Roco z21 NewGen

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Roco z21 NewGen

Příspěvekod HonzaM » úte 17 bře, 2026 3:36 pm

Centrála má být na trhu údajně v druhé polovině roku. Zatím je v nabídce pouze ve start setech H0 a TT s lokomotivou, dvěma vozy a oválem kolejí. Sety mohou být bez ovladače, s MultiMausem nebo s WLANmausem. A technické údaje podle toho, co je zveřejněno na stránkách prodejců:
- má XpressNet pro připojení drátových ovladačů
- má USB-C
- má wifi, ale jen protokol Z21, nemá WiThrottle
- nemá LocoNet
- nemá žádnou možnost připojení zpětného hlášení.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Roco z21 NewGen

Příspěvekod kpt.Budha » úte 17 bře, 2026 4:17 pm

Člověk by u názvu NewGen čekal spíš něco nového a ne nějakou osekanou verzi, ale třeba to jen špatně chápu.
kpt.Budha

Příspěvekod TTmili » čtv 19 bře, 2026 7:18 am

Z toho co Roco uvádí bych asi vytušil, že základ celé inovace bude vestavěný wifi router a komunikace s PC přes USB-C. Necháme se ale překvapit, i vzhledem k cenám setů ve kterých je z21 NewGen, a možnosti používat wifi ovladače bez nějakého odblokování, bych docela očekával že to zahýbe s cenami "použitých" z21 Start a trhem DCC centrál obecně.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod kpt.Budha » úte 01 zář, 2026 8:14 am

Zdá se, že myš se posunula aspoň do 21. století...
Obrázek
kpt.Budha

Příspěvekod StandaR » úte 01 zář, 2026 9:14 pm

No zrovna na tomhle reklamním obrázku je ten displej všechno jen ne čitelný (jak uvádí).. ta kopa piktogramů k funkcím snad půjde trochu poladit
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod Zlámalík » úte 01 zář, 2026 9:38 pm

No to mě podrž. Dva palce! Celé!
§1, Nikdy se to tak nedělalo, platí zjevně i tady.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod TTmili » stř 02 zář, 2026 4:23 am

Ono je to ale v pozici Roca docela pochopitelné. Pokud mám rozšířený a ergonomicky dobře zpracovaný tlačítkový ovladač na úrovni kalkulačky od vietnamců, a jediná rozumná, trochu rozšířenější konkurence je na úrovni kalkulaček od Casia, nebudu hned dělat revoluci a všechno překopávat abych vyrobil vpodstatě tablet s funkcí kalkulačky. Za sebe změnu kvituji a WLAN Maus NewGen se pro mě stává docela zajímavým, nejen kvůli displeji, ale hlavně kvůli enkodéru. To že náhrada displeje u Multimausu měla přijít už dávno je fakt, asi to mohlo Roco udělat i lépe, ale rozhodli se drátový Multimaus nechat asi v původní podobě (což je škoda). Jsem hodně zvědavý jak ta změna hýbne s cenovkou, při dnešním rozdílu 10€ mezi kabelovým Multimaus a WLAN Maus by ten rozdíl byl extrémní, ale nevím jestli lze očekávat snížení ceny u kabelového Multimausu nebo naopak značný nárůst u WLAN Maus NewGen.

Co už je méně překvapivé je pak centrála do start setů z21 Start NewGen, důležitá je myslím informace o tom, že odpadá nutnost aktivace jako u předchozí, ale obecně Roco z centrály udělalo opravdu jen základ pro malé kolejiště bez možnosti rozumného rozšíření díky absenci sběrnice pro boostery.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Bedlisch » stř 02 zář, 2026 11:06 am

Doporučená prodejní cena WLAN Maus NewGen je 149,90€
Bedlisch

Příspěvekod fulda » stř 02 zář, 2026 11:19 am

Bedlisch píše:Doporučená prodejní cena WLAN Maus NewGen je 149,90€

To je dobrá cena, je to polovina ceny PacoMouseCYD.
Teda až na to, že PacoMouseCYD se počítá v korunách a ne v eurech.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod kpt.Budha » stř 02 zář, 2026 11:26 am

Stejně si myslím, že kdyby použili aplikaci Z21, vzali velký displej a kolečko, na všechno ostatní se vyprdli, tak by byli mnohem více v současnosti :cry: Zcela chápu, že je to koníček pro konzervativní lidi, kteří jsou zcela v pohodě například s FREDy, ale já také zdaleka nejsem nejmladší, jsem zpátky v koníčku rok, ale jsem prostě zvyklý na dotykové displeje, kde si můžu naťukat cokoli, co potřebuji. Má to být newgen, ale newgen takováhle tlačítka nikdy nepoužívala, moje děti netuší, že dřív byly tlačítkové klávesnice, zato na velkém dotykovém mobilu si umí poradit se vším...
Pardon, je to jen povzdech na úplně jinou debatu :cry:
kpt.Budha

Příspěvekod kpt.Budha » stř 02 zář, 2026 11:29 am

fulda píše:
Bedlisch píše:Doporučená prodejní cena WLAN Maus NewGen je 149,90€

To je dobrá cena, je to polovina ceny PacoMouseCYD.
Teda až na to, že PacoMouseCYD se počítá v korunách a ne v eurech.

Už ne, teď je tvrdá celní politika, tak už bude displej tak o stovku dražší :D
kpt.Budha

Příspěvekod Ivan » stř 02 zář, 2026 4:13 pm

To je snad vtip, ne? Takový malý displej byl asi i problém sehnat, možná proto ta cena.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod StandaR » stř 02 zář, 2026 8:03 pm

kpt.Budha píše:Stejně si myslím, že kdyby použili aplikaci Z21, vzali velký displej a kolečko, na všechno ostatní se vyprdli, tak by byli mnohem více v současnosti :cry: Zcela chápu, že je to koníček pro konzervativní lidi, kteří jsou zcela v pohodě například s FREDy, ale já také zdaleka nejsem nejmladší, jsem zpátky v koníčku rok, ale jsem prostě zvyklý na dotykové displeje, kde si můžu naťukat cokoli, co potřebuji. Má to být newgen, ale newgen takováhle tlačítka nikdy nepoužívala, moje děti netuší, že dřív byly tlačítkové klávesnice, zato na velkém dotykovém mobilu si umí poradit se vším...
Pardon, je to jen povzdech na úplně jinou debatu :cry:

Zase na druhou stranu, všechny tyhle věci ti přesně už nabídne konkurence (nebo snad i Roco appka? nemám vyzkoušené). Větší displeje, dotykové vymoženosti.

Právě proto to asi není HyperMaus, ale jenom převod osvědčené klasiky do Nové generace. Já osobně nejsem žádný konzervativec co by potřeboval všechno při starém, ale na fyzická tlačítka funkcí a ergonomický ovladač, kterým multimaus bez pochyby je, nedám dopustit...Nedokážu si představit hledat na displeji přesnou polohu funkčních tlačítek po slepu, tudíž bych zase lepil oči na ten displej. U fyzických tlačítek nemusím spustit oči z modelu a přes to dokážu přepínat zvuky a světla poslepu na ovladači.

Pro mě je celá tahle newgen skvělý krok dopředu, jen to Uživatelský prostředí bych si asi představoval trochu jinak. Ale ještě mě můžou překvapit velkou možností úprav rozložení a podobných vychytávek.

Edit: tak se zdá že překvapili, podle https://www.z21.eu/en/products/z21-wlan ... #203-13267 má možnost nastavení 3 velikostí zobrazení.
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod TTmili » čtv 03 zář, 2026 7:49 am

Ivan píše:To je snad vtip, ne? Takový malý displej byl asi i problém sehnat, možná proto ta cena.

Já bych to tak přísně nesoudil, ono porovnej to s jinými komerčně dostupnými bezdrátovými ovladači. Nebo i jen s porfoliem Roco, kdy klasický Multimaus s tím hnusným, zeleně podsvíceným displejem s počtem znaků jako prstů zasoužilého truhláře, stojí 120€. Nicméně se bavíme pořád o ergonomicky nejlépe zpracovaném ovladači na trhu, pokud to totiž srovnám s jinými ovladači, tak důvod proč šly všechny Multimausy odemě do světa je právě displej a potenciometr s nulou. Oboje WLANmaus NewGen řeší, za což jsem rád.

Pravda ale je, že za tuhle cenu už mohlo Roco nabídnout alespoň vestavěný akumulátor, když už řešilo nabíjení AAA článků. Zvětšení výřezu pro displej by také asi nemusel být až takový problém, byť už jde o zásah do formy s nejistým výsledkem a je otázka, jak by to potom bylo u běžného Multimausu, byť je neoddiskutovatelným faktem, že i ten by si zasloužil jakési oživení.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Ivan » čtv 03 zář, 2026 7:10 pm

No právě. Já mám taky MM rád, ne že ne, ale myslím si, že v dnešní době není problém to udělat trochu lépe. Tlačítka ponechat, kolečko trochu posunout níže a dát tam displej tak akorát. Nemusí to být mega obrazovka, ale tohle je takový další facelift.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Další

Zpět na DCC v praxi