DCC centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC centrála Z21

Příspěvekod petr47 » čtv 09 úno, 2012 4:01 pm

Tohle vypadá zajímavě,jen nemůžu zatím nikde najít detailnější informace.Co na to říkáte? http://www.modely.biz/predobjednavky-20 ... trala-z21/
Začínám znova po 30 letech...
Epocha III-IV_digitál, Roco Multimaus + Z21+ TC 8.0 Silver
petr47
 
Příspěvky: 98
Registrován: ned 12 pro, 2010 10:00 pm
Bydliště: Plzeň

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod josooo » čtv 09 úno, 2012 7:35 pm

petr47 píše:Tohle vypadá zajímavě,jen nemůžu zatím nikde najít detailnější informace.Co na to říkáte? http://www.modely.biz/predobjednavky-20 ... trala-z21/


Zaujmavo? Za tie prachy si viem predstaviť kopec iných vecí. Ale ak sa ti to páči, kúp si, a možeš nám napísať recenziu o tej centrále.

Keď si nič nenašiel skúsil si aj google? Po skopírovaní názvu mi kamoš google vypľuľ kopec odkazou. NAPR:
http://www.ben-model.cz/e-shop/cz/detai ... o-z21.html

alebo:
http://www.magazin.firenet.cz/index.php ... eni-modelu

alebo....je tam toho hodne skús hladať
TT, ČSD, III/IV epocha, Zbierka sa rozrastá ale koľajisko stále nenarastá:-(
josooo
 
Příspěvky: 262
Registrován: stř 17 pro, 2008 10:41 am
Bydliště: Slovensko Ladce

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod petr47 » čtv 09 úno, 2012 7:40 pm

Ty odkazy jsem už ráno četl. :wink: Zajímali by mě detailnější informace.Vím,že je brzy,spíše jsem myslel někoho kdo třeba v tom Norimberku byl a ví více.No nic počkám do července.
PS:"Za ten druhý odkaz díky,ten jsem nečetl" :wink:.Vypadá to hodně zajímavě :wink:
Začínám znova po 30 letech...
Epocha III-IV_digitál, Roco Multimaus + Z21+ TC 8.0 Silver
petr47
 
Příspěvky: 98
Registrován: ned 12 pro, 2010 10:00 pm
Bydliště: Plzeň

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod greenery » čtv 09 úno, 2012 10:21 pm

... no já v tom vidím jeden zásadní problém. Pokud to budu používat bez kamery v modelu, tak v tom nevidím smysl. Budu čučet na tablet, hledat ovládací prvky ...... a někde na kolejišti se mi bude pohybovat model? Já chci koukat na model a ne na obrazovku. Při jakékoliv změně musím z modelu spustit oči a začít pátrat na obrazovce, čím to zastavit atp.? Než to najdu, skončím ve šturcu. Pokud budu mít kameru v modelu, získá to určitý smysl, budu koukat jen na ten tablet..... ale to už by bylo lépe pořídit PC simulátor.
greenery
 
Příspěvky: 939
Registrován: úte 04 pro, 2007 10:12 pm

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Rudolf » pát 10 úno, 2012 8:27 am

Protože má centrála Loconet, zřejmě bude možné použít levné ovladače FRED nebo FREDi.
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 737
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Xpaulus » pát 05 dub, 2013 4:43 pm

Rudolf píše:Protože má centrála Loconet, zřejmě bude možné použít levné ovladače FRED nebo FREDi.


