Brejlovec Roco ČSD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Brejlovec Roco ČSD

Příspěvekod VikyV » pon 10 led, 2011 1:18 pm

Jbr : To hodně nadhodnocené, řekněme - po americku.
vojtas: Podle mne by to neměl být problém udělat na velikost běžného dekodéru. Mikrokontrolér Atmel32 + 8MB paměť + a teď nevím jestli má např. ESU D/A převodník nebo jen nějakou 8 bit R2R (COVOX) odporovou síť na výstupu + výkonový nf stupeň. A toto má si myslím V.Báňa již pořešené. Otázkou by možná byla implementace více kanálů (vyšší časová náročnost zasílání slov z registrů MCU na port MCU z více front, vyšší časová náročnost na spolupráci s externí pamětí, vytvoření formátu zvuku, protokolu pro nahrávání a nahrávacího HW)...Počkám na odpověď.
VikyV

Příspěvekod vvitty » pon 10 led, 2011 2:51 pm

V te digitalni casti (procesor, pamet...) problem nebude, problem bude spis ve zdroji... tedy, pokud to ma chodit opravdu od nizkeho napeti.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Trainmaniak » pon 10 led, 2011 5:28 pm

Chlapi, jak to má řešeno Merkur u svých vláčků? Ani nevím, jestli je to digi nebo analog.
Trainmaniak

Příspěvekod Jarda H. » pon 10 led, 2011 6:01 pm

Zvuk do Merkura : http://www.svetmerkur.cz/produkty/vlack ... produktoru

Jinak existuje pro analog i šidítko :lol: ve formě repráčku u kolejiště, bylo to zmiňováno v jiné části fóra (zvuky dieselu nebo páry, bez bližší identifikace, o co vlastně jde !) : http://www.masinky.cz/produkt/3589-Sync ... /index.htm,
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod V_Báňa » pon 10 led, 2011 9:06 pm

VikyV píše:Jbr : To hodně nadhodnocené, řekněme - po americku.
vojtas: Podle mne by to neměl být problém udělat na velikost běžného dekodéru. Mikrokontrolér Atmel32 + 8MB paměť + a teď nevím jestli má např. ESU D/A převodník nebo jen nějakou 8 bit R2R (COVOX) odporovou síť na výstupu + výkonový nf stupeň. A toto má si myslím V.Báňa již pořešené. Otázkou by možná byla implementace více kanálů (vyšší časová náročnost zasílání slov z registrů MCU na port MCU z více front, vyšší časová náročnost na spolupráci s externí pamětí, vytvoření formátu zvuku, protokolu pro nahrávání a nahrávacího HW)...Počkám na odpověď.

Tak tedy reaguji- úvahy o zvukovém dekodéru jsem taky měl/mám, už několik měsíců, ale ........
Jednak jsou technické obtíže, hlavně ztrátové teplo, které musí elektronika uchladit kvuli výkonu do repro (takže 1x1cm jak někdo psal jsou nereálné). Pokud by to mělo reagovat na analogový signál tak dost zásadní potíže jak napětí měřit (DC, puslní zvlněné ...) , a vyfiltrovat fluktuaci vlivem jízdních kontaktů, rozumně zvučit při snížením napětí atd. Kdysi jsem nějaké pokusy s analogem dělal a výsledky nic moc.

Druhý pohled je čiste praktický, z výstav co absolvuji- zvuk (jakýkoliv trvalý) je paráda ale jen prvních pár chvil. Po 10 min provozu to už není přijemný zvuk dieselu ale otravné chrochtání, které se šíří celou místností , leze na mozek a člověk je rád vypne. Myslím že užitný kompromis je aby model uměl zahoukat, zapískat (což musí být DCC, aby se to dalo nějak řídit) , ale zrovna trvalý, monotóní zvuk dieselu, byt sebelepší je dobrý možná jen k natočení lakavého videoklipu. Prakticky k ničemu a během pár minut začne být na obtíž a to stačí pouze jeden model! Provoz více ozvučených modelů si nedovedu představit.

Kdo doma /na výstavě provozuje trvale modely se zvukem ? Jaký je to trvale slyšet diesel at je vlak v tunelu, stojí skrytém nádraží, nebo na viditelné části tratě?

