Petr Berka, radeksindy: Ten rozvor 4,2 m za Rakouska není blbost, k vozům lehké stavby Cl a BCl s tímto rozvorem se vyráběly pro některé lokálky i vozy CDl, CFl a DFl na stejném spodku, ale k ČSD jich přešlo málo. Navíc byly většinou vázány na konkrétní tratě, kde také často dožily, aniž by se podívaly za nejbližší humna.

Já to teď nemám po ruce a přesně si nepamatuju jejich zařazení do vozových skupin, myslím, že ty vozy normální stavby s rozvorem 4,5 m měly skupinu Ib a ty lehké o rozvoru 4,2 m Ie nebo If. Známá Stockklausnerova kniha uvádí i intervaly přečíslování u ČSD, o víkendu se na to podívám.
Spíš mi připadá diskutabilní to elektrické osvětlení a datum montáže tlakové brzdy, vždyť sací brzda u osobních souprav se ojediněle udržela až do 50. let (tam, kde soupravy ze svých lokálek nepřecházely na hlavní tratě, napadá mě třeba Velké Březno - Verneřice/Úštěk h. n.). Ale zkusím se spolehnout na věrohodnost vašich podkladů. A ano, určitě když byla baterka, tak nebyl psinec. A taky bych docela věřil tomu, že některé svítily plynem, což vyvolává další problém - umístění a tvar plynojemů. To modré světlo mi trochu připadá jako anachronismus - nejsem si úplně jistý, jestli se mohlo na jednom voze sejít s tímto provedením nápisů.
Nakonec platí to osvědčené - brát si za předlohy prověřenou skutečnost.
Ale jinak pěkný model.Třeba se dočká klasické lokálkové soupravy BCi/Ci?
zdraví
hank
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.