Mohl bys se zdvorile optat zkusenejsich, aby me navedli k pochopeni "vize" nebo efektu vyuziti rozhrani, ktere ROCO na svou Z21 implementovalo?
Co to znamena pro "bezne" uzivatele ROCO vlakodrahy? Budou si kupovat vice original ROCO zarizeni? Nebo je to naopak otevreni se svetu kompatibility? Znamenato, ze treba zpetna vazba se bude pres Z21 diky novemu rozhrani resit jednoduseji?
Jde mi o 4 budouci vyzuitelnost rozhrani:
LocoNet
CAN-Bus
the X-Bus port
the Sniffer-Bus

Dekuji za navedeni, nazor ci nakopnuti pochopeni spravnym smerem.
Xpaulus
 
Příspěvky: 55
Registrován: pát 01 úno, 2013 3:22 pm
Bydliště: Praha, občas Ostrava, někdy Plzeň

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod HonzaM » sob 20 dub, 2013 5:18 pm

Vzhledem k tomu, že má centrála z21 od verze firmwaru plně funkční LocoNet (dříve tomu tak nebylo!), lze například využít zpětnou vazbu LocoNetu - podle mne je LocoNet nejpraktištějším systémem ovládání - nepotřebuje totiž dvě samostatná vedení, jedno pro ovládání, druhé pro zpětnou vazbu - obojí jde po LocoNetu. A k tomu ještě i ovládání jízdy maši, jak ostatně dobře znají členové Zababova. Se z21 tedy lze samozřemě používat ovladače FRED (samozřejmě FREDi), a lze u nich touto centrálou nastavovat i adresu.
Firmware z21 je ze začátku letošního března a je ke stažení na www.z21.eu, kde lze také nalézt spoustu informací.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2027
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod HonzaM » pon 06 kvě, 2013 1:41 pm

Tady je podrobnější popis, vyplývající z mých praktických poznatků:
Když Roco přicházelo na trh s centrálou Z21, byla jako hlavní novinka inzerována možnost ovládání lokomotiv ze simulované kabiny. Mnoho modelářů proto nad ní ohrnulo nos s tím, že to je tak na hraní pro děti. Když jsem ale měl možnost se s centrálou podrobně seznámit a prakticky ji vyzkoušet, zjistil jsem, že ovládání z kabiny je z hlediska modeláře tou nejméně podstatnou věcí. Je tady totiž vedle toho spousta velmi zajímavých funkcí. Pro mne jako vyznavače a uživatele sběrnice LocoNet (používám ji na klubovém modulu “Filípkov” i na domácím kolejišti) je podstatným faktem, že má plně funkční LocoNet, je ji tedy mimo jiné možné ovládat FREDy. Umožňuje samozřejmě i plné ovládání všech zařízení na kolejišti, ovládaných LocoNetem, tedy výhybkových dekodérů, návěstidel a samozřejmě i detekci obsazení. Na LocoNetu se mi líbí, že stačí jediná sběrnice pro ovládání příslušenství, připojení ovladačů i zpětné hlášení. Centrála má ale i vstup pro XpressNet a lze ji tedy ovládat nejen běžným MultiMausem Roco, ale i LH100 firmy Lenz. Samozřejmě je tady zmíněná možnost ovládání z tabletu nebo smartphonu, a to jak s operačním systémem Android, tak Apple iOS - součástí dodávky je wifi router. Doporučuji nainstalovat si aplikaci Z21 (zdarma), to nejlépe ukáže možnosti, co tato forma ovládání umožňuje. Kromě simulované kabiny je možné zvolit ovladač, kde se rychlost řídí posuvem prstu po stupnici, tlačítky pak lze volit jednotlivé F – funkce – na tabletu je možné zvolit i ovládání pro dvě mašiny. Je také možné odtud ovládat i příslušenství na kolejišti – dokonce stačí si přímo mobilem nebo tabletem vyfotografovat kolejiště, do něj pak vložit jednotlivé prvky a přiřadit jim DCC adresy. Lze také nastavovat CV lokomotivních dekodérů (to jde jen s tabletem, na smartphonu tato funkce není), lze nastavovat například i výstupní napětí centrály do kolejí.
Jak jsem se zmínil, je možné ovládání FREDy (vyzkoušel jsem současně připojené tři, víc jich nemám), připojený FRED má v tomto případě absolutní přednost – když je připojen a následně jím ovládanou mašinu zvolíte na tabletu, nelze ji tabletem ovládat (na pokus o ovládání tabletem nereaguje), přitom ale se na něm zobrazuje nastavení rychlosti, navolené FREDem. Podobně je-li současně s FREDem připojen MultiMaus nebo Lenz LH 100, nemá pokus o ovládání mašiny těmito ovladači vliv. Je samozřejmě logické, že je možné centrálu ovládat i ovladačem Digitrax, chování je stejné jako s centrálou Digitrax - při pokusu o volbu mašiny již ovládáné FREDem se ovladač zeptá, zda má být lokomotiva „ukradena“ – pokud to uživatel potvrdí, rozsvítí se na příslušném FREDu červená LED a nadále jím pochopitelně mašinu ovládat už nejde. Samozřejmě je možné současně jednu mašinu ovládat FREDem, jinou MultiMausem a další z tabletu.
Jak je vidět, centrála je do značné míry universální, jediné, v čem universální není, je vstup pro zpětné hlášení – je tu vlastní protokol Roco, není to ani RS jako u Lenze, ani S88. Pro šikovného elektronika by ale možná nebyl problém zkonstruovat pro zpětné hlášení „překladač“, pak by asi ze Z21 šlo ovládat i kolejiště vybavené komponentami Lenz (to jsem sice nezkoušel, ale kolejový výstup, tedy JK u Lenze je pochopitelně standardní DCC), ovšem navíc s možností použítí FREDů. U LocoNetu problém zpětného hlášení odpadá, protože ten ho přenáší. Vyzkoušel jsem i propojení přes LocoNet s počítačem, na němž mám TrainController.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2027
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Zdeněk » úte 07 kvě, 2013 9:49 pm

Jen nechápu, proč zakládáte nové téma, když už o této centrále je psáno jinde, je dobré se dívat... :roll:
N/Nm-scale, DCC, domácí kolejiště
Uživatelský avatar
Zdeněk
 
Příspěvky: 68
Registrován: čtv 27 bře, 2008 11:52 am
Bydliště: Ostrava

Rozdíly centrály Z21 a z21

Příspěvekod HonzaM » stř 08 kvě, 2013 10:01 am

Pro Zdeňka:
sorry, ale to téma bylo nazváno nepříliš přehledně
Ale teď k vlastní centrále. Jak mnozí už postřehli, Roco přišlo se zjednodušenou verzí centrály, jejíž označení se (podle mne dost nešťastně) liší jen malým "z" a nazývá se tedy "z21" na rozdíl od "dospělé" Z21. Pátral jsem po rozdílech a tady je odpověď přímo od Roco:
z21 na rozdíl od Z21:
nemá LocoNet
nemá CAN-Bus
vypuštěna XpressNet zásuvka na zadní straně
zrušena zásuvka Sniffer-Bus
není výstup pro programovací kolej
není možné programování na provozní koleji
není možné nastavovat výstupní napětí do kolejí.

Je tedy jasné, že je třeba si dobře rozmyslet, zda je vhodné šetřit a jít do z21. Je dobře pamatovat na dobrou zásadu starého angličana - nejsem tak bohat, abych si kupoval levné věci. Centrála z21 bude prodávána zřejmě jen v rámci některých start setů (některé start sety ale mají plnohodnotnou centrálu Z21, viz třeba nabídky na stránce www.ben-zerba.cz)
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2027
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod petr47 » stř 08 kvě, 2013 11:04 pm

HonzaM: Děkuji za postřehy :wink:
Zdeněk: Tento thread je přeci jen o něco starší,než ten co myslíte...,je dobré se dívat... :wink:
Začínám znova po 30 letech...
Epocha III-IV_digitál, Roco Multimaus + Z21+ TC 8.0 Silver
petr47
 
Příspěvky: 98
Registrován: ned 12 pro, 2010 10:00 pm
Bydliště: Plzeň

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Zdeněk » úte 14 kvě, 2013 9:20 am

petr47 píše:HonzaM: Děkuji za postřehy :wink:
Zdeněk: Tento thread je přeci jen o něco starší,než ten co myslíte...,je dobré se dívat... :wink:


Dík za upozornění, omlouvám se, datum jsem přehlédl a tento thread jsem dříve nějak přehlíd... :oops:
N/Nm-scale, DCC, domácí kolejiště
Uživatelský avatar
Zdeněk
 
Příspěvky: 68
Registrován: čtv 27 bře, 2008 11:52 am
Bydliště: Ostrava

Re: Rozdíly centrály Z21 a z21

Příspěvekod TTmili » pon 20 led, 2014 10:07 pm

HonzaM píše:Pro Zdeňka:
sorry, ale to téma bylo nazváno nepříliš přehledně
Ale teď k vlastní centrále. Jak mnozí už postřehli, Roco přišlo se zjednodušenou verzí centrály, jejíž označení se (podle mne dost nešťastně) liší jen malým "z" a nazývá se tedy "z21" na rozdíl od "dospělé" Z21. Pátral jsem po rozdílech a tady je odpověď přímo od Roco:
z21 na rozdíl od Z21:
nemá LocoNet
nemá CAN-Bus
vypuštěna XpressNet zásuvka na zadní straně
zrušena zásuvka Sniffer-Bus
není výstup pro programovací kolej
není možné programování na provozní koleji
není možné nastavovat výstupní napětí do kolejí.

Je tedy jasné, že je třeba si dobře rozmyslet, zda je vhodné šetřit a jít do z21. Je dobře pamatovat na dobrou zásadu starého angličana - nejsem tak bohat, abych si kupoval levné věci. Centrála z21 bude prodávána zřejmě jen v rámci některých start setů (některé start sety ale mají plnohodnotnou centrálu Z21, viz třeba nabídky na stránce http://www.ben-zerba.cz)


Možná trochu zbytečně otvírám tohle starší vlákno (třeba to bylo zodpovězeno již jinde) ale potřebuji si to trošku ujasnit. Roco má od nového roku v katalogu start-set s centrálou z21 (s malým "Z") a multi-krysou za cca 200€. Když tady čtu ten výčet co vlastně ta z21 nemá, tak mě spíš napadá otázka zda má něco navíc (krom ovládání přes tablet/mobil, na to nějak nehraju, spíš hledám nějakou slušnou centrálu) od kombinace Multi-krysy s Roco start-set kostkou? Nebo se v tomhle směru nemám vůbec vzrušovat a radši si doposkládat H-centrálu?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1626
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod D » pon 20 led, 2014 11:04 pm

TTmili:
Co umí bílá z21 úplně bez tabletu a telefonu? Napadá mě jen možnost si přes počítač aktualizovat myši a nastavovat si pak vyšší CV v režimu POM. Dva nezávislé X-BUS vstupy utáhnou v součtu delší vedení XpressNetu a tak i více myší naráz (samozřejmě do celkem 31).

Pochopitelně s tabletem jde toho víc. Můžeš použít tablet k přestavování výhybek a návěstidel, umí to jednoduché závislosti a stavění cesty jedním tlačítkem (bez počítače, bez zpětné vazby). Umí to jízdu více lokomotiv jako soupravy, s přípřeží nebo postrkem po jednoduché kalibraci lokomotiv. Ve velikosti H0 jde do prodeje kamerový vlak s promítáním na display.

Ale jinak souhlasím s Honzou, pokud si pořizovat centrálu od Roca, tak rovnou dospělou černou Z21.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1108
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod TTmili » úte 21 led, 2014 9:50 am

Díky za shrnutí. Takže vlastně to co jsem očekával, neumí to skoro nic a ještě to stojí nehorázný prachy. Původně jsem se totiž do toho katalogu špatně díval, a je tam na výběr, buď multimyš, nebo z21. A to už při ceně 300€ není až tak přívětivé.
A co se týče nákupu dospělé Z21, to si taky nechám zajít chuť, pokud bych měl investovat, tak asi půjdu do Lenze nebo něčeho podobného "konvenčního" bez výstřelků moderní techniky.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1626
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník