Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » čtv 30 srp, 2018 9:03 am

fulda: U centrály DR5000 je výstup na programovací kolej přepínán vnitřně do provozního režimu nebo do programovacího dle toho, co si uživatel v sw zvolí. Aniž bych tedy přepojoval napájení, mohu na programovací koleji v provozním režimu normálně jezdit.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 258
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » čtv 30 srp, 2018 9:46 am

Trixt píše:fulda: U centrály DR5000 je výstup na programovací kolej přepínán vnitřně do provozního režimu nebo do programovacího dle toho, co si uživatel v sw zvolí. Aniž bych tedy přepojoval napájení, mohu na programovací koleji v provozním režimu normálně jezdit.

To je v pořádku, potom tedy existuje možnost, jak přepnout programovací výstup na provozní výstup (z pohledu normy). Ono celkem málo centrál tujle část normy dodržuje. Je to dobré zejména pro případy, kdy osazuji nový dekodér. Pak je dobrá praxe, že nejprve postavím mašinu na programovací kolej a přečtu nějaké CV. Pokud jsem dekodér neosadil správně, tak 250mA udělá méně škody než 2A.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » čtv 30 srp, 2018 8:27 pm

Zkusím se zeptat zde. Nemáte někdo osobní zkušenost s kombinací centrály DR5000 s modulem pro detekci obsazení DR5088RC a to z pohledu využití RailCom a některého z programů pro ovládání kolejiště?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 258
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pát 31 srp, 2018 4:09 am

Trixt píše:Zkusím se zeptat zde. Nemáte někdo osobní zkušenost s kombinací centrály DR5000 s modulem pro detekci obsazení DR5088RC a to z pohledu využití RailCom a některého z programů pro ovládání kolejiště?

Podle výrobce je to možné jak s RocRail, tak s TrainControllerem, ale zatím jsem to nezkoušel.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1646
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pát 31 srp, 2018 4:40 am

doplňuji že i iTrain pracuje s detekcí RailCom
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 31 srp, 2018 5:15 am

Na Facebook Digikiejs je ukázka použití RailCom v JMRI https://www.facebook.com/pg/ironplanethobbies/posts/.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1701
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » pát 31 srp, 2018 6:00 am

sidlo: FB prakticky nepoužívám, takže mě nenapadlo tam hledat. Kouknu na to. Díky za tip. Osobní zkušenost náhodou nemáš?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 258
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 31 srp, 2018 6:20 am

Bohužel nemohu sloužit. :(
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1701
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod PeLi » sob 01 zář, 2018 9:21 am

Páni,
Máte niekto možnosť otestovať nejakým kvalitným logickým analyzátorom, čo lezie von z TRACK OUPUT? Spravil som si taký jednoduchý DCC tester a ten mi ukazuje, že raz za nejaký náhodný časový úsek (0,5-2sekundy) centrála vyšle impulz kratší ako 52us, dokonca aj menej ako 20us (5-20sekúnd). To podľa mojich znalostí už nezodpovedá norme! Od 64us do 90us som nezaznamenal žiadny problém. S počiatku som myslel, že je problém v tom testeri, ale keď ho pripojím na koľajisko s centrálou vlastnej výroby, tak tam je všetko v poriadku.

Vopred ďakujem za akékoľvek informácie :-)
Uživatelský avatar
PeLi
 
Příspěvky: 43
Registrován: úte 04 úno, 2014 6:46 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » sob 01 zář, 2018 11:50 am

Zkus Saleae analyzator, ten je velmi presny, ale musis dat pozor, je jen do +5V, vyssi napeti ho poskodi.
Tam by melo byt okamzite videt jine casy nez 58 a 116 uS !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1529
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » stř 05 zář, 2018 7:27 am

Po delší době si chci odpočinout od krajinařiny a prohnat vlaky. Vyndal jsem svou DR5000 a aktualizoval SW. K mému překvapení přestalo (mimo jiné) chodit správně adresování výhybek (u mne od 1,2,... atd.). Zjistil jsem, že došlo k posunu adres. Pátral jsem a zjistil, že na to má vliv nastavení v menu Track Output -> DCC vlastnosti -> Výhybky. Toto menu je novinka, defaultně byla nastavena "První adresa výhybkového modulu = 2". Změnil jsem to na "1" a začalo to chodit. Pak jsem už musel do práce :D , takže jsem se nedostal k podrobnějšímu testování celého rozsahu. Přitom ten posun zcela zjevně nebyl o 1 adresu, ale o víc (tipnul bych nejméně 8?). V návodu zde: https://www.digikeijs.cz/podpora/navody-2/ jsem k tomu nic nenašel. Mohl bych poprosit (asi Honzu?) o objastění tohoto nového menu (nejlépe všechny volby.. :D )? Díky.
(píšu to sem, protože to může možná zajímat i ostatní uživatele)
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod fulda » stř 05 zář, 2018 8:37 am

Fox píše:... Přitom ten posun zcela zjevně nebyl o 1 adresu, ale o víc (tipnul bych nejméně 8?). V návodu zde: https://www.digikeijs.cz/podpora/navody-2/ jsem k tomu nic nenašel. Mohl bych poprosit (asi Honzu?) o objastění tohoto nového menu (nejlépe všechny volby.. :D )? Díky.
(píšu to sem, protože to může možná zajímat i ostatní uživatele)

Pokud by se Honzovi nepodařilo odpovědět, tak ti to vysvětlím, ale nemám DR5000 tak ti jen popíšu, co říká norma.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » stř 05 zář, 2018 9:59 am

Díky - každá info se cení.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » stř 05 zář, 2018 5:01 pm

Mne samotného to překvapilo také (narazil jsem na to v pondělí) a hned jsem požádal vývojáře o vysvětlení. Jde o posun o 4 adresy, zajímavé ale je, že u dekodéru Digitrax DS64 k posunu nedošlo, zatímco u Digitrax SE8C i u Digikeijs DR4018 k posunu došlo, u modulu zpětného hlášení Digikeijs DR4088LN k posunu nedošlo. Je to poněkud zvláštní. Rozhodně je chybou výrobce, že prodejce neupozornil a nepodal předem ani jasnou informaci.
Naposledy upravil HonzaM dne stř 05 zář, 2018 5:35 pm, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1646
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » stř 05 zář, 2018 5:24 pm

Díky, teď jsem to ještě zkoušel a pokud se nastaví tato hodnota na "1", vše mi funguje bez problémů jako dřív. Adresace zpětných vazeb to neovlivnilo. Až (a jestli někdy) dostaneš podrobnější info od výrobce, někde to prosím zveřejni. No a taky se mi konečně podařilo propojit DR5000 s PC - WIN 10 a iTrain pomocí LAN. Dřív mi to chodilo jen přes USB.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 339
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: TheJaro a 4 návštevníků