M 152.0, 810 a BDtax od fy. ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: M 152.0, 810 a BDtax od fy. ROCO

Příspěvekod Zlámalík » úte 28 dub, 2026 9:44 am

Staco potřebuje pár sekund, aby se nabilo.
Ale jinak mi utáhne i těžké Eso v pohodě 3 sekundy jízdy po štěrku.
Nemáte tam něco prohozené? Vstup/výstup?
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod rawen » úte 28 dub, 2026 12:35 pm

U pájení jsme byli dva a dělali to podle fotonávodu.
(A to se vůbec nebudu chlubit, že jsem navíc elektrikář.)
Akorát špatně vidím, tak mě napadl nějaký ten zkratík na pidikontaktech.

Radek
rawen

Příspěvekod playback » úte 28 dub, 2026 12:56 pm

Pozor na minimální napětí. Už se to tady někde řešilo. Zkusil bych to zkontrolovat voltmetrem.
playback

Příspěvekod Davca » úte 28 dub, 2026 1:54 pm

Zdravím,
jednou jsem k DPS STACO připojil kondenzátory naopak (+, -) a po umístění stroje na kolej došlo ihned k indikaci zkratu na centrále. Jak dekodér, tak vše na desce STACO to ale přežilo. Mám zato, že by zkrat následoval i v případě "prohození" vodičů na vstupu nebo výstupu STACa. No, zkoušet to ale nebudu. :-)
Ještě myšlenka - copak máte nastaveno v CV 153 ? Zkuste si nastavit třeba "20", což by měla být dodávka energie po dobu dvou sekund po ztrátě signálu DCC. Po tomto čase dekodér "cucání" energie z kondenzátorů ukončí a model se zastaví/dohraje/zhasne. Jak jsem se už někde zmínil, používám hodnotu "30" (3 sekundy), což by na modulech ještě nemuselo znamenat orbu v poli za špatně přilepeným šturcem a pád na zem. :)

David
Davca

Příspěvekod rawen » úte 28 dub, 2026 6:05 pm

Díky za odpovědi, postupně vyzkouším.
Po spřežení s přívěšákem se jízdní vlastnosti razantně zlepšily, takže přejdu do fáze testování a optimalizace F-funkcí.

Mějte se fajn, Radek
rawen

Příspěvekod Davca » stř 13 kvě, 2026 4:16 pm

Zdravím,
v rámci minulovíkendového poježdění v Karviné se dostalo i na více než "vydatné" zkoušení modelů tří motoráků 810 a čtyř přípojných vozů BDtax od ROCa. Nezapomnělo se ani na variantu "Ropovod", tedy řazení 810 + 3 x BDtax + 810. Modely mot. vozů byly již vybaveny DPS od Leoše Vobořila s kondenzátory STACO a u všech modelů byla ještě zostřena opatření proti cukání při rozjezdech (velké vůle kinematik v horizontálním směru) výměnou pružinek za přecijen tužší kousky kat. č. 8827.1 od fy. LOCO.
Provoz modelů byl tedy bez jakýchkoli závad typu zastavování na výhybkách, vykolejování na místy i krkolomnějších přechodech mezi moduly a co se týče zvukového projevu, použití reproduktoru s větší ozvučnicí je opravdu znát. Zjištěno bylo sice i otírání stříbrné barvy na imitacíh oken kvůli občasnému držení modelu mezi prsty, ale problém je snadno řešitelný ... https://www.fixy.cz/lakovy-popisovac-ce ... -stribrny/

Takže za mne ano, čekání od roku 2019 stálo zato. Níže něco málo snímků a printscreenů z videozáznamů (autoři fotografií a videozáznamů jsou Ondřej Hofmann a Tomáš Michalec).
V rámci hodnocení akce padla zmínka, že další by byla asi až za rok, takže na dokončení rozestavěných modulů lokálky bude času zřejmě dost a dost. Modely v tomto vláknu diskutovaných motoráků si ji holt zaslouží. :)

810_b.jpg

810_c.jpg

810_d.jpg
Naposledy upravil Davca dne stř 13 kvě, 2026 4:30 pm, celkově upraveno 5
Davca

Příspěvekod Davca » stř 13 kvě, 2026 4:17 pm

810_a.jpg

David
Davca

Příspěvekod Želva » stř 12 srp, 2026 8:21 pm

Ahoj, řešil jste někdo problémy s jízdními vlastnostmi při průjezdu přes třícestnou výhybku (označení tuším DWW)? Stává se mi, že motorák projede do pravé či levé odbočky v pohodě, ale přívěšák se dvojkolím na srdcovkách zasekne a neprojede. Nemyslím si, že by to bylo špatně nastaveným rozvorem, ale spíš tím, že přívěšák nemá narozdíl od motoráku stranově otočné výkyvné nápravy. Setkal jste se někdo s tím, věděli by jste prosím, jak to řešit? Dají se samozřejmě trošku odpilovat kovové sdrcovky na DWW,jejich náběhy, nejužší místa zaoblit, ale to by bylo asi až poslední řešení.
TT, digitál, 4.epocha ČSD
Želva

Příspěvekod Petr Barchánek » čtv 13 srp, 2026 10:56 am

Začal bych - jak na skutečném vagonu - přeměřením rozchodu a rozkolí obou dvojkolí přívěsného vozu. Pěkně předpisově na třech bodech pootčených vzájemně o 120° aby se dalo vyloučit, že je buďto jedno kolo nalisováno nepatrně křivě, nebo že je ohnutá náprava a díky tomu dvojkolí za jízdy šmajdá a pak se nevejde do srdcovky. U starých vozidel Zeuke/BTTB to byla nejčastější příčina špatných chodových vlastností. Případně bych vyzkoušel jiné dvounápravové vozidlo s delším rozvorem bez natáčecích náprav. Teprve pak bych se pouštěl do broušení srdcovky.
Petr Barchánek

Příspěvekod Želva » čtv 13 srp, 2026 7:05 pm

Zadrhávají tam běžně i jiné dvounápravové vozy s delším rozvorem, jako třeba Gbgs. Ale zřejmě je už vyřešeno - zvětšil jsem hodnotu rozkolí až někde k 10,35mm a odpiloval zlehka z vnitřní strany jednu přídržnici (plastová), šlo by ji asi i opatrně ohnout. Problém nebyla srdcovka, ale právě přídržnice, kde docházelo k vzpříčení kola. Lehké zvětšení mezery mezi kolejnicí a přídržnicí to prozatím dle jízdních testů asi vyřešilo. Jak přívešák, tak Gbgs projíždějí již bez většího odporu.
TT, digitál, 4.epocha ČSD
Želva

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)