Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Edys » pon 26 lis, 2018 9:04 am

zdeno píše:
brejsak píše:Já ji nemám pod kolejištěm, ale bokem, protože mi děti "říznou" při posunu výhybku často a tak ji resetuji poměrně často, takto o ní vím a potřebuji na červenou LED vidět opravdu dobře!brejsak

Tohle povazujem taky za chybu,
ze zkratu by se mela centrala obnovovat automaticky a mela by tam byt akusticka kontrola zkratu, jako to maji novejsi boostry.


Naopak nemyslím si že to je chyba. JE lepší to mít pod kontrolou a zjistit na které části je problém a až po odstranění a překontrolovaní stavu kolejiště ručně spustit provoz. Za mě stávající stav určitě ok.
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 586
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod hopeter » pon 26 lis, 2018 9:08 am

No asi bych nechtěl centrálu co se resetuje ze zkratu sama. Nejdříve si odstraním příčinu zkratu a pak teprve reset mě připadá logické... :wink:
Jo a neměla by taky být DR5000 červená nebo růžová s modrýma puntíkama ? Černá se mě nelíbí a proto to je chyba... :mrgreen:
Zatím se neozval nikdo z uživatelů , že mu tato centrála nefunguje jak má. Proč asi ? :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1702
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 26 lis, 2018 9:24 am

hopeter píše:Zatím se neozval nikdo z uživatelů , že mu tato centrála nefunguje jak má. Proč asi ? :wink:

Asi proto, ze strasna spousta lidi upozornovala od zacatku na chyby a oni je postupne odstranovali.
Velmi dobre si pamatuji prvni kusy, ktere obratem sly do opravy, protoze byly nefunkcni.
Nefungovaly stare Fredy a neskutecne to padalo.
Dokonce i ted mi vadi to, ze centrala vyzaduje presnejsi prenosovou rychlost, nez je v normach Loconetu. Nektere stare Fredy se dodnes nedokazou prihlasit.
Ja sam jsem popisoval asi 20 chyb, ktere se nasledne upgradovaly.
---
To ze ta centrala je ted funkcni, neni zasluhou Digikejs, ale neskutecneho mnozstvi lidi, kteri jim s tim pomahali to odvsivovat.

hopeter píše:No asi bych nechtěl centrálu co se resetuje ze zkratu sama. Nejdříve si odstraním příčinu zkratu a pak teprve reset mě připadá logické... :wink:

jak potom zjistis, ze si odstranil zkrat ?? Tisice boostru jsou tak udelane a nikomu to nepripada nelogicke ;-).
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod vvitty » pon 26 lis, 2018 9:42 am

Poměrně zásadní problém mám například s tím že se centrála dodává se zdrojem přepínatelným až do 24V, aniž by se zákazníkovi dostalo poučení že provoz na plné napětí sice vydrží centrála ale už to nemusí vydržet motorek v lokomotivě a nebo odejde nadměrným zatížením koncový stupeň dekodéru. V případě nezkušených uživatelů kteří s DCC teprve začínají a v souladu s návodem přepnou napětí až k 22V to pak má fatální důsledky. Co to udělá když to přepnou až na poslední stupeň těžko říct.

Návod k obsluze Multiprotokolová DCC centrála DR5000 aktualizace 8/2018 adigital s.r.o.. píše:2.4 Napájení do kolejí a výstupní proud
Napětí do kolejí
DR5000 se standardně dodává se spínaným stejnosměrným zdrojem s přepínatelným výstupním napětím 15 – 24 V. Při nastavování napětí je však nutné dbát, že je centrálu možné provozovat s napětím maximálně 22 V.
Naposledy upravil vvitty dne pon 26 lis, 2018 10:03 am, celkově upraveno 1
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1930
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pon 26 lis, 2018 9:44 am

Vraťme se na původní dotaz: porovnání centrál. Něco je tady: https://sites.google.com/site/sidloweb/ ... 0-centraly nevím ale jak to je up-to-date :D .
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 357
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 26 lis, 2018 9:54 am

vvitty píše:že se centrála dodává se zdrojem přepínatelným až do 24V

Okamzite jsem zdroj vymenil za pevny 15V/4A, protoze deti a blbci jsou genialni v tom, jak se neco da pokazit. ;-)
Pochopitelne kazda velikost ma svoje normy napajeni. Ja mam H0.
---
Puvodni zdroj DR5000 pouzivam na vrtacku plosnych spoju, kde se mi velmi hodi regulace ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod D » pon 26 lis, 2018 9:59 am

Je u centrály DR5000 možný současný provoz na hlavní koleji a programování na programovací koleji?

(Například centrála Roco Z21 tohle neumí, při programování v servisním módu odpojí hlavní kolej i booster výstup.)
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 984
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Edys » pon 26 lis, 2018 10:05 am

D píše:Je u centrály DR5000 možný současný provoz na hlavní koleji a programování na programovací koleji?

(Například centrála Roco Z21 tohle neumí, při programování v servisním módu odpojí hlavní kolej i booster výstup.)


Ano umí. Umí i programovaní na provozní koleji.
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 586
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Edys » pon 26 lis, 2018 10:07 am

zdeno píše:Asi proto, ze strasna spousta lidi upozornovala od zacatku na chyby a oni je postupne odstranovali.
Velmi dobre si pamatuji prvni kusy, ktere obratem sly do opravy, protoze byly nefunkcni.
Nefungovaly stare Fredy a neskutecne to padalo.
Dokonce i ted mi vadi to, ze centrala vyzaduje presnejsi prenosovou rychlost, nez je v normach Loconetu. Nektere stare Fredy se dodnes nedokazou prihlasit.
Ja sam jsem popisoval asi 20 chyb, ktere se nasledne upgradovaly.
---
To ze ta centrala je ted funkcni, neni zasluhou Digikejs, ale neskutecneho mnozstvi lidi, kteri jim s tim pomahali to odvsivovat.


Tak to je ale spíš plus. Že výrobce naslouchá zákazníkům ne?
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 586
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod BohousP » pon 26 lis, 2018 10:20 am

vvitty píše:Poměrně zásadní problém mám například s tím že se centrála dodává se zdrojem přepínatelným až do 24V, aniž by se zákazníkovi dostalo poučení že provoz na plné napětí sice vydrží centrála ale už to nemusí vydržet motorek v lokomotivě a nebo odejde nadměrným zatížením koncový stupeň dekodéru. V případě nezkušených uživatelů kteří s DCC teprve začínají a v souladu s návodem přepnou napětí až k 22V to pak má fatální důsledky. Co to udělá když to přepnou až na poslední stupeň těžko říct.

Návod k obsluze Multiprotokolová DCC centrála DR5000 aktualizace 8/2018 adigital s.r.o.. píše:2.4 Napájení do kolejí a výstupní proud
Napětí do kolejí
DR5000 se standardně dodává se spínaným stejnosměrným zdrojem s přepínatelným výstupním napětím 15 – 24 V. Při nastavování napětí je však nutné dbát, že je centrálu možné provozovat s napětím maximálně 22 V.


S tím souhlasím. Já si to nepřepnu, ale neznalý uživatel lehce. Pokud pouštíte ke kolejišti nenechavé dětské ručičky, doporučuji jednu ze dvou možností:
1) mechanickým krytem zabránit přístupu k přepínači na zdroji
2) do přívodu k centrále přidat unipolární transil 15 nebo 18V (https://www.gme.cz/transily-do-2-kw). Ochrání proti přepětí, opačné polaritě i příliš vysokému vstupnímu napětí. Možné je to i do trakčního výstupu do koleje, ale zde musí být transil bipolární.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pon 26 lis, 2018 10:22 am

zdeno píše:Velmi dobre si pamatuji prvni kusy, ktere obratem sly do opravy, protoze byly nefunkcni.
Nefungovaly stare Fredy a neskutecne to padalo.

