Motorový vůz 798 DB Kres s integroaným dekodérem FlexDec

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Motorový vůz 798 DB Kres s integroaným dekodérem FlexDec

Příspěvekod Trainmaniak » pon 10 srp, 2026 11:24 am

Koupil jsem si motorový vůz řady 798 DB s řídicím vozem 998 od firmy Kres, digitální verzi bez zvuku. Bohužel dekodér nefunguje tak, jak by měl. Velmi často reaguje se zpožděním několika sekund. Rozjedu se, chci zastavit, ale model pokračuje dál a zastaví až po cca jednom metru – záleží na rychlosti. V tu chvíli nereagují ani světla, dekodér prostě několik sekund ignoruje jakékoliv povely. Model je v továrním stavu, tak jak jsem ho vybalil – včetně nastavení dekodéru a bez powerpacku. Toto chování se neprojevuje vždy, ale jen náhodně, zato však velmi často – řekl bych tak v 50 % případů. Například: po zapnutí centrály jej rozjedu a chci zastavit ve stanici, ale vlak jede dál až za zhlaví. Podruhé a potřetí reaguje správně, při další jízdě opět se zpožděním. Pár dní bylo vše v pořádku, i když jsem ho vlastně jen zajížděl, takže se to nemělo příležitost projevit, ale asi po třech dnech při běžném ježdění se toto chování objevilo v obou směrech jízdy. Reset dekodéru problém nevyřešil.

To samé se mi stalo už před dvěma lety u motorového vozu „Köln“. Ten jsem tenkrát reklamoval a nakonec si pořídil analogovou verzi, kterou jsem pak digitalizoval dekodérem Zimo, i když jsem tím přišel o nějaké světelné efekty. Řešil už někdo z vás podobný problém? Mám asi smůlu, že mám u dvou digitálních modelů jednoho výrobce stejnou chybu.

br-798-kres.jpg
Trainmaniak

Re: Motorový vůz 798 DB Kres s integroaným dekodérem FlexDec

Příspěvekod Čouda » pon 10 srp, 2026 7:38 pm

Možná je to blbost, ale zkusil bych zakázat všechny protokoly včetně analogového provozu a nastavil pouze DCC.
TT V. epocha // H0 IV. epocha.
Čouda

Příspěvekod Fefu » úte 11 srp, 2026 8:44 am

Mně se to stejné stalo u Tillig Vectronu(zimo) s centrálou DR5000, ale nevím přesně čím to bylo. (možná programovací kolej, nebo něco navíc stálo na koleji) :D až budu aktivně jezdit, tak možná budu řešit.
TT v paneláku 10800x7050 mm
DR5000,Z21
Fefu

Příspěvekod TTmili » úte 11 srp, 2026 8:58 am

Měl jsem podobnou zkušenost, už nevím ani s čím, a celé to bylo schované za pevné nastavení 28/128 jízdních stupňů mezi ovladačem/centrálou a dekodérem. Poté co jsem všechno sjednotil na stejnou hodnotu, problém zmizel.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Trainmaniak » stř 12 srp, 2026 4:42 am

Čouda píše:Možná je to blbost, ale zkusil bych zakázat všechny protokoly včetně analogového provozu a nastavil pouze DCC.

Míro, zkusil jsem to, na pár minut se zdálo, že to pomohlo, ale za chvíli se to začalo chovat úplně stejně. Zkusil jsem ještě k ústředně dát 15voltový zdroj místo 18voltového, jak radí na TT-Boardu, ale to nemělo na nic pražádný vliv. Kres totiž v návodu píše pracovní napětí nejlépe 13 až 16 voltů, ale zároveň píše, že napětí nad 25 voltů může zničit dekodér.
A aby toho nebylo málo, tak jsem zajížděl novou BR 91.3 od Pika. Když jsem s ní zastavoval ve stanici a vypnul jsem zvuk (F1), najednou se motorák samovolně nízkou rychlostí rozjel. Vozidla samozřejmě mají rozdílné adresy. Tak to už nechápu vůbec. Asi už není co zkoušet, reklamace je jistá.
Trainmaniak

Zpět na Velikost TT (komunita TT)