FBO na 12V

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: FBO na 12V

Příspěvekod fulda » úte 15 kvě, 2018 12:28 pm

MiG píše:Já jsem přesvědčen, že obě verze jsou CMOS,...

Ano, ono to HC znamená podle některých výkladů "High speed Cmos".
Na rozdíl od CMOS4000 má 74HC některá omezení například při napájení (nelze provozovat na 12V :) )
74HC - 2-6V, CMOS400 4-15V
WIKI
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3777
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » úte 15 kvě, 2018 1:02 pm

No, nakonec udelam pokus, zkusim si na plosnacek tuhle pomucku dat v SMD provedeni (za polovicni cenu), jeden svab bych snad pripajel. Board navrzeny jeste nemam ... tak budu prinejhorsim minus 50Kc.

Diky za rady a osvetu, panove.
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 488
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod BohousP » úte 15 kvě, 2018 4:19 pm

belgarat píše:No, nakonec udelam pokus, zkusim si na plosnacek tuhle pomucku dat v SMD provedeni (za polovicni cenu), jeden svab bych snad pripajel. Board navrzeny jeste nemam ... tak budu prinejhorsim minus 50Kc.

Diky za rady a osvetu, panove.

Já to vyřešil tak, že jsem smd io napájel nejdřív redukci smd-DIL. http://www.hezkyden.cz/aktuality/smd-adaptery/
TT, DCC, NanoX-2017, Z21, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1781
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » úte 15 kvě, 2018 5:08 pm

BohousP píše:
belgarat píše:No, nakonec udelam pokus, zkusim si na plosnacek tuhle pomucku dat v SMD provedeni (za polovicni cenu), jeden svab bych snad pripajel. Board navrzeny jeste nemam ... tak budu prinejhorsim minus 50Kc.

Diky za rady a osvetu, panove.

Já to vyřešil tak, že jsem smd io napájel nejdřív redukci smd-DIL. http://www.hezkyden.cz/aktuality/smd-adaptery/


A hele, to je napad ! Dekuji ...
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 488
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod BohousP » úte 15 kvě, 2018 6:40 pm

DIGI-CZ-202-1.png
DIGI-CZ-202-1.png (33.99 KiB) Zobrazeno 280 krát
TCO-new.jpg
Tady je osazená současná deska DIGI-CZ 202 s redukcí a nad tím návrh pozměněné příští desky DIGI-CZ 202.1 (počítáno s oběma typy 4515N)
TT, DCC, NanoX-2017, Z21, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1781
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pát 18 kvě, 2018 7:36 am

Zneuziji jeste tohoto vlakna. Muze mi nekdo znaly vysvetlit jaky je rozdil mezi
Maximem https://www.gme.cz/max485ecpa-dip8-maxim a Texas Instruments https://www.gme.cz/sn75176bp-dip8-texas-instruments -- to jest krome napeti ? Oboji je RS485 (?)
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 488
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod fulda » pát 18 kvě, 2018 11:32 am

belgarat píše:Zneuziji jeste tohoto vlakna. Muze mi nekdo znaly vysvetlit jaky je rozdil mezi
Maximem https://www.gme.cz/max485ecpa-dip8-maxim a Texas Instruments https://www.gme.cz/sn75176bp-dip8-texas-instruments -- to jest krome napeti ? Oboji je RS485 (?)

Například maxim má pracovní teplotu -40..85 °C, zatímco TI má jen 0..70 °C
To jsi ale nechtěl slyšet. Co je podstatné, tak MAX758 má garantovanou statickou terminaci, zatímco 75176 jí garantovanou nemá, takže pokud je chci používat, tak si statické termnátory přidávám do sítě explicitně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3777
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pát 18 kvě, 2018 11:53 am

fulda píše:
belgarat píše:Zneuziji jeste tohoto vlakna. Muze mi nekdo znaly vysvetlit jaky je rozdil mezi
Maximem https://www.gme.cz/max485ecpa-dip8-maxim a Texas Instruments https://www.gme.cz/sn75176bp-dip8-texas-instruments -- to jest krome napeti ? Oboji je RS485 (?)

Co je podstatné, tak MAX758 má garantovanou statickou terminaci, zatímco 75176 jí garantovanou nemá, takže pokud je chci používat, tak si statické termnátory přidávám do sítě explicitně.


Dekuji - myslis jako tu cast s 120R a 2x 4k7 mezi datovymi vodici a VCC/GND, co mas ve schematu NanoX ?
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 488
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod fulda » pát 18 kvě, 2018 12:37 pm

belgarat píše:Dekuji - myslis jako tu cast s 120R a 2x 4k7 mezi datovymi vodici a VCC/GND, co mas ve schematu NanoX ?

120R je dynamická terminace, statická je 2x 4k7
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3777
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pát 18 kvě, 2018 1:12 pm

fulda píše:
belgarat píše:Dekuji - myslis jako tu cast s 120R a 2x 4k7 mezi datovymi vodici a VCC/GND, co mas ve schematu NanoX ?

120R je dynamická terminace, statická je 2x 4k7


Hm, tak to jsem ztracen ... mam 2 konce kabelu (sbernice; pult -> kolejiste) a potencialne odbocky. ty 2x 4k7 musim dat na konce kabelu nebo i na konec vsech odbocek ... ? Update: jak je to vlastne s tou terminaci a retezenim nebo odbocovanim RS485 (coz se tyka i XpressNetu) ? Na obrazkach, ktere jsem prosel se silne nedoporucuje mit k transcieverum dlouhe odbocky; doporucuje se "retezit". Co jsou "dlouhe odbocky" - radove desitky centimetru od "rozbocovace" je OK ?
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 488
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod BohousP » pát 18 kvě, 2018 1:32 pm

120R je v centrále a měl by být na nejvzdálenějším konci sběrnice. 4k7 na koncích a někdy i na odbočkách, ale pak se spíš dávají 10-15 k (jsou všechny paralelně).
Sběrnice nesmí tvořit uzavřenou smyčku. Jiná omezení nejsou až tak důležitá.
TT, DCC, NanoX-2017, Z21, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1781
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pát 18 kvě, 2018 1:53 pm

BohousP píše:120R je v centrále a měl by být na nejvzdálenějším konci sběrnice. 4k7 na koncích a někdy i na odbočkách, ale pak se spíš dávají 10-15 k (jsou všechny paralelně).
Sběrnice nesmí tvořit uzavřenou smyčku. Jiná omezení nejsou až tak důležitá.


OK, dekuji. Ja jsem teda smichal zde v tematu dotaz k jinemu zapojeni, kde nemam centralu (neb se jedna o analog), ale proste si potrebuju mezi deskama posilat data, akorat misto centraly je ovladaci pult.
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 488
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod fulda » pát 18 kvě, 2018 2:30 pm

Bohouši: ne ne, statická terminace jen jednou na celou síť, je jedno kam. Ta je tam jen pro chování v ustáleném stavu.
Dynamická terminace je pro zakončení v dynamickém stavu - tedy aby nedocházelo k odrazům na koncích vedení. Ta má být na každém ze dvou konců. To platí pro případy velkých rychlostí. Pak odbočky pak maximálně v jednotkách centimetrů, aby délka odbočky byla kratší, než vlnová délka přenášeného signálu a nemusela se terminovat.
XpressNet je z pohledu RS485 extrémně pomalej, takže dynamickou terminaci nepotřebuje.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3777
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: FBO na 12V

Příspěvekod MiG » pát 18 kvě, 2018 2:55 pm

fulda píše: To platí pro případy velkých rychlostí. XpressNet je z pohledu RS485 extrémně pomalej, takže dynamickou terminaci nepotřebuje.

Platí to i pro malé rychlosti (9k6) a pro velké délky (desítky až stovky metrů). Osobně vyzkoušeno.
Pro domácí užití nejspíš ne.
MiG
 
Příspěvky: 522
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: FBO na 12V

Příspěvekod BohousP » pát 18 kvě, 2018 4:04 pm

fulda píše:Bohouši: ne ne, statická terminace jen jednou na celou síť, je jedno kam. Ta je tam jen pro chování v ustáleném stavu.
Dynamická terminace je pro zakončení v dynamickém stavu - tedy aby nedocházelo k odrazům na koncích vedení. Ta má být na každém ze dvou konců. To platí pro případy velkých rychlostí. Pak odbočky pak maximálně v jednotkách centimetrů, aby délka odbočky byla kratší, než vlnová délka přenášeného signálu a nemusela se terminovat.
XpressNet je z pohledu RS485 extrémně pomalej, takže dynamickou terminaci nepotřebuje.


https://cs.m.wikipedia.org/wiki/RS-485.
Hledej terminátora. Máš však pravdu, že na malé vzdálenosti to kritické není.
TT, DCC, NanoX-2017, Z21, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1781
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků