Fotky vašich kolejišť

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Fotky vašich kolejišť

Příspěvekod milan ferdián » pon 30 led, 2012 6:26 pm

juroH0 píše:1000 mm železnice na ktoré si spomínam, možno Ťa niečo zaujme:
-Tatranské električky
-zubačka v Tatrách a v Žakarovciach
-rudné dráhy z Gelnice do Smolníka a z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice
-myslím že by sa TTm dalo použiť aj na modelovanie 900mm rozchodu, teda hlavne železnice slúžiace pri povrchovej ťažbe uhlia na Sokolovsku a Mostecku.

No jo,ale podklady.Dostat se na vaše zdroje,to je kumšt.Googl vás nemá rád. :wink: Jak mám potom něco pro vás navrhovat.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod pavel » pon 30 led, 2012 6:53 pm

No na Tatranské el.dráhy jsem nějak zapomněl, povrchové doly na severu Čech - nechci se nikoho dotknout - tak to mě vůbec nebere. No a ostatní jsem až doteď neznal.
pavel

Příspěvekod JanoH0e » pon 30 led, 2012 8:20 pm

Pavel - metroviek ako vlečiek do podnikov bolo relatívne dosť aj v Čechách - Liberec, Helenín (Jihlava),Teplice, Most atď. Len sa na nich zabúda, resp. niesu tak známe ako 760, 600. Takže kľudne môžeš použiť aj 1000. Ma to aj iné výhody. Takže hurá do projektu.
K stromom asi tak - chodím, hľadám a nenachádzam nič podľa predstáv. Je nejaký prírastok od modelsceny, ale tiež ma neoslnil. A foliaže ma tiež nejak neoslnili. Skúsim si vyrobiť vlastnú, uvidím.

milan ferdián píše:
juroH0 píše:1000 mm železnice na ktoré si spomínam, možno Ťa niečo zaujme:
-Tatranské električky
-zubačka v Tatrách a v Žakarovciach
-rudné dráhy z Gelnice do Smolníka a z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice
-myslím že by sa TTm dalo použiť aj na modelovanie 900mm rozchodu, teda hlavne železnice slúžiace pri povrchovej ťažbe uhlia na Sokolovsku a Mostecku.

No jo,ale podklady.Dostat se na vaše zdroje,to je kumšt.Googl vás nemá rád. :wink: Jak mám potom něco pro vás navrhovat.

Tak mi napíš, čo potrebuješ. Na googli toho fakt veľa nieje, resp. musíš hľadať mimo železničné témy u obci. V ich kronike sú väčšinou spomienky na tieto trate.
JanoH0e

Příspěvekod milan ferdián » úte 31 led, 2012 8:27 am

No prostě vše.Já mám sice pojednávací články o vašich lesních železnicích nebo o jednotlivých tratích,ale bez kolejových a stavebních podkladů to prostě nelze.Například mám publikaci KOŠICKO-BOHUMÍNSKA ŽELEZNICA od autorů Ladislav Szojka,Rudolf a Pavol Kukučík.Kratičký odstavec o slezské části,která je vlastně z této trati nejdůležitější je žalostně málo.Autoři snahu určitě měli,ale celkový dojem vyšel,že tato publikace má jen informativní charakter,což je obrovská škoda.Ono vůbec je velmi poskrovnu informací o vaši železnici.Dle mne to souvisí,že podklady byly soustředěny v době výstavby tratí na Horních Uhrách v dnešním Maďarsku v Budapešti,kde sídlily hlavní železniční společnosti.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod JanoH0e » úte 31 led, 2012 2:44 pm

Skutočnosť je ešte zložitejšia. Lesné železnice majú archív v Žiline, ostatné ČSD Praha, priemyselne v Štiavnici a Sp. Novej Vsi. Bohužiaľ plány často neodpovedali realite. Napr. Na trati Gelnica - Smol . Huta v stanici Gelnica bola podvalníková jama. Na schématoch však nieje, v archíve v Prahe nie je o prevádzke s podvalníkmi ani zmienka, ale v skutočnosti to tam behalo na podvalníkoch jedna radosť. Ale aby si nepovedal, nejaké krátke pokec k niektorým tratiam pripravím, dám linky a niečo z vlastnej tvorby. Tak že, ktorou začať ? :D
JanoH0e

Příspěvekod E27 » úte 31 led, 2012 3:40 pm

Gelnica - Smolnícka Huta prosím :roll:
E27

Příspěvekod milan ferdián » úte 31 led, 2012 4:13 pm

E27 píše:Gelnica - Smolnícka Huta prosím :roll:

Třeba tímto.Jano můj email máš?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod JanoH0e » úte 31 led, 2012 4:18 pm

A pán je labužník, takže dobre. Ostatný aspoň máju čas premýšľať. Dám o asi o víkende, ak to stihnem, do skutočných tratí.
Milan - nie. Keď tak po SZ.
JanoH0e

Příspěvekod Jeff Hopper » stř 01 úno, 2012 1:53 pm

Taky jedno pěkné - některé foto jako živé:

http://www.modely.biz/magazin/clanek-ko ... tt-3-cast/
Jeff Hopper

Příspěvekod radeksindy » stř 01 úno, 2012 9:34 pm

ostatné ČSD Praha

Pokud je tím míněno to, že archiválie ostatních normálněrozchodných tratí v SR jsou v Praze, tak nikoliv. Po rozpadu federace proběhla spisová rozluka a proto je třeba hledat někde na Slovensku. Např. archiv bývalého generálního ředitelství KsOB by měl být v Košicích (podnikový archiv ŽSR).
radeksindy

Příspěvekod Acibuk » čtv 01 bře, 2012 5:43 am

Dobré ráno, pánové,

pokud by jste měli zájem vidět na živo Beňovo kolejiště a moje moduly, tak ve dnech 2. - 4. března budeme mít naše dráhy spojené na veletrhu FORMODEL v Olomouci. Součástí layoutu bude ještě asi 6 modulů z KŽM Olomouc. Tak se přijďte mrknout :wink:

Malá upoutávka:

https://picasaweb.google.com/1058645378 ... 5608015314
https://picasaweb.google.com/1062508208 ... 8526058306
Acibuk

Příspěvekod Acibuk » úte 06 bře, 2012 8:01 pm

Zdravím,

jak jsem psal výše, tak se také stalo. FORMODEL 2012 v Olomouci je za námi, přišlo se podívat 13,5 tisíce lidí. Spojení Beňova kolejiště a mých modulů jsme po zatlučení posledního hřebu zapili slivovicí a pak jsme jen tři dny jezdili, až se z nás kouřilo...

Fotky jsou na https://picasaweb.google.com/1062508208 ... directlink
Acibuk

Příspěvekod radeksindy » úte 06 bře, 2012 9:43 pm

Moc krásný kluci, koukám, že dorazila i nejdůležitější návštěva v podobě pana c.k. dvorního rady. Chtělo by to víc oblouků a pokuď možno žádné zatáčky :-)
radeksindy

Příspěvekod Acibuk » stř 07 bře, 2012 9:06 am

Radeksindy: díky, děláme co můžeme. Po víkendovém ježdění je plno poznatků, takže plánů do budoucna máme spousta. Beňa bude rozšiřovat spodní stanici, chystáme výrobu dalších modulů (i s oblouky), aby jsme mohli nahoře za úvratěmi pokračovat ještě kousek do lesa. V plánu jsou pily (jedna malá u Beni a jedna u mne), další dřevěné mosty a citelně nám chyběla výhybna. Takže se asi pustím do modulů Benkova z PLŽ, ať tu výhybnu máme i s točnou...
Acibuk

Příspěvekod jihous » čtv 08 bře, 2012 8:11 am

Krásný fotky, prostě relax na duši při sledování Vašeho ježdění. Přeji úspěšné rozvíjení projektů. :D
jihous

PředchozíDalší

Zpět na Úzkorozchodky