulda píše:To by jen poukazovalo jen na to, že daný německý soudruh je z porýní, což je omluvitelné.

Já chtěl jen poukázat na to, že Raspberry pi se tak nějak považuje za počítač, na kterém se celkem běžně pouštějí programy jako JMRI.

Bude prima když tohle vlákno přestaneš sledovat, stejně LocoNet nemáš rád. A kmohu Tě ujistit že majitel toho modulu není z Porýní a není to ani Němec.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 23 črc, 2018 11:53 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod zdeno » pon 23 črc, 2018 11:49 am

sidlo píše:Vypadá to, že se jedná o realizaci LocoNet bez centrály. To je v našich končinách vyšší dívčí. Odhaduji, že zrealizovat něco takového by tu zvládl tak maximálně jeden borec.


Neco podobne mam rozpracovane a hadam do mesice to zverejnim na Railnet.sk.
Ale je to vymyslene uplne jinak ;-)
---
Jinak s hruzou zjistujem, jak se daji veci delat slozite !!
Je to neskutecne preplacane a prekombinovane.


dodatek
HonzaM píše:Co by chybělo jsou LocoNetové návěstní dekodéry s českou návěstní soustavou. Ty výrobce určitě nedodává a vyvíjet je pravděpodobně nebude.

Neni problem to zadefinovat a pouzivat.
Problem je nadstavba v jinych programech, kde neni podpora nasich navestidel.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod HonzaM » pon 23 črc, 2018 12:05 pm

zdeno píše:
sidlo píše:Vypadá to, že se jedná o realizaci LocoNet bez centrály. To je v našich končinách vyšší dívčí. Odhaduji, že zrealizovat něco takového by tu zvládl tak maximálně jeden borec.


Neco podobne mam rozpracovane a hadam do mesice to zverejnim na Railnet.sk.
Ale je to vymyslene uplne jinak ;-)
---
Jinak s hruzou zjistujem, jak se daji veci delat slozite !!
Je to neskutecne preplacane a prekombinovane.

Co Tě vede k tomu názoru? Co je na tom složité, vždyť znáš pouze ten jeden obrázek. Nebo to znáš podrobněji? Pokud něco se srovnatelnými funkcemi dokážeš vymysle a hlavně dotáhnout do výroby by asi dost modeláŕů uvítalo. Něco jiného je něco vymyslet a něco jiného je to prakticky vyrobit a provozně ověŕit.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod zdeno » pon 23 črc, 2018 12:21 pm

HonzaM píše:Co Tě vede k tomu názoru? Co je na tom složité, vždyť znáš pouze ten jeden obrázek. Nebo to znáš podrobněji? Pokud něco se srovnatelnými funkcemi dokážeš vymysle a hlavně dotáhnout do výroby by asi dost modeláŕů uvítalo. Něco jiného je něco vymyslet a něco jiného je to prakticky vyrobit a provozně ověŕit.


Pracujem na tom od te debaty na foru, kdy Fulda vsem oznamoval, proc nema rad Loconet. ;-)
Mam hotove dva prototypy, testujem a doladujem. Je to na hranici mych schopnosti a ty nejsou vubec male.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod fulda » pon 23 črc, 2018 12:38 pm

HonzaM píše:
fulda píše:To by jen poukazovalo jen na to, že daný německý soudruh je z porýní, což je omluvitelné.

Já chtěl jen poukázat na to, že Raspberry pi se tak nějak považuje za počítač, na kterém se celkem běžně pouštějí programy jako JMRI.

Bude prima když tohle vlákno přestaneš sledovat, stejně LocoNet nemáš rád. A kmohu Tě ujistit že majitel toho modulu není z Porýní a není to ani Němec.
To bych s dovolením nedělal, pokud bych ho nesledoval, začali by jste tu plácat hlouposti a mohlo by se nedej bože stát, že by vám to někdo i věřil.

Mimochodem - kdo ze zdejších odborníků sleduje loconetí diskuzi "sensor status opcode"???
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4276
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod zdeno » pon 23 črc, 2018 1:20 pm

fulda píše:Mimochodem - kdo ze zdejších odborníků sleduje loconetí diskuzi "sensor status opcode"???


Ja to sledujem a jsem zvedavy, ci to Digitrax zakomponuje. ;-)
---
Jinak dotaz na stav obsazeni by se opravdu hodil. Ale neni az tak potrebny.
Napriklad TC s tim problem nema, on si proste pamatuje posledni stav a pri resetu se to obnovuje.
Teda pokud je usek obsazeny, automaticky se pri startu posila sprava.
Pokud je usek volny, tak je mi sprava na dve veci. ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Ovládání modulu

Příspěvekod mlha » pon 23 črc, 2018 4:47 pm

HonzaM píše:
fulda píše:To by jen poukazovalo jen na to, že daný německý soudruh je z porýní, což je omluvitelné.

Já chtěl jen poukázat na to, že Raspberry pi se tak nějak považuje za počítač, na kterém se celkem běžně pouštějí programy jako JMRI.

Bude prima když tohle vlákno přestaneš sledovat, stejně LocoNet nemáš rád. A kmohu Tě ujistit že majitel toho modulu není z Porýní a není to ani Němec.

fuldo nedej se, jenom to sleduj
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
Uživatelský avatar
mlha
 
Příspěvky: 2564
Registrován: ned 27 led, 2008 7:27 pm
Bydliště: Hluk

Další

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků