Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 18 čer, 2018 10:32 am

zdeno píše:to je mackopes !! proc chces nasilu od kocky, aby rodila stenata ??
je to proste rozdilny pristup k reseni problemu a ty jaksi nedokazes pochopit, ze kazdy jsme jiny.
Však já to uznávám že tomu nerozumím, ale já si prostě myslím, že je o něco lepší, když se technika přizpůsobyje mojim přáním, než když se já mám přizpůsobit technice.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4255
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod belgarat » pon 18 čer, 2018 10:53 am

Aha jo ... takze to vypada, ze pokud mam jako domaci nebo malo-klubovy uzivatel nejake pozadavky (napr. nazorny panel pro deti), tak muzu odepsat LocoNet, protoze tam se veci resi jinak.

No - na jednu stranu skoda; mensi vyber. Na druhou stranu - je dobre, ze to zaznelo tak jasne pro nas zacatecniky. Diky.

Pokud by nekdo jiny nez Zdeno, kdo ROZUMI LocoNetu mel schudne reseni (pozadavky: zobrazovadlo do ktereho nevede milion dratu, ale pouze sbernice a napajeni, zadny reset modelu pri pripojeni), prosim napiste SZ, nebo zalozte nove tema (NEJEDNA se ciste o ohlas DS64, ale pripadne jeho zpracovani), treba to konecne NEJAK dovedeme k cili. Dekuji.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 992
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pon 18 čer, 2018 11:06 am

belgarat píše:Oukej, a kdyz teda uprostred pripojim (dalsi) ovladac, co stavi vlakove cesty (napriklad ridici panel vlastni vyroby, ktery ma tlacitka typu "odkud-kam" -- coz znamena, ze muze vysilat a vyhodnocovat packety jake je zapotrebi) ... jde DS64 "nejak" zkonfigurovat tak, aby ten ovladac dokazal ZOBRAZIT aktualne postavenou (postavene) vlakovou cesty ? Nebo je nutne vsechny vlakove cesty zrusit, a postavit odznova - tedy resetovat / zastavit provoz ?


Pouhym BC dotazem temer jiste ne (pokud jsem nic neprehlednul, tak urcite ne). Umim si predstavit scenar se zapojenim viz vyse, kdy ovladac po zapnuti systemu procvaka vymeny, ktere ma ovladat, aby podle reakce na Ax nebo Sx zjistil, kde vymeny byly. Coz je pakarna a delat to pri pripojeni za provozu je nesmysl. S DYI dekodery to samozrejme neni problem, pokud si je naprogramujes tak, aby reagovaly na BC, tak si takovy ovladac vsechny dekodery, ktere ma resit, osaha a zobrazi stav. Tohle ale Digitraxi ovladace nedelaji (resp. BC posilaji, ale rekl bych, ze nepocitaji s odpovedi, alespon to neni nikde videt).

Na druhou stranu mi prijde, ze pripojovani ovladace layoutu za behu systemu je dosti krajni scenar. A pokud uz bych to delal s vedomim omezeni DS64, pak postupem, ktery jsem popsal (protoze pak nejspis mam vsechny vlaky ve stavu stuj).

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » pon 18 čer, 2018 11:23 am

fulda píše:ale já si prostě myslím, že je o něco lepší, když se technika přizpůsobyje mojim přáním, než když se já mám přizpůsobit technice.

kdyz si koupis auto, taky mas pocit, ze musis neco bastlit anebo vymenit ridici jednotku ??
---
Proste Loconet je na vyssi urovni a predpoklada automatizaci aspon na urovni vlakovych cest.
Pokud pouzijes klon analogu, teda co prvek, to ovladac, tak narazis. To neni prioritou Loconetu.
Uz je proste dal, nez jen pouhe prepinace a DCC (kable).
---
To same je vlastne klasicky analog, teda silove tlacitka a napajeni primo na prestavniky. Tam taky vubec nevis, kam je vyhybka nastavena, kdyz odpojis napajeni nebo ovladaci panel.
A pokud pripojis druhy ovladaci panel, tak potom je to totalni gulas ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1538
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod belgarat » pon 18 čer, 2018 11:28 am

JenikPluto píše:Na druhou stranu mi prijde, ze pripojovani ovladace layoutu za behu systemu je dosti krajni scenar. A pokud uz bych to delal s vedomim omezeni DS64, pak postupem, ktery jsem popsal (protoze pak nejspis mam vsechny vlaky ve stavu stuj).

JP

a/ ne v tomto tematu. Uz tak jsme odbocili, a castecne si myslim ze se tu zase nekdo porve
b/ "pozadavky" jsou dane tim, ze uzivatel je ci neni na neco zvykly, nebo ze to "neco" okoukal nekde jinde a libi se mu. Nemusi byt racionalni :) Technicke reseni ma byt odvozene od pozadavku, nikoliv naopak.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 992
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pon 18 čer, 2018 5:08 pm

Kdyby to čirou náhodou ještě někoho zajímalo, tak pokud se jako zdroj signálu na vstup Ax na DS64 použije výstup z jednoho z bloků detektoru obsazení BD4, tak je výsledek (tedy odeslaný LN paket) úplně stejný, jako když se vstup sepne proti common +.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » úte 19 čer, 2018 6:41 am

JenikPluto :
docela by mne zajimalo, ci se pouziva 11- bitove nebo 12-bitove adresovani u paketu B2 ??
Teda konkretne bit "i" jako adresovy bit ?
Vetsinou se to prezentuje jako zaklad normy, ale nektere veci to nepodporuji.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1538
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » úte 19 čer, 2018 4:11 pm

zdeno píše:JenikPluto :
docela by mne zajimalo, ci se pouziva 11- bitove nebo 12-bitove adresovani u paketu B2 ??
Teda konkretne bit "i" jako adresovy bit ?
Vetsinou se to prezentuje jako zaklad normy, ale nektere veci to nepodporuji.


No uprimne receno mi to prijde jako takovej nejakej divnej bastl a adresa je v podstate tribitova... :-)

Adresa vstupu je tvorena 0. a 1. bitem 2. byte a 5. bitem 3. byte. Pokud vezmu nomenklaturu LNPUD, tak v SN2 bytu paketu B2 je A7-A10 vzdycky nula, v SN1 bytu je A2-A6 taky vzdycky nula a adresa senzoru je tvorena bitem I a bity A0 a A1.

Cili report I=0 - vstup 1, I=1 - vstup 2, I=0, A0=1 - vstup 3, I=1, A0=1 - vstup 4, I=0, A1=1 - vstup 5, I=1, A1=1 - vstup 6, I=0, A0, A1=1 - vstup 7, I, A0, A1=1 - vstup 8. Adresa prirazeneho vystupu se nereportuje. Mohlo by byt celkem zajimave mit na LN vic nez jeden DS64...

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » úte 19 čer, 2018 4:40 pm

Jeste k belgaratove dotazu na zjisteni stavu dekoderu pri pripojeni ovladace. Hral jsem si trochu s JMRI, a modul pro nastaveni DS64 to dela nasledujicim zpusobem:

Kód: Vybrat vše
[D0 62 00 73 00 3E]  DS64 1 Query OpSw1.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 72 00 73 30 1E]  DS64 1 Write OpSw25 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 32 1C]  DS64 1 Write OpSw26 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 34 1A]  DS64 1 Write OpSw27 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 36 18]  DS64 1 Write OpSw28 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 38 16]  DS64 1 Write OpSw29 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 3A 14]  DS64 1 Write OpSw30 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 3C 12]  DS64 1 Write OpSw31 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 3E 10]  DS64 1 Write OpSw32 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 62 00 73 5A 64]  DS64 1 Query OpSw46.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 5C 62]  DS64 1 Query OpSw47.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 5E 60]  DS64 1 Query OpSw48.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 40 7E]  DS64 1 Query OpSw33.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 42 7C]  DS64 1 Query OpSw34.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 44 7A]  DS64 1 Query OpSw35.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 46 78]  DS64 1 Query OpSw36.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 48 76]  DS64 1 Query OpSw37.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 4A 74]  DS64 1 Query OpSw38.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 4C 72]  DS64 1 Query OpSw39.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 4E 70]  DS64 1 Query OpSw40.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 50 6E]  DS64 1 Query OpSw41.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 52 6C]  DS64 1 Query OpSw42.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 54 6A]  DS64 1 Query OpSw43.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 56 68]  DS64 1 Query OpSw44.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 58 66]  DS64 1 Query OpSw45.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 7A 44]  DS64 1 Query OpSw62.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 7C 42]  DS64 1 Query OpSw63.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 7E 40]  DS64 1 Query OpSw64.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 60 5E]  DS64 1 Query OpSw49.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 62 5C]  DS64 1 Query OpSw50.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 64 5A]  DS64 1 Query OpSw51.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 66 58]  DS64 1 Query OpSw52.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 68 56]  DS64 1 Query OpSw53.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 6A 54]  DS64 1 Query OpSw54.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 6C 52]  DS64 1 Query OpSw55.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 70 4E]  DS64 1 Query OpSw57.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 72 4C]  DS64 1 Query OpSw58.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 74 4A]  DS64 1 Query OpSw59.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 76 48]  DS64 1 Query OpSw60.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 78 46]  DS64 1 Query OpSw61.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 72 00 73 31 1F]  DS64 1 Write OpSw25 value=1 (Closed).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 32 1C]  DS64 1 Write OpSw26 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 34 1A]  DS64 1 Write OpSw27 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 36 18]  DS64 1 Write OpSw28 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 38 16]  DS64 1 Write OpSw29 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 3A 14]  DS64 1 Write OpSw30 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 3C 12]  DS64 1 Write OpSw31 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 72 00 73 3E 10]  DS64 1 Write OpSw32 value=0 (Thrown).
[B4 50 7F 64]  LONG_ACK: OpSwitch operation accepted.
[D0 62 00 73 5A 64]  DS64 1 Query OpSw46.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 5C 62]  DS64 1 Query OpSw47.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 5E 60]  DS64 1 Query OpSw48.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 40 7E]  DS64 1 Query OpSw33.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 42 7C]  DS64 1 Query OpSw34.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 44 7A]  DS64 1 Query OpSw35.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 46 78]  DS64 1 Query OpSw36.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 48 76]  DS64 1 Query OpSw37.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 4A 74]  DS64 1 Query OpSw38.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 4C 72]  DS64 1 Query OpSw39.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 4E 70]  DS64 1 Query OpSw40.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 50 6E]  DS64 1 Query OpSw41.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 52 6C]  DS64 1 Query OpSw42.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 54 6A]  DS64 1 Query OpSw43.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 56 68]  DS64 1 Query OpSw44.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 58 66]  DS64 1 Query OpSw45.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 7A 44]  DS64 1 Query OpSw62.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 7C 42]  DS64 1 Query OpSw63.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 7E 40]  DS64 1 Query OpSw64.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 60 5E]  DS64 1 Query OpSw49.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 62 5C]  DS64 1 Query OpSw50.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 64 5A]  DS64 1 Query OpSw51.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 66 58]  DS64 1 Query OpSw52.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 68 56]  DS64 1 Query OpSw53.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 6A 54]  DS64 1 Query OpSw54.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 6C 52]  DS64 1 Query OpSw55.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 70 4E]  DS64 1 Query OpSw57.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 72 4C]  DS64 1 Query OpSw58.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).
[D0 62 00 73 74 4A]  DS64 1 Query OpSw59.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 76 48]  DS64 1 Query OpSw60.
[B4 50 10 0B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 0 (Thrown).
[D0 62 00 73 78 46]  DS64 1 Query OpSw61.
[B4 50 30 2B]  LONG_ACK: OpSwitch report - opSwitch is 1 (Closed).


Tak snadno zjistil, ze vsechny vystupy (s adresami 500-503) jsou 'closed'... ;-)

Coz je v podstate procvakani vsech vystupu dekoderu. Program na to upozornuje zvyraznenym napisem (The DS64 outputs may change state in unpredictable ways when reading or writing this page).

Ale proc to dela pres D0, to netusim.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod fulda » úte 19 čer, 2018 6:28 pm

... To je ten nejlepší případ - cvaká výhybkou a ještě si nemůže být jistý, jestli je to jeho odpověď, nebo si někdo jiný v podobném čase cvaká s jinou výhybkou.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4255
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » úte 19 čer, 2018 6:33 pm

Paket s opcode D0 je konfiguracni, aby se to nemichalo s necim jinym.
Teda cte konfiguracni bity na DS64 a to odpovida LACK, podle toho, ci je to Thrown nebo Closed. Teda asi nekontroluje vstupy, ale konfiguraci a celkovy stav DS64.
Protoze DS64 nevlastnim, nemuzu s tim laborovat.
---
Jinak ta adresa se nastavuje samostatne, prave pres konfiguraci a priraduje se asi automaticky.
Treba se poodivat na nastaveni DS64 v JMRI, tam je to celkem srozumitelne.
---
Jinak ale nemuzu nic delat, protoze je tam kontrola fyzickeho pripojeni DS64 !!
A tu nemam.


To fulda:
Je to konfigurace, teda testovani funkcnosti. Neni to bezna prace s vyhybkou pres opcode B0, teda proto je tam to upozorneni.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1538
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod belgarat » úte 19 čer, 2018 7:24 pm

No, proto taky tvrdim ze "nedestruktivni cteni" je nezbytne nutne. Kdyby bylo k dispozici, nemusi se uzivatel desit upozneni ze se "nepredvidatelne meni vystupy".
Edit: ted mne napadlo -- ze by to varovani bylo proto, ze ani vyvojari JMRI nevedi, jakymi packety se da stav spolehlive precist bez nejakych zmen na vystupech ?
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 992
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » úte 19 čer, 2018 7:57 pm

zdeno píše:Paket s opcode D0 je konfiguracni, aby se to nemichalo s necim jinym.
Teda cte konfiguracni bity na DS64 a to odpovida LACK, podle toho, ci je to Thrown nebo Closed. Teda asi nekontroluje vstupy, ale konfiguraci a celkovy stav DS64.
Protoze DS64 nevlastnim, nemuzu s tim laborovat.
---
Jinak ta adresa se nastavuje samostatne, prave pres konfiguraci a priraduje se asi automaticky.
Treba se poodivat na nastaveni DS64 v JMRI, tam je to celkem srozumitelne.
---
Jinak ale nemuzu nic delat, protoze je tam kontrola fyzickeho pripojeni DS64 !!
A tu nemam.


Jo, tomu celkem chapu. OpSw do 21 jsou popsany v manualu a ty maji v tom JMRI modulu vlastni dve zalozky, jedna s konfiguraci popsanou textem (takove vic 'user friendly' rozhrani), pak vylozene OpSw s moznosti volby c/t a pak zalozku s adresami vystupu. Cili muzu nacist z DS64 zvlast OpSw do 21 (bezne konfiguracni) a pak zvlast ty vyssi (ktere podle vseho nejak handluji s adresami vystupu) a ke kterym normalne uzivatel nema pristup (tipuju, ze k jejich nastaveni se clovek dostane pri fyzickem nastavovani adresy pres tlacitka na skatuli dekoderu). Ten postnuty vystup je prave zaznam komunikace mezi JMRI a DS64 pri zadosti o zjisteni adres a stavu vystupu. Chapal bych, kdyby si temi D0 pakety to nastaveni osahaval, ale vsimni si, ze je tam i nemalo zapisu... Nejdriv zapise OpSw25-32 't', pak cte stav OpSw33-61, pak znovu pise OpSw25-32, tentokrat ovsem 25 na 'c', ostatni 't' a pak znovu cte OpSw33-61. A zjevne lze stejnou cestou ty adresy i zmenit.

Mozna, ze podobne veci jsou popsane v materialech, ktere Digitrax poskytuje pod NDA? Nebo brutalni reverzni inzenyring... ;-)

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » stř 20 čer, 2018 6:44 am

JenikPluto píše:Mozna, ze podobne veci jsou popsane v materialech, ktere Digitrax poskytuje pod NDA? Nebo brutalni reverzni inzenyring... ;-)

I kdyz ovladam Loconet na hodne vysoke urovni, nemuzem vedet vsechno, teda kazdy jeden vyrabeny prvek.
Muzem pisat pouze podle toho, co jsi napsal o DS64. A precist si manual ;-)
Takze jen uzivatelsky pouzivat anebo zpetny vyzkum, ale na to potrebujem DS64.
---
Jinak jsem vcera vytahnul DR5000 a zjistil jsem podobny zmatek, teda DR5000 odpovida na pakety BC a BD, coz je asi zhovadilost, protoze nema ani jeden fyzicky vstup ani vystup na cokoliv.
Asi to brutalne opsali z Digitrax aplikaci a neuvazovali nad tim. V tomto souhlasim s Fuldou, ze to delal nejaky "uzitecny blbec" a nedomyslel to do konce.
---
Proste funkce paketu BC, BD, by mely fungovat jen na tech zarizenich, ktere na to maji opravneni. Teda maji na sobe fyzicky pritomne vstupy a vystupy. A bylo by lepsi odpovidat paketem B1 , B2, misto LACK.
Ono to asi ma nejakou zpetnou kompatibilitu, ale ta se casem nekam vytratila. Tim myslim ovladani pres DCC, kde je mozne, ze si centrala neco nekam uklada.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1538
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » stř 20 čer, 2018 9:50 am

zdeno píše:I kdyz ovladam Loconet na hodne vysoke urovni, nemuzem vedet vsechno, teda kazdy jeden vyrabeny prvek.
Muzem pisat pouze podle toho, co jsi napsal o DS64. A precist si manual ;-)
Takze jen uzivatelsky pouzivat anebo zpetny vyzkum, ale na to potrebujem DS64.

Ja o tom nepochybuju, ja jsem taky DS64 fyzicky poprve videl minuly patek. Snazim se pochopit, jak je LNPUE navazano na praktickou aplikaci, tedy jak by ta zarizeni mela fungovat a jestli tak opravdu funguji. Zjisteni, ktera mi pripadaji uzitecna, dam sem.
zdeno píše:---
Jinak jsem vcera vytahnul DR5000 a zjistil jsem podobny zmatek, teda DR5000 odpovida na pakety BC a BD, coz je asi zhovadilost, protoze nema ani jeden fyzicky vstup ani vystup na cokoliv.
Asi to brutalne opsali z Digitrax aplikaci a neuvazovali nad tim. V tomto souhlasim s Fuldou, ze to delal nejaky "uzitecny blbec" a nedomyslel to do konce.
---
Proste funkce paketu BC, BD, by mely fungovat jen na tech zarizenich, ktere na to maji opravneni. Teda maji na sobe fyzicky pritomne vstupy a vystupy. A bylo by lepsi odpovidat paketem B1 , B2, misto LACK.
Ono to asi ma nejakou zpetnou kompatibilitu, ale ta se casem nekam vytratila. Tim myslim ovladani pres DCC, kde je mozne, ze si centrala neco nekam uklada.

A jakou dava odpoved? B4 nebo jinou? Myslim, ze jsem to sem nekam daval, DCS51 'Master' dava na BC z DCS51 'throttle' odpoved B4 fail v momente, kdy neni zapnute napajeni koleji a tedy centrala/Master negeneruje DCC signal. Ale proc to dela...

On ten software v DR5000 bude nepochybne zajimavy. Daval jsem sem vypis komunikace DS64 po zapnuti. Takhle se chova, kdyz je pripojeny k LN s DCS51 jako Master. Ale kdyz je pripojena na DR5000, a je jedno jestli na LN T nebo B (+ DCC vystup v obou pripadech jako napajeni), tak zadny takovy broadcast neni. No a V LNPUE je mezi str. 12 a 13 poznamka o Stationary Broadcast Command a Stationary Interrogate Command, ktere jsou ovsem podle vseho vysilany pouze po DCC (nemaji LN ekvivalent), a, jestli tomu dobre rozumim, ocekavaji odpoved po LN. A skoro bych si tipnul, ze DR5000 tohle nedela. Jeste asi budu muset paralelne sniffovat DCC signal... :-)

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Miloš Pavlát, vvitty, zdeno a 1 návštěvník