Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka
TTmili píše:Možná jsem to blbě vysvětlil, ale pokud vím tak tlumivka je jen kus namotanýho drátu. A ten nikdy nemá, pokud je zapojen do střídavého obvodu, stejné vlastnosti. Tudíž pokud to dobře chápu tak opravdu při otočení, pokud prochází proud stejným směrem vzniká opačné magnetické pole, nebo naopak pokud již existuje pak ho posilují. Aspoň takto mi to bylo vysvětleno člověkem který elektroniku učí skoro 25let.
Takže jestli jsem něco z toho blbě pochopil, nebo vysvětlil, pak se za to omlouvám. Sám jsem si totiž myslel že obrácení tlumivek nemá na nic vliv, pokud si tedy přečtete příspěvky co jsem napsal dříve.
Jarda H. píše:Většina modelů sergeje ROCO je v pořádku (např. JBr. Radek Krupka, ...)
Patrik Novák píše:proti nikomu nic nemám , ale zrovna mě napadlo co jsem nedávno slyšel
kdo umí , umí , kdo neumí učí
polarita tlumivek v ss obvodu ...neexistuje (magnetická polarita ano ale tou se nemusíme zabývat ) , jináč by musela být jedna směrem k motoru a druhá obráceně , kdyto to tak bylo pak by je monto vali "správně " a ne cik cak "jak jim to přijde pod ruku " zapojení obvodu hodnoty součástek ......... navrhují a určitě i testují odborníci znalí celého zařízení jeho funkce ..........
odstraňování tlumivek pro dcc , ano četl taky o tom , ale v souvislosti s tím že dekodéry mají ohranu svou
TTmili píše:Jinak co se týče těch tlumivek, já bych spíš věřil slovu člověka co v tom má zkušenosti. Předpokládám že stejně jako já tak i Jirka na to nahlíží z pohledu elektronika-amatéra který ke všem poučkám a funkcím a tak přišel domácím zkoušením a podobně. Samozřejmě jestli to tak není pak se omlouvám, neboť je možno to brát jako urážku. No a když se na to člověk podívá tak ani ten smotaný drát není nikdy stejný takže jeho obrácení může mít na něco vliv, například výše jmenovaná magnetická indukce může být silnější a opačná a motoru to skutečně nemusí vyhovovat, ale jen v některý okamžik.
TTmili píše:Dovolil bych si zde uvíst svou teorii věci.
Jelikož se mi to stává pouze na digitálu viděl bych že v tom bude asi takhle nějak zakopanej pes a to....pokud jsou opravdu tlumivky opačně a nemají tak být, pak je jejich reakcí nadměrné zahřívání (zahřívání je přirozené, odpor také hřeje, cívka taky,...). Podle veškerých zákonu lze lehko dojít k tomu že při zahřívání roste odpor. A tady se moje teorie rozděluje.
Buď není motor, popřípadě tlumivka schopna strávit nadměrné špičky a tak se zahřívají ještě víc. To má za následek to že se například kotva dostává do takové polohy kdy se sama může pohnout jedině s nějakým přírůstkem napětí, na které však marně čeká, protože ho mezitím "trávý" tlumivka a tudíž se motor zpomaluje, ale stále si udržuje nějaké otáčky.
Druhou a pravděpodobnější možností je že při nárustku odporu je pochopitelně větší zátěž, a motor si také žádá své, jenže dekodér na to nereáguje a tudíž se motor zpomaluje a po schladnutí se opět roztáčí.
No a poslední možností je to že nárustek odporu se musí projevit větším odběrem, a dekodér na to reaguje nějakým svým protiopatřením.
Zx1974 píše:TTmili - promiň nějak nerozumím tomu co píšeš (myšlen tvůj předposlední přispevek). Koukám, že za necelých dvacet let co jsem ze školy, se u tlumivek objevily nějaké nové vlastnosti. Je zajímavý, že si toho ještě nevšimli ani jejich výrobci a že ve svých katalogových listech vytrvale nerozlišují jejich vývody.
Teď vážně - u tlumivky je jedno jak jí zapojíš do obvodu, v obou směrech se chová stejně a nemá smysl je na desce otáčet (pokud jsou to opravdu tlumivky, ale nenapadá mě co by to bylo jinýho).
A až se zas budeš ptát na něco odborníka tak se to snaž pochopit a nebo si to aspoň zapiš. Tohle kdybys prohlásil před ing Bílým alias Fánou, rázem by ses zařadil mezi jeho oblíbence.
TTmili píše:Možná jsem to blbě vysvětlil, ale pokud vím tak tlumivka je jen kus namotanýho drátu. A ten nikdy nemá, pokud je zapojen do střídavého obvodu, stejné vlastnosti. Tudíž pokud to dobře chápu tak opravdu při otočení, pokud prochází proud stejným směrem vzniká opačné magnetické pole, nebo naopak pokud již existuje pak ho posilují. Aspoň takto mi to bylo vysvětleno člověkem který elektroniku učí skoro 25let.
Takže jestli jsem něco z toho blbě pochopil, nebo vysvětlil, pak se za to omlouvám. Sám jsem si totiž myslel že obrácení tlumivek nemá na nic vliv, pokud si tedy přečtete příspěvky co jsem napsal dříve.
Patrik Novák píše:proti nikomu nic nemám , ale zrovna mě napadlo co jsem nedávno slyšel
kdo umí , umí , kdo neumí učí
Patrik Novák píše:pulzní regulátor se nedá brát a ani není jako střídavý zdroj jsou to dvě úplně rozdílné věci
a pokud je zde nějaký vliv , tak jen to svícení světel na druhé straně oproti směru jízdy
že to chce měřit prod jsem již psal , ono totiž pokud se zahřívají ty tlumivky je to způsobeno průchodem proudu , ale taky se musí zahřívat ostatní součástky v obvodu , pak zafunguje tepelná/proudová ochrana
proč je větší proud ?
může to být způsobeno , již někým zminěno , zamaštěným komutátorem ?
Zpět na Velikost TT (komunita TT)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník