DigiTrains

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

DigiTrains

Příspěvekod HonzaM » ned 03 zář, 2017 7:10 am

Na internetu jsem objevil velmi zajímavou aplikaci pro ovládání kolejiště. Jmenuje se DigiTrains a v základní versi ji lze zdarma stáhnout z internetu. Má dvě nevýhody. První pro mne (jako majitele iPhonu a iPadu) je, že je zatím k dispozici jen pro Android (je ale tak zajímavá, že jsem si kvůli ní koupil malý tablet Lenovo). Druhá je, že ji lze použít jen se Z21, nyní ale i s DR5000 ve versi firmware 1.4.1, na níž lze zvolit protokol Z21/WLANmaus. Dál už ale jsou jen výhody.
Má několik variant provozu. První je ovládání jízdy a funkcí lokomotiv. Lokomotivy se volí z obrázkového seznamu (omluvte kvalitu obrázků dělaných narychlo mobilem).
volba loko.JPG

Zvolené lokomotivy se ovládají na dalším okně. Lze ovládat dvě lokomotivy, uprostřed je možné volit výhybky, návěsti nebo cesty. U lokomotiv lze k jednotlivým funkcím přiřadit obrázky a zvolit zda mají fungovat jako přepínač nebo tlačítko.
Ovládání vlaků.JPG

Další okna umožňují volbu výhybek a návěstidel a volbu cest (do příspěvku lze vložit jen tři obrázky, tak tyhle obrázky jsem sem nemohl dát, v případě zájmu je mohu dát do dalšího příspěvku).
Asi nejzajímavější je možnost vytvořit obraz layoutu a přímo z něj kolejiště ovádat.
layout.JPG

Modré tečky umožňují volit cesty tak, že se klepne na počáteční a následně koncový bod. Možností je ještě daleko víc, zatím jsem se nedostal k vyzkoušení všeho. Po zakoupení se možnosti značně rozšíří, lze například detekovat obsazení úseků, je možné

Příjemný je způsob zadávání lokomotiv do seznamu, během zadávání software nabídne možnost kromě zadání adresy a názvu vytvoření obrázku tak, že otevře fotoaparát tabletu nebo mobilu.

Přímo v aplikaci je návod a je tam popsán postup vytváření layoutu. Výhodou proti způsobu vytváření layoutu používanéhu u Z21 je, že je možné vytvořit layout v případě kdy vyfotografování kolejiště je obtížné nebo nemožné, na jedné obrazovce lze také mít třeba tři stanice umístěné na různých místech kolejiště. Veškeré texty na obrazovce a návod jsou ovšem v angličtině, originál návodu má 88 stran (to není překlep!). V dohledné době ale plánuji na stránku http://www.1ku160.cz dát alespoň základní popis s vysvětlením postupů.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 04 zář, 2017 2:37 pm, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1426
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DigiTrains

Příspěvekod HonzaM » pon 04 zář, 2017 2:32 pm

Aplikaci lze stáhnout na http://digitrains.soft112.com
V návodu který stáhnout na
https://drive.google.com/file/d/0By2pZ2 ... JqX1E/view
je řada obrázků z nichž je zřejmá řada funkcí, využívajících také obsazení úseků při stavění cest, automatické ovládání návěstidel (např. automatická změna signálu na "stůj" poté co vlak opustí původně obsazený úsek) atd.
Aplikaci lze používat i na PC:
http://digitrains-app.blogspot.cz/searc ... ndows%20PC
pomocí Andriod emulátoru: https://drive.google.com/file/d/0By2pZ2 ... JqX1E/view
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1426
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DigiTrains

Příspěvekod JendaTT » pon 04 zář, 2017 2:58 pm

A co ty nákupy v aplikaci? Na co vše to má vliv?
JendaTT
 
Příspěvky: 328
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: DigiTrains

Příspěvekod HonzaM » pon 04 zář, 2017 3:38 pm

JendaTT píše:A co ty nákupy v aplikaci? Na co vše to má vliv?


Bez licence je možné ovládání vlaků i výhybek a dalšího příslušenství, licence je potřeba až pro plné využití "dispečera" (aplikace Dispatcher"). Potřebuješ ji abys mohl ovládat příslušenství přímo z layoutu, podobně jako u TrainControlleru (např. kliknutím na výhybku se přestaví a je zobrazena její aktuální poloha nebo srav návěsti), stavět cesty přímo kliknutím na začátek a konec, využívat detekce obsazení a automatické stavění návěstidel. Licenci mám koupenou, nebylo to nijak drahé. Cenu zjistíš když si zvolíš "koupit", samozřejmě nemusíš koupi dokončit, musíš ale mít účet u Googlu. Já se na tu cenu nemohu podívat, protože mi to napíše že licenci již mám. Další licence (ty jsem nekupoval) jsou pro zvuky lokomotiv (pro lokomotivy bez zvukového dekodéru), pro ovládání "pákou strovedoucího", nebo pro ovládání pomocí Bluetooth Gamepadu. Po nainstalování základní aplikace si můžeš spustit demo těchto aplikací.
Zdaleka všechno jsem nevyzkoušel, Z21 nemám a firmware do DR5000 umožňujcí využívat funkce a příslušenství Z21 nebo WLANmaus mám teprve pár dní
Autor aplikace píše že v říjnu začne pracovat na řešení pro všechny tři mobilní platformy (Android, iOS a Windows) a také pro PC.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1426
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DigiTrains

Příspěvekod BohousP » pon 04 zář, 2017 4:16 pm

HonzaM píše:Na internetu jsem objevil velmi zajímavou aplikaci pro ovládání kolejiště. Jmenuje se DigiTrains a v základní versi ji lze zdarma stáhnout z internetu. Má dvě nevýhody. První pro mne (jako majitele iPhonu a iPadu) je, že je zatím k dispozici jen pro Android (je ale tak zajímavá, že jsem si kvůli ní koupil malý tablet Lenovo). Druhá je, že ji lze použít jen se Z21, nyní ale i s DR5000 ve versi firmware 1.4.1, na níž lze zvolit protokol Z21/WLANmaus. Dál už ale jsou jen výhody.


Tento soft je ke stažení v rámci GooglePlay již delší dobu. Není celkem pravdou, že vyžaduje pouze Z21, pracuje i s JMRI. Z21 je až v posledních verzích.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1862
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DigiTrains

Příspěvekod fulda » pon 04 zář, 2017 6:13 pm

JendaTT píše:A co ty nákupy v aplikaci? Na co vše to má vliv?
To je jednoduché - v NÁVODU vše od strany 37 do strany 71 je za příplatek.
Takže - Dispatcher, Loco sounds, Driving cab, Gamepad a Station speaker (každé zvlášť)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DigiTrains

Příspěvekod HonzaM » úte 05 zář, 2017 5:36 am

Dispatcher stojí 709 Kč, což je podle mého názoru jediná z těch placených aplikací kterou běžný uživatel potřebuje, slouží ke kompletnímu ovládání layoutu včetně detekce obsazení, stavění cest a návěstidel. Bez zvuků a simulace ovládacího panelu se jistě obejde. Staniční hlášení jsou navíc jen v maďarštině.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1426
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DigiTrains

Příspěvekod elvis.jarous » ned 04 úno, 2018 1:49 am

Tohle je hodně zajímavé v tech zvucích.Umí to i jiná aplikace?Ja totiz premyslel, ze bych nemusel mit vsechno zvukove a je bych pomoci tlačítek nebo nejak jinak poustel na kolejisti zvuky i kidne rozjezd masin a tak.Rozhodne to je velmi zajimave.Kdyby to dokazalo imitovat zvukac!
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 213
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: DigiTrains

Příspěvekod Jirka_US » ned 04 úno, 2018 6:21 am

elvis.jarous píše:Tohle je hodně zajímavé v tech zvucích.Umí to i jiná aplikace?

Ano umi JMRI zde:
http://jmri.org/help/en/html/tools/Audio.shtml
Jako vzorek (soucast instalace) je napr.vystrazne zvukove znameni na prejezdu.Zvuk je mozne prehrat jednou nebo ve smycce atd.
elvis.jarous píše: Ja totiz premyslel, ze bych nemusel mit vsechno zvukove a je bych pomoci tlačítek nebo nejak jinak poustel na kolejisti zvuky i kidne rozjezd masin a tak.Rozhodne to je velmi zajimave.Kdyby to dokazalo imitovat zvukac!

Tak od toho je v JMRI "Virtual Sound Decoder" zde:
http://jmri.org/help/en/package/jmri/jm ... rame.shtml
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1109
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DigiTrains

Příspěvekod elvis.jarous » ned 04 úno, 2018 1:44 pm

tak to je teda věc.....zvukové projekty se berou odkud? to je nějaká databáze nebo se dají dělat zyuky i v tom?
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 213
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: DigiTrains

Příspěvekod Jirka_US » ned 04 úno, 2018 2:34 pm

Soucasti instalace JMRI je i nekolik prikladu zvukovych souboru.Asi nejvetsi "kumst" bude kvalitni zdroj konkretnich zvuku a jejich zpracovani, ale to je jiz trochu mimo ramec JMRI.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1109
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: DigiTrains

Příspěvekod Myšpulín » ned 04 úno, 2018 5:13 pm

elvis.jarous píše:Tohle je hodně zajímavé v tech zvucích.Umí to i jiná aplikace?

Zvuky umí i TrainControler. Ovšem za prašulky.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1131
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: DigiTrains

Příspěvekod elvis.jarous » pon 05 úno, 2018 5:43 pm

aha.To jsou věci
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 213
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk


Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník