Brejlovec Roco ČSD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Brejlovec Roco ČSD

Příspěvekod GaborM » pát 07 led, 2011 1:32 pm

Michal Dalecký píše:Pielstick a Mraca pro Zimo by take byly super :)

Pracujeme na niečom.
GaborM

Příspěvekod Doja » pát 07 led, 2011 3:51 pm

GaborM píše:to A2C - pán Dalecký má pravdu. Tie verzie sú trošku iné. Firme Zimo sme poskytli naše nahrávky, ako aj jednu z verzií projektu. Reálne nevieme čo a ako použili. A hlavne doladili ho na model. Keď som robil zvuk okuliarnika, tak bol nastavovaný v niečom úúúúplne inom :) . Našu verziu ešte upravím.

Přikládám prosbu na dodělání zvuku Brejlovce do Zimo. Hluk ventilátoru je silnější než zvuk motoru. Kdyby šlo něco zesílit a utlumit bylo by to ideální. Velice děkuji.
Doja

Příspěvekod martin tichý » pát 07 led, 2011 5:39 pm

No, nevím, možná si tímto vykoleduji vaší kritiku, ale dnes jsem si ze zvědavosti nechal v obchodě předvést zvuk HO brejlovce s ozvučením ZIMO a pln očekávání jsem napnul uši,..bohužel jsem byl snad více překvapen, než zklamán, ale je asi jedno, jak svůj dojem nazvu, nahrávka zněla velmi potichu, zvuk byl nečistý a "popraskával".., následně jsem poprosil paní prodavačku o předvedení brejlovce s ESU, abych mohl obě nahrávky objektivně porovnat vzhledem k danému prostředí a musím konstatovat, že ESU je rozhodně!! lepší, alespoň co do kvality a čistoty zvuku, jeho výšek i basů,..to mi potvrdil i kamarád, který obě nahrávky slyšel poprvé,..V TT jsem ještě neměl možnost, ale pochybuji, že by to bylo jiné...
Ciboch
martin tichý

Příspěvekod Doja » pát 07 led, 2011 5:49 pm

martin tichý píše:No, nevím, možná si tímto vykoleduji vaší kritiku, ale dnes jsem si ze zvědavosti nechal v obchodě předvést zvuk HO brejlovce s ozvučením ZIMO a pln očekávání jsem napnul uši,..bohužel jsem byl snad více překvapen, než zklamán, ale je asi jedno, jak svůj dojem nazvu, nahrávka zněla velmi potichu, zvuk byl nečistý a "popraskával".., následně jsem poprosil paní prodavačku o předvedení brejlovce s ESU, abych mohl obě nahrávky objektivně porovnat vzhledem k danému prostředí a musím konstatovat, že ESU je rozhodně!! lepší, alespoň co do kvality a čistoty zvuku, jeho výšek i basů,..to mi potvrdil i kamarád, který obě nahrávky slyšel poprvé,..V TT jsem ještě neměl možnost, ale pochybuji, že by to bylo jiné...

Záleží na použitém reproduktoru a zvukovém dekodéru. Jám mám pouzit MX642 s repráčkem 15x25. A zvuk je čistý stejně jako od ESU.
Doja

Příspěvekod radekkrupka » sob 08 led, 2011 7:51 am

Měl jsem dojem, že schůdky mají být pohyblivé a v případě malého oblouku je podvozek vyhne ven. Podle jejich umístění na dílu se závěskama to tak ale nevypadá. Máte někdo ověřeno, jak je to s průjezdem modelu malými oblouky R310, příp. 353? Nebo jsou schůdky dostatčeně daleko od chodu podvozku?
radekkrupka

Příspěvekod A2C » sob 08 led, 2011 8:48 am

GaborM píše:to A2C - pán Dalecký má pravdu. Tie verzie sú trošku iné. Firme Zimo sme poskytli naše nahrávky, ako aj jednu z verzií projektu. Reálne nevieme čo a ako použili. A hlavne doladili ho na model. Keď som robil zvuk okuliarnika, tak bol nastavovaný v niečom úúúúplne inom :) . Našu verziu ešte upravím.

Mne sa zdalo že je to rovnaké, sakra. Pardon mýlil som sa.
Avšak budem ho určite chcieť do svojho H0-kového :-) A Bardotku si zahováram tiež :lol:
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Trainmaniak » sob 08 led, 2011 7:47 pm

radekkrupka píše:Měl jsem dojem, že schůdky mají být pohyblivé a v případě malého oblouku je podvozek vyhne ven. Podle jejich umístění na dílu se závěskama to tak ale nevypadá. Máte někdo ověřeno, jak je to s průjezdem modelu malými oblouky R310, příp. 353? Nebo jsou schůdky dostatčeně daleko od chodu podvozku?

Ahoj Radku.
Kámoš, co mi poskytnul fotky a video, má na kolejišti R310 a v jednom místě i menší. Dnes mi psal, že ho zajíždí. Vše bez problémů. Jízdní vlastnosti parádní, kolísání rychlosti se zatím neprojevilo.

A ještě doplním vzkaz od majitele: Schůdky nebrání maximálnímu vytočení podvozku. :wink:
Naposledy upravil Trainmaniak dne sob 08 led, 2011 9:29 pm, celkově upraveno 1
Trainmaniak

Příspěvekod Jacek » sob 08 led, 2011 9:15 pm

Dnes jsem se taky stal majitelem brejlovce. Po přečtení příspěvků tady jsem věděl do čeho jdu. Model má opravdu nemálo chyb, většina je pro průměrně zručného modeláře více či méně odstranitelná, nedalo mi to a hned jsem upravil všechna přečnívající madla, hned to vypadá "normálně". Největším nedostatkem je asi zmiňovaná mezera mezi rámem a závěskami, to by teoreticky taky mělo jít opravit. Jediná neopravitelná věc jsou naznačená madla u dveří, přece jen tohle je spíš znak prastarých modelů BTTB.
Přechody barev jsou ostré, barva nikde není zafoukaná, asi jsem měl štěstí.
Na kolejišti ovšem model vypadá skvěle, jízdní vlastnosti jsou skvělé a zvuky perfektní, což navíc oceňuji coby zvukař hry Train Simulator

Obrázek
Jacek

Příspěvekod Renoš » ned 09 led, 2011 12:12 am

Pánové, mám prosbu. Bylo by možné, aby někdo z vás kdo už ozvučněnou digitálni verzi vlastní, projel brejláka jen na obyčejném okruhu napájeném analogově, a natočil to se zvukem???
Oč mi jde? Věnuji se už žel.modelářství skoro 25 let. Jsem zastánce analogu. (hlavně z finančních důvodů). Teď dělám na svém už v pořadí čtvrtém analogovém kolejišti. Hrubou stavbu včetně elektroinstalace už mám téměř hotovou. Rozhodně to už na digitál předělávat nebudu. Ale po té co jsem slyšel na videu od Trainmania-ka ozvučenou verzi, jsem upřímě dost zaskočený... Tohle všechno umí mašina v digitálu??? :shock:
Z diskuze výše vím, že se dá tento brejlovec provozovat i v analogu. Je mi jasné, že asi nebude blikat dálkovým světlem ani vydávat nádražní hlášení. Ale co vlastně v tom analogovém provozu vydává? Myslím že by to zajímalo nejen mě. Bylo by možno ho plynule rozjet (i na vyšší rychlost) a pak plynule zastavit? A poté ho rozjet "zprudka" a zastavit ho "na fleku"? (izolovaný úsek)
Předem moc děkuji tomu, kdo do toho půjde :wink:
Renoš

Příspěvekod Martin HO » ned 09 led, 2011 7:04 am

Také jsem dlouho odolával, ale nakonec jsem se rozhodl pouze pro digitální provoz tažných vozidel s tím, že mohu přepínat mezi digitálním a analogovým provozem, a tudíž mohou na kolejišti jezdit oba druhy vozidel. Ne vždy současně, ale to by bylo na delší povídání a také záleží na druhu a velikosti kolejiště.

Z manuálu pro zvukový dekodér RSU (Roco) jsem se dočetl. že lze nastavit dekodér tak, aby povoloval zvuky v analogu. Já to tak z výroby asi nastavené nemám a protože digitální provoz je kvalitou jinde, ani o tom neuvažuji. Takže nemám vlastní zkušenost. Ale z manuálu by mělo vyplývat, že v analogu při překročení určitého napětí naskočí zvuk motoru, který má dokonce být i odpovídající momentálnímu napětí a při zastavení se zvuk vypne. (Možná že mi to také nejde proto, že v analogu ovládám vozidla frekvenčním regulátorem).

Přestože jsem již předtím, než jsem si dokoupil ozvučení Brejlovce, slyšel obě verze (ROCO a Rivarossi) v krámu i na výstavě, a moc mně to nebralo, v domácích podmínkách je to o něčem jiném. Skutečně to myslím stojí za to.

A když si pořídíš digitální ovládač a příslušenství ze start setu ROCO, tak ti to ani nevyjde tak draho. Kolega Voříšek tu dokonce nabízel celou sadu za 1750,- Kč. Pozor ale na jednu věc. Při digitálním zvukovém provedení můžeš využít 14 funkcí, takže např. ovládače Lenz využití všech funkcí neumožňují.
Martin HO

Příspěvekod volda » ned 09 led, 2011 10:21 am

Ano stím souhlasím
Koupit start set ROCO s MultiMaus a zbytek příslušenství lze dobastlit doma nakoleni (Vyhýbkové dekodéry,návěstidlové,obsazení úseků,lokodekodéry) Sám jsem si zkušebně pár věcí udělal a fungují.Dokonce i ty lokodekodéry - jsou trošku větší,takže se nevejdou všude,ale taková Bobina BTTB nebo Sergej ROCO poháním vlastně zbastleným lokodekodérém.
Kdo by nevěděl kde na to sehnat podklady tak zde

http://www.dcckoleje.kx.cz/index.html

PS: lokodekodér vyjde komplet na cca 170kč
volda

Re: Brejlovec Roco ČSD - zvuk v analogu

Příspěvekod Mirek Moc » ned 09 led, 2011 11:34 am

pro Renoše - zvuk v analogu
asi před rokem jsem zjišťoval tuto možnost pro Sergeje od ROCA u pana Daleckého. Dostal jsem následující odpověď od pana Čadka:

0-2V zvuk startování
2 -12 zvuk jízda
po napětí 12V a snižování na 2V - zvuk brzdění.
Chtěl jsem zda se nedá na nějaké napětí např 3V nastavit zvuk píšťali, ale bohužel to nejde.

Při zastavení na izolovaném úseku se pravděpodobně všechny zvuky ihned vypnou.

Výsledek je, že jsem zvuky zatím odložil ale láká mne myšlenka na analogové kolejiště s použítím ROCO Multimaus pro lokomotivy. Ten zvuk Brejlovce opravdu stojí za to.
Mirek Moc

Příspěvekod radekkrupka » ned 09 led, 2011 11:42 am

Mirek Moc píše:0-2V zvuk startování
2 -12 zvuk jízda
po napětí 12V a snižování na 2V - zvuk brzdění.

A věděl by někdo, jak to funguje s pulzním regulátorem? Tzn. 12V stále?
radekkrupka

Příspěvekod Martin HO » ned 09 led, 2011 12:03 pm

Pulzní regulátor také reguluje ss napětí, ale jiným způsobem. Okamžité napětí je dáno poměrem šířky pulzů s plným napětím (12 V) a zbývajících s napětím 0 V. Tzn. když mašina stojí, je v koleji 0 V. Tudíž nebude vrčet.

Já pouze nevím, zda to co píše Mirek Moc platí i při řízení frekvenčním modulátorem, protože to nemám vyzkoušeno. Ale asi ano.
Naposledy upravil Martin HO dne ned 09 led, 2011 3:42 pm, celkově upraveno 1
Martin HO

Příspěvekod GaborM » ned 09 led, 2011 2:32 pm

Mirek Moc píše:pro Renoše - zvuk v analogu
asi před rokem jsem zjišťoval tuto možnost pro Sergeje od ROCA u pana Daleckého. Dostal jsem následující odpověď od pana Čadka:

Netreba ale zabúdať, že Sergej od Roca má v sebe dekodér Esu a v tomto okuliarnikovi je dekodér Zimo! nemsuí až tak presne súhlasiť a ako sa to bude správať neviem povedať. Nkdy som analógový režim nepoužíval. Ale, mašina by mala v analógovej prevádzke prehrávať zvuk motora. Ak by náhodou nehrala, je potrebné skontrolovať CV13 a CV29. CV13 určuje, ktoré funkcie sú v analógovom režime aktívne. Ak je "0", odporúčam nastaviť "1", čo zodpovedá u tohoto projektu zapnutému zvuku motora. CV29 zase povoľuje samotný analógový režim. Najčastejšie máva nastavenú "6"-ku. Čo je aj povolený analógový režim.
Nedalo mi ale, tak som to hneď na dekodér testery vyskúšal. Samozrejme na inom dekodéry (MX642), ale s týmito nastaveniami. Zvuk na analógovom režime ide, napätia som ovšem nemeral.

Ešte k hlasitosti. Bol som včera na jednom mini stretnutí modulovkárov a bol tam na krátku dobu aj tento okuliarnik. Na môj vkus je naozaj tichý, na modulovku rozhodne. S tým sa dá samozrejme niečo urobiť :D . Celkovú hlasitosť nastavuje CV266. Neviem akú hodnotu tam má tento dekodér, ale jeho H0 bratríček má od výroby nastavených "110". Je možné ísť po "255" v 5-kových krokoch. Neodporúčam ísť nad 200-210, ten reproduktor by Vám mohol začať chrčať. Napr. u ESU nastavuje celkovú hlasitosť CV63, kde prednastavená hodnota "64" je maximom rozsahu.

A ešte jeden postreh k hlasitosti všeobecne. Ak sa náhodou rozhodne vylepšiť zvuk výmenou reproduktoru, nesmiete použiť reproduktory ESU. ESU používa 100 Ohm repro a Zimo 8 Ohm repro. Hralo by vám to ešte slabšie. Ak už chcete meniť, poobzerajte sa napr. u Uhlenbrocku, ten tiež používa 8 Ohm.
GaborM

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)