Centrála Uhlenbrock s Daisy II - problém

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála Uhlenbrock s Daisy II - problém

Příspěvekod Zippich » stř 10 čer, 2026 8:38 am

Ivan píše:Zkusil bych jednoduché testy:
- jiný kabel?
- jiný ovladač?
- Daisy připojit k jiné centrále?

Dík, ale odpojil jsem všechny výstupy a i tak zelená dioda na centrále pořád stejně bliká, beze změny, i když zdroj funguje...
Zippich

Příspěvekod fulda » stř 10 čer, 2026 8:45 am

Zippich píše:
fulda píše:Něco takového jsem neviděl. Ale první, na co bych se podíval je napájecí zdroj.
Respektive - chová se to stejně v zásuvce LocoNet-T i LocoNet-B?

LocoNet-T i LocoNet-B se chovají stejně. Zdroj dává 16,5V, ale v kolejích jsem naměřil jen kolísajících 5,5...

Já tedy vycházím z toho co jsi napsal na začátku:
Zippich píše:Postihla mě další elektronická kletba. Displej ovladače bliká stejně jako zelená dioda centrály asi 1x za 2 sekundy a nic nefunguje. Nevíte co to je a jak se toho zbavit?

To sice na videu není moc vidět, ale mám pocit, že se probouzí nějaká pomalá ochrana, která bývá typická pro zdroje a ne pro centrálu. Pochopitelně se nebavíme o jednorázovém změření napětí na zdroji, ale o průběžné měření v čase, kdy centrála "bliká". Jedna z metod, které se používají když máš k dispozici jen kapesní měřák je, že si vezmeš dva tenké špendlíky a napíchneš si kabel skrz izolaci. Izolepou si ke špendlíkům chytneš dráty z měřáku a opatrně to celé zapneš. Na měřáku pak sleduješ, jestli je napětí dostatečně stabilní v čase.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 10 čer, 2026 8:55 am

Zippich píše:Díky za info. Mám jen běžný multimetr, ale je zřejmé, že na výstupu není odpovídající napětí, takže to vidím nejspíš na novou centrálu. Vrtat se v tom neumím. Tahle sloužila asi 6 let, což není moc...

Mno, jestli tuhle budeš vyhazovat, tak to se ochotně hlásím o její záchranu. Zatím se zdá, že centrála je v pohodě.

Znovu a znovu opakuji. Diskuze o měření napětí v kolejích jsou totálně k ničemu a většinou jen vedou k tomu, že si člověk ověří, kdo si nedokázal ani přečíst návod ke svému měřícímu přístroji a jen machruje z buzzwordama.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 10 čer, 2026 9:02 am

HonzaM píše:Bohužel mám multimetr deklarující True RMS a správnou hodnotu kolejového DCC napětí nezměří.

Jediný správný měřák na měření kolejového napětí je TENTO, to ví přece každý.
fulda

Předchozí

Zpět na DCC v praxi