Osobně vidím prostor ve vývoji jednodušího tzv pseudozvukového DCC dekodéru , který bude umět na povel pár oživujících zvuků (houkání, píštala, lehké dobrždění) v ceně pár stovek, plnohodnoté zvukáče na trhu jsou- ZIMO,ESU, UB.
V_Báňa

Příspěvekod TTmili » pon 10 led, 2011 9:15 pm

Tak o takový pseudozvukáč bych stál. Pokud se nepletu (někdo o tom někde psal) tak něco na ten způsob nabízí snad Tillig u mašin osazených rozhraním Plux12 s tím že při osazení pravděpodobně jejich (Tams) dekodérem s vhodným repro je schopná BR189 houkat apod. Nevím co je na tom pravdy, docela by mě to zajímalo. A pokud by něco takového mohlo být standardem pro ten Plux16 dekodér co máte na stránkách bylo by to supr.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Patrik Novák » pon 10 led, 2011 11:07 pm

kdo kopíroval Amaterské radio nebo Amaro modrá řada , mám ho ale nevím kde ,
co tam bylo za schémata ? nebylo tam taky schéma na zvuk loko ???
Patrik Novák

Příspěvekod George V. » úte 11 led, 2011 5:08 am

V_Báňa píše: osobně vidím prostor ve vývoji jednodušího tzv pseudozvukového DCC dekodéru , který bude umět na povel pár oživujících zvuků (houkání, píštala, lehké dobrždění) v ceně pár stovek, plnohodnoté zvukáče na trhu jsou- ZIMO,ESU, UB.

...on to nutně nemusí být dekodér, stačil by zvukový modul (typicky houkačky) spínaný volnými fousy standardního dekodéru...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 11 led, 2011 7:29 am

[quote="V_Báňa"][quote="VikyV"]
Kdo doma /na výstavě provozuje trvale modely se zvukem ? Jaký je to trvale slyšet diesel at je vlak v tunelu, stojí skrytém nádraží, nebo na viditelné části tratě?

Mám doma čtyři páry se zvukem,tudíž každá má zvuk jiný a musím říct,že tak po patnácti minutách z toho jde hlava kolem :o a to při vjezdu do skryťáku zvuk vypínám a mluví jen mašiny ve stanici.Hlášení staničního rozhlasu,píšťalka výpravčího atd.je velice efektní,ale největší pecka je průjezd rychlíku stanicí,to je rachot jak na nádraží. :lol:i když dýchající mašinka v depu také nezní špatně. Mnohdy si velice rád zajezdím jen tak bez zvuku,zvláště ve večerních hodinách,abych nerušil paní při sledování Růžové ordinace. :mrgreen:Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod MirekTT » úte 11 led, 2011 8:08 am

A já se tedy přiznám. Jak to tady čtu o tom zvuku v lokomotivách, musím říct, že se mi nelíbí ani trochu. Sice jsem chtěl navždy mlčet, protože vím, že spoustě lidí to dělá radost a jsou z toho paf, ale mně to nebere. A řeknu proč. Je to jen rachtátko/šustítko (a slyšel jsem jich hodně v reálu). Na zvuk lokomotivy je nutný akustický výkon a ten je dán zejména plochou membrány. Tím kvalitní zvuk v loko definitivně padá. Druhá věc co mi přijde nedokonalá je, že dekodér nerozezná stoupání, rychlou jízdu z kopce na volnoběh a dojezd do stanice na volnoběh a teprve potom brždění. Vždy jede zvuk motoru v tahu a při zpomalování ve stanici se hned ozve brždění. Mě se to zkrátka nelíbí. Daleko horší je to u par, uzavřením přívodu páry do regulátoru přestane pára "dýchat" ale vlak jede, až před vjezdem k nástupišti začne brzdit, tedy v momentě, když už její parní válce netáhnou.
Jasně, nebuďme zase tak nároční a nechtějme zase všechno a buďme rádi za to, co to umí, ale z mého pohledu je zvuk v loko zatím pouťová atrakce vhodná na výstavy, doma to nechci, také kvůli tomu předpokládanému bolehlavu, který jste mi tímto potvrdili.
Kdybych dělal zvuk, tak velkými skrytými repro pod kolejištěm a sledováním polohy konkrétní lokomotivy a jejího pohybu. Mimo nádr a v tunelech bych nechal její zvuk zaniknout buď do zvukové kulisy, nebo zcela. Předprogramovaným sledováním polohy loko by mohl jít napodobit i ten volnoběh. Tedy vím jaká jsem lokomotiva, vím, kde se přesně po kolejišti pohybuju a vím, jaký zvuk budu na základě té polohy a pohybu vydávat, ale to už je utopie podobná, jako má touha po digitálních spřáhlech, o kterých jsem tady taky už psal. Čili banální věci, které bych jako laik od digitálu v dobách dnešních technologií standardně očekával. Zatím ale o takovém systému nevím. Sorry ale diesel, nebo pára při rozjezdu musí akusticky "třepat gaťama" a ne šusťorachtat z mobilového repráčku.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 11 led, 2011 8:35 am

Existují dekodéry,které umí reagovat na zátěž a další je samozřejmě nastavení dekodéru.Mně třeba mašinka při vjezdu do nádraží před tím než začne brzdit sjede z výkonu :lol: A pak je to samozřejmě o velikosti,H0 je něco jiného než TT.Také záleží na zdroji zvuku.Mám tři zvukovky od Fleische a jednu Roco.Všechny mají dekodér ESU,ale kvalita Fleischmann se se zvukem nahraným od ESU nedá srovnat,to ani náhodou.Fleishmann má zvuky svoje vlastní a bohužel se nenašel nikdo,kdo by je z jejich zvukáčů extrahoval.V N-ku třeba dělá Fleischmann dvojičky motorových lokomotiv,kde jedna je motorizovaná a druhá vozí zvuk :D ,ale jinak samozřejmě každému dle chuti :mrgreen: Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Martin HO » úte 11 led, 2011 8:56 am

VikyV píše:Jbr,Trainmaniak : Mno, vidím v tom zajímavý námět např. pro V.Báňu, jak být ještě více před konkurencí. Tedy dotaz na V.Báňu . Jak moc složité by bylo vytvořit zvukový modul pro analogové modely? Pokud vím, máte s ipmlementací zvuku do mikrokontroléru již své zkušenosti, zúročené např. v produktu ozvučeného přejezdu. Díky za odpověď.

Ještě jsou i jiné možnosti, např. :
http://www.freiwald.com/seiten/sound.htm
Martin HO

Příspěvekod vape777 » úte 11 led, 2011 9:56 am

Freiwald 4D sound však funguje len pri plne digitálnom ovládaní DCC+PC+TrainController+4Dsound, to znamená cena bude pomerne vysoká. Je to však riešenie pre prípad nemožnosti zabudovania zvukových modulov do lokomotív (málo miesta, rozsiahly lokomotívny park ...).
Poznámka:
Toto vlákno však má názov "Brejlovec Roco ČSD" a diskusia je o úple niečom inom. Navrhujem presun.
vape777

Příspěvekod Jeff Hopper » úte 11 led, 2011 10:17 am

Joj tak když se vám zvuky nelíbí tak si vemte sluchátka :lol: :lol: :lol: :lol: Já teda chodim ke kolegovi a i když jezdíme hodinu ze zvukama a sem tam občas i s nějakým dýmem tak mi to vůbec nepříjde. 8) :lol:
Jeff Hopper

Příspěvekod Scoot » úte 11 led, 2011 6:29 pm

Myslíte si, že nový Brejlovec TT je z Číny?
Já myslím, že ano.
Proč pokládám tuto otázku?
Na originálu zabalené krabici, dodávce Brejlovců velikosti HO, byly znaky toho, že pocházejí z Činy (nikdo to ani nezakrýval).
Třeba opravdu soudruzi v Chine udělali chybu a poslali špatnou barevnou dodávku tt brejlovců :o
Možná bychom se divili, co všechno dnes z Činy pochází. (některé modely i Tillig, třeba Hektor) :D
Možná brzo založíme rubriku made in China.
Držím palce českému výrobci MTB.
Scoot

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)