DCC problemy

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: Abe Simpson, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

DCC problemy

Příspěvekod VladoH0 » čtv 12 črc, 2018 6:09 am

Zdravim miestnych odbornikov a prosim o radu s nasledovnymi zaciatocnickymi problemami:

problem 1:
Na zostave multimouse+z21 nedokazem zmenit poziciu lokomotivy z 3 (default) napr. na 1. Ale ked zoberiem ten isty multimouse a pripojim ho k boostru 10764, tak to bezproblemov ide.
Ked pouzivam z21 je potrebne este nieco niekde nastavit, alebo je tu moznost ze z21 je vadna ?

problem 2:
Pokusal som sa zmenit nastavenia CV2 az 5 - v rezime editacie zmenim hodnoty (daju sa zadat nove), ale v konecnom dosledku sa neprepisu.
Pedpokladam ze dekoder ma defaultne nastavenu nejaku ochranu, ktoru treba najskor vypnut, alebo sa mylim ?

Dakujem za odpoved.
VladoH0
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát 25 kvě, 2018 8:07 am

Re: DCC problemy

Příspěvekod fulda » čtv 12 črc, 2018 7:05 am

Uff, nic se nikde nenastavuje, takže tvému dotazu moc nerozumím. Pokoušíš se změnit adresu lokomotivy v knihovně, nebo přidat lokomotivu do knihovny, nebo jezdíš v režimu adres bez knihoven?

Dej nám nějaké návodné video a nebo třeba jen popis kroků, jak co mačkáš?
A ještě jsem trochu skeptický k aktuálnímu software, jakou máš verzi?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC problemy

Příspěvekod look23 » čtv 12 črc, 2018 8:31 am

Nemá z21 zapnutý pomocný režim programování?
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 260
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: DCC problemy

Příspěvekod fulda » čtv 12 črc, 2018 9:05 am

look23 píše:Nemá z21 zapnutý pomocný režim programování?
He he, pomocný režim, to si musím pomatovat.
Předpokládám, že tím myslíš PoM režim? Je to dobrý směr myšlení, to chválím, jen na vysvětlení - PoM je zkratka z "Programming on Main" - Programování na hlavní trati, nebo také programování za jízdy.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC problemy

Příspěvekod Sandy » pát 13 črc, 2018 6:41 am

No tak Jindro, každý jsme nějak začínali....
Jinak PoM bych nedoporučoval moc používat . Je to nejsnazší cesta k tomu, přeprogramovat si všechno, co stojí na kolejišti...
Sandy
 
Příspěvky: 851
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: DCC problemy

Příspěvekod HonzaM » pát 13 črc, 2018 7:03 am

Sandy píše:No tak Jindro, každý jsme nějak začínali....
Jinak PoM bych nedoporučoval moc používat . Je to nejsnazší cesta k tomu, přeprogramovat si všechno, co stojí na kolejišti...

Při programování na provozní koleji (PoM) se vždy v prvním kroku zadává adresa vozidla u kterého chceš programování uskutečnit, nebezečí přeprogramování u všech vozidel nehrozí. Běžně ho používám zejména pro nastavení rozjezdových a brzdicích křivek a ještě jsem se nesetkal s tím, že by zasáhlo jiné než zvolené vozidlo. Pro tento typ programování jsem dosud používal ovladače Digitrax DT402 nebo software pro centrálu DR5000, předpokládám ale že to platí i pro jiné centrály a ovladače. Programovat adresu na provozní koleji nelze.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1426
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC problemy

Příspěvekod BohousP » pát 13 črc, 2018 7:19 am

Honzo, ty už nějaký ten pátek DCC používáš. Ale skutečně, začátečník by se měl PoM vyhnout ve vlastním zájmu.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1862
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC problemy

Příspěvekod fulda » pát 13 črc, 2018 8:17 am

Sandy píše:No tak Jindro, každý jsme nějak začínali....
To já neříkám jako něco špatného, to já jsem jen překvapen, jak lidé vnímají to "slovo", protože já trpím "profesionální slepotou", je to pro mne termín nad kterým neuvažuji.
A mimochodem mi to zabránilo přijít na to, co může být problém, takže moje uvažování bylo v tomto případě horší.
Sandy píše:Jinak PoM bych nedoporučoval moc používat . Je to nejsnazší cesta k tomu, přeprogramovat si všechno, co stojí na kolejišti...
Dnes se PoM používá celkem hojně, s rozmachem RailCom začal být použitelnější než servisní režim, jen je problém, že není jednoznačné, jak změnit CV1 (nebo jiné adresní CV), zejména proto, že potřebuješ začít "starou adresou". Jinak je PoM v zásadě bezpečnější než servisní režim.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC problemy

Příspěvekod zdeno » pát 13 črc, 2018 9:37 am

HonzaM píše:Programovat adresu na provozní koleji nelze.

zle napisane !! nedoporucuje se programovat na sire trati, termin provozni kolej je trosku matouci.
---
Jinak adresa jde pres PoM (OPS) programovani menit, jen je tu problem s byte CV 29.
Teda se muze zmenit adresa u CV1 nebo CV17,18 , ktere jsou nefunkcni a potom se prepne CV29.7
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1304
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC problemy

Příspěvekod BohousP » pát 13 črc, 2018 10:02 am

Pánové, zanechme vědecké diskuze o slovíčkách. Je to rubrika pro začátečníky.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1862
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC problemy

Příspěvekod milan ferdián » pát 13 črc, 2018 10:04 am

BohousP píše:Pánové, zanechme vědecké diskuze o slovíčkách. Je to rubrika pro začátečníky.

Přesně nebo vás odsud vyrazím.Milan
milan ferdián
 
Příspěvky: 9286
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: DCC problemy

Příspěvekod hopeter » pát 13 črc, 2018 12:01 pm

Jen taková selská rada. Když ti to funguje na černé kostce tak ještě zkus přepojit multimaus do druhé zásuvky. Nevím jestli je má z21 taky rozdělené na master a slave...
Asi ti nezbude než požádat o vyzkoušení někoho poblíž. Tady se každá žádost o radu zvrhne v poměřování velikosti digitálních p....ů. :(
TT , epocha III / IV , jen si tak hraju ... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1380
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: DCC problemy

Příspěvekod jipol57 » pát 13 črc, 2018 5:16 pm

z21start má obě zásuvky x-bus zapojené paralelně.
jipol57
 
Příspěvky: 61
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: DCC problemy

Příspěvekod VladoH0 » sob 14 črc, 2018 7:42 am

V probléme "1" sa mi v zostave Multimaus + "z21 start" nedajú meniť hodnoty v základných CV1-5. Otázka skôr znie či z21 start v základu umožňuje programovať CV?
V probléme "2" som uvaźoval nad tým, či v dekoderoch ZIMO nie je potrebné povoliť programovanie CV, ak áno tak ako na to.
Vďaka za rady.
VladoH0
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát 25 kvě, 2018 8:07 am

Re: DCC problemy

Příspěvekod Miloš_P » sob 14 črc, 2018 11:21 am

ad1. Umožňuje čtení i zápis všech CV.
ad2. programování není potřeba povolovat. CV15 a 16 umožňuje zamknout dekodér proti nechtěnému přepsání, ale nemám s tím zkušenost. Myslím, že se to tady na fóru už řešilo.
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=8339

Předpokládám, že máš z21 standardně připojenou ke koleji a na ní pouze jednu loko, kterou chceš programovat. Funguje ti čtení CV? Reaguje loko cukáním a blikáním?
Miloš_P
 
Příspěvky: 290
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Další

Zpět na Začátečnické dotazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků