od lukas325 » pát 01 led, 2010 5:30 pm
Je otázka, co se domníváte, že je z 90-ti % nedodělaný. Celá tato záležitost je o tomto: VYROBTE SAMI, SVÝMI SILAMI, SVÝMI PROSTŘEDKY, VLASTNORUČNĚ lepší, nebo alespoň stejně kvalitní. Potom se předveďte. Smeknu klobouk. Jen pro informaci - to neberte jako že se chlubím, to pouze podotýkám, aby bylo jasno, že mám rovněž určité zkušenosti z této oblasti: také modelařím (i když dnes už jen rekreačně), kdysi jsem mněl kvalifikaci rozhodčího I. třídy, celkové umístění v soutěžích - 12. místo ve východní Evropě v letech 1980 - 85., dnes se již soutěží aktivně nezúčastňuji, ale rád se podívám na modely. Občas i některé modelářské akce sponzoruji. To jen na okraj. Nebojím se vyjádřit velký obdiv a uznání, pakliže vidím opravdu pěkný model. Ani od jednoho opravdového modeláře, které znám a kteří opravdu něčeho dosáhli a jsou mistry mezi těmi nejlepšími, jsem neslyšel, že by se takto vyjadřovali, jak tomu bylo v případě Hektor a Brejlovec. Je jim totiž narozdíl od těch ostatních jasné, co to obnáší, i když mnozí nemají detailní znalosti o těchto technologiích. Samozřejmě že poukáží na chyby, ale nezapomenou se zmínit i o kladech. A to je celý ten kumšt. Nemusím snad zdůrazňovat, že neexistuje model, který nemá chybu. Ať je z fabriky nebo od modeláře. Takový model ani v budoucnu nikdy nečekejte. Prostě nebude.
Konec konců, velká část těch lidí, kteří se podílejí na výrobě modelů v těch komerčních firmách, jsou zrovna modeláři. A jsem přesvědšen o tom, že jsou lepší, mnohem lepší, než každý z nás. Co si budeme povídat.