Zpetny ohlas versus Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod dudlifuk » stř 02 kvě, 2018 1:01 pm

Ahoj !
tak zakladam nove vlakno aby sme neplevelili "Novy firmware Z21".
Zacnem od zaciatku. Chcem mat ovladaci panel s TCO a FBO. FBO by mal zobrazovat hlavne realny ohlas o polohe vyhybiek. (Ak by zvladol este aj DO, bol by to vitany bonus, myslim samozrejme v spolupraci so Z21). Toto mam realizovane cez modul S88, prevodnik S88/R-bus a ohlas sa tvori na prestavniku MP1. Z21 tieto informacie prenasa z R-bus na ethernet spolahlivo. Problem nastava na zbernici X-bus. Tato podla Fuldu je okliestena a neprenasa zpetny ohlas z R-bus na XpressNet. To je potvrdene, nefunguje to a nepomohol ani najnovsi update 1.32. Napada ma moznost pouzit dve centraly, teda doplnit o taku, ktora prenasa plnohodnotny XpressNet. Nakreslil som si schemu ako by som to mohol mat zapojene, len nemam istotu, ci je mozne prevadzkovat dve centraly na zbernici XpressNet. Dokonca ci by nenastalo to, zeby kompletne data z napr.NanoX presli po XpressNete do Z21 a potom do ethernetu. Zo schemy je jasne, ze Z21 by riesila trakciu, NanoX prislusenstvo. Mam totiz este dve MM-wifi. Inak by som uz davno Z21 opustil. Je taketo prepojenie dvoch central mozne ? Nebudu nastavat nejake kolizie ? Adresovanie XpressNet by som samozrejme respektoval. Este by som mohol doplnit ZO o modul S88 display a tak riesit zobrazovanie DO. GenLI zatial nemam v plane, je tam nakreslene ako mozna alternativa. Diky za rady a postrehy.
Přílohy
x bus ver_1.jpg
x bus ver_1.jpg (31.83 KiB) Zobrazeno 954 krát
dudlifuk
 
Příspěvky: 133
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod sidlo » stř 02 kvě, 2018 1:48 pm

Ono je možné nastavit adresu centrály na jinou než 0?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1634
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod dudlifuk » stř 02 kvě, 2018 2:05 pm

sidlo píše:Ono je možné nastavit adresu centrály na jinou než 0?


Dobra otazka ! Dakujem za postreh. Takze takto ?
Přílohy
x bus ver_2.jpg
x bus ver_2.jpg (31.62 KiB) Zobrazeno 924 krát
dudlifuk
 
Příspěvky: 133
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod fulda » stř 02 kvě, 2018 2:32 pm

Začneme slovníčkem pojmú - XpressNet je sběrnice, která je single master multi slave PtP. Tedy zhruba jako ve škole. žák smí mluvit na učitele, když ho učitel vyvolá, učitel vyvolává žáky podle vlastního uvážení a když píše do třídnice, tak je nevyvolává vůbec. Když chce něco říci všem, tak to řekne všem. Ve třídě je jen jeden učitel a maximálně 30 žáků.

XpressNet má funkce pro detekci obsazení a pro práci s výhybkou s reálným ohlasem a bez reálného ohlasu. Tato funkcionalita může, ale nemusí být použita.

Roco nepoužívá XpressNet, ale používá RocoNet. Což je hodně podobné, ale né zcela stejné. RocoNet umožňuje vkládat detekci obsazení na společnou sběrnici s ovladači, umožňuje, aby dva ovladače komunikovali mezi sebou (posílali si knihovny lokomotiv) a podobně. Na druhou stranu odstranilo výhybky s reálným ohlasem a například data z detekce obsazení se posílají ve formátu Rocomotion a ne XpressNet.

dudlifuk píše:Zacnem od zaciatku. Chcem mat ovladaci panel s TCO a FBO. FBO by mal zobrazovat hlavne realny ohlas o polohe vyhybiek. (Ak by zvladol este aj DO, bol by to vitany bonus, myslim samozrejme v spolupraci so Z21).
Jak zaznělo, z21 nemá prostředky pro reálný ohlas od výhybek. (Mimochodem nemá je ani NanoX), běžně se dělá to, že se reálný stav výhybky propaguje stejným kanálem jako detekce obsazení a transformaci si provádí až software v počítači.
z21 používá zásadně a pouze výhybky bez reálného ohlasu. Jejich pozici hlásí správně (i na FBO).

dudlifuk píše:Toto mam realizovane cez modul S88, prevodnik S88/R-bus a ohlas sa tvori na prestavniku MP1.
Ano, to je případ propagace výhybky jako detekce obsazení.

dudlifuk píše:Z21 tieto informacie prenasa z R-bus na ethernet spolahlivo. Problem nastava na zbernici X-bus.
Pokud se Roco drží své definice, tak posílá informace v rocomotion formátu. Je tedy otázka, jestli se na to někdo díval a jestli to je a nebo není pravda?

dudlifuk píše:Tato podla Fuldu je okliestena a neprenasa zpetny ohlas z R-bus na XpressNet.
Takhle jsem to neřekl, já řekl jen, že nevím, jestli probíhá převod na XpressNet tam, kde je sběrnice označovaná jako XpressNet 3.6. To by totiž být mělo, pokud ne, je to důvod k tomu se ptát na Roco technické podpoře.

dudlifuk píše:Napada ma moznost pouzit dve centraly, teda doplnit o taku, ktora prenasa plnohodnotny XpressNet. Nakreslil som si schemu ako by som to mohol mat zapojene, len nemam istotu, ci je mozne prevadzkovat dve centraly na zbernici XpressNet.
Tak tady je ta jistota jasná - takovéto zapojení XpressNet neumožňuje. Existuje rozšíření BiDi, které něco podobného umožňuje, ale to není případ Roco. Takže s Roco centrálou to určitě nepůjde.


Spíš je otázka, co si od toho spojení slibuješ? Centrála z21 vůbec neřeší jestli je nějaký úsek obsazený či nikoli. Takže pokud chceš, aby ti fungoval panel, tak proč potřebuješ propojovat NanoX a Z21? Prostě připojíš TCO k té Z21 jako doposud a pak připojíš NanoX a FBO k těm S88 modulům. Software Roco na telefonu ti stejně nebude ukazovat reálnou polohu výhybky i kdyby jsi se postavil na hlavu a na panelu se ti to bude zobrazovat.

Nebo se spokojíš se zobrazením polohy výhybky bez reálného ohlasu, to bude také fungovat samo od sebe, zapneš FBO v režimu výhybek a ono to bude fungovat.

Montování reálného ohlasu je vždy tak komplikované, že se pokazí mnohem dřív, než se pokazí výhybka aby se nepřepla a reálný ohlas byl k něčemu užitečný.

---
Zapojení podle druhého obrázku bude fungovat, ale nevím, jaký je jeho přínos?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4151
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod dudlifuk » stř 02 kvě, 2018 3:31 pm

Dakujem Fuldo !!

vsetko mi je teraz uplne jasne. Mam velmi rad presne a jasne vyjadrovanie, na rozdiel od nepodlozenych domnienok a dohadov niektorych kolegov (posledna tema dvoch boostrov ma pobavila). Viem ze vetsina zatracuje realny ohlas od vyhybiek, ale mne sa to velmi osvedcilo. Mam to zatial napriamo, viaczilovym kablom k panelu s LED. Ono obcas sa stane ze MP1 "nedotiahne" a vtedy je prestavnik mimo prevadzku.
Fulda píše:Zapojení podle druhého obrázku bude fungovat, ale nevím, jaký je jeho přínos?

Ano v tomto pripade to uz nedava zmysel. Povodne som chcel ohlas z vyhybiek posielat do PC.

Takze zaver: Z21 + TCO (dik je uplne super), S88/R bus, a realny ohlas od vyhybiek po kabli k LED.

Este raz dik !!
dudlifuk
 
Příspěvky: 133
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod fulda » stř 02 kvě, 2018 5:37 pm

dudlifuk píše:Ono obcas sa stane ze MP1 "nedotiahne" a vtedy je prestavnik mimo prevadzku.
Poznámku o používání správných dekodérů asi čekáš.

dudlifuk píše:Takze zaver: Z21 + TCO (dik je uplne super), S88/R bus, a realny ohlas od vyhybiek po kabli k LED.
Jaký to má přínos? Náhrada vodičů polovodiči? To už rovnou použij tohle
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4151
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod dudlifuk » stř 02 kvě, 2018 6:04 pm

fulda píše:Poznámku o používání správných dekodérů asi čekáš.

:D Ano tuto poznamku som vyslovene cakal :D , ale ten "dojazd" je skor mechanicka zalezitost prestavniku

fulda píše:Jaký to má přínos? Náhrada vodičů polovodiči? To už rovnou použij tohle

o tom tu uz bola rec
dudlifuk píše: Este by som mohol doplnit ZO o modul S88 display a tak riesit zobrazovanie DO. GenLI zatial nemam v plane, je tam nakreslene ako mozna alternativa. Diky za rady a postrehy.
dudlifuk
 
Příspěvky: 133
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod fulda » pát 14 zář, 2018 12:59 pm

Pokusím se trochu kanibalizovat tento post.

Dělal tu někdo nějaké větší pokusy se z21 a ohlasem?
Já už jich udělal několik a pokaždé mne něco vypeče.

První polovina je jednoduchá, mám z21 (v mém případě bílou startku). K ní mám připojenou hromadu 10787.

Pokud si zapnu maintenance utilitu, dostávám do ní informace o stavu.
Ale v zásadě je nedostávám nikam jinam.

Co je pro mne ještě špatné, tak pokud nemám žádného posluchače, tak z21 ani ty 10787 nečte.

Dá se nějak přinutit, aby z21 někam říkala stav obsazení, jinam než do aplikace?
Přílohy
z21_start_.jpg
z21_start_.jpg (24.64 KiB) Zobrazeno 450 krát
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4151
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod JendaTT » pát 14 zář, 2018 4:10 pm

Když si na tabletu nebo smartphone v aplikaci z21 v kolejišti dáš symbol "Hlásič obsazení", tak se ti tam propaguje stav obsazení.
Do sw RocRail se mi také obsazenost propaguje - klidně jezdím po kolejišti "na akvárko", kdy si všechny loko řídí RocRail sám a sám jim vybírá cestu a dle hlášení obsazení pozná, kde má lokomotivy a pošle je zase náhodně po kolejišti jinam. Zatím se mi nestalo, že by poslal loko proti sobě.

Takže nevím jestli ti odpovídám správně, ale do sw do PC info o obsazení doputuje.
JendaTT
 
Příspěvky: 347
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod fulda » pát 14 zář, 2018 6:38 pm

JardaTT: OK, tak znovu - bavíme se o z21 start bez aktivace, která ideálně není připojená k počítači.

Navíc se zdá, že mi odešla - potvora.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4151
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod JendaTT » pát 14 zář, 2018 6:53 pm

Rozumím, ale pak je situace taková, že máš ke "startce" připojenou kabelem jen MM a modul zpětného hlášení. Ok? A kam by pak měla "startka" hlásit stav obsazení, když k ní není nic jiného připojeného a MM to zobrazit neumí?

Jak jsi psal - když spustíš MU, tak tam obsazenost vidíš. Ale tu pustíš kde? Na PC? Pak to máš propojené s PC.
Leda že... by na modul zpětného ohlasu byl napojen nějaký zobrazovač (LEDky apod. na nějakém pultu).
JendaTT
 
Příspěvky: 347
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod fulda » pát 14 zář, 2018 7:07 pm

U normální centrály se dá zpětný ohlas zobrazovat leckde. Běžné ovladače jako LH100 například zobrazují ohlas, nebo například XbusFBO to také zobrazuje. Je to prostě běžná funkce, jen Roco to nějak komplikuje.

Ale tohle není to na co jsem se ptal, já se pokouším najít někoho, kdo má nějaké přesnější informace o tom, jak z21 s tím ohlasem pracuje, kdy jej čte a tak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4151
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod D » sob 15 zář, 2018 1:06 am

fulda:
A nechceš půjčit aktivovanou z21 start?
Pokud vím, tak jediná věc, se kterou z21 start bez aktivace po síti komunikuje, je servisní aplikace.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 958
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Zpetny ohlas versus Z21

Příspěvekod fulda » sob 15 zář, 2018 7:41 am

D píše:fulda:
A nechceš půjčit aktivovanou z21 start?
Pokud vím, tak jediná věc, se kterou z21 start bez aktivace po síti komunikuje, je servisní aplikace.

Děkuji za nabídku, ale to není cíl. Cílem je dostat maximum z centrály bez počítače. A pochopitelně i bez aktivace.

Mimochodem, jasné je, že když komunikuje centrála s aplikací, tak proč by nekomunikovala s ostatníma?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4151
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků