Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod MirekTT » úte 25 zář, 2018 3:45 pm

Mám dotaz.
Když bych chtěl centrálou DR5000 přepínat výhybky a zapínat osvětlení na kolejišti sluníčko, lze to ovládat prostřednictvím tabletu připojeném přes USB?

Vize je namalovaný layout na displeji a dotykem na výhybku ji přestavit, nebo ještě lépe tahem prstem přes výhybky na displeji postavit vlakovou cestu.

K ovládání lokomotiv bude využito asi drátových, nebo wifi myší, respektive při propojení kolejiště s modulištěm nebude ovládání vlaků přes tuto centrálu využito vůbec (tedy pokud ji nepůjde použít jako slave k Z21).

Další dotaz mám ohledně těch dvou tlačítek na centrále na zapínání a vypínání proudu do kolejí. V plánu je ji instalovat napevno do kolejiště pod přišroubovaný dekl. Nebude volně přístupná, ty tlačítka by dost vadily.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2258
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 25 zář, 2018 6:47 pm

MirekTT píše:Mám dotaz.
Když bych chtěl centrálou DR5000 přepínat výhybky a zapínat osvětlení na kolejišti sluníčko, lze to ovládat prostřednictvím tabletu připojeném přes USB?

Vize je namalovaný layout na displeji a dotykem na výhybku ji přestavit, nebo ještě lépe tahem prstem přes výhybky na displeji postavit vlakovou cestu.

K ovládání lokomotiv bude využito asi drátových, nebo wifi myší, respektive při propojení kolejiště s modulištěm nebude ovládání vlaků přes tuto centrálu využito vůbec (tedy pokud ji nepůjde použít jako slave k Z21).

Další dotaz mám ohledně těch dvou tlačítek na centrále na zapínání a vypínání proudu do kolejí. V plánu je ji instalovat napevno do kolejiště pod přišroubovaný dekl. Nebude volně přístupná, ty tlačítka by dost vadily.

Tlačítka na DR5000 je možné ovládat z ovladače, pokud to umí WLANmaus nevím, to musím vyzkoušet, ale až příští týden, do neděle jsem v zahraničí. Výhybky lze ovládat například z mobilu nebo tabletu aplikaci z21, ovšem volit cestu ne. Přečti si vlákno "ovládání modulu i jiného kolejiště" , tím se daji pohodlně ovladat z malého panylku cesty i návěstidla, k DR5000 připojit LocoNetem.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1682
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » úte 25 zář, 2018 8:30 pm

HonzaM píše:Výhybky lze ovládat například z mobilu nebo tabletu aplikaci z21, ovšem volit cestu ne. Přečti si vlákno "ovládání modulu i jiného kolejiště" , tím se daji pohodlně ovladat z malého panylku cesty i návěstidla, k DR5000 připojit LocoNetem.

Proč nenapíšeš rovnou, že to DR5000 neumí a má se podívat po jiné centrále?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Edys » úte 25 zář, 2018 8:51 pm

fulda píše:
HonzaM píše:Výhybky lze ovládat například z mobilu nebo tabletu aplikaci z21, ovšem volit cestu ne. Přečti si vlákno "ovládání modulu i jiného kolejiště" , tím se daji pohodlně ovladat z malého panylku cesty i návěstidla, k DR5000 připojit LocoNetem.

Proč nenapíšeš rovnou, že to DR5000 neumí a má se podívat po jiné centrále?


A prosím pěkně, která centrála to umí tak jak tazatel požaduje.
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 586
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » úte 25 zář, 2018 9:10 pm

fulda píše:
HonzaM píše:Výhybky lze ovládat například z mobilu nebo tabletu aplikaci z21, ovšem volit cestu ne. Přečti si vlákno "ovládání modulu i jiného kolejiště" , tím se daji pohodlně ovladat z malého panylku cesty i návěstidla, k DR5000 připojit LocoNetem.

Proč nenapíšeš rovnou, že to DR5000 neumí a má se podívat po jiné centrále?

Možná neumíš číst, nic jsem nepsal o tom že to neumí centrala, ale ne aplikace pro ovládání z tabletu nebo mobilu - pokud znáš aplikaci pro tablet která umí volit cesty,, tak napiš jakou máš na mysli takovou, ktera by s DR5000 nefungovala, ale s jinou centrálou ano.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1682
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod MirekTT » stř 26 zář, 2018 4:45 am

Skrze centrálu zevšeobecním dotaz: když zapnu kolejiště do elektriky (napájecí konektor bude vyveden na bočnici), potřebuju něco mačkat na centrále?

Co se stavění cest týče, je to spíše otázka pro dotykový displej tabletu. Musím na obrázek výhybky ťuknout, nebo ji mohu pohladit? (nehledě na to, že zatím nejspíš nikoho nenapadlo vymyslet takovou apku, takže kladu dotaz na ovládání tabletem v nevhodném desetiletí).
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2258
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » stř 26 zář, 2018 5:02 am

MirekTT píše:Skrze centrálu zevšeobecním dotaz: když zapnu kolejiště do elektriky (napájecí konektor bude vyveden na bočnici), potřebuju něco mačkat na centrále?

Co se stavění cest týče, je to spíše otázka pro dotykový displej tabletu. Musím na obrázek výhybky ťuknout, nebo ji mohu pohladit? (nehledě na to, že zatím nejspíš nikoho nenapadlo vymyslet takovou apku, takže kladu dotaz na ovládání tabletem v nevhodném desetiletí).

Na centrále nic mačkat nemusíš, myslím že jde naprogramovat aby se kolejový výstup zapínal rovnou, ale jistý si nejsem a doma budu až v neděli pozdě večer.
Pokud jde o ten software na tablet, zatím jsem takový neviděl, ovládací pult pripojeny jedním kabelem ano. Ale fulda hoasi takovy software na tablet, zná, tak se budeme těšit. zna , když mou poznámku využil k pohánění DR5000, která mu leží v žaludku.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1682
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » stř 26 zář, 2018 5:14 am

Když se zapne centrála do elektriky, tak se nic mačkat nemusí. Funguje stejně jako jiné centrály.

Tlačítka na centrále jsou dobrá pro rychlé vypnutí napájení kolejí, když se blíží nějaká katastrofa. Protože tuto vychytávku jiné centrály nemají, tak např digi-cz pro tento účel dodává speciální výrobek Xbus-Box http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=9976.

Co se týká ovládání tabletem a zdali stavět výhybky nebo cesty. Ono naprogramovat se dá cokoliv a přání uživatelů ve fóru jsou neomezená. Ale v praxi tato přání stejně nikdo nepoužije, tak se s tím dodavatel ani nebude zabývat. Ono je to podobné jako s rychlostní návěstní soustavou, o které se zmiňuji v jiném vlákně.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1736
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Pavel-HP » stř 26 zář, 2018 5:15 am

HonzaM píše:
Na centrále nic mačkat nemusíš, myslím že jde naprogramovat aby se kolejový výstup zapínal rovnou, ale jistý si nejsem a doma budu až v neděli pozdě večer.
Pokud jde o ten software na tablet, zatím jsem takový neviděl, ovládací pult pripojeny jedním kabelem ano. Ale fulda hoasi takovy software na tablet, zná, tak se budeme těšit. zna , když mou poznámku využil k pohánění DR5000, která mu leží v žaludku.


Hodně hodnotný příspěvek, NEVÍM A MYSLÍM.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 722
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Miloš_P » stř 26 zář, 2018 5:46 am

Tak třeba zrovna v aplikaci Z21 lze nadefinovat jízdní trasy a ty pak volit jedním tlačítkem. Není to ten systém volby odkud - kam, ale volím už hotovou cestu. Praktický mě to přijde dost použitelné.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 352
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » stř 26 zář, 2018 5:57 am

Miloš_P píše:Tak třeba zrovna v aplikaci Z21 lze nadefinovat jízdní trasy a ty pak volit jedním tlačítkem. Není to ten systém volby odkud - kam, ale volím už hotovou cestu. Praktický mě to přijde dost použitelné.

Díky za info, já ovládání mobilem ani tabletem nepoužívám. Ale z D5000 to samozřejmě ovládat jde (jeden z řady cukrových omylu i záměrných mystifikaci), a na rozdíl od z21 a podobných k tomu nepotřebuje externí router.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1682
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod MirekTT » stř 26 zář, 2018 6:09 am

Dík za informace, tlačítka jsou mi dejme tomu jasná a tablet si nějak zařídím.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2258
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Miloš_P » stř 26 zář, 2018 6:14 am

Já taky ovládání mobilem nepoužívám, ale např. pro návštěvy je to dobrá a i dost efektní věc. Pošlu jim nastavení na mobil a můžou si zájezdit a nepotřebuju mít žádné další ovladače. Sám jezdím s MM s centrálou z21 start. Investice 1100 Kč navíc za WiFi mě přijde v celkových nákladech na digitalizaci celkem nevýznamná. K DR5000 bych zase musel dokupovat MM nebo WiFi MM, takže by to asi vyšlo v podstatě na stejno.
Nechci prosím rozjíždět další debatu, co je lepší. To to byla moje volba a jsem spokojený.

Jinak myslím, že třeba ta aplikace Z21 na 10' tabletu je pro ovládání kolejiště docela použitelná. Na malém displeji mobilu je to dost k ničemu.
Naposledy upravil Miloš_P dne stř 26 zář, 2018 6:42 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 352
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » stř 26 zář, 2018 6:37 am

Ještě stojí za úvahu se podívat na tu z21. Zatím jsem tu slyšel jen o používání aplikace z21, což budí dojem, že se jedná jen o napodobeninu.
Pokud se dobře koukám na cenu, tak vlastní z21 je o dost levnější, tedy pokud použiješ nějakou ze start setu (2200 běžná tržní cena) a dokoupíš si odblokování (cca 700), tak dostaneš centrálu i s ovladačem a zdrojem (2900).

Ale neber to jako chválu z21. Za poslední půl rok jsem reortoval dvě zásadní systematické chyby a na obě byla reakce, že to stejně nikdo nepoužívá a že to nebudou opravovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Miloš Pavlát » stř 26 zář, 2018 6:37 am

MirekTT píše:K ovládání lokomotiv bude využito asi drátových, nebo wifi myší, respektive při propojení kolejiště s modulištěm nebude ovládání vlaků přes tuto centrálu využito vůbec (tedy pokud ji nepůjde použít jako slave k Z21).

Proč chceš použít pro jízdu vlaků Z21 a pro ovládání výhybek DR5000?
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail+Asus EeePC 1002HA+WIN 10
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 170
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků