Propojení segmentů konektorem

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod jurazbabic » pát 13 črc, 2018 6:31 pm

Ahoj kolegové,
mám takový dotaz, čím propojujete segmenty domácího kolejiště? Chtěl bych nějaký konektor co má alespoň 6 pinů a jde jednoduše spojit i rozpojit ale přitom sám od sebe nevypadne. Co třeba canon 9, ale ty se občas bez utažení šroubků rozpojí.
jurazbabic
 
Příspěvky: 28
Registrován: čtv 20 lis, 2014 8:57 am

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod MiG » pát 13 črc, 2018 6:52 pm

Canon 25.
Má víc pinů, takže líp drží bez šroubování.
MiG
 
Příspěvky: 596
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod jamik22 » pát 13 črc, 2018 7:05 pm

Superseal v kombinaci 6 a 4 pin mi stačí na vše, jsou bytelné a nemusí se pájet :)
jamik22
 
Příspěvky: 197
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod HonzaM » pát 13 črc, 2018 9:19 pm

Používám Cannon 25, jak mezi segmenty na domácím kolejišti, tak mezi segmenty modulu a zatím se mi nikdy nestalo že by se konektor odpojil, přestože je nejistím šroubky. Používám zářezové konektory a plochý vodič, takže bez jakéhokoliv pájení nebo šroubování. Pro propojení alternativně používám tiskárnový kabel, což se hodí třeba když potřebuji testovat dva sousední segmenty tak, kdy se mi hodí možnost je mít vzdálené. Pro kolejové napájení a pro pomocné napájení používám vždy několik propojených žil. Až budu v neděli doma, pošlu obrázky.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 14 črc, 2018 7:15 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1427
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod BohousP » sob 14 črc, 2018 6:02 am

http://www.masinky.info/2010/12/konektory/
Cannon 9 nebo 25 jsou použitelné pro "nízkoproudové" obvody.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1862
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod zdeno » sob 14 črc, 2018 7:05 am

naucil jsem se pouzivat toto:
https://www.aliexpress.com/item/50sets- ... autifyAB=0
---
vyhoda je, ze se to da slepit sekundakem do rady anebo popisat lihovou fixkou.
A je teda mozne kombinovat ruzne pocty podle potreby.
Problem je ten plisek uvnitr, ten se rad ulamuje, teda to neni urcene na caste rozebirani. Ale na trvale spojeni segmentu je to super.
Durazne nedoporucuji cinovat, to se vetsinou hned ulomi.

dodatek. tady je vyber z ruznych moznosti
https://www.aliexpress.com/wholesale?ca ... connector+
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1304
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod TomasM » sob 14 črc, 2018 7:13 am

BohousP píše:http://www.masinky.info/2010/12/konektory/
Cannon 9 nebo 25 jsou použitelné pro "nízkoproudové" obvody.


Existují i silove varianty D-Sub konektoru. Mají několik silových pinů a zbytek standardní. Řekl bych že je to ideální varianta pokud všechno chceme táhnout přes jeden konektor. Jedinou nevýhodou je cena, která není v úrovni 7 Kč jako za klasický 15pin
TomasM
 
Příspěvky: 60
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod HonzaM » sob 14 črc, 2018 7:23 am

BohousP píše:http://www.masinky.info/2010/12/konektory/
Cannon 9 nebo 25 jsou použitelné pro "nízkoproudové" obvody.

Proudovou zatížitelnost je možné zvýšit použitím více pinů. Dosud jsem s použitím těchto konektorů problém, je ovšem fakt, že na modulu používám pro propojeni JK vodič s průřezem 1 mm2 a ploché konektory používané například u akumulátorů. Na domácím kolejišti ale všude vystačím s Cannon 25 a propojenými několika pinů.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1427
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod HonzaM » sob 14 črc, 2018 7:34 am

TomasM píše:Existují i silove varianty D-Sub konektoru. Mají několik silových pinů a zbytek standardní. Řekl bych že je to ideální varianta pokud všechno chceme táhnout přes jeden konektor. Jedinou nevýhodou je cena, která není v úrovni 7 Kč jako za klasický 15pin

Můžeš k tomu poskytnout víc informací? Hledal jsem na netu D-sub a zjistil jsem, že se i konektory Cannon nazývají alternativně D-sub. Ale provedení s několika silovými a několika nizkoproudovými piny jsem neobjevil.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1427
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod belgarat » sob 14 črc, 2018 10:14 am

Konektory Centronics maji zasjisteni pruzinkou, jsou vsak o dost drazsi nez DSUB. Ty ktere jsem kupoval mely proudovou zatizitelnost 3A/pin.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 663
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod BohousP » sob 14 črc, 2018 11:24 am

HonzaM píše:
TomasM píše:Existují i silove varianty D-Sub konektoru. Mají několik silových pinů a zbytek standardní...

Můžeš k tomu poskytnout víc informací? Hledal jsem na netu D-sub a zjistil jsem, že se i konektory Cannon nazývají alternativně D-sub. Ale provedení s několika silovými a několika nizkoproudovými piny jsem neobjevil.

Existují, ale jsou méně časté než DB9 nebo 25. Pokud má člověk k dispozici nějaký trofejní materiál, je to celkem vhodné. Ale kupovat je za katalogové ceny ... brrr
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1862
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod HonzaM » sob 14 črc, 2018 11:29 am

BohousP píše:Existují, ale jsou méně časté než DB9 nebo 25. Pokud má člověk k dispozici nějaký trofejní materiál, je to celkem vhodné. Ale kupovat je za katalogové ceny ... brrr

Nenašel jsem je ani v žádném katalogu. Podle https://cs.m.wikipedia.org/wiki/D-Sub je D-sub označeno pro konektory Cannon.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1427
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod Luděk » sob 14 črc, 2018 2:53 pm

Na modulech stanice používám letované konektory Canon, vodiče J a K letuji mezi trojici pinů do trojúhelníku, používám průřez 2,5 mm2, napájecí vodiče letuji mezi dvojice pinů.
Uživatelský avatar
Luděk
 
Příspěvky: 130
Registrován: pát 09 pro, 2011 5:29 pm
Bydliště: Brno

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod BohousP » sob 14 črc, 2018 4:03 pm

HonzaM píše:...
Nenašel jsem je ani v žádném katalogu. Podle https://cs.m.wikipedia.org/wiki/D-Sub je D-sub označeno pro konektory Cannon.

Ano, to máš pravdu. To označení je jiné. Jsem na dovolené, na mobilu se mi katalogy prohlížet nechce. Ale napadá mne třeba IEEE 488, je jich však víc. Např. https://www.digikey.com/en/product-high ... -and-power. Ale nestavíme SpaceX.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1862
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Propojení segmentů konektorem

Příspěvekod TomasM » sob 14 črc, 2018 6:26 pm

HonzaM píše:
TomasM píše:Existují i silove varianty D-Sub konektoru. Mají několik silových pinů a zbytek standardní. Řekl bych že je to ideální varianta pokud všechno chceme táhnout přes jeden konektor. Jedinou nevýhodou je cena, která není v úrovni 7 Kč jako za klasický 15pin

Můžeš k tomu poskytnout víc informací? Hledal jsem na netu D-sub a zjistil jsem, že se i konektory Cannon nazývají alternativně D-sub. Ale provedení s několika silovými a několika nizkoproudovými piny jsem neobjevil.


Žádný konektor canon/cannon atp. neexistuje, všechno je to nesprávné označené pro D-sub. Ale je to tak zažité že to používají elektrikáři i projektanti (včetně mě) :D

Poměrně slušný výběr má Mouser
Zde katalog

Bohužel cena vůbec není lidová.

Pokud by někdo chtěl být fajnšmekr, může použít něco od Hartingu, nebo RockStar od Weidmullera, ale to je cenově na úrovni zbytku modulu :D
TomasM
 
Příspěvky: 60
Registrován: sob 17 led, 2015 2:34 pm

Další

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník