Bardotka TT - Roco (Kuehn)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Bardotka TT - Roco (Kuehn)

Příspěvekod tomashlava » úte 11 srp, 2026 11:37 am

Zdravím všechny, mám takový neobvyklý dotaz. Pořídil jsem si Bardotku od Roco ( dříve Kuehn) a provozuji ji v DCC, je osazena běžným dekoderem s rozhraním PLUX 18. Už bohužel nevím značku dekoderu.Co mne překvapilo a s čím jsem se zatím u jiné lokomotivy nesetkal je to, že pokud zapnu osvětlení lokomotivy v jednom směru tak funguje normálně, přední i koncová světla, pokud však změním směr jízdy, lokomotiva světla nepřepne. Musím v tu chvíli volit různé kombinace čísel na Multimausu a po čase se povede. Ovšem brzy to zase zapomenu, protože tak často na kolejišti nejezdím a jsem opět tam, kde jsem skončil. Dělá to někomu stejně nebo je to nějakým nestandardním nastavením dekoderu ? Lze to nějak vyřešit ? Máte to podobně nebo je to jen " moje anomálie" ? Předem vám všem děkuji za možnou radu.
tt-dieselova-lokomotiva-rady-751-375-7-cd-bardotka-roco-7380007-3564070.jpg
tomashlava

Re: Bardotka TT - Roco (Kuehn)

Příspěvekod cliftorr » úte 11 srp, 2026 7:17 pm

Pokud vím tak se bilé svetla přehodí dle směru ale červené NE. To je základ u všech dekodéru, co jsem setkal a je jedno co je to za patici. červené si musíš naprogramovat aby se automaticky přehodily dle směru. Mám taky tuto bardotku a musel jsem si to naprogramovat
cliftorr

Příspěvekod Čouda » stř 12 srp, 2026 6:08 am

No jo. Chyba. Zvukové verze zásadně nekupovat. Já kupuju analog, originální DPS vykopnu a použiju tu od Bedlische nebo Leoše. Do loko se vejde 2x repro, dá se zabudovat osvětlení stanoviště, digitalní spřáhla. Bohužel je potřeba koupit jiný typ dekodéru - MS450P22. Ale ten Next18 se dá použít třeba do loko Vectron od Tilligu. Kdybys chtěl, můžu Ti lokomotivu předělat a ozvučit. Nahrát zvuk Jacek také umím. Standartně to dělám jen pro sebe a kolegy v okolí, ale nebyl by problém se domluvit.
TT V. epocha // H0 IV. epocha.
Čouda

Příspěvekod Zlámalík » stř 12 srp, 2026 4:47 pm

Sorry, ale to vypadá na nenaprogramovaný dekodér...
Bílá světla jsou na výstupech, které se přepínají hardwarově, ostatní výstupy se musí na směrovou závislost nastavit.
To se zvukem nijak nesouvisí. Nastavit se musí i zvuková i nezvuková verze.

Úprava kolegy Čoudy tento problém taky neřeší, i tady se musí dekodér nastavit (ručně či nahráním projektu, tedy konfigurace).
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod ToČerm » ned 16 srp, 2026 2:56 pm

Vypadá to, že je třeba naprogramovat správně dekodér. Co jsem dával do těchto lokomotiv od Kuehna (dnes Roco) dekodér Zimo nebo Kuehn tak toto jsem nikdy nemusel programovat. Vypadá to na jinou značku například ESU, tam vždy musím naprogramovat kompletní ovládání osvětlení. Vše programuji přes DecoderPro (JMRI). Zde moc toho k nastavování není, já mám osvětlení pod F0 (rozsvítí se jak přední světla tak i zadní červená světla) a přepínají se dle směru jízdy. Pokud chci vypnout jedno čelo (je jedno zda přední bílá nebo zadní koncová červená světla) vypínám vždy konkrétní čelo pod F1 a druhé čelo pod F2. Na dalších klávesách ovládám maximálně jízdní vlastnosti jako je posun (F3), nebo vypnutí jízdní křivky (F4), případně ještě ovládám jízdní chod pod F5 (rychlejší nebo pomalejší rozjíždění při zátěži)
ToČerm

Příspěvekod tomashlava » úte 18 srp, 2026 3:54 pm

Děkuji za informaci k tomu přeprogramování dekoderu, mám dojem, že je to značka Uhlenbrock, koupil jsem u pana Rejla ve Všestarech. Existuje někde nějaká návod, jak to udělat ? Nebo byl by jsi ochoten mi poradit třeba po telefonu ? Díky. Tomáš
tomashlava

Příspěvekod tomashlava » úte 18 srp, 2026 3:56 pm

Čouda píše:No jo. Chyba. Zvukové verze zásadně nekupovat. Já kupuju analog, originální DPS vykopnu a použiju tu od Bedlische nebo Leoše. Do loko se vejde 2x repro, dá se zabudovat osvětlení stanoviště, digitalní spřáhla. Bohužel je potřeba koupit jiný typ dekodéru - MS450P22. Ale ten Next18 se dá použít třeba do loko Vectron od Tilligu. Kdybys chtěl, můžu Ti lokomotivu předělat a ozvučit. Nahrát zvuk Jacek také umím. Standartně to dělám jen pro sebe a kolegy v okolí, ale nebyl by problém se domluvit.

Díky, ale nemám zvukovou verzi, pouze osazen decoder pro provoz v DCC, myslím, že problem bude v tom nenaprogramování decoderu, ale to je pro mne španělská vesnice.. :D
tomashlava

Příspěvekod Ivan » úte 18 srp, 2026 5:52 pm

Tak proč jste tam dávali uhlenbock či co? Používám do Roco strojů Zimo, dříve i Lenz a Kuehn a takovéhle prkotiny člověk řešit nemusí. Samozřejmě pro fajnšmekry základ není.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » úte 18 srp, 2026 7:10 pm

tomashlava píše:
Čouda píše:No jo. Chyba. Zvukové verze zásadně nekupovat. Já kupuju analog, originální DPS vykopnu a použiju tu od Bedlische nebo Leoše. Do loko se vejde 2x repro, dá se zabudovat osvětlení stanoviště, digitalní spřáhla. Bohužel je potřeba koupit jiný typ dekodéru - MS450P22. Ale ten Next18 se dá použít třeba do loko Vectron od Tilligu. Kdybys chtěl, můžu Ti lokomotivu předělat a ozvučit. Nahrát zvuk Jacek také umím. Standartně to dělám jen pro sebe a kolegy v okolí, ale nebyl by problém se domluvit.

Díky, ale nemám zvukovou verzi, pouze osazen decoder pro provoz v DCC, myslím, že problem bude v tom nenaprogramování decoderu, ale to je pro mne španělská vesnice.. :D

Bezva, a znáš aspoň typ dekodéru? Někde k němu bude i návod, dodal prodejce? Když budeš vědět co má svítit a jak se to má v dekodéru nastavit, zvládneš to.
Návody Uhlenbrock jsou tady: https://www.uhlenbrock.de/de_DE/service ... /INDEX.HTM
Zlámalík

Příspěvekod ToČerm » úte 18 srp, 2026 7:25 pm

tomashlava píše:Děkuji za informaci k tomu přeprogramování dekoderu, mám dojem, že je to značka Uhlenbrock, koupil jsem u pana Rejla ve Všestarech. Existuje někde nějaká návod, jak to udělat ? Nebo byl by jsi ochoten mi poradit třeba po telefonu ? Díky. Tomáš

Uhlenbrock se nastavuje špatně, aspoň co mám já zkušenost, i přes DecoderPro (JMRI). U Uhlenbrocku to programuji spíš stylem pokus-omyl, ale vždy se to nakonec podaří a dostanu z toho to, co chci :D. Pokud Vaši centrálu lze připojit k PC přes JMRI, zkuste přes programovací kolej a v JMRI automatické vyhledání dekodéru (Uhlenbrock a typ dekodéru to většinou najde a zobrazí) a v části pro osvětlení a klávesové funkce ho přeprogramovat (záleží, jak je tam dekodér nastavený).
ToČerm

Příspěvekod Zlámalík » úte 18 srp, 2026 9:16 pm

Bezva tohle napsat někomu, kdo nejspíš končí u MultiMausu (nic ve zlým, jen konstatuju). Chlapi, přemejšlejte.
Zlámalík

Zpět na Velikost TT (komunita TT)