MODULY SLOVÁCKO

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY SLOVÁCKO

Příspěvekod Dašek » úte 15 úno, 2011 7:17 pm

Irudzi píše:Ferdo mluv k věci prosím :mrgreen: na tvůj názor čekám celé odpoledne.

Promiň,Ferdu jsem zdržoval /úspěšně/ :oops: :lol: já.
Dašek

Příspěvekod Radek » úte 15 úno, 2011 8:18 pm

milan ferdián píše:To je věc názorů...
Sdílím Ferdův názor... :wink:
Irudzi píše:...Kolejové schema samozřejmě 100% ponechám dle tvého návrhu, ale tuto "kůlnu" zde zřejmě vytvořím
i se závorami u domku....
Pokud jsou ještě nějaké návrhy na změnu apod, rád si je přečtu.

Pokud bych udělal v rozumné míře vše co se dá pro zjištění skutečností, odložil bych stres z nepoznatelného a začal bych se radovat z volného prostoru pro vlastní fantazii :P
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod Ferda » úte 15 úno, 2011 8:45 pm

Irudzi píše:Ferdo mluv k věci prosím :mrgreen: na tvůj názor čekám celé odpoledne.

To je od tebe sice hezké, ale asi ti moc nepomohu. Situaci v Třemešné jsem viděl jen loni, když jsme fotili. Lze asi souhlasit s Milanem, že u SB vexle nikdy nebyly a myslím, že nebyly ani plánované. Z pohledu do mapy to možná není tak patrné, ale při pohledu v reálu to nevypadalo, že by se tam vešly a nedávaly by ani moc smysl. Vlastně jak na to koukám, tak tam byly před prodloužením kolejí a byly sneseny, nebo posunuty.
K čemu sloužil strážní domek taky nevím. Nicméně závory u cesty na pole mi moc nesedí a navíc ta cesta vedla původně tam co je dnes remíza a výtažná kolej byla o kus kratší. Remíza stojí tam co je na plánku konec kusé koleje a cesta je hned za ní. Dnes je výtažná kolej tažena podél hlavní koleje o kus dál až k tomu domku. Vypadá to, že u domku byla taky kůlna, ale je tam vidět ještě něco, nicméně je to strašně malá stavba. Ten domek má na šířku max. 6 m a ta stavba je dle plánku poloviční. Je otázkou, zda to vůbec byl strážní domek.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod milan ferdián » stř 16 úno, 2011 5:29 am

Ano ,byl to strážní domek číslo 10 na 14,95 km.Skutečně se píše o ručních závorách ,ale ty byly na 16,684 km.
zdroje parostroj.net , badber.blog.cz. Mimochodem popisuje všechny mechaniky na této trati.Jiří máš co bádat,hlavně ty mechaniky ,které jsou dvojího typu ve stanici.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Irudzi » stř 16 úno, 2011 7:50 am

:roll: že mne budou při stavbě provázet samé nepředvídatelné nepříjemnosti jsem až tolik nečekal, ale to je tak, když se člověk chce co nejvíce přiblížit realitě, v tomto případě historii. A co si budeme povídat je to také otázkou peněz.
Vždyť mechanické přejezdové zařízení Viessmann, které se mi líbí vyjde na cca 1500,- a jedno mech. návěstidlo cca 800,-,což je při mém rozpočtu prostě dost. A to nepočítám elektroniku k těmto zařízením.
Ale osazovat stanici něčím co tam nikdy nebylo se mi fakt nechce, tak že návěstidla prozatím nahradí S-com šachty :D
A závory?.....zatím nevím....
Irudzi

Příspěvekod depo201 » stř 16 úno, 2011 8:18 am

Irudzi píše:A co si budeme povídat je to také otázkou peněz.

Ahoj, přesně jak píšeš. Není to jen o kolejivu a budovách z kartonu. :wink:
Nicméně investice do Viessmanů se ti určitě vyplatí.
Hlavně trpělivost přeju :)
depo201

Příspěvekod milan ferdián » stř 16 úno, 2011 8:27 am

Irudzi píše::roll: že mne budou při stavbě provázet samé nepředvídatelné nepříjemnosti jsem až tolik nečekal, ale to je tak, když se člověk chce co nejvíce přiblížit realitě, v tomto případě historii. A co si budeme povídat je to také otázkou peněz.
Vždyť mechanické přejezdové zařízení Viessmann, které se mi líbí vyjde na cca 1500,- a jedno mech. návěstidlo cca 800,-,což je při mém rozpočtu prostě dost. A to nepočítám elektroniku k těmto zařízením.
Ale osazovat stanici něčím co tam nikdy nebylo se mi fakt nechce, tak že návěstidla prozatím nahradí S-com šachty :D
A závory?.....zatím nevím....

Jaké nepříjemnosti... :?: :?: :?: Realizace kolejiště nebo modulu vždy doprovázejí dvě věci.První je nedostatkový čas,druhý je zafinancováni projektu ze svých zdrojů a třetím jsou podklady.Když se ti zdají mechaniky velmi drahé tak realizuj stanici v V.epoše kde již jsou dosazeny světelné návěstidla.Závory taky nemusíš realizovat.Jsou již v rozbočení tratí.
Jirko už jsi tak daleko.Podívej se na mně,to chceš taky vyhodit co jsi doposud realizoval do kontejneru,tak jak já :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod depo201 » stř 16 úno, 2011 9:18 am

ještě jedna poznámečka kluci.

Při použití mechanických návěstidel ovládaných přes DCC zase ušetříme peníze za návěstní dekodér který nepotřebujeme, protože Viessmanny mají vlastní přestavník v ceně návěstidla. Pak je možné je ovládat z výhybkového dekodéru, protože k změně návěsti stačí pouze chvilkový impuls. :wink:

Mě například na menší zhlaví stačí jeden LENZ LS150 (6 výstupů), ze kterého ovládám 4 veksle, jedno skupinové a jedno vjezdové návěstidlo :).

myslím, že je dobré DCC komponenty zahrnout do rozpočtu ještě před tím, než začnu formátovat.
depo201

Příspěvekod Irudzi » stř 16 úno, 2011 9:32 am

Zahodit to rozhodně nehodlám, to v žádném případě, ale člověk se u toho natrápí.
Např. výhybky na úzkou pořád nejsou to pravé ořechové a příští týden budu zadávat do výroby
v pořadí již 4 šablonu z duralu, prostě nesedí geometrie a je potřeba ji o 0,3mm roztáhnout.
Doufám, že to bude již poslední úprava a bude vše OK!
O světelných návěstidlech jsem také uvažoval, ale okamžitě jsem to zavrhnul.
AŽD se mi nelíbí, to už raději vzor SSSR, ale i tak já mám rád epochu kdy 90% mašinek jezdilo
v černé barvě, to je totiž ta nejhezčí :) :!: :!: :!:
Chci tím říct, že mechaniky tam časem budou, kupovat je budu prostě postupně, jak
rodinný rozpočet dovolí.
Jinak mám rozestavěná.:
- obě skladiště z balsy
- obdržel jsem původní výkresy staniční budovy,
vodárny atd., za které jsem klukům z Ostrama velice vděčen.
- došlo mi poštou kolejivo H0e Peco-SL404 Mainline Code 80.
- EW3 již zbývají jen dvě dohotovit.
- elektronika a DCC komponenty + serva jsou již také doma.
- s Cipískem makáme na převozních keysech na Třemešnou
a tak se schyluje k pokládce normálního rozchodu.
Není toho málo, ale i tak zbývá do finiše spousta práce, doufám že i té příjemné MODELAŘINY :!:
Irudzi

Příspěvekod michal_n_cz » pát 18 úno, 2011 1:00 am

Irudzi píše:Podle mého odhadu, první stavba ze severu je stanoviště traťovky, ta zde stojí zarostená dodnes.
Další budova vypadá jako klasické skladiště sloužící k překládce materiálu z vagonu na auta
a ta poslední :lol: nevim....
To mám zase brouka v hlavě, ale každopádně se toho musím někde došťourat, jinak nebudu spát :roll:

Sever dle plánu je přibližně směr Osoblaha! Jednotlivé budovy ve stanici ve směru od Jindřichova jsou: vlevo skladiště, příjm. budova, centrální stavědlo (na projektu z r. 1901 ještě není), skladiště normální rozchod/úzká, pak vpravo sklad pro traťmistra chcešli ta traťovka, pak úplně vlevo vodárna pro úzkou, následuje ten přejezd, pak strážní domek (101H) a za ním vedlejší dřevěná budova ke strážním domkům (záchod, sklad krmiva, chlívek pro krávu a prase) a nej nalepený další zděný s cca stejným půdorysem - pro služební potřeby.
Co se týká toho přejezdu - těžko říci do kdy tam byl, ale kousek po trati dál směrem na Krnov je železniční nadjezd a tento jej podle mne později nahradil. Za ním je pak vjezdové návěstidlo. Pokud tam chceš přejezd, tak úrovňový je na druhé straně stanice od Jindřichova - na ten plán se už nevešel, ale je cca 100m za ten plán.
Chce si to stanovit, jaké období chceš znázornit - ten projekt je z r. 1901 ještě za kkStB. Pro nějakou III-IV epochu tam přibude minimálně to stavědlo a návěstidla - dle typu stavědla odhaduji na období mezi válkami tedu už ČSD. Pak za vákly tam němci přidělaly odjezdová návěstidla ke každé koleji dle zvyklostí u DRG - na zhlaví směr Krnov obě německá ale každé s jiným stožárem:
Obrázek
K Jidřichovu je jedno české a jedno německé - mám to celkem podrobně vč. různých detailů někde nafocené v létě 2002, když tam ještě mechaniky byly. To kolejiště úzké je rozsáhlejší a řekl bych i zajímavější, např. novější podvalníková rampa, je čelní rampa na nakládání uzkorozchodných vozidel na normální rozchod, atd.
Ty závory od Viesmanna se dají koupit u Conrada i bez pohonu jako stavebnice za cca 16EUR a pohony koupit samostatně nebo dobastlit svoje.
S-com šachty tam nedávej, ty moderní světelné návěstidla jsou tam fakt až cca od r. 2004? Vyvrtej kulaté díry na Viesmmany - dosadit návěstidla do připravených otvorů můžeš opravdu jako úplně poslední operaci před dokončením. Co doporučuji průběžně začít shánět hned je 1 ks rakouské (jako ČSD) jednoramenné s původním ramenem - protože ty už Viesmman tuším nedodává. Dělá takový modernizovaný typ - rakouský stožár s ramenem podle německého vzoru.
Michal N.
michal_n_cz

Třemešná ve Slezsku 1:87

Příspěvekod Irudzi » pát 18 úno, 2011 5:33 pm

Michale opravdu díky za pomoc při řešení problémů, ono o této stanici je z historického hlediska k nalezení dosti málo informací, nebo neumím hledat, což je taky možnost :)

Budovy jak jsi psal se určitě pokusím postavit všechny, avšak mám určité nejasnosti.
A to třeba kdy se vlastně kolejová pláň přestavila do současné podoby a zda s touto přestavbou vzniklo i centrální stavědlo?

O skladbě kolejí mám jasno od minulého roku, neboť mi Milan Ferdián vyšvihl na 1* plánek, podle
kterého jsou již moduly smontovány a natřeny.
Pravdu máš ale určitě v tom, že ta současná skladba kolejí je z modelového a provozního hlediska zajímavější.

Jinak u Conrada jsem opravdu našel stavebnice jak mech. závor, tak i návěstidel Viessmanna za více než zajímavé ceny,
což mi 100% pomůže. Dodělání vlastního pohonu by nemělo být až takovým problémem.

Ještě bych Tě chtěl poprosit, zda by jsi mi mohl poskytnout výše zmíněné fotografie
Třemešné s mechanikama včetně detailů

No a zde třešnička na dortu plánek od Milana :wink:
Přílohy
Tremesna_Irudzi.JPG
Tremesna_Irudzi.JPG (48.95 KiB) Zobrazeno 7387 krát
Irudzi

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 19 úno, 2011 7:11 am

[quote="michal_n_cz:Ty závory od Viesmanna se dají koupit u Conrada i bez pohonu jako stavebnice za cca 16EUR a pohony koupit samostatně nebo dobastlit svoje.

Kolego to je ale velice cenná informace. :!: Už jsem tam nakoukl a jsou tam k dostání rovněž stavebnice návěstidel :!: :!: :!: Již jsem někde viděl prodávat i samostatné pohony k těm návěstidlům,ale teď si zase nevzpomenu samozřejmě kde :mrgreen: .Běžně jsou v Německu k sehnání stavebnice některých lamp,ono 3 nebo 8 euro je přeci jen rozdíl a složené je to hned. :lol: Nicméně Viesmann ty stavebnice na svých stránkách z pochopitelných důvodů asi tají,protože jsem nic nenašel. :shock:. Nebo jsem taky špatně hledal :o .Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 úno, 2011 8:16 am

Irudzi,zde máš odkaz na mechaniky...http:/ /badber.blog.cz/1009/slezske-mechaniky (lomítka na začátku posunout k sobě)
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod michal_n_cz » sob 19 úno, 2011 12:50 pm

miroslav lengyel píše:Již jsem někde viděl prodávat i samostatné pohony k těm návěstidlům,ale teď si zase nevzpomenu samozřejmě kde

Kupoval jsem i ty pohony samostatně - je to na všechny mechaniky Viesmann pro všechny modelové velikosti:
http://www.conrad.de/ce/de/product/212640/?WT.mc_id=6S
- da se stahnou aktualní modelbahnwelt katalog zde: http://www.pdf.conrad.de/download.php?cat=6S
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 19 úno, 2011 1:07 pm

Tak jestli dobře počítám,tak je to úspora cca 9 euro na návěstidle,to je slušný.Mně se už v minulosti povedlo koupit pár návěstidel místo za 33 za 22 euro :D což bylo prima :D Teď jsem stejně holej jak švestka na podzim,takže si prozatím musím nechat zajít chuť.Přesto velice díky za informace a až se situace zlepší,tak vyrazím do NDR,mám to kousek :mrgreen: Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Moduly