Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » čtv 21 bře, 2019 6:10 am

Zkoušel jsi udělat krátké kabely od svorky PROG TRACK a udělat krátkou programovací kolej?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1978
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod MiG » čtv 21 bře, 2019 9:09 am

Jo, na to jsem se zapomněl zeptat.

Nebyla mezi "funguje to bezvadně" a "vůbec to nechce nic dělat" provedena nějaká "zcelabezvýznamná" změna drátování, koleje?
MiG
 
Příspěvky: 845
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod elvis.jarous » čtv 21 bře, 2019 1:28 pm

Tak zdravím,
no vzhledem k tomu že mám paměť na některý věci absolutně k ničemu už od narození, nevím co jsem kde vyvedl.aLE NA 99% JSEM TO DOKOPAL JÁ.
každopádně notebook jsem málem rozštípal protože nastala 2x modrá smrt.....a to zrovna když jsem si pročítal před chviličkou všechny Vaše nápadité rady podložené jistě mnohaletou zkušeností ...a po testování připojení USB do centrály, zda-li se objeví porty jak radil Zdeno(ty se naštěstí objevovaly) :mrgreen: se mi ten krám zase zmodral.....

a tak jsem šel s centrálkou a dvěma obloučky R3 geoline které používám naprosto ku mé spokojenosti na programování mašin(a vždycky to fungovalo) ,a kabelem dlouhým asi metr nahoru k druhému kompu....provedl pro jistotu upgrade firmware tak jak mi bylo doporučeno a to spolu s restartem do továru. A ejhle, ono to šplape :wink:
Pánové musím vám všem velmi poděkovat. :mrgreen:
centrála Digikeijs DR5000 s aplikací Z21 http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 362
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pát 22 bře, 2019 3:25 pm

Na světě je nová verze fw, 1.5.3. Na stránce Digikeijsu zatím není publikována, v poslední dodávce DR5000 již ale je výrobcem instalována. Pokusím se co nejdříve zajistit instalační soubor.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1891
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 26 bře, 2019 7:42 pm

Dotaz: pokud chci pouzit pro prime povidani s centralou DR5000 treba Z21 aplikaci pro Android, musim nastavit DR5000 LAN protokol do rezimu Z21 / WLanMaus.
Muzu zaroven tento protokol pouzit pro ovladani z PC, napriklad z JMRI (System Connection: Roco Z21) ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1199
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod honza-ov » úte 26 bře, 2019 8:02 pm

belgarat píše:Dotaz: pokud chci pouzit pro prime povidani s centralou DR5000 treba Z21 aplikaci pro Android, musim nastavit DR5000 LAN protokol do rezimu Z21 / WLanMaus.
Muzu zaroven tento protokol pouzit pro ovladani z PC, napriklad z JMRI (System Connection: Roco Z21) ?

S iTrain to funguje. Ale není to úplně spolehlivé. Zvlášť pokud je PC a DR spojené přes WiFi. Pokud je spojené kabelem, tak se to na malé kolejiště dá použít. Alespoň se starším FW se mi to tak chovalo.
Honza
(Home experimental layout, N scale, Digikeijs DR5000, Fleischmann z21, OS X Mavericks, iTrain)
honza-ov
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 22 bře, 2018 1:19 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » úte 26 bře, 2019 8:08 pm

honza-ov píše:Pokud je spojené kabelem, tak se to na malé kolejiště dá použít

Proc "na male kolejiste" (= co je ten omezujici faktor) ? LAN spojeni mne zajima proto, ze je mozny mit pocitac nekde kousek dal a netahat se s dlouhym USB k centrale pod kolejistem. Spojeni predpokladam dratove.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1199
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod komori » úte 26 bře, 2019 9:05 pm

Pozor od software verze 1.5.1.se mění používání WLAN modulu DR5000.
http://support.digikeijs.com/display/DS/DR5000-ADJ
Přehled o tom, jak může DR5000 pracovat v síti.
Centrální jednotka DR5000 je standardně vybavena vestavěným síťovým směrovačem.
To znamená, že centrální jednotka je přístupná prostřednictvím sítě LAN nebo WLAN sítě.
To umožňuje, aby řídicí programy, jako je iTrain® nebo Windigipet® (a další s podporou sítě),
komunikovaly s řídicím centrem.
Vlastní síť DR5000 bez použití USB kabelu a pouze přes LAN rozhraní.
Jakmile je centrální jednotka router připojený k vaší síti, přidělí routeru adresu DR5000.
Není možné připojit DR5000 k vaší síti přes WLAN modul DR5000.
WLAN konektor + na DR5000 je určen pouze pro připojení
pro připojení + smartphonů, tabletů, PC nebo notebooků.

V praxi to znamená, že pro používání se musí získat adresa Vašeho IP (počítače nebo routeru).
Není proto možné DR5000 nijak přednastavit, ale musíte to provést podle originálního manuálu.
Použijte manuál DR5000 Wlan Protokol - německý nebo anglický.
Měl jsem s tím dost problém, musel jsem použít dokonce adresu MAC.

Funguje to ale absolutně spolehlivě, mám WLANmaus.
Naposledy upravil komori dne úte 26 bře, 2019 9:26 pm, celkově upraveno 8
TT, DCC, NanoX-Paco, DR5000, TC9 Gold a TP9
komori
 
Příspěvky: 90
Registrován: pát 03 srp, 2012 3:45 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod honza-ov » úte 26 bře, 2019 9:11 pm

belgarat píše:Proc "na male kolejiste" (= co je ten omezujici faktor) ? LAN spojeni mne zajima proto, ze je mozny mit pocitac nekde kousek dal a netahat se s dlouhym USB k centrale pod kolejistem. Spojeni predpokladam dratove.

Digikeijs u tohohle typu připojení píše, že je určené pouze pro Roco apku a pro WlanMause. Takže sami vědí, že to úplně jako originál Z21/z21 (kde to jde s PC zkombinovat zcela bez problémů) nefunguje. Jestli si dobře vzpomínám, tak jsem měl potíže s tím, že informace ze zpětných ohlasů měly neúnosné a nepředvídatelné zpoždění. A počítám, že čím víc lokomotiv a čím víc ohlasů (já mám většinou 2 či 3 lokomotivy a do 10 ohlasů), tak by to zpoždění a jeho nepředvídatelnost byla větší. Však vyzkoušej sám.
Honza
(Home experimental layout, N scale, Digikeijs DR5000, Fleischmann z21, OS X Mavericks, iTrain)
honza-ov
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 22 bře, 2018 1:19 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » stř 27 bře, 2019 6:21 pm

Zeptam se jinak :-D
Muze mi prosim nekdo, kdo pouziva PC rizeni kolejiste *a zaroven* pouizva mobilni appku primo na centralu jako "rucni ovladac" - jak ma DR5000 pripojenou a soft nakonfigurovany ? Klidne SZ, potrebuji neco funckniho abych netapal v zacatkach. Diky.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1199
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » stř 27 bře, 2019 8:04 pm

No, já sice používám apku Z21 a současně sw RocRail, ale PC mám k centrále připojen přes USB, což vlastně ty nechceš. Moc jsem nad tím nelaboroval a jakmile jsem zjistil, že abych připojil sw RocRail přes síť, musel bych změnit protokol ze Z21 na LOCONET a tím bych přišel o možnost připojení aplikace Z21, tak jsem to dále neřešil a zůstal u USB.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 558
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » pát 26 dub, 2019 7:21 am

Chtel bych si nyní koupit DR5000, ale chci se zeptat na moznost pripojeni 2 ks dratovych MM. Co je potreba si dokoupit. Staci obycejna LAN rozdvojka?
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod horak » pát 26 dub, 2019 4:21 pm

Potrebujes aspon toto (NIE JE TO LAN !!!, toto je RJ11 - pouzite su 4 piny zo 6):
https://www.gme.cz/redukce-rj-telefonni ... ka-zasuvka
pctdetail.833-030.1.jpg
pctdetail.833-030.1.jpg (9.03 KiB) Zobrazeno 649 krát


Da sa samozrejme vyrobit, pripadne zohnat vyrobenu rozdvojku v krabicke.

Digikeijs vyraba toto:
https://www.digikeijs.com/en/dr5098-diginethub.html
https://www.digikeijs.com/en/dr5099-diginethub.html
Pekne, ale za dost penazi...

Dalsia moznost tu:
http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/index.php?category_id=19
horak
 
Příspěvky: 244
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod simon-cz » úte 07 kvě, 2019 2:03 pm

Zdravim,
mel bych dotaz na pritomne odborniky. Nesetkal se nekdo s problemem propojeni centraly DR5000 s PC pres USB kabel, kde veskera instalace jak aplikace, tak ovladacu, probehne vse korektne bez problemu. Po spusteni aplikace DR5000-configuration ale vyskoci chybova hlaska, ze “Nelze navazat komunikaci s DR5000 na COM5 (COM5 je Dr.Command), proste vzdy ten port, na kterem je Dr.Command.
Vyzkousel jsem instalaci aplikace na ctyrech ruznych PC, bohuzel komunikace s centralou funguje jen na jednom novem PC s Win10 64bit (PC v mem zamestnani). Na dalsich PC byly nainstalovany OSWin7 64bit a Win7 32bit. Vzdy to hlasi stejnou chybu “Nelze komunikovat s COMx”. Ruzne jsem take menil cisla COMu, odinstaloval COMy a zase preinstaloval ..., bohuzel nepomohlo nic.
Je me to az podezrele, ze komunikace bez problemu funguje jen na tom jednom PC. Tim, ze to ale funguje bez problemu na PC v praci je jasne, ze centrala je v poradku a problem bude asi nekde v radicich USB zakladnich desek PC.
Kdyby nekdo resil tento problem, budu rad za kazdou radu. Diky.
H0, DCC, Digikeijs DR5000, app-Z21,
simon-cz
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 04 bře, 2019 7:30 am
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 07 kvě, 2019 7:28 pm

Nejsem žádný odborník, tak napíši jen své zkušenosti. SW DR5000 mám nainstalován na Win 7 64 bit. Postupoval jsem dle manuálu. DR5000 obsadila porty COM 8, 9 a 10. Dr.Command mám na COM10. Žádný problém s komunikací nemám. Zkusil bych na těch Win7 odinstalovat kompletně sw pro DR5000. Předpokládám, že nemáš na PC jiný software od Digikeijs, např. pro DR5088 nebo DR5013. Možná bych raději ještě prohledal pomocí regedit registry Windows. Hledal bych slovo digikeijs a pak DR5000. Vše co bych ve spojitosti s centrálou našel, bych z registrů odstranil. Poté bych restartoval PC a zkusil novou instalaci dle manuálu. Je divné, že Dr.Command se dostal na port 5, zdá se mi nízký, ale to záleží na PC.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 558
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník