DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vláknu at

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vlákn

Příspěvekod hank » stř 13 kvě, 2026 3:37 pm

vorech píše:...takže to bude chtít posoudit, jaké dřevo vozit.

Délka výřezů se dnes většinou přizpůsobuje ložné ploše dopravních prostředků a technologii zpracovatelů. Např. do celulózek, které ještě nenakupují štěpky zvenku, se vláknina expeduje jako 2metrové výřezy. 4metrová kulatina je standard pro stavební dříví. Palivo se řeže na délky 0,5 a 1 m. Při kůrovcové kalamitě, kdy dříví v Evropě už nikdo nechtěl, se začalo expedovat v 6metrových výřezech a vytěžovaly se jimi ISO kontejnery od čínského zboží na zpáteční cestu do Číny; 20' kontejner = 6,1 m, do 40' se vejdou 6 m výřezy dva za sebou.

Sortimentace Lesů ČR zná délky 0,5, 1, 2 a 4 m.

Můžou být samozřejmě i výjimky, ale tam, kde chodím do lesa já, se z lesa vyváží všechno v délkách 4 m a 2 m.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod TheJaro » pon 18 kvě, 2026 8:05 am

Zlámalík - Ďakujem za info k vozňom
TT-čkár ako repa :),IV-VI ZSR/ZSSKCARGO,začiatky z DCC,Z21 Čierna+MM+RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
TheJaro

Příspěvekod 752.001-8 » pon 18 kvě, 2026 10:23 am

Připojuji s k poděkování Zlámalíkovi za informace k vozům. Doplním, že jakkoliv jsou vozy mezi sebou na krátko, zvládnou i oblouky BTTB kolejiva, drobnosti pořeší zatížení nákladem. Jinak jak se vyndají z krabičky, mohou jezdit - k dosazení jsou jen brzdové hadice na čela, jinak vše ostatní na voze je, včetně Zlámalíkem zmíněných hadic propojujících oba vozy - to je panačku parádička. Kéž by takhle dodávali všichni výrobci. Samozřejmě kompletní potisk včetně barevných páček přestavovačů. Spřáhla jsou nasazena a jde o typ s pojistkou proti rozpojení (Kuehn/Roco). Výzvou bude náklad, jak psal Zlámalík, ale na fotkách Traxxe s kompletním ovládáním pantografů (obrovský obdiv Zlámalíkovi :-) ) ve vedlejším tématu jsou vidět vagóny s nákladem. Takže dotaz na kolegů Zlámalíka - jak nakonec náklad vyřešil ;-)
752.001-8

Příspěvekod Petr Barchánek » pon 18 kvě, 2026 11:04 am

Náklad ložený na dvou polovinách vozové jednotky současně musí být pevně spojen pouze s pevnou spojkou nahrazující spřáhlo mezi oběma díly vozové jednotky.
Petr Barchánek

Příspěvekod Zlámalík » pon 18 kvě, 2026 11:22 am

Náklad není vyřešený, je jen nasypaný pro účel fotky. Hodinu jsem stál v kuchyni a na prkýnku krájel lískové proutky, co jsem na zahradě ostříhal v zimě - a ještě neprohnal štěpkovačkou :D Mám jich ale zase celkem dost na všechny čtyři vozy, co mám. Nemůže se to tam nasypat ani z legrace - když je to plný dřeva, tak se zvedne težiště natolik, že vůz se neudrží svisle a vyklopí se do kousek do strany, co mu dovolí uložení na podvozku. A tipuju, že na prvním problémovém místě by to šlo z náspu dolů.

Zatím, co mne napadlo, je něco jako tohle:

Náklad do žebřiňáků 2.jpg

Jeden klín vsunout dovnitř a do strany a druhý tvar zasunout na něj. Šířka je daná roztečí klanic nahoře a úhel jejich sklonem.
Nezapomenout nalepit konce klacíků na čela polystyrenu, mezi balíky je mezera a je do ní vidět... No, práce na zimu 8)

Jedna nepovedená fotka tady, jen pro ilustraci toho, jak to působí naložené šestimetrovkami:

Ložený vlak CityRail.jpg

Zadní polovina prvnho vozu je beznadějně vyklopená do strany, jak píšu výše.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod 752.001-8 » pon 18 kvě, 2026 1:31 pm

Zlámalík píše:Náklad není vyřešený, je jen nasypaný pro účel fotky. Hodinu jsem stál v kuchyni a na prkýnku krájel lískové proutky, co jsem na zahradě ostříhal v zimě - a ještě neprohnal štěpkovačkou :D Mám jich ale zase celkem dost na všechny čtyři vozy, co mám. Nemůže se to tam nasypat ani z legrace - když je to plný dřeva, tak se zvedne težiště natolik, že vůz se neudrží svisle a vyklopí se do kousek do strany, co mu dovolí uložení na podvozku. A tipuju, že na prvním problémovém místě by to šlo z náspu dolů.

Zadní polovina prvnho vozu je beznadějně vyklopená do strany, jak píšu výše.

Tak to je tedy zrada :-(
Jinak navržené řešení je zřejmě cesta, díky za nápad. Čela těch bloků budou možná trochu výzva, i když vidět asi nebudou.
Naposledy upravil 752.001-8 dne pon 18 kvě, 2026 2:07 pm, celkově upraveno 1
752.001-8

Příspěvekod Zlámalík » pon 18 kvě, 2026 1:53 pm

Ještě tedy jeden rozdíl - co jsem viděl u nás, tak všechny vozy mají 12 párů klanic, počítáno i s těmi v čelních stěnách. Model jich má ale 10 a v jiných roztečích. Ale třeba by šlo vždy dva páry klanic dokoupit a přeskládat tak, že budou v uspořádání 2 - mezera - 4 - mezera - 4 - mezera - 2. To sice pořád není přímo modelové, ale dovolilo by to ložit čtyřmetrové klády - na každou kládu by tak připadaly dvě a dvě klanice, tak jak je potřeba.

Žebřiňák na 4m klády.jpg

2026-05-11 14.50.53 (1600).jpg

(ke stažení zde: https://www.sudexpressmodels.eu/prod/ma ... iagram.pdf)

Videa z provozu - prázdné: https://www.youtube.com/watch?v=Qo50OY5McDg&t=1654s a v detailu zde: https://www.youtube.com/watch?v=PKRlAro8uFw&t=2713s
Ložené třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=Qo50OY5McDg&t=1744s
Zlámalík

Příspěvekod Colonel32 » pon 18 kvě, 2026 4:38 pm

Mohu poprosit moderátora, aby na vozy Sudexpress založil vlastní vlákno a příspěvky tam přesunul?
Colonel32

Příspěvekod Dovi » úte 19 kvě, 2026 6:18 am

Zlámalík píše:co jsem viděl u nás, tak všechny vozy mají 12 párů klanic, počítáno i s těmi v čelních stěnách. Model jich má ale 10 a v jiných roztečích. Ale třeba by šlo vždy dva páry klanic dokoupit a přeskládat tak, že budou v uspořádání 2 - mezera - 4 - mezera - 4 - mezera - 2. To sice pořád není přímo modelové, ale dovolilo by to ložit čtyřmetrové klády - na každou kládu by tak připadaly dvě a dvě klanice, tak jak je potřeba.

No, mám už tyto modely (standardně s 10 páry klanic) objednány ve "své" velikosti H0 - momentálně sice vyprodáno, ale čeká se na další výrobní série (konkrétně existují resp. jsou mi alespoň známy 4 různé dvojice H0 modelů těchto vozů ve správě ČD Cargo). Avšak vozy v Jihlavě na několika videích od Lubana mají (mívají) 12 párů klanic.. Takže jsi mě trošku polekal :--)

Ale opravdu jen trochu - protože na následujícím snímku, zřejmě českého vlaku (soupravu vede Vectron ČD Cargo), je zdokumentováno naložení a převoz 4metrových "balíků" kulatiny na vozech s 10 páry klanic:

vlak-cd-cargo-ep-vi_s_klanicovymi-vozy-sggmrrs-na-prevoz-dreva.jpg
vlak-cd-cargo-ep-vi_s_klanicovymi-vozy-sggmrrs-na-prevoz-dreva.jpg (15.83 KiB) Zobrazeno 446 krát

Fotka je sice v malém rozlišení (našel jsem ji takto 1:1 u obchodní nabídky modelů daných vozů - jenom jsem ji oříznul), ale po up-resamplu a malém zvýšení kontrastu a doostření lze z ní vyčíst všechno to pro nás nejdůležitější. Samozřejmě ten upresampl žádné nové detaily nepřidá; slouží jen k jejich zvýraznění pro většinu z nás starších s již horšíma očima.

DETAIL_dvojity-klanicovy-vuz-sggmrrs-na-prevoz-dreva-cd-cargo-ep-vi.jpg
DETAIL_dvojity-klanicovy-vuz-sggmrrs-na-prevoz-dreva-cd-cargo-ep-vi.jpg (11.76 KiB) Zobrazeno 446 krát

I z takovéhoto záběru (původně velmi malého, s minimem detailů) je patrné, že:

- rozložení a počet klanic odpovídá modelům SUDEXPRESSu (ve všech velikostech H0, TT, N)
   (respektive naopak - je zřejmé, že modely firmy SUDEXPESS odpovídají reálným předlohám)

- oba krajní 4metrové balíky kulatiny jsou drženy (asymetricky) vždy třemi páry klanic

- prostřední 4metrový balík je držen (symetricky) čtyřmi páry klanic.

Čili vytíženost klanicových párů v případě 4metrových balíků klád je 3 + 4 + 3

Závěr:

Zdá se, že můžeme bez obav a problémů ložit i ty nejběžnější čtyřmetrové klády, a máme to (můžeme mít) přesně modelové. Navíc bez nutnosti shánět a dokupovat další klanice, přeuspořádávat je a doplňovat jimi modely. Paráda.

P. S.
Kdybyste někdo měl tuto nebo podobnou fotografii s 10 páry klanic ve větším rozlišení, sem s ní :-)

P. P. S.
Připojuji se k prosbě kolegy Colonel32
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Trainmaniak » úte 19 kvě, 2026 7:55 am

Tak pára 91.3 od Pika je posunuta na konec června: https://www.piko-shop.de/de/artikel/tt- ... 49520.html
Trainmaniak

Příspěvekod Zlámalík » úte 19 kvě, 2026 10:05 am

Dovi, mockrát díky za výzkum! Já na všech záběrech, co jsem našel, jsem vždycky viděl nasazených 12 klanic. Ale jasně - klanice jsou "odtamdací a zastamdací", proto ty vozy vznikly a je tedy logické, že se dají přeskupovat. Jen jsem si nebyl jistý, zda se dají vozit čtyřmetrovky, když na jedné straně drží jen v jedné klanici - pokud ano, tak je to bezva a jdu řezat klacky :lol:
Zlámalík

Příspěvekod Dovi » úte 19 kvě, 2026 12:00 pm

Rádo se stalo, však kolektivní rozum zdejších diskuzí a skládačka kamínek po kamínku vedou často k cíli.. :--)

Jinak ale ještě ten krajní pár klanic, zdánlivě osamocený, má velkou pomoc v tom navazujícím kovovém čele s jeho bočnicemi:

Sggmrrs_a_jeho_dobře_vymyšlená_čela_vozů.jpg
Sggmrrs_a_jeho_dobře_vymyšlená_čela_vozů.jpg (15.9 KiB) Zobrazeno 278 krát

Koncové klanice (první a poslední) se spolu s mohutnými čely a jejich bočnicemi navzájem pevně podpírají a dohromady tvoří velmi bytelné a rozměrné "superklanice".

Mají to chytře vymyšlené - myslím tím nejen výrobce modelů, ale hlavně konstruktéry skutečných vozů a jejich předchůdce.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Ivan » úte 19 kvě, 2026 12:26 pm

A jsou tyhle celá na modelu vyndat?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod marian_r » stř 20 kvě, 2026 8:30 am

Aha čo som našiel hľadajúc náklad pre Nsk:
https://www.losas.cz/wp-content/uploads ... r-2020.pdf
marian_r

Příspěvekod hank » stř 20 kvě, 2026 8:54 am

marian_r píše:Aha čo som našiel hľadajúc náklad pre Nsk:
https://www.losas.cz/wp-content/uploads ... r-2020.pdf

Docela mě překvapuje, že tam nefigurují taková tradiční a ještě vcelku nedávno frekventovaná místa nakládky jako Vyšší Brod klášter, Staré Město pod Sněžníkem nebo Koryčany...
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)