"RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Příspěvekod jipol57 » úte 18 srp, 2026 10:58 am

Martin70 píše:Nafoťte prosím detaliy žárovek a osvětlení. Umístění atd. Možná to vnese více světla do této diskuze.

Mám dost fotek interiéru Rybáku, jen ne strop chodbičky.
To světlo, které jsem dal minule, byl výřez ze stropu velkého oddílu. Nad každou dvojicí sedadel jedno uprostřed. A taky v každém kupé stejné. Vlevo je přihrádka na zavazadla.
Rybosv1.jpg
Rybosv1.jpg (3.65 KiB) Zobrazeno 683 krát

A všechny se daly přepínat na modrou, v každém samostatném oddělení. Vypínače vlevo, v chodbičce.
Rybosv2.jpg
Rybosv2.jpg (8.3 KiB) Zobrazeno 683 krát

Jen tu chodničku u kupé nemám. Ale určitě tam něco bylo. Kupé měly záclonky, a kdyby byly zatažené, tak by ani světlo neprosvitalo přes dveře. A tma tam rozhodně nebyla. Až někdy půjdu do depa, tak se podívám.
Takže kdyby některé okno nesvítilo, tak je to správně, je přepnuto na modrou, ale chodbička se určitě vypnout nedala, stejně jako záchod a představky.
jipol57

Příspěvekod Mcx » úte 18 srp, 2026 1:42 pm

Jéje, to je diskuze :D
Je to jednoduché - většina Rybáků měla světla takto - původní Ce 18 světel na stropě, to asi v modelu neee... tam je plošák uprostřed v ose vozu a jak psal J. Bek ta "bludička" chodbová z venku ani vidět asi nebyla, ani při těch dvou světlech v kupé, či fiktivním kupé velkoprostoru byly tak slabé, že číst se u nich nedalo
Na chodbičce jedno světlo naproti prostředního kupé, jinak téměř všechny vozy, snad z výjimkou poválečných Be z Kolína, elegantní stropní světla vždy dvě nad nad sedadly
ryb_19.jpg

ryb_18.jpg

tady poválečné Be z Kolína, je to asi výjimka, podobně světla měly vozy pro OZVD
ryb_17.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 18 srp, 2026 1:49 pm

Tady jen pro dokreslení plošák v modelu, jak jsem psal fanda svícení nejsem, ale podle mne to takto vyhovuje, 6 světel v kupé proti jednomu menšímu na chodbičce ... pro model dobrý :wink:
ryb_20.jpg
Mcx

Příspěvekod radeksindy » úte 18 srp, 2026 3:15 pm

jinak téměř všechny vozy, snad z výjimkou poválečných Be z Kolína, elegantní stropní světla vždy dvě nad nad sedadly

Zjednodušení se přinejmenším zpočátku týkalo všech krátce po válce vyrobených vozů (povoleno výnosem č.j. 40791/1948). U vozů Ce se z důvodů nedostatku instalovalo pouze 7 osvětlovacích těles (jednořadě, po jednom v oddíle). Byla trochu jiného typu - nezapuštěná, bez ochraného skla, ale stále třížárovková. Původně jich bylo 14, ve dvou řadách. Ve vozech Be jich bylo o jeden pár méně, po válce místo 12 jen 6. V chodbě, na představcích a v úborně jsou další čtyři, vždy jednožárovková tělesa. Pokud se přeplo na poloviční osvětlení, tak z té trojice svítila jen jedna žárovka. Noční, jako bylo zmíněno, bylo provedeno pomocí modrých žárovek. Denní žárovky byly 20W, noční modré jen 5W, ale jen na 25V. Otázka je co se na vozech dělo později v dílnách, světla mohla být zpětně doplněna, také se situace se zásobováním mohla změnit. Světla dodával závod ČKD v Modřanech, což byla znárodněná firma Srb a spol., elektrotechnická továrna.
radeksindy

Příspěvekod Mcx » úte 18 srp, 2026 4:27 pm

radeksindy píše:Zjednodušení se přinejmenším zpočátku týkalo všech krátce po válce vyrobených vozů (povoleno výnosem č.j. 40791/1948)

Ta první fotografie z těch tří - chodbička je vůz Ce 3-3641 z roku 1947.
A tady jednožárovková bludička z roku 1948
ryb_21.jpg
Mcx

Příspěvekod horak » úte 18 srp, 2026 4:48 pm

...a EL-HO by malo doplniť kondenzátory na dosku plošných spojov... bez nich je to ako diskotéka. :oops:
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod jipol57 » úte 18 srp, 2026 7:31 pm

Horák: Proti kondenzátorům nemám výhrady. Ale u mě je jízda bez sebemenšího bliknutí. Máš asi špinavé koleje.

Mcx: Tak jen jedna žárovka na chodbičce. Díky za fotku. A taky fotku vnitřku modelu. Já jsem ho ještě nerozebíral. Takže úzká DPS, zapříčinila, že v chodbičce není aspoň jedna ledka. Hodila by se tam.
Při tom osvětlení, jak je z výroby, je to velký kontrast, ty 3 okna proti ostatním. Jak jsem psal výše, snížil jsem intenzitu svícení na CV50,10 a CV107,1. Vypadá to přirozeněji. Ale tím ještě víc potemněla i ta chodbička. Ale už to není tak markantní rozdíl.
Možná si tam tu jednu ledku dobastlím, na drátkách.
jipol57

Příspěvekod kpt.Budha » úte 18 srp, 2026 8:19 pm

horak píše:...a EL-HO by malo doplniť kondenzátory na dosku plošných spojov... bez nich je to ako diskotéka. :oops:

Takže předpokládám, že není vodivě spřaženo...já čekám až na podzimní verzi, tak nevím.
kpt.Budha

Příspěvekod M&T » stř 19 srp, 2026 7:03 am

Ad Kondenzatory : Je otázka, či je tam priestor na nejaký zmysluplný kondenzátor. Predsa len tá strecha je relatívne nízka a zas aby to trčalo do interiéru tiež nie je dobré riešenie .... podľa mňa sa s tým uvažovalo ale technicky to asi nebolo možné nikde umiestniť ....
Až budem mať doma pozriem to, ale asi tam priestor na montáž nejakého 470 alebo 1000 (čo mám doma zásoby ktoré bežne na toto používam) nenájdem ...
M&T

Příspěvekod horak » stř 19 srp, 2026 7:13 am

Kondenzátory som obvykle umiestňoval na štandardnom mieste: WC s mliečnym sklom.
Elektrolyt by tam mohol vojsť, kde bolo málo miesta, osadil som tantaly 200uF (počet podľa priestoru). Tantaly môžu ísť aj na hornú či dolnú stranu dosky (podľa priestoru). Na toto mohol myslieť aj výrobca. Škoda že to tak nie je...

P.S. Nechcem MTB obhajovať, ale oni narvú aj dekodér do interiéru motoráku. :?
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Mcx » stř 19 srp, 2026 8:55 am

Kondenzátory.... no vzhledem k tomu kolik jsem již najezdil se sestavou 5 vozů... a ani jedno bliknutí tak to přenechávám nadšencům bastličům, protože já neblikám :D
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 19 srp, 2026 9:06 am

kpt.Budha píše:já čekám až na podzimní verzi, tak nevím

Vzhledem k tomu, že je to dodávka EL-HO pro Roco, tak technické provedení shodné.
Mcx

Příspěvekod jipol57 » stř 19 srp, 2026 9:17 am

Mcx píše:... a ani jedno bliknutí tak to přenechávám nadšencům bastličům, protože já neblikám :D

Souhlas, u mě taky ani jedno bliknutí.
jipol57

Příspěvekod radeksindy » stř 19 srp, 2026 12:31 pm

Ta první fotografie z těch tří - chodbička je vůz Ce 3-3641 z roku 1947.
A tady jednožárovková bludička z roku 1948

První vozy ze Smíchova jsou ještě slovenské objednávky, který tam visely od roku 1942 a na ně byl materiál ve skladu. Kolín to samé, tam byla výroba posledních 15 vozů v roce 1943 na rozkaz zastavena a dokončována od června 1946. Proto mají ještě všechno podle původních výkresů a jsou tam originální lampy se sklem. Ale pořád to je v chodbě jen jedna žárovka, takže tak dobrý, aby se člověk nepřerazil.

Jenom by mě zajímalo, jakou barvu měl potah ve II. třídě. Na jednom z muzejních Ae jsou červené, Be 2-0368 má zase nějaký potah s květy, barva světle hnědá. Na fotkách z války vidět potah s tečkami nebo z umělé kůže, takže to asi bylo z výroby různé.
radeksindy

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)