Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » stř 05 zář, 2018 6:31 pm

OK, tak tedy o čem jde řeč.
Lenz neuznává nulu jako platnou číslici. Proto všechno svoje adresování počítá od 1. Ten stejný Lenz definoval, že jeden dekodér ovládá 4 výhybky. Bavíme se tedy o adrese dekodéru a v Lenzovo počítání má první dekodér adresu 1 a ovládá výhybky 1,2,3,4. Druhý dekodér má adresu 2 a ovládá výhybky 5,6,7,8. Pochopitelně to dělá bordel protože se nedá určit, kam patří dekodér s adresou 0. Lenz řekl, že na konec a konec ho nezajímá, protože místo 2048 výhybek jich dovolí ovládat jen 999 a je to.
Roco jsou víc ajťáci a tak vědí, že číselné řady začínají nulou. Takže první dekodér má adresu 0 a ovládá výhybky 1,2,3,4, druhý dekodér má adresu 1 a ovládá výhybky 5,6,7,8.
A tady si můžeme všimnout jisté nesrovnalosti - to co je pro Lenz první výhybka na dekodéru s adresou 1 je výhybka 1, zatímco pro Roco je to 5.

V certifikačním procesu má Lenz větší slovo než Roco. (Roco téměř nic necertifikuje), ale Roco zvládá lépe komerční stánku. Proto nepříklad u mých dekodérů existuje přepínač, jestli se adresa počítá podle Roco a nebo podle Lenz. To samé NanoX, také se dá přepnout, jestli adresuje jako Lenz a nebo Roco.

Dá se předpokládat, že DR také zavedlo podobnou funkci. Proto adresace DCC příslušenství poskakuje +-4, zatímco na loconetu je to jedno. Jen jí blbě pojmenovali, protože nechtějí moc připouštět, že je to přepínání podle Roco a nebo Lenz.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » čtv 06 zář, 2018 5:42 am

No... už je těžko si představit větší bordel. Proč by měl dekodér ovládat jen 4 výhybky a ne třeba 32 (nebo 1, nebo 5 :D )? Každopádně díky, pro mne to je uzavřená kapitola.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod PeLi » čtv 06 zář, 2018 5:49 am

Od začiatku mám na DR5000 nastavenú prvú adresu 0. Aj po preinštalovaní na Ver1.5 mi zostala adresa 0. Keď spustím ovládací software bez pripojenej centrály, tak prvá adresa pre výhybku je 2 - výrobné nastavenie. Vyzerá to tak, že Digikeijs neuznáva 0 a 1 :shock: Ako to len mohli súdruhovia z NL bez tých núl a jednotiek naprogramovať ? :lol: Adresovanie sa dá posunúť až o 15 adries, čo predstavuje 60 výhybiek! :?:

Ešte jeden poznatok: Keď si nainštalujem ovládací program do iného adresára, ako c:\digikeijs , tak po spustení programu sa spustí dokončenie inštalácie , znova sa vytvorí prázdny adresár priamo na C:\ a vytvorí sa aj zástupca na ploche. Keď adresár vymažem, tak sa to opakuje. Tento bug sa dá odstrániť v registroch
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Installer\UserData\S-1-5-18\Components\
Treba tam vyhladať C:\Digikeijs a zmeniť ho na aktuálnu cestu (napríklad C:\Program Files (x86)\Digikeijs\ )
Uživatelský avatar
PeLi
 
Příspěvky: 43
Registrován: úte 04 úno, 2014 6:46 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod snowbear » čtv 06 zář, 2018 6:16 am

PeLi píše:Ešte jeden poznatok: Keď si nainštalujem ovládací program do iného adresára, ako c:\digikeijs , tak po spustení programu sa spustí dokončenie inštalácie , znova sa vytvorí prázdny adresár priamo na C:\ a vytvorí sa aj zástupca na ploche. Keď adresár vymažem, tak sa to opakuje. Tento bug sa dá odstrániť v registroch
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Installer\UserData\S-1-5-18\Components\
Treba tam vyhladať C:\Digikeijs a zmeniť ho na aktuálnu cestu (napríklad C:\Program Files (x86)\Digikeijs\ )


Me pomohlo jak adresar C:\digikeijs tak zastupce na plose drze smazat. Znovu se uz nic nevytvorilo a do registru hrabat nebylo treba (Windows 7 Pro).

Jinak ta konfiguracni aplikace to je dobra divocina. Taky vam to tolik pada? Ale asi nejlepsi je nastaveni toho built-in routeru... :D
TT, DR5000, Rocrail
snowbear
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 30 srp, 2018 11:42 am
Bydliště: Praha

OT: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » čtv 06 zář, 2018 7:17 am

Fox píše:No... už je těžko si představit větší bordel. Proč by měl dekodér ovládat jen 4 výhybky a ne třeba 32 (nebo 1, nebo 5 :D )? Každopádně díky, pro mne to je uzavřená kapitola.


Na to ti odpovím takovým ajťáckým vtipem: Kdyby bůh chtěl, aby člověk používal počítače, dal by mu 16 prstů místo deseti.

A dekodéry pro větší množství výstupů existují, ale pokud mají projít certifikací, tak se stejně dělí na čtveřice. Koukni třeba TADY.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » čtv 06 zář, 2018 7:54 am

fulda píše:A dekodéry pro větší množství výstupů existují, ale pokud mají projít certifikací, tak se stejně dělí na čtveřice.

By mě opravdu zajímalo k čemu je ta certifikace dobrá, když
fulda píše:(Roco téměř nic necertifikuje), ale Roco zvládá lépe komerční stánku.

o tom co se bude používat rozhoduje úplně něco jiného.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » čtv 06 zář, 2018 8:05 am

Ad počet výstupů: jsem postižen tím, že používám želvy a k tomu dekodéry DIGI-CZ022 (jeden dekodér, jedna želva, jedna adresa...). :D
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » čtv 06 zář, 2018 8:38 am

sidlo píše:
fulda píše:A dekodéry pro větší množství výstupů existují, ale pokud mají projít certifikací, tak se stejně dělí na čtveřice.

By mě opravdu zajímalo k čemu je ta certifikace dobrá, když
fulda píše:(Roco téměř nic necertifikuje), ale Roco zvládá lépe komerční stánku.

o tom co se bude používat rozhoduje úplně něco jiného.

To je tžní klasika. Pokud uživatelé preferují levné a barevné, pak je certifikace k ničemu.
Pokud se uživatelé ptají na podporu, rozšířitelnost a nahraditelnost, pak je certifikace dobré vodítko.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » čtv 06 zář, 2018 8:43 am

Fox píše:Ad počet výstupů: jsem postižen tím, že používám želvy a k tomu dekodéry DIGI-CZ022 (jeden dekodér, jedna želva, jedna adresa...). :D

Tam se používá adresní model - adresa výhybky a ne adresa dekodéru. A pokud by jsi se díval jak se používají CV, tak tam také tu hru najdeš, ale je schovaná za "programování šroubovákem".
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » čtv 06 zář, 2018 9:50 am

fulda píše:
sidlo píše:Pokud se uživatelé ptají na podporu, rozšířitelnost a nahraditelnost, pak je certifikace dobré vodítko.

To musím uznat, že je pravda. Takovej VW v USA měl mnohem lepší certifikace než např. Ford. Což se kladně projevilo v nahraditelnosti. Zákazníci VW získali na soudních náhradách mnohem více než zákazníci Fordu.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod PeLi » čtv 06 zář, 2018 5:14 pm

Má Digikeijs nejaký NMRA certifikát? - narážam na môj príspevok z predchádzajúcej strany o DCC norme
Uživatelský avatar
PeLi
 
Příspěvky: 43
Registrován: úte 04 úno, 2014 6:46 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » čtv 06 zář, 2018 9:53 pm

fulda píše:
Fox píše:Ad počet výstupů: jsem postižen tím, že používám želvy a k tomu dekodéry DIGI-CZ022 (jeden dekodér, jedna želva, jedna adresa...). :D

Tam se používá adresní model - adresa výhybky a ne adresa dekodéru. A pokud by jsi se díval jak se používají CV, tak tam také tu hru najdeš, ale je schovaná za "programování šroubovákem".

Můžeš tohle trochu vysvětlit? Co je “adresní model”? Má-li dekodér adresu 1 a čtyři výstupy, pak je přehazuješ zadáním DCC adres 1, 2, 3 a 4, nebo ne? První adresu ale můžeš nastavit jakoukoli v rámci povoleného rozsahu. Můžeš nastavit první adresu třeba 47 a jeho čtyři výstupy budou mít DCC adresy 47, 48, 49, 50.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » pát 07 zář, 2018 6:43 am

PeLi píše:Má Digikeijs nejaký NMRA certifikát? - narážam na môj príspevok z predchádzajúcej strany o DCC norme

Nemá. Respektive do února 2018 neměl (viz seznam certifikací do 15. února 2018)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pát 07 zář, 2018 6:49 am

PeLi píše:Má Digikeijs nejaký NMRA certifikát? - narážam na môj príspevok z predchádzajúcej strany o DCC norme

NMRA je britská národni asociace železničních modeláŕů. Kolik výrobců má jejich certifikáty? A pro kolik modelářů je certifikát této národní asociace podstatný? Co tento certifikát garantuje? Jaké jsou požadavky na jeho vydání? Tím nechci zpochybňovat jeho význam, jen se ptám.
Naposledy upravil HonzaM dne pát 07 zář, 2018 6:51 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1649
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod BohousP » pát 07 zář, 2018 6:51 am

fulda píše:
PeLi píše:Má Digikeijs nejaký NMRA certifikát? - narážam na môj príspevok z predchádzajúcej strany o DCC norme

Nemá. Respektive do února 2018 neměl (viz seznam certifikací do 15. února 2018)


Mimochodem, všimněte si, že za posledních 10 let tam není jediná centrála (pár jich je před rokem 2008 ...)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2028
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků