FBO na 12V

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pon 14 kvě, 2018 9:29 am

Cau,

potreboval bych radu. Jako vystupni clen "FBO" v pultu jsem chtel pouzit Fulduv napad s demultiplexerem a posuvakem zde: http://www.fucik.name/masinky/Xbus_FBO/Xbus_FBO_sch.gif (IC5, IC2), JENZE. Potreboval bych spinat trojice LEDek, k dispozici mam napajeni 12V (a pak samozrejme 5, ale to na 3 LED v serii nestaci). Co s tim ? Na zminene "matici" je hezke, ze staci nekolik malo sroubovacich kontaktu k zapojeni hodne indikatoru. Muzu samozrejme udelat vystup ze zretezench 74HC595 + ke kazdemu ULN2803, ale pak budu mit budto miliardu svorek nebo hrebinkovych list ...

Namisto PICe mi to bude ridit Arduino, program si napisu, ale s HW si drbu hlavu.
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 498
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod Bedlisch » pon 14 kvě, 2018 9:41 am

A co to druhé zapojení, to nevyhovuje? Já to mám použité na trojici LED bez problémů.
Bedlisch
 
Příspěvky: 196
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pon 14 kvě, 2018 9:51 am

Ano, docist do konce... nejvetsi brzda pokroku je vzdy mezi klavesnici a zidli. Diky za trpelivost.
Edit: akorat ted nemuzu najit prodejce ;) ten source driver zminovany fuldou jsem nasel v lepsim pripade ve stavu "jiz neni v prodeji". Neporadi nekdo ekvivalent, nebo treba jenom 4-kanalovy ze bych pouzil vice IOs ?
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 498
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod Bedlisch » pon 14 kvě, 2018 12:58 pm

Bedlisch
 
Příspěvky: 196
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pon 14 kvě, 2018 3:41 pm

Bedlisch píše:Asi tak 2-3min práce:
https://www.tme.eu/cz/katalog/#search=T ... order=DESC


Mozna pro Tebe. Dekuji velmi.
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 498
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pon 14 kvě, 2018 4:49 pm

Hm podle datasheetu, divam-li se spravne na schema (str. 2), spinaji uvedena tranzistorova pole proti GND, ne proti +napeti, tedy podobne jako ULN2803.
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 498
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod Ferda » pon 14 kvě, 2018 4:51 pm

Tak tam dej "opto" a spínej co potřebuješ...
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1547
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: FBO na 12V

Příspěvekod dudlifuk » pon 14 kvě, 2018 5:34 pm

belgarat píše:Hm podle datasheetu, divam-li se spravne na schema (str. 2), spinaji uvedena tranzistorova pole proti GND, ne proti +napeti, tedy podobne jako ULN2803.

ono to je tak spravne. TBD62783 spina naozaj proti GND a ULN2803 proti +Ucc. Vo Fuldovom inovovanom FBO pracuju obidva drivery " proti sebe " . Fulda to v popise pise. V arduine si zvolis aku uroven chces mat na vystupe, myslim ze standartne sa pouziva "H" proti zemi.
dudlifuk
 
Příspěvky: 82
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » pon 14 kvě, 2018 5:48 pm

dudlifuk píše:
belgarat píše:Hm podle datasheetu, divam-li se spravne na schema (str. 2), spinaji uvedena tranzistorova pole proti GND, ne proti +napeti, tedy podobne jako ULN2803.

ono to je tak spravne. TBD62783 spina naozaj proti GND a ULN2803 proti +Ucc. Vo Fuldovom inovovanom FBO pracuju obidva drivery " proti sebe " . Fulda to v popise pise. V arduine si zvolis aku uroven chces mat na vystupe, myslim ze standartne sa pouziva "H" proti zemi.


Aha, TBD62783 protoze z linku (viz vyse) vypadlo TBD62083APG. Fajn ... nenapadla mne zamena TD -> TBD. Nojo. Dik, TBD62783 v TME maji.
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 498
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » úte 15 kvě, 2018 6:37 am

A kdyz uz jsme v tom hledani soucastek ;) kde koupit 4514N ? Pac GME ho ma jen v ostrave a TME v THT provedeni vubec... nejaky jiny prazsky kram ?
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 498
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod zdeno » úte 15 kvě, 2018 7:08 am

belgarat píše: (a pak samozrejme 5, ale to na 3 LED v serii nestaci)

tak je dej paralerne, pokud das vysoko svitici, tak proud 6 mA (3x 2mA) nicemu neublizi.
Pokud to pouzijes, tak doporucuji omezovaci odpor ku kazde LED samostatne, protoze kazda LED ma jine zapalne napeti a mohly by se ovlivnovat.
---
Ale pokud je hotovy plosak, tak to nejde použit, sorry za spam.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1124
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: FBO na 12V

Příspěvekod MiG » úte 15 kvě, 2018 9:22 am

belgarat píše:A kdyz uz jsme v tom hledani soucastek ;) kde koupit 4514N ? Pac GME ho ma jen v ostrave a TME v THT provedeni vubec... nejaky jiny prazsky kram ?

Když jsem si dal do vyhledávače na gme 4514N já, tak vypadlo, že "74HC4514 DIP24" je v centrálním skladu. Znamená to při objednávce do 200 Kč příplatek 30Kč při odběru na prodejně zhruba do 2 dnů.
Ale možná jsem nenašel to, co hledáte...
MiG
 
Příspěvky: 528
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: FBO na 12V

Příspěvekod belgarat » úte 15 kvě, 2018 10:59 am

MiG píše:Když jsem si dal do vyhledávače na gme 4514N já, tak vypadlo, že "74HC4514 DIP24" je v centrálním skladu. Znamená to při objednávce do 200 Kč příplatek 30Kč při odběru na prodejně zhruba do 2 dnů.
Ale možná jsem nenašel to, co hledáte...

Minimalne fulda pouziva ve svem FBO trochu jinou verzi - https://www.gme.cz/74hc4514-wide-dip24-philips nebo neco podobneho, co ma v popisu CMOS na rozdil od onoho https://www.gme.cz/74hc4514-dip24. Ostatne i TCO pouziva CMOS radu (4515). Zda to vadi nebo ne, netusim, hw nerozumim. Z "centralniho skladu" dobry, dik. Pred casem jsem si takhle chtel neco na pobocce vyzvednout a eshop mi to nedovolil (umoznil jen poslat, nebo ze sortimentu na prodejne). Asi chyba.

Edit: diky za pomoc / cas vsem.
Belgarat (nemodelar, greenhorn)
belgarat
 
Příspěvky: 498
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: FBO na 12V

Příspěvekod fulda » úte 15 kvě, 2018 11:39 am

Rozdíl je v tomto případě zanedbatelný. Co může být podstatné je šířka pouzdra.
Ale nevěřte obrázkům. na GMe mají často na obrázku úzké pouzdro (7.5mm) a reálně dostznete široké pouzdro (15mm).
Případně trochu práce s kleštičkama problém vyřeší.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: FBO na 12V

Příspěvekod MiG » úte 15 kvě, 2018 11:48 am

Já jsem přesvědčen, že obě verze jsou CMOS, leda, že by pan ST/Thompson nebo TI udělal skrčku na zákazníky.
V dobách, kdy jsem se o to více zajímal byla 74HCxx(x)(x) CMOS řada s čísly 0x(x) jako CMOS ekvivalent TTL řady 7400(x) a s čísly 4xxx jako ekvivalent značení původní CMOS řady 4000.
MiG
 
Příspěvky: 528
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Další

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot], JendaTT, Miloš_P a 2 návštevníků