Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - názory

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Příspěvekod Hekttor » pon 22 čer, 2009 7:09 pm

Díky za informace.
Chtěl bych vědět - tzn. že i v případě, že přeprodávám (maloobchodně nakoupené) elektromotorky nebo případně pouhé LED diody, měl bych platit za likvidaci elektroodpadu ?
Hekttor

Příspěvekod Tomáš » úte 23 čer, 2009 2:17 am

Bohužel jsou tu i tací,co si nedovedou vyrobit lepšího propracovanějšího Hektora z leptu.Takže se budou asi muset spokojit s tím továrním modelem.Bylo tu napsáno,proč tu zatím nikdo nedělá malosériově lokomotivy...mě by na začátek stačilo kdyby tady byl třeba někdo kdo by sestavoval ty stavenice z leptu...tzn.koupím stavebnici někomu ji zašlu a od mi za nějakej danej peníz postaví skříň a nalakuje...Dalo by se to rozdělit i do různých kategorii podle propracovanosti modelu.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod petrh » úte 23 čer, 2009 5:58 am

Tomáš píše:Bohužel jsou tu i tací,co si nedovedou vyrobit lepšího propracovanějšího Hektora z leptu.Takže se budou asi muset spokojit s tím továrním modelem.Bylo tu napsáno,proč tu zatím nikdo nedělá malosériově lokomotivy...mě by na začátek stačilo kdyby tady byl třeba někdo kdo by sestavoval ty stavenice z leptu...tzn.koupím stavebnici někomu ji zašlu a od mi za nějakej danej peníz postaví skříň a nalakuje...Dalo by se to rozdělit i do různých kategorii podle propracovanosti modelu.

tak tohle dela de facto krahut www .barvy-krahut .cz/eshop/ ci m-model - http ://m-model.wz .cz, kuber - www .lepty .cz a jiste i dalsi na netu k nalezeni
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Tomáš » úte 23 čer, 2009 4:03 pm

No jasný,jenže já měl hlavně na mysli něco podobnýho co nabízí Kuber.Postaví z leptu za 1200,- maketu.Nastříká...Já už si do něj dodám pojezd + spřáhla a je hotovo...jenže nemá v nabídce zrovna všechny lepty lokomotiv,který jsou k dispozici ...Tzn.nevím co mi řekne když si koupím např.stavebnici u Hekttora a budu chtít aby mi ji sestavil taky jenom jako maketu.
Chybí mi u něj právě 720 , 742, 735,...
Tomáš

Příspěvekod JBr » úte 23 čer, 2009 5:20 pm

Kuber 742 snad pripravuje. Minimalne v H0 uz je na burze mel a TT snad bude taky. Jen nevim, jestli bych do toho po zkusenosti s Cargo brejlema znova sel...
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod jaryn » úte 23 čer, 2009 7:19 pm

Trochu zpět k tématu. Já osobně do tohoto hektora nepůjdu. Můj názor je takový, že pokud model se české (československé) předlohy drží jen v hrubých obrysech, tak nekupovat. Protože příští model bude odfláknutý stejně tak. Výrobci se musí vychovávat. Opravdu nám ttčkářům stačí cokoli, co má na sobě logo ČD/ČSD?
TT, ep. IV-V
jaryn

Příspěvekod Tomáš » stř 24 čer, 2009 5:59 am

jaryn píše:Trochu zpět k tématu. Já osobně do tohoto hektora nepůjdu. Můj názor je takový, že pokud model se české (československé) předlohy drží jen v hrubých obrysech, tak nekupovat. Protože příští model bude odfláknutý stejně tak. Výrobci se musí vychovávat. Opravdu nám ttčkářům stačí cokoli, co má na sobě logo ČD/ČSD?

Toto je sice chválihodný a šlechetný názor,byť bych řekl že nemá ani kapku šance na úspěch.Gigantovi jako je Tillig to je úplně buřt...prostě nekoupíš nekupuj...já to jednoduše stáhnu z prodeje a příště zapomeň na jakoukoliv lokomotivu ČSD
Tomáš

Příspěvekod Radek(T) » stř 24 čer, 2009 6:19 am

jaryn píše:Trochu zpět k tématu. Já osobně do tohoto hektora nepůjdu. Můj názor je takový, že pokud model se české (československé) předlohy drží jen v hrubých obrysech, tak nekupovat. Protože příští model bude odfláknutý stejně tak. Výrobci se musí vychovávat. Opravdu nám ttčkářům stačí cokoli, co má na sobě logo ČD/ČSD?

Zlatá slova, ale na této úrovni bohužel úplně mimo realitu. Něco jiného je vychovávat místního malovýrobce, který nemá jiný odbyt než doma a něco jiného výrobce, který se příště na Vás ...
Kromě toho "absolutní shodu se vzorem" ctí malá část případných kupců. Větší část to "nějak skousne" a největší část je šťastná za každou "alespoň trochu českou mašinku". Nejsem schopen posoudit jestli je to dobře nebo špatně, ale je to tak.
TT digitál, doba mého dětství (končící parní trakce) + 2. svět.válka 1:35
Radek(T)

Příspěvekod jaryn » stř 24 čer, 2009 7:15 am

Jasně, že je to kategorie sci-fi. Ale kdyby takových lidí bylo dost, tak třeba Tillig přestane dělat naše modely, není to zas taková sláva a tedy ani škoda. Navíc V100 ve start verzi by byla určitě dál :twisted: . Mělo by to ale zas na druhou stranu efekt, že stejní lidé by byli nadržený na nějaký náš model. Vznikl by tu tak prostor pro dalšího malovýrobce anebo by se stávající firmy daleko více profesionalizovaly. Když někdo dokáže zkalkulovat, že se mu vyplatí to, co Michal Dalecký a spol. chystají na Andělu, nevidím důvod, proč by někdo nebyl schopen vyrobit stavebnici něčeho zajímavýho. Stavebnice s doporučeným a schváleným pohomem je reakce na jiné vlákno, kde se řešily zkušky a certifikace.
Je to ale jen na nás, jak se kdo rozhodne...
TT, ep. IV-V
jaryn

Příspěvekod Hekttor » pát 26 čer, 2009 2:58 pm

Je to smutné, ale jablko nepadá daleko do stromu a předpokládám, že tento model MBM Sebnitz čeká stejně růžový osud, jako výrobky f. Tillig. Růžová budoucnost pro výrobce, samozřejmě. Podobně jako 40 letá forma na T 334, Y, dvacetiletá na Sergeje (zrovna včera jsem četl na polské diskuzi kolegy rozhořčené tím, že v N ku mají "Gagarina" lepšího, než v TT), a další se bude i Hektor s chybami vesele vyrábět a prodávat desítky let tak, jak je, v nejrůznějších mutacích a limitovaných sériích (skoro bych si vsadil, že se dočkáme i ČD Cargo, jako u Sergeje), a já si budu přivydělávat sadami leptíků, které budou napravovat chyby těch modelů (což mě ovšem nijak netěší a raději bych přesný tovární model, leptané sady stejně nejsou sto 100% napravit všechny chyby modelu). A modeláři, co mají modely o velikost větší a stejně tak o velikost menší z nás budou mít srandu, že se s tím opravdu spokojíme jen my v TT.
Radek(T) píše: Kromě toho "absolutní shodu se vzorem" ctí malá část případných kupců. Větší část to "nějak skousne" a největší část je šťastná za každou "alespoň trochu českou mašinku". Nejsem schopen posoudit jestli je to dobře nebo špatně, ale je to tak.

Myslím Radku, že o "absolutní shodě" tady řeč nebyla. Stačí, aby zmiňované modely obou firem ze Sebnitz byly aspoň na úrovni modelů velikosti N. Hlavně, že MBM Sebnitz používal jako ilustrační obrázek na svůj model foto H0 Hektora (od ČS Train?) a holedbali se tím, že jejich Hektor bude ještě lepší, než hánulkový! To špatně tedy rozhodně je.
Hekttor

Příspěvekod Radek(T) » ned 28 čer, 2009 1:41 pm

"absolutní shoda se vzorem" je oblíbený termín z plastikového modelářství, kde už nějakou dobou svým způsobem "probíhá boj" mezi zastánci výše zmíněného (bodovacích soutěží) a zastánci různých "španělských / nordických a dalších škol" (soutěží líbí/nelíbí). Tady na fóru mi to občas připadá jako konference "počítačů nýtů" - to je zajisté OK, já také chci mít modely hezké - přesné - odpovídající realitě - a proto tady jsem. Ale velké firmy vyrábějí "hračky" pro masy a že mi tady budeme "nadávat", že to nekoupíme je jim úplně úplně fuk (je to smutné, ale je to tak). To vůbec neznamená, že by to neměli udělat pořádně, ale oni jsou si celkem jisti, že to prodají i tak a většina kupců bude nadšená. Něco jiného jsou domácí malovýrobci, kteří by se měli snažit a měli by uspokojovat potřeby místních fajnšmekrů.

PS. Pokud se dohadujeme, jestli okap nebo stříška a dáváme sem vysvětlujjící obrázky, potom nevím co víc už by měla být shoda se vzorem :D
Radek(T)

Příspěvekod Hekttor » ned 28 čer, 2009 2:43 pm

Tak nějak se shrnu:
1/Nevím, proč se tu opět používá zrovna okap/stříška jako argument, který má zřejmě bagatelizovat určité nároky na model (navíc si je nastavil sám výrobce vlastní propagací výrobku) . Už jsem psal jednou, že to není problém jediný, navíc tento je snadno odstranitelný a v případě německého stroje i v pořádku. Byl bych rád, kdybych to nemusel psát potřetí.
2/ Chyb je na něm více, než ukazují ty obrázky. Chyb příliš na reklamu, která mu předcházela, a dobu, kterou vývoj spolknul. Chyb zpravidla zbytečných a docela nepochopitelných. Nýty nemá žádné, takže ani není co počítat....
3/ I velké a věhlasné firmy, které mají v jiných měřítcích třeba i větší odběr, než Tillig a spol., dělají modely přesněji i v menších velikostech. A i v TT jsou výrobci, kteří udělají přesný pěkný model. Viz. nedávné ohlasy na "Modré patro" od Kuehn, který myslím nemá ani takové technologické zázemí, jako Sebnitzčtí příbuzní. Nejde vůbec o žádný klub fajnšmekrů či počítačů nýtů, ale o nastavený standart, kterému Tillig a spol. z nějakého důvodu nemůže dostát. Železniční model už drahně let není hračkou !
4/ Shoda se vzorem jistě, čím větší, tím lepší, ale absolutní shoda je jen nějaká ideální meta, ke které se většina výrobců více či méně aspoň snaží blížit. Vždy je lepší blížit se k dokonalosti než k hračce. Tedy, pokud si říkáme modeláři.
No, jsem shrnut, už zde budu mlčet, leda že tady zas někdo vypálí tu stříšku....
Hekttor

Příspěvekod Radek(T) » pon 29 čer, 2009 5:43 am

Ale já s tím vším souhlasím a rozhodně se nechci hádat. Asi pro nikoho z nás tady není železniční model hračkou (ale pro velkou většinu lidí je) a pokud jsem se někoho dotkl, tak se omlouvám. Každopádně trvám na tom, že ve vztahu k "běžné populaci" jsme tady všichni (včetně mě) "fajnšmekři". Pokud jste pořádně četl moje příspěvky tak pořád kolem dokola píši že chci hezké a realistické modely, ale že toho rozhodně nedosáhneme tím, že si tady zanadáváme.

Nemusíte se urážet (to bych fakt nerad) - naopak tu stříšku jsem zmínil kladně jako věc, která je 99% lidí "úplně volná", ale o které my víme. Ale zároveň je to důkaz, že se v tomto směru od většiny lidí lišíme a jsme "blázni".

PS. Pokud Vás rozčiluje výraz absolutní tak to berte celé jako slovní obrat, jehož vznik jsem včetně okolností vysvětlil výše.
Radek(T)

Příspěvekod honzik » pon 29 čer, 2009 12:32 pm

Radek(T) píše:"absolutní shoda se vzorem" je oblíbený termín z plastikového modelářství, kde už nějakou dobou svým způsobem "probíhá boj" mezi zastánci výše zmíněného (bodovacích soutěží) a zastánci různých "španělských / nordických a dalších škol" (soutěží líbí/nelíbí). Tady na fóru mi to občas připadá jako konference "počítačů nýtů" - to je zajisté OK, já také chci mít modely hezké - přesné - odpovídající realitě - a proto tady jsem. Ale velké firmy vyrábějí "hračky" pro masy a že mi tady budeme "nadávat", že to nekoupíme je jim úplně úplně fuk (je to smutné, ale je to tak). To vůbec neznamená, že by to neměli udělat pořádně, ale oni jsou si celkem jisti, že to prodají i tak a většina kupců bude nadšená. Něco jiného jsou domácí malovýrobci, kteří by se měli snažit a měli by uspokojovat potřeby místních fajnšmekrů.

PS. Pokud se dohadujeme, jestli okap nebo stříška a dáváme sem vysvětlujjící obrázky, potom nevím co víc už by měla být shoda se vzorem :D

V tom pripade bych navrhoval zalozit dalsi kategorii - Zeleznicni hrackarna.
http://www.hekttor.biz
http://vytopna.hekttor.biz
http://tte.hekttor.biz
honzik

Příspěvekod Radek(T) » pon 29 čer, 2009 2:09 pm

Já jsem z toho poněkud zmaten, jaká zase železniční hračkárna ? Co je špatně ? Jsou snad v mých příspěvcích nějaké jinotaje, nebo opravdu neumím podat myšlenku ?

1) pořád dokola píši, že chci hezké realistické modely - to je snad dobře
2) celé modelářství obecně (plastikové, RC, železniční ... to je jedno) směřuje k "hračkovitosti" - možná to někdo nechápe, ale je to fakt
3) velkým firmám jde obvykle pouze o to "prodat" a ne o uspokojování potřeb "fajnšmekrů" - s tím souvisí, co jsem psal, že si tady můžeme (z našeho pohledu oprávněně) stěžovat, ale nic tím nevyřešíme. Pokud si někdo myslí, že ano tak mu to neberu.
4) několikrát jsem psal, že i ti velcí by to měli dělat "pořádně", ale že je k tomu nic nenutí - ta je snad také spráná úvaha
5) pokud máme šanci něco ovlivnit, potom malovýrobce závislé na odběru "pár" kvalitních kusů - to snad dává smysl
6) pokud někumu vadí, že "nejdu s davem" a jenom nenadávám jak je to špatně, ale mám i jinou myšlenku tak ať v tom nic nehledá proti sobě, ale v klidu si to přečte celé a nevytrhuje jednotlivé věty z kontextu.
Radek(T)

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)