Byl jsem asi ten kdo tu centrálu přitáhl do Čech (například jsem překládal texty do firmware) a mel jsem v ruce opravdu hodně kusů, ale ani jeden jsem nevracel. Pokud jde o staré fredy, jaký jsi měl nejnovější firmware? Teď mám 1.5.1 a zatím jsem na žádný problém nenarazil. Jeden starý Fred ode mne mají půjček. Za přednost považují že i do nejstarších kusů lze instalovat aktuální FW, u toho 1.5.1 je instalace ještě jednodušší.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1681
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pon 26 lis, 2018 10:28 am

BohousP píše:
vvitty píše:Poměrně zásadní problém mám například s tím že se centrála dodává se zdrojem přepínatelným až do 24V, aniž by se zákazníkovi dostalo poučení že provoz na plné napětí sice vydrží centrála ale už to nemusí vydržet motorek v lokomotivě a nebo odejde nadměrným zatížením koncový stupeň dekodéru. V případě nezkušených uživatelů kteří s DCC teprve začínají a v souladu s návodem přepnou napětí až k 22V to pak má fatální důsledky. Co to udělá když to přepnou až na poslední stupeň těžko říct.

Návod k obsluze Multiprotokolová DCC centrála DR5000 aktualizace 8/2018 adigital s.r.o.. píše:2.4 Napájení do kolejí a výstupní proud
Napětí do kolejí
DR5000 se standardně dodává se spínaným stejnosměrným zdrojem s přepínatelným výstupním napětím 15 – 24 V. Při nastavování napětí je však nutné dbát, že je centrálu možné provozovat s napětím maximálně 22 V.


S tím souhlasím. Já si to nepřepnu, ale neznalý uživatel lehce. Pokud pouštíte ke kolejišti nenechavé dětské ručičky, doporučuji jednu ze dvou možností:
1) mechanickým krytem zabránit přístupu k přepínači na zdroji
2) do přívodu k centrále přidat unipolární transil 15 nebo 18V (https://www.gme.cz/transily-do-2-kw). Ochrání proti přepětí, opačné polaritě i příliš vysokému vstupnímu napětí. Možné je to i do trakčního výstupu do koleje, ale zde musí být transil bipolární.

S tuto námitkou souhlasím, i když je to lepší než když na úplném počátku dodávali neprepinateny zdroj s napětím 19 v, což bylo pro moje Ň naprosto nepřijatelné.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1681
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 26 lis, 2018 10:32 am

Edys píše:Tak to je ale spíš plus. Že výrobce naslouchá zákazníkům ne?

spis je zakaznik otrokem vyrobcu, ktery dava na trh smejdy a ceka na odezvu a nasledne upgraduje.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 26 lis, 2018 10:38 am

HonzaM píše:
zdeno píše:Velmi dobre si pamatuji prvni kusy, ktere obratem sly do opravy, protoze byly nefunkcni.
Nefungovaly stare Fredy a neskutecne to padalo.

Byl jsem asi ten kdo tu centrálu přitáhl do Čech (například jsem překládal texty do firmware) a mel jsem v ruce opravdu hodně kusů, ale ani jeden jsem nevracel. Pokud jde o staré fredy, jaký jsi měl nejnovější firmware? Teď mám 1.5.1 a zatím jsem na žádný problém nenarazil. Jeden starý Fred ode mne mají půjček. Za přednost považují že i do nejstarších kusů lze instalovat aktuální FW, u toho 1.5.1 je instalace ještě jednodušší.


Jsi prodejce a opravdu nerad priznavas, ze DR5000 je vyvijeny zakaznikmi a ne vyrobcem.
Zcela urcite nejsi ten prvni, kdo to sem dotahnul, myslim, ze to tu nekde na konfere bude, kdo to prvni koupil a obratem posilal zpatky.
---
Ted jsem chtel vyzkouset programovaci kolej a smola, nefunguje to.
Jen tam dole beha nejaky kurzor a dlabe to na mne.
To asi taky nebude v poradku, co myslis ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pon 26 lis, 2018 10:47 am

Programovací kolej je vyvedena na vlastní svorky. Je možno programovat za plného provozu. Běžně to používám při veřejném ježdění (naposledy tento víkend v Rozsochatci). 5-10 kluků jezdí pro veřejnost a já (s pomocí JMRI) současně na programovací koleji upravuji nastavení dekodérů. Je to výhoda.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1736
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků