Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod belgarat » čtv 21 čer, 2018 1:28 pm

Jirka_US píše:Jak jsem psal DS64 jsem vyzkousel relativne kratce, jakmile bude cas porovnat DS54 vs. DS64 tak se urcite ozvu.V kazdem pripade mam v JMRI udelan pult, ktery se chova korektne a podle meho ocekavani reportuje polohy vyhybek spravne a to ikdyz dochazi k ovladani z nekolika mist nebo nekolika ovladacu.


Byl bys tak laskavy a pro poradek odpovedel (konkretne, ne odkazy, ktere jen matou) na ty moje ocislovane vyroky ? V detailech se nekdy skryva to, proc to jednomu funguje a druhy si mysli ze to muze nefungovat...
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » čtv 21 čer, 2018 1:36 pm

Uz jsem zcela jasne odpovedel v predchozim prispevku (dnes 8.14am)
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod belgarat » čtv 21 čer, 2018 1:38 pm

Jirka_US píše:Uz jsem zcela jasne odpovedel v predchozim prispevku.


Odpovedel jsi odkazem na testy, ve kterych se nevyznam, a horu veci, ktere s protokolem nesouvisi. Prosil jsem Te o laskavost prime odpovedi, ktere bych dokazal porozumet. Opravdu se nejde vyjadrit JASNE a strucne "ano" a "ne" k tomu zda jsem pochopil nebo nepochopil vyznam prenasenych dat, pripadne zpusob uziti sbernice ?

Edit: aby bylo zrejme, ano, chapu jako laskavost, ze treba znovu zopakujes vysledky testu, pokud jsi primo takove odpovedi jiz nekam psal. Domnivam se, ze na nektere otazky prime odpovedi nezaznely. Zvysim tak sanci ze vylovim informace spravne a ne "na zaklade spatnych predpokladu". Patrim k tem ... no, pomalejsim. To bude vekem.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod fulda » čtv 21 čer, 2018 2:44 pm

belgarat píše:Byl bys tak laskavy a pro poradek odpovedel (konkretne, ne odkazy, ktere jen matou) na ty moje ocislovane vyroky ?

To Jirka nikdy neudělá, to je pod jeho úroveň.
To už jsem napsal asi 100x na tomto fóru a naštěstí Jirka nikdy nezklamal, v některých věcech je na něj prostě spoleh

Mimochodem - na zde probíraných testech vidím několik drobných problémů, které jsou v souladu s tím, jak a proč je Honza dělal. Rozhodně mu nechci upírat zásluhy, v současné době toho pro propagaci LocoNetu dělá zdaleka nejvíce, ale pro usuzování a tvorbu závěrů by bylo dobré doplnit:
  1. Která komponenta daný paket vytvořila (aby se nepletla odpověď od centrály, která si mohla myslet, že je to výhybka bez ohlasu na DCC) od odpovědi od dekodéru samotného. (Vlastně by to šlo eliminovat prostou nepřítomností centrály)
  2. V jakých časech ty pakety jdou za sebou (tady není ani tak nutné hledat přesné časy, jako spíš dělení času na master delay/priority delay a podobně)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » čtv 21 čer, 2018 8:14 pm

fulda píše:1. Která komponenta daný paket vytvořila (aby se nepletla odpověď od centrály, která si mohla myslet, že je to výhybka bez ohlasu na DCC) od odpovědi od dekodéru samotného. (Vlastně by to šlo eliminovat prostou nepřítomností centrály)

No musim se priznat, ze setup bez centraly zatim neumim, protoze bez ni do LN site nepripojim ovladac. Nemam ani k dispozici LB buffer nebo podobne rozhrani, takze sniffuju budto pres Arduino pripojene k DCS51 anebo pres JMRI pripojene pres USB na DR5000 (kde je pripadne DSC51 jako ovladac). Odkud ktere pakety pochazi zjistuju opakovanim experimentu s ruznym nastavenim komponent (napr. blokovani odpovedi na BC na centrale) nebo s pripojenou/odpojenou casti. Lepsi zpusob, jak identifikovat odkud ktery paket pochazi nemam.

Casovani paketu by v JMRI melo jit zapnout, ale zatim jsem to neresil a nejsem si jist, jestli budu schopen master a priority delay rozlisit, na to jsem kratky...

Mimochodem - z kraje jsem tu postoval chovani centraly a DS64 pri zapnuti, kdy putuji po LN pakety typu B0 78 27 10, ktere software preklada jako pozadavky na prehozeni adres s "nelogickymi" adresami. Trochu jsem brouzdal Loconet Hackers, a zjistil jsem, ze se jedna LN variantu zmineneho DCC Stationary Interrogation Command. Napriklad zmineny B0 78 27 10 (prelozeny jako Switch Request: 1017:Closed - Off) znamena spis "Ohlaste se ti, kdoz spravuji adresy, jejichz 'a' bit je jedna a 'b' a 'c' bity jsou nula" (format je normalni B0, tedy SW1 <011110cb> a SW2 <00a10111>, ktere predstavuji adresy 1017-1020). Celkem to predstavuje osm paketu, ktere vyzivaji vsechny adresy v LN aby reportovaly svuj stav (nektera LN zarizeni vyslovene doporucuji nenastavovat fakticke adresy na tyto hodnoty). JMRI Loconet Monitor umi (?) tyhle pakety komentovat vcetne prislusnych rozsahu adres, na ktery se jaky paket pta, ale uprimne receno jsem zatim nepobral, jakym zpusobem jsou v tomhle pripade adresy tvoreny (podle vseho jsou to nejake bitwise posuny a bitove soucty, ale nevim ceho s cim a odkazovane dokumenty z LNHackers uz jsou nedostupne).To mi pripada jako dobry nastroj na zjisteni stavu systemu za chodu, ne? Samozrejme je zde spousta podminek - napriklad vymeny, resp. prestavniky musi mit zpetny ohlas na vstupy prislusnych dekoderu (coz je u DSx4 doporucena praxe), ale v principu takhle na dobre naprogramovanem ovladaci zjistim vsechno, vcetne polohy vlaku v detekovanych usecich.
Konkretne se jedna o pakety:

B0 78 27 10
B0 79 27 11
B0 7A 27 12
B0 7B 27 13
B0 78 07 30
B0 79 07 31
B0 7A 07 32
B0 7B 07 33

Napriklad DS64 s adresami vystupu 500-503 zareaguje na broadcast B0 78 07 30
Kód: Vybrat vše
[B1 73 63 5E]  Turnout LT500 () Switch input is Thrown (input on).
[B1 73 63 5E]  Turnout LT500 () Switch input is Thrown (input on).
[B1 74 63 59]  Turnout LT501 () Switch input is Thrown (input on).
[B1 74 63 59]  Turnout LT501 () Switch input is Thrown (input on).
[B1 75 63 58]  Turnout LT502 () Switch input is Thrown (input on).
[B1 75 63 58]  Turnout LT502 () Switch input is Thrown (input on).
[B1 76 63 5B]  Turnout LT503 () Switch input is Thrown (input on).
[B1 76 63 5B]  Turnout LT503 () Switch input is Thrown (input on).


Ostatnich si nevsima. JMRI broadcast preklada jako:
Kód: Vybrat vše
[B0 78 07 30]  Interrogate LocoNet Turnouts/Sensors with bits a/c/b of 0/0/0; addresses...
   1-8, 65-72, 129-136, 193-200, 257-264, 321-328, 385-392, 449-456,
   513-520, 577-584, 641-648, 705-712, 769-776, 833-840, 897-904, 961-968,
   1025-1032, 1089-1096, 1153-1160, 1217-1224, 1281-1288, 1345-1352, 1409-1416, 1473-1480,
   1537-1544, 1601-1608, 1665-1672, 1729-1736, 1793-1800, 1857-1864, 1921-1928, 1985-1992.

Coz tak nejak neodpovida, ale jak jsem psal, to kodovani adres jsem uplne nepobral a nikde neni receno, ze autor kodu pro preklad v JMRI ho pobral spravne...

Umim si predstavit ovladac, ktery si po zapnuti vyzada od centraly volny slot, posle zminenou sadu "osahavacich" paketu, vyhodnoti si co prijde a jede. Pokud se mu do ohlasu dotazovanych zarizeni priplete ohlas vznikly v mezicase v reakci na jine zarizeni, tak by to nemel byt problem, jen znovu aktualizuje dany prvek.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 122
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod radeksindy » čtv 21 čer, 2018 8:16 pm

Jirka_US: Píšu-li o Digitraxu jako DCC centrále, tak ta je skutečně stejná jako všechny DCC centrály a má stejný adresový rozsah atd. Jiný má pouze u LocoNetu, u DCC to z pricipu nejde (dodržuje DCC normu). Sloty s DCC nesouvisí, ty jsou definovány pouze na straně LocoNetu. DCC definuje broadcast pakety pro dekodéry příslušenství, kterým lze poptat stav příslušenství. Kdyby sis alespň přečetl LocoNet Personal Edition, tak bys věděl, jak lze vydolovat aktuální stav. Platí i pro fuldu než začně popisovat nevýhody LocoNetu, doporučuju LN PE strana 12 a 13. Tam jsou dokonce uvedeny i ony DCC pakety. Stejně jako LENZ přikazuje a poptává svoje dekodéry přes DCC a odpověď dostává přes dráty RS, tak u Digitraxu lze poptat a přikazovat přes DCC a dostávat odpověď přes LocoNet. Možnost vytvořit systém pouze s LocoNetem je věc jiná. Dodávám, že DS 54 je plně funkční DCC dekodér a LocoNet k funkci dekodéru příslušenství nepotřebuje.
radeksindy
 
Příspěvky: 1689
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » pát 22 čer, 2018 9:23 am

Teda jinak napisane, pri startu JMRI si program JMRI zjistuje, co je pripojene za prislusenstvi a jake to ma adresy a stav vystupu.
Pokud jsou DS64 dobre nakonfigurovane, tak se daji podle odpovedí presne poznat vsechny pripojene adresy a jejich stavy.
---
Tuto start set vlastnost JMRI jsem nepoznal, protoze pouzivam TC, ale da se to pouzit.
Clovek se uci cely zivot. ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1382
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pát 22 čer, 2018 9:48 am

zdeno píše:Teda jinak napisane, pri startu JMRI si program JMRI zjistuje, co je pripojene za prislusenstvi a jake to ma adresy a stav vystupu.


Tak to jsem se asi vyjadril nepresne. Co jsem popsal je vlastnost Digitraxich central (treba moje DCS51 to dela), ze pri startu systemu si osahaji, co maji na LN a v jakem je to stavu (nevim proc, kdyz to stejne nema jak zobrazit, ale dela to), z JMRI jsem jen vzal vystup z LN monitoru (a pouzil jsem modul pro odesilani paketu do LN, abych vyzkousel, jak na to bude DS64 reagovat normalne za behu). JMRI to snad dela pri startu panelu, ktery ma ovladat prislusenstvi, ale tak dalece jsem ten balik nezkoumal.

O neco driv jsem postnul vystup za stejne situace monitorovany pres Arduino (kde je to proste prelozene jako zadost o prehozeni vymen 1017-1020).

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 122
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » pát 22 čer, 2018 10:23 am

JenikPluto píše: JMRI to snad dela pri startu panelu, ktery ma ovladat prislusenstvi, ale tak dalece jsem ten balik nezkoumal.

Dela to JMRI pri startu PanelPro, to je asi vseobecna vlastnost.
Zajimave potom je, ze je to duplicitni, pokud to dela i centrala Digitrax ??
---
Moje centrala Centrbox je ciste pasivni a jen ceka na prikazy.
Sama od sebe nic nedela, teda krome vyroby IDLE paketu na DCC.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1382
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pát 22 čer, 2018 10:49 am

zdeno píše:Dela to JMRI pri startu PanelPro, to je asi vseobecna vlastnost.
Zajimave potom je, ze je to duplicitni, pokud to dela i centrala Digitrax ??


Aha, tak to jsem si nevsiml, mozna proto, ze ma sekvence je zapnout PanelPro s pripojenou DR5000 pres USB, pak LN monitor a pak zapnout centralu. Cili pokud PanelPro broadcastuje osahavaci pakety pri svem zapnuti, tak je nevidim (a hlavne nedostane odpoved). Videl bych je, pokud bych paralelne sniffoval LN jeste pres Arduino.

Rekl bych, ze PanelPro se tedy chova jako sandardni ovladac. Zapne se - osaha si sit. Uznavam, ze v pripade vetsiho layoutu a vetsiho poctu ovladacu to bude narazove generovat slusny provoz, taky asi proto tuhle funkci jde vypnout.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 122
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » pát 22 čer, 2018 10:54 am

Ani ja jsem to nevedel, prisel jsem na to ted nahodou, kdyz jsem nastartoval JMRI a spustil Loconet monitor a jeste nebyl LocoBuffer pripojeny na Loconet.
Kdyz jsem ho pripojil, tak se to z PC vychrlilo najednou.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1382
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod HonzaM » sob 23 čer, 2018 11:56 am

Když přehodím ovladačem Digitrax DT402 výhybku, připojenou na DS64, ovládanou LocoNetem, změní se její poloha i na obrazovce TrainControlleru (ten je rovněž připojen k centrále s protokolem LocoNet).
DS64 je velmi všestranný modul:
Umožňuje přpojení čtyř výhybek, lze volit impulsní ovládání třívodičově, nebo "želvy", připojené dvouvodičově, přestavení výhybky se v tom případě uskutečňuje změnou polarity. Povely se do dekodéru mohou posílat po LocoNetu nebo po DCC. Výhybku lze přehazovet také tlačítkem, nezávisle na DCC i Loconetu. DS64 má také vstupy pro zpětné hlášení, to se do centrály přenáší po LcoNetu. A k tomu lze ještě také naprogramovat stavění cest obsahujících čtyři výhybky ovládané tímto dekodérem.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1555
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků