Abych si zkrášlil kancelář, vytáhl jsem z krabic pár souprav vláčků HO, které jsem měl na půdě cca 40 let a nechal si vyrobit vitrínu. Nebylo jich moc, tak jsem ještě něco dokoupil na aukru. Nevypadalo to moc dobře a tak jsem začal na internetu pátrat, jak bych to vylepšil. A to jsem čučel, co všechno se dá pořídit a jak se dá leccos vyrobit doma. Tak jsem nakoupil flexi koleje a štěrk, trávu atd. a vylepšoval. Stromky jsem zkoušel podle Houmra. No a pak jsem narazil na stránky "Trainmania", kde jejich autor prezentuje diorámata a byl jsem chycen. Zkusím to taky.
Kolejiště jsem nikdy neměl a nedělal, takže - jak na to, z čeho, co tam bude. Nakonec jsem inspiraci našel na stránkách Posázavského pacifiku - odbočka Skochovice. Pustil jsem se " do práce" a dva měsíce po večerech jsem si hrál. Něco jsem dělal sám - břízy, šturc, semafor, domek, zbytek jsem musel koupit. S osvětlením jse se popral jakž takž, za tří světel se rozsvítily dvě. (Řekl bych, že železniční modelářství je pěkně nákladný koníček.) Když bylo hotovo, hurá do přírody fotit, neboť doma to není ono. Nakonec jsem si vyzkoušel i patinování vozů. Poslední otázka byla, kam s tím? Dioráma skončilo pod sklem v kanceláři a tam zůstane, než skočím do důchodu

Více je zde: http://vladamir.rajce.idnes.cz/Diorama_Skochovice/